Război în Ucraina, ziua 207: Lukașenko vorbește de Moldova, apel de la Pugaciova și răzbunarea Rusiei. Amiral: „Putin eșuează"

18 сентября 2022, час 22:14

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în discursul adresat naţiunii sâmbătă, că la Izium au fost găsite noi dovezi ale faptului că persoanele înmormântate acolo au fost torturate. Mai multe explozii au avut loc, sâmbătă seară, în orașul Herson, aflat sub controlul forțelor armate ruse, însă încă nu este clar dacă armata ucraineană a intrat în oraș.

UPDATE Într-un nou fragment din interviul acordat emisiunii „60 de minute” difuzată de CBS, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden a oferit mai multe detalii despre conversaţiile avute iarna trecută cu preşedintele Chinei, Xi Jinping, despre „greșeala gigantică” pe care ar reprezenta-o un ajutor din partea Chinei pentru Rusia în războiul său împotriva Ucrainei. Joe Biden a adăugat că „până acum” nu a existat „niciun indiciu” că Beijing ar fi propus arme sau „alte lucruri pe care Rusia le-a dorit” pentru a o ajuta în războiul ei din Ucraina, scrie Rador.

UPDATE Un spital de psihiatrie din regiunea Harkov a fost bombardat de ruși chiar în timpul unei operațiuni de evacuare a pacienților. Anunțul a fost făcut duminică, 18 septembrie, de guvernatorul ucrainean al regiunii Harkov, Oleh Sinehubov.

UPDATE Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhii Haidai, a anunțat duminică faptul că forțele ucrainene au trecut râul Oskil. Anterior au circulat informații neconfirmate potrivit cărora trupele ucrainene ar fi cucerit partea de est a orașului Kupiansk, relatează The Kyiv Independent.

UPDATE ”"Criza agenţilor" determină Rusia să scoată din dulap şi cea mai uitată naftalină politică. Dacă domnul Marga îşi susține declaraţiile "cu toată responsabilitatea", atunci ar trebui să înţeleagă şi perspectiva răspunderii penale pentru încălcarea integrităţii şi suveranităţii unui alt stat”, a scris Podoliak pe Twitter.

UPDATE Înalt reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell trage trei învățăminte din recentele recuceriri ucrainene din regiunea Harkov. El consideră că această contraofensivă confirmă faptul că "acum forțele ucrainene sunt cele care își impun tempo-ul", că acest succes "validează alegerile europene" și "că trebuie să ne consolidăm sprijinul pentru Ucraina" în perspectiva unei căi de ieșire din conflict.

UPDATE Cântăreața pop din perioada sovietică, Alla Pugaciova, considerată „regina muzicii pop sovietice”, a condamnat războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei. Pugaciova a spus că invazia rusească este o „povară pentru oamenii de rând” și duce la „moartea băieților noștri în scopuri iluzorii”, relatează Reuters. "Vă cer să mă includeţi în rândul agenţilor străini ai ţării mele dragi, în semn de solidaritate cu soţul meu", a scris Alla Pugaciova pe Instagram, reţea de socializare care este interzisă în Rusia. Cântăreaţa a spus că soţul său este un patriot care vrea o ţară prosperă, cu pace, libertate şi "oprirea morţii băieţilor noştri în scopuri iluzorii". Alla Pugaciova a spus că Rusia devine un paria, în timp ce vieţile ruşilor sunt afectate de conflict. Ea nu a folosit cuvântul "război", dar şi-a exprimat clar dezacordul faţă de ceea ce Kremlinul numeşte o operaţiune militară specială.

UPDATE Vânzările secrete de diamante ruseşti, în valoare de câteva sute de milioane de dolari în fiecare lună, creează diviziuni într-un comerţ mondial care se întinde de la atelierele de tăiere din Bombay până la magazinele de lux de pe Fifth Avenue, New York, scrie Bloomberg.

UPDATE Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a apărut foarte emoţionată duminică în faţa sicriului reginei Elisabeta a II-a, înainte de a fi primită de prinţesa de Wales, în prima sa vizită în Regatul Unit, aliat cheie al Kievului de la începutul invaziei ruse, potrivit AFP.

UPDATE „Geniul comandamentului militar ucrainean este că își trimite forțele acolo unde rușii nu trimit, forțând Rusia să se retragă din teritoriile ocupate”, a scrie analistul canadian Michael McKay.

UPDATE Serghei Haidai, șeful Administrației militare din regiunea Luhansk, susține că este imposibil ca la iarnă să se poată asigura încălzirea locuințelor în această regiune ocupată de ruși, adică exact acolo unde ostilitățile active au continuat, informează Ukrainska Pravda.

UPDATE În cursul zilei de sâmbătă, forțele aeriene ucrainene au distrus 5 drone inamice și un elicopter rusesc Ka-52 “Aligator”, a anunțat duminică serviciul de presă al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE Rusia susține că un prizonier ucrainean de război și alți cinci au fost răniți în timpul unui bombardament asupra penitenciarului din Olenivka, din regiunea Donețk, unde Moscova ţine închişi prizonieri de război ucraineni, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE Mihail Podoliak, un consilier de rang înalt al liderului ucrainean, a declarat pentru publicația de știri Ukrainska Pravda, că Ucraina nu vede rostul negocierilor dintre președintele Volodimir Zelenski și “dictatorul” rus Vladimir Putin, deoarece Kremlinul nu prezintă niciun fel de încredere și va folosi discuțiile de pace pentru a-și regrupa forțele și a relua ofensiva imediat după aceea, scrie The Kyiv Independent De asemenea, consilierul prezidențial a adăugat că „Rusia trebuie să răspundă pentru crimele pe scară largă (comise în Ucraina) și să nu fie un exemplu al impunității”.

UPDATE Un număr total de 165 de nave, având la bord 3,7 milioane de tone de produse agricole, au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră, de la semnarea acordului internaţional intermediat de ONU şi Turcia, a anunţat duminică Ministerul ucrainean al Infrastructurii, potrivit agenției Reuters, preluată de Agerpres.

UPDATE Autorităţile ruse de ocupaţie din Herson, sudul Ucrainei, au anunţat că un grup armat a fost eliminat în lupte sâmbătă seară în centrul acestui oraş, care este ţinta unei contraofensive ucrainene, transmite agenția France Presse, preluată de Agerpres. 

„În centrul Hersonului, a avut loc o confruntare între unităţi ale armatei ruse care patrulează pe străzile oraşului şi un grup neidentificat”, a anunșat sâmbătă seară, pe Telegram, administraţia de ocupaţie. „După o luptă scurtă, atacatorii au fost eliminaţi”, a adăugat această sursă, precizând că niciun soldat rus şi niciun civil nu a fost rănit.

UPDATE Armata rusă, care caută să angajeze soldaţi pe bază de contract pentru ceea ce numeşte ”operaţiunea militară specială” din Ucraina, foloseşte camioane de recrutare pentru a atrage voluntari, cărora le oferă salarii de aproape 3.000 de dolari pe lună drept stimulent, scrie news.ro citând Reuters. 

O unitate specială a staţionat sâmbătă un astfel de camion, într-un parc central din oraşul Rostov, din sudul Rusiei, şi a îndepărtat părţile laterale pentru a dezvălui un birou mobil. Soldaţii în uniforme de camuflaj şi măşti negre şi-au arătat armele trecătorilor interesaţi şi au împărţit broşuri color intitulate ”Serviciul militar pe bază de contract – alegerea unui bărbat adevărat”.

UPDATE Statul Major al armatei ucrainene afirmă că unele unități ale rușilor și-au pierdut „mai mult de 50% din personal și peste 200 de echipamente” atunci când s-au retras din regiunea Harkov. De exemplu, una din brigăzile rusești staționate în Harkov a pierdut 90% din trupe, fiind uciși, răniți sau au refuzat să mai participe la lupte.

UPDATE Vladimir Putin „eșuează în toate obiectivele sale strategice militare”, a spus șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie. Amiralul Sir Tony Radakin a spus că este probabil ca războiul „să continue pentru o lungă perioadă de timp”, în ciuda succeselor recente ale forțelor militare ucrainene.

UPDATE Rusia a reacționat la eșecurile sale militare de săptămâna trecută prin creșterea atacurilor cu rachete asupra infrastructurii civile, chiar dacă nu ele nu produc niciun impact militar, potrivit celei mai recente actualizări a situației de pe front comunicată de Ministerului Britanic al Apărării. Rolul acestor atacuri este de a demoraliza morala ucrainenilor în condițiile în care contraofensiva din Harkov a produs rezultatele peste așteptările lor.

UPDATE Războiul a devenit imposibil de ignorat în Belgorod, sudul Rusiei, la doar câțiva kilometri de granița cu Ucraina. Soldații ruși care se retrag din cauza contraatacului ucrainean cutreieră acum pe străzi. Apărarea antiaeriană este activată de mai multe ori pe zi. Orașul este din nou plin de refugiați. Și, la graniță, soldații ruși și ucraineni se pândesc, scrie The Guardian.

UPDATE În Lugansk, ruşii construiesc structuri de apărare şi adună oameni pe străzi cu scopul de a se apăra, a transmis serviciul de presă al administraţiei regionale de stat Lugansk, adăugând că, potrivit celor observate de locuitori, au loc pregătiri „în special, la Troitsky, Svatovo, Rubijni, Popasny”. După cum a remarcat Administraţia Regională de Stat, din cauza lipsei internetului, populaţia locală nu are aproape nicio informaţie actuală pe front „prin urmare, ocupanţii nu ratează ocazia de a manipula opinia publică”, scrie Mediafax.

UPDATE „America este singura țară care beneficiază de pe urma a ceea ce se întâmplă aici: poate să îi arate Europei care este locul ei și să elimine rivalii dintr-o singură mișcare. Astăzi este Ucraina, mâine poate fi Moldova, statele baltice, Polonia, sau chiar România”, a declarat liderul de la Minsk. Potrivit lui Lukașenko, lumea a „luat-o razna și este pe cale să se dezintegreze”.

UPDATE Casa Albă, Departamentul de Stat, Pentagonul şi agenţiile de informaţii americane par mai îngrijorate ca niciodată că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea escalada războiul din Ucraina pentru a compensa retragerea sa umilitoare din ultima perioadă, relatează New York Times.

UPDATE Kirill Ponomariov, un jurnalist de la The Moscow Times, a fost reținut la Belgorod (vestul Rusiei, la granița cu Ucraina, n.r.). Potrivit rapoartelor preliminare, acesta este suspectat de spionaj în favoarea Ucrainei, a anunțat canalul de Telegram al Comitetului anti-război din Belgorod, citat de publicația rusă Meduza (cu sediul în Riga).

UPDATE Retragerea Rusiei din Harkov, nord-estul Ucrainei, a scos la iveală slăbiciuni cheie în aprovizionarea şi personalul forţelor armate ruse, susţin experţii militari. „Nu ai idee cât de obosit sunt să salut pe cineva dimineaţa şi apoi trebuie să-i identific rămăşiţele mai târziu în aceeaşi zi”, s-ar fi plâns telefonic un ofiţer rus.

UPDATE Ministerul rus de Finanțe cere suplimentarea bugetului pentru plăți către familiile militarilor uciși în Ucraina, conform unui document publicat pe Twitter de Igor Șușko, un influencer ucrainean cu peste 120.00 de urmăritori pe celebra rețea de socializare, scrie Gândul.

UPDATE Mercenarii lui Kadîrov s-au întors pe front, astfel că două batalioane cecene s-au alăturat trupelor ruse din Donbas. Liderul cecen a promis că va forma patru batalioane noi, pentru a ajuta armata rusă în Ucraina.

UPDATE „Bugetul de stat al Ucrainei a primit un grant de 1,5 miliarde de dolari. Aceasta este ultima tranşă din ajutorul de 4,5 miliarde de dolari acordat de Statele Unite din Fondul fiduciar al Băncii Mondiale”, a scris premierul ucrainea pe Twitter. Oficialul a precizat că fondurile primite vor fi folosite pentru a rambursa cheltuielile bugetare către plata pensiilor şi a programelor de asistenţă socială.

UPDATE Potrivit Kyiv Independent, armata ucraineană a distrus o barjă rusă cu personal şi echipament în sudul Ucrainei. Comandamentul operaţional ucrainean „Sud” a raportat că forţele ucrainene au ucis şi 62 de soldaţi ruşi şi au distrus două UAV şi cinci vehicule blindate. Soldaţii ruşi au încercat să avanseze, dar au fost împinşi înapoi de apărătorii ucraineni din regiunea Herson, a spus comandamentul, scrie Mediafax.

UPDATE Cehia, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, a solicitat crearea unui tribunal internaţional pentru crime de război. Cererea vine după descoperirea a sute de cadavre în pădurea de lângă Izium.

UPDATE Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, face presiuni pentru ca alte tancuri să fie trimise în Ucraina, după descoperirea unor gropi comune la Izium, în regiunea Harkov. „Cuvintele nu au reuşit să prevină gropile comune - scrie Landsbergis pe profilul său de Twitter -. Numai condamnarea nu va pune capăt acestui genocid. Tancurile spun mai mult decât cuvintele. Să înarmăm Ucraina acum”, scrie Mediafax.

UPDATE Rosneft protestează împotriva deciziei Berlinului de a naţionaliza sucursalele germane ale companiei ruse, afirmând că este o „expropriere ilegală”.

UPDATE Forțele ruse continuă să desfășoare operațiuni ofensive în jurul orașelor Donețk și Bakhmut. ISW consideră că aceste acțiuni sunt “fără sens”, atâta timp cât rușii nu reușesc să trimită rezerve pentru apărarea împotriva contraofensivelor ucrainene. Aparent rușii direcționează forțele disponibile, și așa foarte limitate în rezervă, către Donbas, în timp ce liniile defensive “formate în grabă de-a lungul râului Oskil”, rămân slabe și vulnerabile.

ISW consideră că “acest efort, aproape robotic de a câștiga teren în regiunea Donețk, pare din ce în ce mai divorțat de realitățile generale ale teatrului de luptă", scrie Biziday.

Este posibil ca rușii să fi decis să nu apere la modul serios atât cât mai au din zona Harkov (la est de Oskil), în ciuda declarațiilor repetate ale președintelui rus Vladimir Putin că scopul „operațiunii militare speciale” este „eliberarea” regiunilor Donețk și Luhansk.

ISW mai arată că prioritizarea apărării teritoriilor ocupate de ruși în sudul Ucrainei, față de apărarea nord-estului Ucrainei, are sens strategic, deoarece regiunile Herson și Zaporijie sunt de importanță critică atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina, în timp ce în nord-est luptele se duc pe zone agricole slab populate.

UPDATE Polonia a inaugurat un canal prin care navele vor putea ajunge într-un port de la Marea Baltică, fără să mai fie nevoite să treacă și prin apele teritoriale rusești.  

UPDATE Trupele ucrainene au provocat rușilor pierderi imense în timpul contraofensivei din regiunea Harkiv - potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează Rador.

UPDATE Declaraţiie fostului de ministru de Externe Andrei Marga potrivit cărora Ucraina este în frontiere ”nefireşti” şi trebuie să cedeze teritorii Ungariei, Poloniei, României şi Rusiei, au provocat reacţia Ambasadei Ucrainei la Bucureşti. Ambasada Ucrainei a transmis că aceste declarații sunt inacceptabile şi reprezintă ”o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina îşi apără eroic independenţa sa şi securitatea întregii Europe”, notează News.ro.

UPDATE O persoană necunoscută, protejată de un hanorac cu glugă și de o mască medicală, a pătruns în domeniul lui Dmitri Kiseliov, 68 de ani, din Koktebel, zonă rezidențială a orașului port Feodosia din Crimeea, și a incendiat două mașini și mai multe echipamente de golf care aparțineau directorului postului Russia Today, relatează ziarul rus Kommersant și publicația ucraineană Obozerevatel.

UPDATE Invadatorii ruși au atacat de trei ori raionul Nikopol, din regiunea Dnipropetrovsk, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Potrivit guvernatorului Valentin Reznicenko, ruşii au folosit lansatoare de rachete Grad și artilerie grea. 

UPDATE Oamenii din Verbivka, sat la câțiva kilometri de Balaklia, oraș din Harkov recent recuperat de ucraineni, sunt încă în stare de șoc după cele șase luni sub ocupație rusească. Ei au vorbit îngroziți și printre lacrimi despre comportamentul invadatorilor: le-au furat lucrurile, le-au devastat casele și magazinele, i-au bătut, electrocutat și torturat, iar unele femei au fost violate.

UPDATE Oleksi Reznikov, 56 de ani, ministrul apărării de la Kiev, și-a prezentat, într-o postare pe pagina sa de Twitter, „tatuajele temporare patriotice pe care le-am primit cadou de la nepoții mei”. Șeful Apărării are scrise pe braț cuvântul „Palianiția” și mesajul „Zona mea de confort – 603,7 mii de kilometri pătrați”. Între cele două este desenată o inimioară. „O mică operă de artă de la nepoții mei. Luptăm pentru ei. Și vom câștiga cu ei”, a scris înaltul oficial, pe Twitter.

UPDATE Cardinalul polonez Konrad Krajewski, trimis al Papei Francisc în Ucraina, a fost prins în mijlocul unui schimb de focuri la Zaporojie, în sudul țării, unde se afla într-o misiune de ajutor umanitar, relatează Vatican News. Cardinalul a mers în zona primei linii a frontului cu microbuzul încărcat cu provizii, însoțit de un episcop catolic și unul protestant și de un soldat ucrainean. Însă a nimerit chiar în mijlocul unui schimb puternic de focuri.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu acordat Reuters, că Ucraina ar putea recurge la mijloace diplomatice pentru a prelua din nou controlul asupra Peninsulei Crimeea, scrie Ukrainska Pravda.

„Nu există o altă opțiune, o altă soluție: trebuie să eliberăm teritoriul [Crimeei]. S-ar putea întâmpla ca [Ucraina] să recurgă la mijloace diplomatice pentru a recupera Crimeea. Este de netăgăduit faptul că oamenii din Ucraina sunt mai degrabă în favoarea căii diplomatice de rezolvare a acestei probleme. Cine va fi implicat în aceste discuții și când, nu pot spune acum. Dar, cu toate acestea, asta este ceea ce cred eu”, a răspuns Zelenski, întrebat dacă Ucraina poate recupera peninsula anexată de Rusia în 2014.

UPDATE Forțele ruse au fost implicate sâmbătă seară într-o operațiune „antiterorist” în orașul ocupat Herson, din Ucraina, relatează publicația EuroWeekly News, care citează presa rusă. Potrivit sursei citate, „militanții” care se instalaseră într-o clădire nerezidențială din oraș au fost eliminați. Imagini video încărcate pe rețelele de socializare arată trupe ruse în vehicule blindate trăgând asupra unor ținte încă necunoscute.

UPDATE Armata rusă a torturat civili într-o pivniță a „miliției populare” din orașul Kozaha Lopan, în perioada în care acesta s-a aflat sub ocupație, a anunțat procuratura din regiunea Harkov, potrivit Ukrainska Pravda. 

„Forțele de ordine au descoperit că, în perioada în care așezarea (Kozaha Lopan, n.r.) s-a a aflat sub ocupație, reprezentanții Rusiei au creat o pseudo-agenție de aplicare a legii. În pivnița clădirii în care se afla agenția a fost organizată o cameră de tortură în care civilii erau supuși la torturi inumane”, a transmis Biroul procurorului regional din Harkov, într-un comunicat publicat pe Facebook.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 206: Rușii ar pregăti rutele de retragere din Herson. Fetiță de 11 ani, ucisă în urma unui atac la Harkov
Război în Ucraina, ziua 205: Masacru la Izium, ajutor nou din SUA și lider separatist rănit. Kadîrov cere automobilizare
/VIDEO/ CIFRE/ Obligațiile „Air Moldova” față de firmele conectate la Ilan Șor. Planul de preluare a activelor din contul datoriilor
/VIDEO/ CIFRE/ Obligațiile „Air Moldova” față de firmele conectate la Ilan Șor. Planul de preluare a activelor din contul datoriilor
/PROMO/ Moldova gândește: Sunt în pragul disperării. Sute de asistenți personali din Capitală, în proces de a fi demiși
/PROMO/ Moldova gândește: Sunt în pragul disperării. Sute de asistenți personali din Capitală, în proces de a fi demiși
/ULTIMA ORĂ/ Doar unul din cei patru candidați la șefia PG, înaintat Comisiei de Vetting! Despre cine este vorba
/ULTIMA ORĂ/ Doar unul din cei patru candidați la șefia PG, înaintat Comisiei de Vetting! Despre cine este vorba
/VIDEO/ Ultimul tun la „Air Moldova”! Cum planifică Ilan Șor să mai scoată bani din companie? Amicul său din Rusia, printre creditori
/VIDEO/ Ultimul tun la „Air Moldova”! Cum planifică Ilan Șor să mai scoată bani din companie? Amicul său din Rusia, printre creditori
/VIDEO/ Și-au adus stupii la Parlament: Apicultorii greci au protestat la Atena, nemulțumiți de scăderea vânzărilor de miere
/VIDEO/ Și-au adus stupii la Parlament: Apicultorii greci au protestat la Atena, nemulțumiți de scăderea vânzărilor de miere

23 февраля 2024, час 18:54
/VIDEO/ Scandal la Eurovision Moldova! Cum a câștigat Natalia Barbu cu ajutorul juriului, după egalitate de puncte cu Valeria Pasha
/VIDEO/ Scandal la Eurovision Moldova! Cum a câștigat Natalia Barbu cu ajutorul juriului, după egalitate de puncte cu Valeria Pasha
/PROMO/ Moldova gândește: Sunt în pragul disperării. Sute de asistenți personali din Capitală, în proces de a fi demiși
/PROMO/ Moldova gândește: Sunt în pragul disperării. Sute de asistenți personali din Capitală, în proces de a fi demiși
/VIDEO/ Dorin Galben și-a cerut iubita în căsătorie, printr-un cântec: „Am zis DA pentru totdeauna!”. Cum arată inelul de logodnă
/VIDEO/ Dorin Galben și-a cerut iubita în căsătorie, printr-un cântec: „Am zis DA pentru totdeauna!”. Cum arată inelul de logodnă
/VIDEO/ Ultimul tun la „Air Moldova”! Cum planifică Ilan Șor să mai scoată bani din companie? Amicul său din Rusia, printre creditori
/VIDEO/ Ultimul tun la „Air Moldova”! Cum planifică Ilan Șor să mai scoată bani din companie? Amicul său din Rusia, printre creditori
/VIDEO/ Oleg Jdanov: „Implicarea NATO în conflictul ruso-ucrainean ar însemna automat un război mondial”
/VIDEO/ Oleg Jdanov: „Implicarea NATO în conflictul ruso-ucrainean ar însemna automat un război mondial”

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Материалы, опубликованные на tv8.md, доступны только со ссылкой на источник и посредством активной ссылки на страницу статьи.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram