/VIDEO/ Agricultorii riscă să rămână fără roadă: Serviciul Antigrindină mai dispune de 1.300 de rachete

15 июня 2022, час 13:27

Agricultorii din Moldova sunt la mila cerului și riscă să rămână fără roadă. Se întâmplă din cauza că țara noastră se confruntă cu o criză de rachete antigrindină. Potrivit responsabililor, stocurile sunt pe sfârșite, iar livrările au fost oprite din cauza războiului din Ucraina. În prezent, unei stații îi revin doar 19 obuze pentru dispersarea norilor, de peste 3 ori mai puțin decât numărul necesar timp de un sezon. Autoritățile recunosc problema și spun că aceasta va fi, în curând, soluționată.

Stația de lansarea rachetelor antigrindină de la Călărași are 22 de puncte și acoperă o suprafață de 27 de mii de hectare.

Responsabilii susțin că în unele puncte nu mai sunt rachete deloc, iar în altele, stocul este pe sfârșite. Aceștia recunosc că situația este dramatică, iar o eventuală intemperie ar putea distruge zeci de terenuri agricole:

„În prezent, noi lucrăm doar cu acele rachete, care ne-au rămas din sezonul trecut. Anul acesta nu am primit niciun lot. Chiar ieri, am avut o acțiune, în cadrul căreia am lansat 128 de rachete diferite. Avem stații, în care nu sunt rachete deloc. De exemplu, primul și al patrulea punct din raionul Călărași, satele Mereșeni, Petușca.”

Deși se bucură că unele stații centrale antigrindină mai funcționează, iar ei au un loc de muncă, angajații spun că se descurcă foarte greu. Potrivit lor, fără de rachete, activitate, practic nu este. 

„Minimum, noi avem nevoie de 70 de rachete pe sezon, doar la o stație. Dar contează și intensitatea sezonului. - Dar câte sunt acum? - La începutul sezonului am avut câte 19 la fiecare stație, iar acum au rămas și mai puține. Deocamdată, ne descurcăm, cât mai sunt rachete lucrăm până la ultimul. Ieri, de exemplu, s-au lansat și ar mai fi fost nevoie, însă rachetele s-au terminat.”

Potrivit responsabililor de la Serviciului Antigrindină, lansările de rachete sunt în descreștere, față de anii precedenți. 

„La situația de zi a împlinit 9 zile cu lansări, cu prelucrări a obiectelor cu pericole de grindină. Au fost prelucrate 164 de obiecte cu lansări care constituie 1226 de bucăți de rachete.1226 s-au lansat. 

- Mai puține sau mai multe decât în anii precedenți? 

- Cu mult mai puține decât anul trecut.”

Și dacă la unele stații centrale încă mai sunt rachete, în raionul Edineț, stocul este aproape gol. Responsabilii spun că mai pot interveni doar în cazul unei ploi cu grindină.  

„Până acum am rezistat pentru că am avut rachete puține, dar înainte nu știu ce o să fie. Până acum au fost rachete. De rachete mai avem nevoie, măcar de 500. Unitatea noastră este mare, avem 23 de puncte de lansare. Mai rezistăm o dată, mai apoi nu știm”, ne-a declarat Ivan Oboroc, responsabilul stației de rachete antigrindină, din Edineț.  

În prezent, Republica Moldova mai dispune de 1300 de rachete antigrindină, de peste 3 ori mai puțin decât numărul necesar de obuze

„La situația de zi, serviciul mai dispune de peste 1300 de rachete. Ne dorim o cantitate mai mare, se lucrează în direcția asta. Tot ce intră în competența serviciului, sperăm să suplinim numărul de rachete necesare. ”

Ministrul Agriculturii recunoaște problema și spune că această criză a apărut din cauza cu nu au fost prevăzuți bani în buget pentru achiziționarea dispozitivelor. Viorel Gherciu susține că, în prezent, autoritățile încearcă să găsească soluții și urmează să suplinească stocul. De la începutul acestui sezon au fost înregistrate 3 situații excepționale cu grindină mare, în urma cărora au avut de suferit culturile agricole, iar suma prejudiciului a atins 35 de mii de lei. În Republica Moldova sunt 12 stații centrale antigrindină, dintre care, doar 8 sunt funcționale. În total, acestea au 132 de puncte de lansare a rachetelor.

Путин о передаче Украине снарядов с обедненным ураном: "Запад решил воевать до последнего украинца не на словах, а на деле"
Путин о передаче Украине снарядов с обедненным ураном: "Запад решил воевать до последнего украинца не на словах, а на деле"
В Бельцах четырехлетний ребенок выпал из окна 7 этажа. Его госпитализировали
В Бельцах четырехлетний ребенок выпал из окна 7 этажа. Его госпитализировали
Премьер-министр Японии Фумио Кисида посетит Украину с необъявленным визитом
/ВИДЕО/ Премьер-министр Японии Фумио Кисида посетит Украину с необъявленным визитом
Налоговая инспекция проверила деятельность Air Moldova
Налоговая инспекция проверила деятельность Air Moldova
Жители столичной улицы десять лет пытаются добиться возвращения к ним общественного транспорта
/ВИДЕО/ Жители столичной улицы десять лет пытаются добиться возвращения к ним общественного транспорта

Правительство выделит на содержание и ремонт дорог в 2023 году около 1,4 млрд леев

22 февраля 2023, час 14:32

Кабинет министров утвердил бюджет на содержание и строительство дорог как национального так и местного значения. Эта сумма составит примерно 1,4 млрд леев. Об этом сообщили на заседании Совета дорожного фонда.

“Средства будут направлены на содержание и ремонт инженерных сооружений и дорог общего пользования протяженностью 5 951 км”, — уточнила министр инфраструктуры Лилия Дабижа.

Из этих средств 828 млн. леев планируется использовать для работ по техническому обслуживанию национальных дорог общего пользования, а 534 млн. леев пойдут на содержание мостов, выполнение проектно-оценочных работ, закупку оборудования и т. д.

«Очень важно обеспечить эффективное использование финансовых средств, выделяемых на строительство и содержание дорог. За работами необходимо тщательно следить, чтобы граждане пользовались качественными дорогами», — сказал премьер-министр Дорин Речан.

В прошлом году правительство выделило в дорожный фонд 1,81 млрд леев, из которых освоено 1,63 млрд леев.

Жители Дурлешт жалуются на ремонт дороги
В Молдове впервые за четыре года состоялось Общее собрание судей
В Молдове впервые за четыре года состоялось Общее собрание судей
Таубер заявила о готовности встретиться с Речаном: "Мы придем на следующей неделе"
Таубер заявила о готовности встретиться с Речаном: "Мы придем на следующей неделе"
Просит пустить на Афон: Додон не хочет пропускать паломничество в этом году
/ВИДЕО/ Просит пустить на Афон: Додон не хочет пропускать паломничество в этом году
В Польше объяснили слова дипломата о возможности вступления в войну "в случае поражения Киева"
В Польше объяснили слова дипломата о возможности вступления в войну "в случае поражения Киева"
FlyOne сообщила о переносе двух и отмене одного рейса
FlyOne сообщила о переносе двух и отмене одного рейса
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram