Război în Ucraina, ziua 265: Atac masiv cu 100 de rachete, după un plan de pace cu 10 puncte. Polonia ar putea activa art. 4 NATO

missing
15 ноября 2022, час 23:37

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 265. Forțele armate rusești au lansat un nou atac masiv cu rachete asupra Kievului și a altor localități din Ucraina, iar două explozii s-au produs și pe teritoriul Poloniei, care este membru NATO Asta după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat în discursul său la summitul G20 că este timpul să fie oprit războiul prin intermediul unui plan de pace din 10 puncte propus de Kiev.

Totodată, Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a subliniat, într-o discuție cu omologul său american, generalul Mark Milley, că Ucraina nu va accepta negocieri, acorduri sau decizii de compromis. Pe de altă parte, Rusia a lansat un nou atac cu rachete de croazieră.

UPDATE Președintele Poloniei a avut o discuție la telefon cu președintele SUA, iar ulterior l-a telefonat pe liderul de la Kiev. Totodată, președintele polonez a anunțat o ședință  a Consiliului Securității Naționale pentru data de 16 noiembrie, ora 12:00.

UPDATE Un grup de experţi militari polonezi a venit la fața locului pentru a identifica rachetă și a investiga consecințele exploziei.

UPDATE Polonia ia în calcul opțiunea de activare a Articolul 4 al NATO, după exploziile celor două rachete pe teritoriul său. Potrivit Tratatului, Articolul 4 prevede: întrunirea Consiliului Nord-Atlantic sau organizarea de consultări în alte formate în cazul unei situaţii care ar putea genera riscuri asupra integrităţii teritoriale a unui stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.@@Sistemul decizional al Alianţei Nord-Atlantice include activarea formatului de consultări, în baza Articolului 4, pe fondul apariţiei unei situaţii de criză care ar putea afecta spaţiul nord-atlantic.

UPDATE Ministrul chinez de Externe Wang Yi a lăudat atitudinea ”raţională” şi ”responsabilă” a Rusiei faţă de războiul nuclear în timpul unei întâlniri cu omologul său rus Serghei Lavrov la summitul G20, relatează „The Guardian”, potrivit News.ro.

UPDATE Uniunea Europeană este alături de Polonia, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-o postare pe Twitter, după informaţiile legate de o explozie în apropierea graniţei ucrainene, care ar putea să aibă legătură cu rachetele ruseşti. „Ţin legătura cu autorităţile poloneze, membri ai Consiliului European şi alţi aliaţi”, a scris el pe Twitter, scrie Rador.

UPDATE Ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, a transmis omologului polonez, Mariusz Błaszczak, solidaritatea şi sprijinul Armatei României pentru adoptarea măsurilor necesare.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron a contactat marţi autorităţile poloneze după apariţia informaţiilor despre două rachete ruseşti care ar fi lovit Polonia şi "se menţine la curent în legătură cu situaţia", a declarat marţi seară Palatul Elysee pentru AFP.Preşedintele francez "explorează posibilitatea unei discuţii mâine dimineaţă la nivel de lideri","având în vedere prezenţa tuturor partenerilor noştri importanţi europeni şi a partenerilor noştri aliaţi importanţi la (summitul) G20" care desfăşoară în aceste zile în Bali, Indonezia, conform sursei citate.

UPDATE Departamentul de Stat al SUA a calificat drept "incredibil de îngrijorătoare" informaţia potrivit căreia rachete ruseşti ar fi lovit Polonia, relatează Reuters.

UPDATE Ucraina înregistrează anumite succese în acest moment, dar este departe de a putea spune că va câștiga războiul cu Rusia. Mai mult, Rusia va fi mereu o amenințare pentru această țară, spune analistul de politică externă, Ștefan Popescu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială transmisă live de Gândul.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a catalogat drept provocatoare afirmațiile presei și oficialilor din Polonia despre posibila prăbușire a unor rachete rusești în Polonia, declarând că nu au existat lovituri ale armatei ruse în apropierea graniței dintre Ucraina și Polonia, potrivit agenției TASS.  

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți, în discursul său zilnic, că rachetele rusești au lovit Polonia, afirmând că „teroarea nu se limitează la granițele noastre naționale” , scrie CNN.

UPDATE Președintele român Klaus Iohannis a reacționat, marți seară, după ce două rachete rusești au căzut în Polonia, ucigâng doi oameni. "România este în deplină solidaritate cu prietenul și aliatul nostru Polonia în urma știrilor îngrijorătoare legate de exploziile de pe teritoriul său. Suntem în contact cu partenerii și aliații noștri. Suntem NATO",

UPDATE Președintele PSD și al Camerei Deputaților din România, Marcel Ciolacu, a catalogat marți seară, la România TV, ca fiind un incident „foarte grav” lovirea unui sat din Polonia, țară membră NATO, de către două rachete rusești.„Este foarte grav, e atacat un stat membru NATO.

UPDATE Ministerul de Externe al Estoniei a postat un mesaj de îngrijorare și solidaritate pe Twitter, scriind: „Ultimele știri din Polonia sunt foarte îngrijorătoare. Ne consultăm îndeaproape cu Polonia și cu alți aliați. Estonia este pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO. Suntem pe deplin solidari cu aliatul nostru apropiat Polonia.

UPDATE Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a venit cu o reacție după ce mai multe localități din țara noastră au rămas fără lumină, fapt cauzat de atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Potrivit Șefului Legislativului, „din cauza unor ambiții greu de înțeles, au de suferit milioane de ucraineni și zeci de mii de moldoveni”. În acest context, Republica Moldova cere Federației Ruse să oprească atacurile.

UPDATE După ce două rachete rusești au lovit teritoriul polonez, la granița cu Ucraina, o dronă NATO a fost ridicată pentru a supraveghea zona.

UPDATE Budapesta va trimite la Kiev un generator electric şi două suflante cu aer cald, a anunţat marţi primarul capitalei ungare, Gergely Karacsony. Ungaria a refuzat încă de la începutul războiului să se implice în susținerea militară a Ucrainei, refuzând chiar și tranzitul de armament pe teritoriul său, notează Digi24.

UPDATE Ministrul leton al apărării, Artis Pabriks, a reacționat pe Twitter în chestiunea rachetelor rusești care ar fi căzut în Polonia. „Condoleanțe fraților noștri polonezi. Regimul rusesc criminal a lansat rachete care nu vizează doar civili ucraineni, ci au aterizat și pe teritoriul NATO din Polonia. Letonia este pe deplin alături de prietenii polonezi și condamnă această crimă”, scrie ministrul.

UPDATE Mariusz Gierszewski, reporterul postului polonez ZET Radio, care a scris inițial că rachete rusești rătăcite au lovit Polonia, a postat pe Twitter o actualizare potrivit căreia rămășițele unei rachete doborâte au lovit probabil estul Poloniei. Gierszewski a scris pe Twitter: „Sursele mele din cadrul serviciilor spun că ceea ce a lovit Przewowo este cel mai probabil rămășițele unei rachete doborâte de către Forțele Armate ale Ucrainei”, notează Știripesurse.

UPDATE SUA cunosc relatările potrivit cărora două rachete rusești au lovit în interiorul Poloniei, lângă granița cu Ucraina, dar nu dețin în prezent informații care să coroboreze aceste rapoarte, a spus un purtător de cuvânt al Pentagonului.

UPDATE Operatorul ceh de oleoducte MERO nu a observat până în prezent întreruperi în fluxul de petrol prin conducta Drujba, care pompează țiței rusesc prin Ucraina, a declarat marți o purtătoare de cuvânt, potrivit AFP.

UPDATE Premierul Ungariei Viktor Orban a convocat marți Consiliul de Apărare, după ce presa poloneză a relatat că două rachete au lovit orașul Przewodow, aflat la doar opt kilometri de Ucraina, omorând doi oameni. „În semn de răspuns la încetarea livrării de petrol prin oleoductul Drujba și la rachetele care au lovit teritoriul Poloniei, Viktor Orban a convocat Consiliul de Apărare al Ungariei la ora 20.00 (ora locală)”, a transmis purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovavs, pe contul său de Twitter.

UPDATE Două rachete rătăcite au căzut în orașul polonez Przewodów, de pe partea poloneză a graniței cu Ucraina. Acestea au lovit uscătoarele de cereale. Doi cetățeni polonezi au murit în timpul atacului. La fața locului se află poliția locală, procuratura și unități ale armatei poloneze.

UPDATE Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak l-a acuzat, marți, pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, că blochează încheierea păcii în Ucraina, după ce Lavrov a spus că administraţia de la Kiev este cea care amână soluționarea conflictului.

UPDATE Luni seară, în emisiunea din prime-time de la Russia-1, Soloviov a readus în discuția cu invitații săi tema coaliției militare internaționale al cărei scop este să distrugă Rusia și nevoia de a se apăra cu orice preț.

"Să ne imaginăm ororile unui teribil atac nuclear tactic. Zone prin care Ucraina este alimentată cu armament occidental ar fi contaminate. Sau imaginați-vă că dacă America va continua să livreze armament vor fi lovituri asupra unui aeroport din Polonia sau asupra bazelor din România. Nu vreau să spun că se va întâmpla, nu înseamnă că vom folosi armamentul nuclear. Este doar o incertitudine constructiva. Ei bine, noi avem aceste arme, iar teama lor cea mai mare este că le vom folosi," a afirmat Soloviov, notează Realitatea.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a susținut marţi în cadrul summitului G20, organizat în insula Bali (Indonezia), că este inevitabil ca Rusia să recunoască retragerea trupelor sale din Ucraina ca fiind unica soluție pentru încheierea conflictului.

UPDATE Rusia a tras circa 100 de rachete asupra Ucrainei marţi, lovind mai multe infrastructuri energetice esenţiale în diferite regiuni, a anunţat un purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, informează AFP, potrivit Agerpres."

UPDATE Statele Unite și aliații săi instigă popoarele și împing lumea către un război global, refuzând să condamne glorificarea rasismului și nazismului, a declarat Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, după cum relatează TASS, scrie Rador.

UPDATE Câțiva protestatari au întrerupt, marți, un eveniment găzduit de delegația rusă la summitul climatic COP27 din Egipt, criticându-i pe delegații ruși pentru războiul din Ucraina și folosirea combustibililor fosili, înainte să fie escortați afară de personalul de securitate, transmite Reuters.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a publicat marţi o listă cu premiile în bani pe care le vor primi soldaţii ruşi care în conflictul din Ucraina reuşesc să distrugă arme ale trupelor ucrainene sau să neutralizeze mari efective ale acestora, recompense cuprinse între 50.000 şi 300.000 de ruble (între 800 şi 5.000 de euro), relatează agenţia EFE preluată de Agerpres.

UPDATE NATO a anunțat astăzi că primele lansatoare de rachete Himars au ajuns în România. Forțele aeriene regale britanice au transportat periculoasele lansatoare la baza Kogălniceanu ca parte a unui exercițiu militar al NATO care să demonstreze cât de rapid poate Alianța Nord Atlantică să protejeze sud estul României dar și flancul estic al NATO. În România, NATO a testat, în premieră, viteza cu care Forțele terestre pot disloca și instala acolo unde este nevoie sistemele de rachete HIMARS, care au capacitatea de a lovi ținte aflate până la 300 de kilometri distanță.

UPDATE Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a convocat de urgență o reuniune a comisiei pentru afaceri de securitate națională și apărare, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al guvernului de la Varșovia, transmite Reuters. Asta după ce presa a scris că rachete rusești au căzut în Polonia, care este țară NATO. Doi oameni au murit.

 

UPDATE Peste 20.000 de luptători ceceni au luptat în Ucraina de la începutul operațiunii militare speciale a Rusiei, iar 9.000 dintre ei se află în prezent în prima linie, a declarat marți șeful Ceceniei, Ramzan Kadyrov, notează Agerpres.

UPDATE Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a părăsit, marţi, insula indoneziană Bali, la finalul primei zile a summitului G20, şi a fost înlocuit de ministrul rus de Finanţe Anton Siluanov, care acum, în absenţa preşedintelui Vladimir Putin, va fi oficialul cu rangul cel mai înalt care va reprezenta Moscova la întâlnirea cu liderii celor mai puternice economii mondiale.

UPDATE Ministrul olandez de Externe, Wopke Hoekstra, aflat în vizită la Kiev, a fost nevoit să se adăpostească într-un buncăr după ce au început să sune alarmele antiaeriene înaintea atacurilor cu rachete lansate de ruși, conform CNN. Oficialul olandez, care a ajuns marți dimineață la Kiev, a spus pentru CNN că este important să fim atenți la „ceea ce face Rusia, nu la ceea ce spune”, afirmând că atacurile de astăzi arată din nou că Vladimir Putin „este dispus să recurgă la metode criminale”. „Nu poate exista decât un singur răspuns la asta: trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina, să livrăm arme și ajutor umanitar”, a adăugat oficialul olandez, notează Realitatea.

UPDATE Atacul cu rachete rusesc de marți asupra Ucrainei a fost poate cel mai mare din timpul războiului. Potrivit presei ucrainene, care citează atașatul de presă al Forțelor Aeriene ucrainene, rușii au tras aproximativ 100 de rachete.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că au fost înregistrate 85 de explozii ale rachetelor de croazieră și a avertizat că ar putea urma alte 20 de lovituri. Oficialul i-a îndemnat pe cetățeni să aibă grijă și să fie la adăpost. „Ceea ce vrea duşmanul este clar. El nu îşi va atinge obiectivul", a declarat Zelenski

UPDATE "Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru țara noastră s-a deconectat în regim automat (descărcarea automată a sarcinii după frecvență). Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată țara", anunță ministrul moldovean al Infrastructurii, Andrei Spînu.

UPDATE Primarul din Jîtomir anunță că orașul a rămas în întregime fără curent electric, după atacul masiv cu rachete de croazieră lansat de armata lui Vladimir Putin.

UPDATE Atât Rusia, cât şi Ucraina au torturat prizonieri de război în timpul conflictului care se prelungeşte deja de nouă luni, a comunicat marţi Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), citând printre exemple utilizarea şocurilor electrice şi nuditatea forţată, potrivit Reuters, notează Cotidianul.

UPDATE Premierul Regatului Unit al Marii Britanii, Rishi Sunak, l-a confruntat pe ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, la summitul G20, spunându-i să „se retragă din Ucraina și să pună capăt războiului barbar”.

UPDATE Mai multe explozii au fost auzite în centrul capitalei ucrainene și degajări de fum au fost raportate. Conform primarului Kievului, două clădiri rezidențiale din cartierul central Pecherskyi sunt printre ținte. “Atac asupra capitalei. Potrivit informațiilor preliminare, două clădiri rezidențiale au fost lovite în districtul Pecersk. Mai multe rachete au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană, deasupra Kievului. Medicii și echipele de salvare se află acum la locul exploziilor”, a declarat primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko.

UPDATE Kremlinul a transmis marți că va face „tot ce este posibil" pentru a împiedica Occidentul să confiște rezervele sale internaționale sau să le „jefuiască" pentru a plăti reparații către Ucraina, transmite Reuters.

UPDATE Miniştrii apărării din Germania şi Spania şi-au anunţat, marţi, proiectele de formare a mii de militari ucraineni în cadrul programului UE pentru susţinerea ripostei Kievului împotriva Rusiei.

UPDATE Conform CNN, care citează mai multe persoane familiarizate cu situația, serviciile americane au informații conform cărora Rusia a stabilit ca retragerea din Herson să fie anunțată numai după ce alegerile parțiale din SUA au avut loc. Acest lucru arată că Rusia este în continuare direct interesată să influențeze peisajul politic din Statele Unite. Informațiile care sugerează că Moscova a vrut să evite să ofere Administrației Biden și Congresului știri pozitive înainte de alegeri se adaugă unui număr tot mai mare de dovezi care indică că Rusia crede că Statele Unite conduse de republicani nu vor fi la fel de deschise să sprijine Ucraina, scrie Biziday.

UPDATE Administrația rusă a anunţat marţi că s-a retras din oraşul ucrainean Nova Kahovka şi acuză armata Kievului de bombardarea acestui oraş situat în sudul Ucrainei, în apropiere de un baraj hidroelectric considerat strategic, relatează AFP, conform News.ro.

UPDATE Presa din Ucraina notează că fragmentele unei rachete au căzut peste un bloc de locuit cu 5 etaje. Deocamdată, nu au fost anunțate eventuale victime. Alte explozii, la fel au fost auzite, iar autoritățile anunță că 4 rachete au fost doborâte.

UPDATE Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Rusia a reușit la timp şi ferm să pună capăt încercărilor de a exercita influență asupra suveranităţii statului rus, anunţă Agenţia de presă RIA NovostiI, potrivit Rador.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, marți, într-o sesiune a liderilor G 20, că cea mai bună modalitate de a asigura o redresare a economiei globale ar fi încheierea războiului Rusiei din Ucraina.

UPDATE Guvernul Ungariei consideră că acuzaţiile legate de folosirea narativei ruseşti cu privire la sancţiunile UE sunt scandaloase, şi le respinge cu fermitate, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, luni, la Bruxelles, transmite Hirado.hu.

UPDATE Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov denunţă marţi, în marja summitului G20, în Indonezia, drept ”nerealiste” condiţiile ucrainene în vederea unei deschideri a unor negocieri de pace, care să pună capăt Războiului rus în Ucraina. "Toate problemele provin din partea ucraineană, care refuză categoric negocieri şi avansează revendicări manifest nerealiste şi neadecvate situaţiei" din teren, a declarat Serghei Lavrov.

UPDATE O alertă aeriană a fost lansată pentru toate regiunile din Ucraina, în afară de cele anexate de Rusia. Ulterior, au fost anunțate explozii în regiunea Kiev, fiind activate și forțele de apărare antiaeriană.

UPDATE Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, susține că Occidentul vrea să captureze Rusia și de aceea e gata să trimită și alți soldați ceceni să lupte în Ucraina. Într-un mesaj pe canalul lui de Telegram, care are peste 3 milioane de urmăritori, Kadîrov a anunțat numărul militarilor din republica pe care o conduce care sunt acum pe front.

UPDATE Întâlnirea dintre Joe Biden și Xi Jinping, la summitul de la Bali, transmite Rusiei mesajul că există bipolarism în lume și că bipolarismul se concentrează în jurul SUA și Chinei, a spus la Digi24 politologul Cristian Pîrvulescu. Potrivit acestuia, Rusia lipsește din ecuație, iar Vladimir Putin nu ar fi putut în niciun fel să îndure o asemenea umilință acolo.

UPDATE Generalul în rezervă Eugen Bădălan, fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Române spune că Putin a început să dea semnale de autoretragere. „Putin va fi înlăturat de la putere de către oamenii din jurul lui. Mai devreme sau mai târziu se va întâmpla. Putin nu va fi înlăturat din cauza războiului, va fi lichidat politic. Putin deja a început să dea semnale de autoretragere, pentru că altfel nu se explică refuzul de a participa la G20 și de a-și trimite Ministrul de Externe acolo. Înlăturarea lui Putin va fi dramatică pentru ruși. Rusia rămâne Rusia cu aceleași obiective și cu aceleași apucături, de la Petru cel Mare până la Putin”, a spus Gen. Eugen Bădălan, notează Gândul.

UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a caracterizat discursul susţinut de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, de la summitul G20 drept o performanță care depășește normele de conduită și decență.

UPDATE Hackerii cu legături cu armata rusă s-au aflat foarte probabil în spatele atacurilor ransomware de luna trecută asupra organizaţiilor de transport şi logistică din Ucraina şi Polonia, a declarat Microsoft. Dezvăluirea va stârni îngrijorări la Washington şi în capitalele europene că aliaţii care sprijină Ucraina s-ar putea confrunta cu ameninţări cibernetice mai mari din partea Moscovei. Polonia este membră NATO şi un canal cheie pentru furnizarea de ajutor militar Ucrainei, potrivit ZF.

UPDATE Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi că Naţiunile Unite l-au informat despre promisiunile scrise ale SUA şi UE de a elimina obstacolele din calea exportului de cereale şi îngrăşăminte ruseşti.

UPDATE Pe rețelele sociale a fost publicată o fotografie în care este devoalată o armă aflată în dotarea armatei ucrainene, de fabricație chinezească, dar originile ei sunt total necunoscute, notează Adevărul.

UPDATE Un tribunal din Moscova l-a condamnat pe Dmitri Fedotkin, un fost oficial al companiei aeriene Aeroflot suspectat că a transmis secrete agenției britanice MI6, la închisoare pentru înaltă trădare, anunță Interfax.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care permite ruşilor care au dublă cetăţenie să se înroleze în forţele armate ale ţării, relatează Moscow Times, citat de Sky News. Decretul modificat înseamnă acum că cei cu statut de rezidenţă permanentă în ţări străine pot fi înrolaţi în armată. Anterior, cetăţenii cu dublă cetăţenie erau scutiţi de recrutare, scrie ZF.

UPDATE Guvernul Ucrainei dorește să construiască o industrie militară care să producă arme cât mai sofisticate, compatibile cu cele ale statelor NATO, spune ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov. ”Încercăm să fim ca Israelul – mai independenți în anii ce vin”, a spus Reznikov, la finalul săptămânii trecute, sugerând ca Ucraina dorește să copieze modelul industriei militare israeliene, notează Cotidianul.

UPDATE ​China s-a opus excluderii Rusiei din G20 și din organizații internaționale, a declarat ministrul chinez de Externe Wang Yi, în timp ce deschidea o întâlnire bilaterală cu omologul său rus Serghei Lavrov la summitul G20 din Indonezia, potrivit TASS, notează HotNews.

UPDATE Succesul Ucrainei de a alunga trupele rusești din orașul-cheie Herson din sudul Ucrainei poate fi atribuit în mare parte armelor HIMARS furnizate de Statele Unite, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă evaluare a sa.

UPDATE Premierul englez Rishi Sunak afirmă că Rusia trebuie „să iasă din Ucraina şi să pună capăt războiului barbar”, în timp ce îi confruntă pe oficialii preşedintelui rus Vladimir Putin, la Summit-ul G20, notează Mediafax.

UPDATE Ambasadorul Rusiei în Polon, Serghei Andreev, a calificat de „absurdă” decizia guvernului polonez de a construi un gard la granița cu exclava rusă Kaliningrad, ca răspuns la invazia Ucrainei, care a început la sfârșitul lunii februarie, potrivit Newsweek.

UPDATE Generalului britanic Richard Shirreff, fost comandant adjunct al forțelor NATO, susține că pierderea Hersonului reprezintă o ”mare umilință” pentru președintele rus Vladimir Putin, scrie publicația Novaya Gazeta Europa, într-o amplă analiză.

UPDATE Forțele ruse au pierdut peste 82.000 de soldați, precum și 2.860 de tancuri, 1.850 de sisteme de artilerie și 208 sisteme de apărare aeriană în războiul împotriva Ucrainei, potrivit Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE Șeful FIFA a transmis o pledoarie marți pentru o încetare a focului în războiul din Ucraina pe timpul Cupei Mondiale, cerând tuturor părților să folosească turneul ca un „declanșator pozitiv” pentru a lucra către o rezolvare, transmite Reuters.

UPDATE Armata ucraineană a postat pe rețelele de socializare un videoclip în care se văd hainele și armele lăsate de mai mulți soldați ruși care au ales să traverseze Niprul înot, cel mai probabil pentru a nu rămâne în partea eliberată de ucraineni a regiunii Herson.

UPDATE Generalul Mark Hertling, fost comandant al trupelor americane în Europa, vorbește pe pagina sa de Twitter de o zi de „mândrie”, anunțând că Rusia a impus „în sfârșit” sancțiuni împotriva sa ca parte a unui nou val de penalități impuse de Moscova împotriva a 200 de cetățeni americani, potrivit HotNews.

UPDATE Marile economii din cadrul G20 constată repercusiunile negative ale ”Războiului din Ucraina” purtat de Rusia, într-un proiect al unui ”comunicat comun”. În acest document se arată că ”majoritatea membrilor condamnă ferm” acest conflict armat. În cazul în care este adoptat de către şefii de stat şi de guverne din G20, el oficializează cuvântul ”război” – respins pentru moment de către Moscova, care vorbeşte despre o ”operaţiune militară specială”.

UPDATE În ultimii ani, Rusia şi-a sporit agresivitatea, retorica distructivă şi ameninţările hibride, cu scopul de a schimba frontierele şi de a reconfigura arhitectura de securitate în funcţie de propriile interese, spune premierul Nicolae Ciucă la „Euro-Atlantic Resilience Forum - Black Sea Perspectives”.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus marți că declarația lui Zelenski potrivit căreia nu va exista un acord "Minsk 3" pentru a pune capăt luptelor din Ucraina confirmă faptul că Kievul nu este interesat să poarte discuții de pace cu Moscova, scrie BBC, notează Digi24.

UPDATE „Împreună cu președintele Xi Jinping, facem apel la respectarea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei. Consecințele acestui conflict depășesc granițele europene: le vom depăși printr-o strânsă coordonare între Franța și China”, a spus Emmaneul Macron.

UPDATE Primul tren a sosit în gara din Nikolaev, după începerea războiului. Potrivit presei ucrainene, garnitura feroviară a adus 50 de călători, inclusiv muncitori ai căilor ferate, jurnaliști și voluntari.

UPDATE Moscova este mai interesată de utilizarea gazului ca armă, chiar dacă acest lucru înseamnă distrugerea, nu comercializarea lui ca răspuns la sancţiunile occidentale contra Rusiei după invadarea Ucrainei, a acuzat marţi, 15 noiembrie, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul primei sesiuni a summitului G20 găzduit de Indonezia, transmite DPA și Agerpres. ”Vedem că Rusia îşi arde gazul mai degrabă decât îl vinde”, a subliniat Von der Leyen. Astfel, potrivit şefei executivului comunitar, comportamentul Rusiei ”creează penurie pe pieţele energetice mondiale şi cauzează explozia preţurilor”.

UPDATE Ukrinform a prezentat planul în 10 puncte pe care președintele ucrainean îl are pentru restabilirea păcii în țara sa, potrivit Adevărul:

1) Securitate nucleară - Rusia trebuie să-şi retragă imediat trupele de la centrala nucleară din Zaporojie, care să fie plasată sub controlul AIEA şi al personalului ucrainean;

2) Securitate alimentară: Prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene şi extinderea acestuia pentru ca nave cu alimente să poată pleca şi din porturile din Nikolaev şi Olvia. De asemenea, Ucraina solicită tuturor ţărilor să se alăture iniţiativei Grain From Ukraine - asistenţă alimentară pentru cei mai săraci. Prima nava Nord Vind urmează să plece în Etiopia cu 27.000 de tone de grâu;

3) Securitate energetică. Zelenski a cerut accelerarea furnizării de sisteme de apărare antiaeriană şi de apărare antirachetă pentru ca Ucraina să se poată apăra împotriva noilor atacuri ruseşti asupra infrastructurii energetice. Kievul propune trimiterea unei misiuni ONU pentru inspectarea infrastructurii energetice critice a Ucrainei în vederea evaluării daunelor şi a nevoilor de reconstrucţie şi pentru a preveni distrugerea lor în continuare. Volodimir Zelenski a cerut, de asemenea, o limitare a preţului la resursele energetice ruseşti.

4) Eliberarea tuturor prizonierilor şi a celor deportaţi în Rusia. Ucraina propune eliberarea prizonierilor după formula "toţi pentru toţi";

5) Punerea în aplicare a Cartei ONU şi restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a ordinii mondiale;

6) Retragerea trupelor ruse şi încetarea ostilităţilor. Rusia trebuie să-şi retragă toate trupele şi formaţiunile armate de pe teritoriul Ucrainei, iar Kievul să poată prelua controlul asupra tuturor secţiunilor graniţei sale de stat cu Federaţia Rusă.

7) Justiţie. Întreaga lume trebuie să recunoască un tribunal special instituit pentru crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei şi crearea unui mecanism internaţional care să compenseze toate pierderile cauzate de război;

8) Ecocid, nevoia de protecţie imediată a naturii. Ucraina are nevoie de ajutor pentru deminare, fonduri şi tehnologii pentru restabilirea instalaţiilor de tratare a apei;

9) Prevenirea escaladării. Ucraina are nevoie de garanţii de securitate, proiectul lor Kyiv Security Compact fiind deja prezentat de Kiev.

10) Stabilirea sfârşitului războiului. "Când toate măsurile antirăzboi vor fi implementate, când securitatea şi justiţia vor începe să fie restabilite, părţile trebuie să semneze un document care să stabilească sfârşitul războiului", a spus Zelenski.

UPDATE Presa de propaganda din Rusia susține că ”cetăţeni ai multor puteri mondiale au vrut să vină în Ucraina pentru a lupta împotriva naţionalismului, dar acest lucru a fost interzis de legile ruse. Acum situația s-a schimbat”, conform, Pravda.ru.

UPDATE Financial Times a obținut un draft al comunicatului care va fi emis de G20, la finalul summitului din Bali, Indonezia. În mesajul de final, a cărui autenticitate a fost confirmată de două dintre delegații, se arată: “Majoritatea membrilor au condamnat ferm războiul din Ucraina și au subliniat că provoacă suferințe umane imense și accentuează vulnerabilitățile existente la nivelul economiei globale”.

Discuțiile referitoare la război și la folosirea repetată a amenințărilor nucleare de către Moscova arată o anxietate în creștere în rândul tuturor statelor din G20, nu doar a celor occidentale care au condamnat Rusia încă din prima zi a invaziei lansate în Ucraina.

“Folosirea sau amenințarea cu folosirea armelor nucleare este inadmisibilă. Rezolvarea pașnică a conflictelor, eforturile de abordare a crizelor, precum și diplomația și dialogul sunt vitale. Era de astăzi nu trebuie să fie a războiului”, se arată în mesajul final al liderilor, potrivit Biziday.

UPDATE Operatorul naţional ucrainean de energie Ukrenergo a afirmat luni că Rusia a distrus o centrală electrică de primă importanţă în Herson înainte de retragerea trupelor sale din oraş şi de pe malul drept al râului Nipru, săptămâna trecută, informează AFP.

UPDATE Două nave cu dispozitivele de identificare închise s-au apropiat de locul unde au avut loc scurgerile de gaze din Nord Stream 2 la doar câteva zile înainte ca gazoductele să fie parțial distruse în urma unor explozii subacvatice, potrivit unei firme care a analizat date obținute prin satelit, informează Insider.

UPDATE Mii de civili ucraineni din Donbas au fost forțați să se înroleze în armata rusă.  'Bărbați de toate vârstele' au fost 'adunați' și forțați să se înroleze în armata rusă la Melitopol. Rusia a trimis 1.500 de avize de recrutare în zonele locuite în principal de tătarii din Crimeea, anunță ibtimes.com.

UPDATE Statele Unite consideră că trupele ruse au efectuat o retragere relativ ordonată din orașul Herson, din sudul Ucrainei, a declarat luni un înalt oficial militar american, în contrast cu alte retrageri mai haotice din țară.

UPDATE Statele Unite ale Americii au anunţat, luni, noi sancţiuni care vizează o reţea transnaţională care a încearcat să procure tehnologie pentru a sprijini războiul Rusiei în Ucraina, relatează The Guardian şi CNN.

UPDATE Un drapel uriaș al Ucrainei a fost arborat la Herson, după eliberarea orașului. Presa din țara vecină anunță că flamura este vizibilă inclusiv de pe malul stâng, care rămâne sub ocupație rusească.

UPDATE Publicația RTL Nieuws a dezvăluit faptul că există legături ascunse între Țările de Jos (Olanda) și Rusia, de când Vladimir Putin a inițiat invazia din Ucraina. Guvernul lui Mark Rutte a emis 91 de derogări de la sancțiunile impuse de Occident, iar acum s-a comunicat că nave ale Moscovei blocate în portul Rotterdam, încărcate cu îngrășăminte, au fost trimise în state din Africa, după ce ONU a acordat permisiunea, potrivit Ziare.com.

UPDATE Alexandr Kovaliov, membru al parlamentului Ucrainei, a anunțat luni că un cetățean american a fost eliberat din detenție, după intrarea armatei ucrainene în Herson. „Odată cu eliberarea Hersonului, unul dintre prizonieri a fost eliberat, un cetățean american Suedi Murekezi. Acesta apărase independența țării noastre, pentru care a fost arestat”, a precizat Alexandr Kovaliov, notează Libertatea.

UPDATE De ani de zile, președintele rus Vladimir Putin s-a întors asupra unor decizii și a mințit în privința altora, fiind foarte greu de distins între tacticile sale ocolitoare și ficțiunea pură, înarmându-se cu această combinație toxică pentru a-și șantaja, dezbina și dezorienta inamicii, scrie Politico.

UPDATE Președintele Zelenski a anunțat, într-o adresă video adresată participanților la summitul G20, a oferit Rusiei un schimb de prizonieri conform formulei „totul pentru toți”. 

UPDATE Guvernul canadian a anunţat luni că îşi dublează ajutorul militar pentru Ucraina, care a depăşit deja pragul de un miliard de dolari canadieni (729 de milioane de euro), informează AFP.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat virtual la summitul G20 din Bali că este „convins că acum este momentul în care războiul distructiv rus trebuie şi poate fi oprit”. Zelenski a mai afirmat că nu va exista Minsk 3, o referire la două acorduri anterioare eşuate pentru a pune capăt invaziei ruse din 2014 şi războiul care a urmat în estul Ucrainei, notează Mediafax.

UPDATE Bloggerii militari ruși au profitat de vizita făcută de Zelenski luni în Herson pentru a critica armata rusă mai dur decât au făcut-o în timpul retragerii peste Nipru, remarcă Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa evaluare.

UPDATE Trupele rusești își întăresc pozițiile de pe malul estic al Niprului, a transmis Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei, potrivit Kyiv Independent. Potrivit sursei citate, forțele rusești se regrupează și continuă să instaleze linii defensive pe malul estic al fluviului Nipru, în sudul Ucrainei, după ce s-au retras de pe malul vestic la 11 noiembrie.

UPDATE Rusia a distrus toată infrastructura critică din orașul Herson, preluat săptămâna trecută de armata ucraineană de la forțele Moscovei, a declarat luni seara președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit AFP.

UPDATE Premierul britanic Rishi Sunak a anunţat marţi construirea a cinci fregate de război suplimentare "în faţa ameninţării tot mai mari a Rusiei", conform unui comunicat al Downing Street.

UPDATE Președintele ucrainean a spus luni, în cursul vizitei sale în Herson, că eliberarea orașului marchează „începutul sfârșitului războiului”, dar că Ucraina mai are un „drum lung și dificil” de parcurs.

UPDATE Rusia s-ar putea confrunta cu o lipsă acută de rachete de croazieră, iar această problemă nu poate fi rezolvată atât de simplu - consideră Iuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene din Ucraina, scrie Korespondent, citat de Rador.

UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a ajuns în această dimineaţă la summitul G20, unde a fost întâmpinat de preşedintele indonezian Joko Widodo, transmite BBC. Preşedintele indonezian şi preşedinte al G20 a deschis oficial summitul G20 de marţi spunând liderilor mondiali, în discursul său de deschidere, că războiul din Ucraina "trebuie să ia sfârşit".

UPDATE Guvernul zambian a cerut autorităţilor ruse să explice modul în care un cetăţean zambian, care ispăşeşte o pedeapsă cu închisoare la Moscova ar fi fost recrutat pentru a lupta în Ucraina, unde a şi murit între timp, scrie Mediafax.

UPDATE Țările occidentale încearcă să creeze un temei juridic pentru furtul bunurilor rusești confiscate ilegal, a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, comentând rezoluția adoptat[ de Adunarea Generală a ONU privind despăgubirile de război datorate de ruși Kievului. "Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție de recomandare privind despăgubirile Rusiei pentru Ucraina. Concluzii: anglo-saxonii încearcă în mod clar să adune o bază legală pentru furtul activelor rusești confiscate ilegal", a scris Medvedev pe Telegram, notează Știripesurse.

UPDATE Adunarea Generală a ONU a adoptat luni o rezoluţie neobligatorie în favoarea creării unui mecanism de despăgubire pentru distrugerile, de natură umană şi materială, cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE Rusia și-a retras trupele din orașul Herson, din sudul Ucrainei, dar în urma lor autoritățile ucrainene și localnicii vorbesc despre ororile și distrugerile provocate de cele aproximativ 8 luni de ocupație. Presa locală a relatat, că înainte de retragere, rușii au distrus turnul de televiziune și alimentarea cu energie electrică, relatează Reuters.

UPDATE În mesajul său zilnic în care îi încurajează pe ucraineni, Volodimir Zelenski a promis că „pacea pentru Ucraina este tot mai aproape” şi a subliniat că obiectivul este eliberarea întregului teritoriu ocupat de ruşi, inclusiv Crimeea. Totodată, în timpul discursului său de noapte, preşedintele Volodimir Zelenski a susţinut că, potrivit datelor oficiale, trupele ruse au deportat aproximativ 11.000 de copii ucraineni în Rusia. Zelenski a mai afirmat că este posibil ca cifra să fie mult mai mare.

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 264: Mașină-capcană și vizita lui Zelenski la Herson. Șeful NATO: Următoarele luni vor fi dificile
Război în Ucraina, ziua 263: Camioane cu morți, iar Dughin face aluzie la uciderea lui Putin. Sak: "Războiul e departe de final"

Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?

/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului

27 июля 2024, час 05:01

Zi istorică la Paris, unde se dă astăzi startul Jocurilor Olimpice de vară. La ceremonia de deschidere vor participa peste o sută de lideri din toată lumea, inclusiv președinta Maia Sandu. /Un adolescent de 17 ani a decedat în urma unui accident în Găgăuzia. Băiatul care conducea o motocicletă nu a cedat trecerea unui camion care circula regulamentar. /După câteva zile cu temperaturi confortabile, de mâine vremea se încălzește brusc. Meteorologii au emis un cod galben de caniculă și altul pentru pericol de incendii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, trece drumul la Banca Națională. Acesta va fi numit viceguvernator. Ce salariu va avea, vă spunem imediat. /Primarul Ion Ceban s-ar putea răzgândi. Supărat că PAS și PSRM nu au votat pentru proiectul bugetului propus de MAN, edilul capitalei spune că ar putea candida la prezidențiale. /Ucraina ar putea accepta inițierea negocierilor de pace cu Rusia, dacă aceste vor fi mediate de China. Declarațiile au fost făcute de președintele Zelenski, în contextul vizitei ministrului ucrainean de externe la Beijing.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ilegalități serioase în sistemul de medicină privată date în vileag de tragedia tinerei decedată după o intervenție de micșorare a stomacului. Banii pentru intervenție au fost încasați de o companie fără autorizație de funcționare, susține Ministra Sănătății. /Amenzi mai mari pentru cei care își vor vinde votul. Sancțiunile pornesc de 16 mii și jumătate de lei. Avizul Guvernului nu se referă și la materialele de agitație electorală. /Guvernul face un pas înapoi cu alocațiile pentru copiii diplomaților. Proiectul ce prevede indemnizații lunare de 500 de euro a fost retras, urmare a multiplelor critici.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane pentru copiii angajaților misiunilor diplomatice! Fiecare copil va primi 500 de euro lunar! Cum își motivează Guvernul decizia, vedeți imediat. /În plină vară, autoritățile au decis ieftinirea căldurii centralizate pentru locuitorii capitalei cu 15 la sută. Dacă nu vor apărea alte circumstanțe, sezonul rece va începe cu un tarif de 1824 de lei pentru o gigacalorie. /Cei care au bani dar nu și idei de investiții, vor avea ocazia să câștige oferind împrumuturi statului. Din august persoanele fizice vor putea cumpăra valori mobiliare pe o platformă online.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.

/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. При цитировании опубликованных на сайте материалов обязательно указание в первом абзаце гиперссылки на страницу tv8.md.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram