investigații

/VIDEO ANCHETĂ/ Ce noutăți au procurorii anticorupție de la Interpol în privința lui Plahotniuc și Andronachi

20 июня 2022, час 17:55

La 14 iunie s-au împlinit trei ani de când fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a plecat din R. Moldova. A fugit  imediat ce formațiunea sa a cedat guvernarea coaliției formate din Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor. De atunci, procurorii i-au înaintat învinuiri lui Plahotniuc în mai multe cauze penale, dar fostul politician așa și nu a ajuns să fie căutat de Interpol pentru arest și extrădare. Vă spunem unde s-a blocat procesul.

De 8 luni de zile, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, nu au ajuns să examineze demersul depus de procurori pentru aplicarea arestului preventiv pe numele lui Vladimir Plahotniuc în dosarul numit generic „Metalferos”. Examinarea se tergiversează din noiembrie 2021 din cauza avocatului lui Plahotniuc, care înaintează tot felul de cereri, iar acestea sunt transmise, după competență, Curții Supreme de Justiție.

9 cereri la CSJ pentru strămutarea dosarului

Am identificat pe site-ul CSJ zeci de încheieri care se referă la cererile avocatului Lucian Rogac de strămutare a dosarelor. Nouă dintre acestea vizează anume demersul procurorilor pentru arestul preventiv al lui Plahotniuc în dosarul Metalferos. Toate cererile apărătorului au fost respinse de CSJ. Ultima încheiere fiind emisă de instanța supremă pe 1 iunie curent.

Procurorii au cerut chiar și amendarea avocatului pentru tărăgănare intenționată a procesului, dar, deocamdată, lucrurile nu s-au mișcat din loc.

Dosarul se află în gestiunea magistratului Serghei Papuha, de la Judecătoria Ciocana. Iar anterior s-a aflat în examinare la judecătorul Veaceslav Martînenco, căruia i-a expirat primul mandat eliberat pe un termen de 5 ani și acum se află pe lista de așteptare pentru a fi numit în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.   

VITALIE ROȘIORU, procuror: „Apărătorul se folosește de anumite lacune din codul de procedură penală. În primul rând sunt înaintate sistematic cereri de recuzare a judecătorilor, iar ulterior cereri de strămutare a cauzei la Curtea Supremă. Dosarul automat se transferă de la judecătorie la CSJ să examineze această cerere și ulterior să o restituie înapoi pentru examinare. Se fixează o altă ședință și când ajungem la acea ședință din nou se găsesc careva motive. Se înaintează iarăși o cerere de strămutare și așa de 6-7 luni. Însăși examinarea propriu-zisă nu a început. Noi considerăm ca o metodă de tergiversare a examinării, deoarece considerăm aceste cereri formale. - Cât poate dura asta? Dvs nu puteți întreprinde nimic? – Instanța poate să aplice amendă. Noi am înaintat în cadrul procesului și un demers în acest sens, dar deja instanța decide. – Ați cerut amendarea avocatului? – Da, în una din ședințe am cerut pentru că am făcut un calcul câte cereri de recuzare și câte cereri de strămutare s-au depus și este evident că se tergiversează”.

Avocatul lui Plahotniuc refuză să comenteze situația

Contactat pentru a comenta acuzațiile care i se aduc de către procurori, avocatul lui Vladimir Plahotniuc ne-a promis un comentariu. Dar ulterior, nu ne-a mai răspuns la telefon.

În cererile de strămutare a dosarului privind arestul lui Vladimir Plahotniuc, avocatul a indicat diferite motive printre care faptul că magistrații de la Judecătoria Ciocana nu ar fi imparțiali sau l-au supus unor acțiuni de intimidare.

Vladimir Plahotniuc a fost pus sub învinuire în „dosarul Metalferos” în noiembrie 2021, pe trei capete de acuzare: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani  în proporții deosebit de mari. Cauza penală a fost inițiată în 2019, iar în cadrul anchetei, oamenii legii au stabilit că statul ar fi fost prejudiciat cu 1,2 miliarde de lei.

Vladimir Plahotniuc a fost beneficiarul mai multor companii offshore, care au obținut zeci de milioane de dolari de la întreprinderea de stat Metalferos, după ce au intermediat exportul metalelor feroase, susțin procurorii.

Dosarul fraudei bancare

În mai 2020, pe numele lui Plahotniuc fusese emis un mandat de arest în contumacie într-un alt dosar - Frauda bancară. Și de această dată fostul lider PD a fost învinuit pe trei capete de acuzare: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, săvârșite în proporții deosebit de mari.

În mai 2020, procurorul general Alexandr Stoianoglo declara că există suficiente probe care ar demonstra implicarea lui Plahotniuc în „furtul miliardului”. Dar de atunci dosarul nu a ajuns pe masa judecătorilor.

 ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general suspendat: „Unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc. Dispunem de probe incontestabile care indică că anume cetățeanul Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți sub formă de credite de la BEM, prin intermediul grupului Șor, acoperit în consecință de mijloacele financiare ale Băncii Naționale a Moldovei, în total peste 100 de milioane de dolari. Suma a fost direcționată spre cumpărarea pachetului de acțiuni a unei bănci, clădirile companiei ASITO, Casa Modei, Hotelul Național. De asemenea, banii primiți din creditele de la BEM erau utilizați de Plahotniuc în scop personal sau de companiile afiliate acestuia pentru procurarea unui avion, achitarea curselor charter personale, dar și ale persoanelor din anturajul acestuia.

Fostul lider PDM nu este căutat de Interpol

De la fuga lui Plahotniuc, la Interpol au fost depuse două solicitări din partea organelor de drept din R. Moldova privind anunțarea acestuia în căutare internațională. Prima cerere a fost trimisă în toamna anului 2019, iar a doua - în decembrie a aceluiași an. Totuși, Interpol-ul  a refuzat în iulie 2020 să-l  includă pe Vladimir Plahotniuc în lista persoanelor anunțate în căutare internațională și a decis radierea datelor acestuia din bazele de date ale organizației. De atunci, fostul lider PDM este căutat doar pe teritoriul R. Moldova.

VIOREL ȚENTIU, șef Biroul Interpol Moldova: „Eu pot să vă confirm că Plahotniuc nu este căutat la nivel internațional.

Sunt solicitări transmise în adresa Comisiei de Control al Fișierelor. Sunt cereri transmise care sunt în curs de examinare. Acest proces este gestionat de către procurorii anticorupție și nu ar fi corect să mă expun eu cu privire la situația actuală sau la aceste cereri”.

Când ar putea examina Interpolul ultima cerere în privința lui Plahotniuc 

Procurorii anticorupție ne-au confirmat că au trimis repetat o cerere la Interpol în privința lui Plahotniuc, în toamna anului trecut, dar sunt încă în așteptarea unui răspuns.

OCTAVIAN IACHIMOVSCHI, procuror: „Ultimul demers pe care noi l-am înaintat la Interpol a fost pe 1 octombrie 2021, în privința lui Vladimir Plahotniuc. Este o adresare repetată în adresa secretariatului general al Interpol, așa să spunem pe scurt. Cerea emiterea unei difuziuni de căutare internațională în privința lui Vladimir Plahotniuc. Dacă se acceptă difuziunea, atunci în baza de date Interpol, este vizibil ca fiind căutat în toate țările membre, inclusiv cu mențiunea de arest. Acolo, o comisie, se numește  Comisia de Examinare a Fișierelor, este o comisie autonomă în cadrul Interpolului, urmează să examineze repetat solicitarea noastră. - Dar în cererea asta repetată dvs ați anexat și ceva materiale noi sau cam ceea ce în 2020 s-a remis? - Au fost anexate și materiale noi. Noi încercăm să convingem comisia că învinuirile în adresa domnului Plahotniuc nu au o conotație politică. Sperăm noi că își vor reexamina concluziile din 2020 și totuși o să fie dl Plahotniuc inclus în difuziunea respectivă, o să fie anunțat în căutare. - Da un termen nu există la comisia ceea? - Noi știm doar că Comisia acum este în ședințe, însă noi nu știm dacă comisia a planificat examinarea cererii noastre din 1 octombrie 2021, pentru sesiunea de acum. Următoarea sesiune dacă nu greșesc o să fie în toamnă. Noi putem să cunoaștem despre un termen concret când se examinează atunci când Comisia poate să ne expedieze anumite anchete pentru explicații. Spre exemplu, un astfel de caz a fost cu Ilan Șor în februarie-martie 2022. Noi am completat acea anchetă și am expediat-o înapoi în comisie. Am convins Comisia de Fișiere că de fapt nu este un caz politic și comisia a acceptat difuziunea. Similar a fost în cazul domnului Vladimir Andronachi. Iarăși ni s-a expediat o cerere de explicații, de îndeplinire a unei anchete, noi am îndeplinit-o, dacă nu mă greșesc în mai 2022 și am remis-o comisiei. Asta înseamnă că, cel mai probabil, în cazul domnului Andronachi va fi examinată în sesiunea carea se va încheia în luna iunie.

Dacă procurorii ar obține un nou mandat de arest pe numele lui Plahotniuc, în dosarul Metalferos, autoritățile ar putea depune o nouă cerere la Interpol pentru căutarea oligarhului în afara țării.

VITALIE ROȘIORU, procuror: „Persoana și așa este anunțată în căutare, dar arestul preventiv va permite anunțarea în căutare internațională și eventual, dacă este identificat în careva stat, reținerea și extrădarea”.

Plahotniuc, vizat în alte 3 dosare penale

În prezent, procurorii au în gestiune mai multe dosare penale în care este vizat Vladimir Plahotniuc. Într-un caz este acuzat de spălare de bani, după ce a primit pe contul personal dividende și împrumuturi de la câteva companii offshore, în sumă de peste 200 de milioane de lei. Transferurile au fost efectuate între anii 2016-2019.

De asemenea, Vladimir Plahotniuc este cercetat pentru îmbogățire ilicită. Cauza penală a fost inițiată de PCCOCS în noiembrie 2021, după ce procurorul general interimar Dumitru Robu a anulat ordonanța de refuz în efectuarea urmăririi penale, emisă în vara anului 2021.

Anterior, Serviciul de Informații și Securitate a transmis o sesizare procurorilor în care anunța că Plahotniuc este beneficiarul efectiv al unor bunuri din străinătate estimate la peste 160 de milioane de lei.  Este vorba despre vilele lui Plahotniuc din Elveția, Franța și România, 5 autoturisme și un yaht, înregistrate în Elveția, care urmează a fi puse sub sechestru de autoritățile străine, la solicitarea procurorilor moldoveni. Vilele au fost descoperite de jurnaliștii de investigație de la Rise Moldova încă în anul 2018.

Centrul Anticorupție anunța că Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a indisponibilizat 52 de bunuri ce aparțin lui Plahotniuc, în valoare totală de 486 de milioane de lei. Era vorba de 4 conturi bancare cu aproape 20 de milioane de lei, capitaluri sociale în 5 companii, 32 de imobile locative și nelocative și 11 mașini aflate pe teritoriul R. Moldova.

Vladimir Plahotniuc este vizat și în dosarul numit generic ASP. Procurorii verifică cum au fost emise acte de identitate pe numele mai multor persoane din anturajul lui Plahotniuc, cu încălcarea procedurilor, inclusiv în lipsa solicitanților acestor acte.

Amintim că ASP i-a perfectat lui Plahotniuc și o identitate falsă. Actele pe numele Novak Vladislav Vladimir au fost emise la solicitarea SIS-ului în vara anului 2018.

В Италии автобус упал с эстакады: погиб 21 человек, еще 15 пострадали
/ВИДЕО/ В Италии автобус упал с эстакады: погиб 21 человек, еще 15 пострадали
/ФОТО/ Всем привет из "Учительской": создатели сериала поделились эксклюзивными кадрами со съемок
/ФОТО/ Всем привет из "Учительской": создатели сериала поделились эксклюзивными кадрами со съемок
«Наше вино покоряет мир»: 7 и 8 октября в Молдове пройдет День вина
/ВИДЕО/ «Наше вино покоряет мир»: 7 и 8 октября в Молдове пройдет День вина
Осенняя премьера на TV8! "Императрица Ки" - история рабыни, пришедшей к вершине власти могущественной империи
Осенняя премьера на TV8! "Императрица Ки" - история рабыни, пришедшей к вершине власти могущественной империи
Экс-редактора «Первого канала» Овсянникову заочно приговорили к 8,5 года колонии по делу о «военных фейках»
Экс-редактора «Первого канала» Овсянникову заочно приговорили к 8,5 года колонии по делу о «военных фейках»

04 октября 2023, час 22:57
Тарнавский: "Молдова идет по пути евроинтеграции, не учитывая, что Гагаузия - это часть страны"
Тарнавский: "Молдова идет по пути евроинтеграции, не учитывая, что Гагаузия - это часть страны"
/ФОТО/ Всем привет из "Учительской": создатели сериала поделились эксклюзивными кадрами со съемок
/ФОТО/ Всем привет из "Учительской": создатели сериала поделились эксклюзивными кадрами со съемок
Нагорный Карабах - всё. Подписан указ о ликвидации непризнанной республики
Нагорный Карабах - всё. Подписан указ о ликвидации непризнанной республики
Осенняя премьера на TV8! "Императрица Ки" - история рабыни, пришедшей к вершине власти могущественной империи
Осенняя премьера на TV8! "Императрица Ки" - история рабыни, пришедшей к вершине власти могущественной империи
Ссора закончилась трагедией: в Чадыр-Лунге 74-летний мужчина застрелил сына
Ссора закончилась трагедией: в Чадыр-Лунге 74-летний мужчина застрелил сына
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram