/ВИДЕО/ FBI extinde căutările fetiței moldovencei din SUA. Rudele presupun că minora a fost răpită

21 декабря 2022, час 19:54

FBI extinde căutările și cere ajutorul comunității internaționale pentru a o găsi pe Mădălina Cojocari, o fetiță de 11 ani, originară din Republica Moldova. Aceasta a fost văzută ultima oară aproape patru săptămâni în urmă, dar a fost dată dispărută abia la 15 decembrie. În timp ce autoritățile de la Chișinău conlucrează cu cele de la Washington, TV8 a reușit să discute cu bunelul și mătușa fetiței și vă prezintă detalii exclusive.

Duminica trecută toată presa americană a relatat despre dispariția misterioasă a fetei, iar zeci de agenți ai Biroul Federal de Investigații căutau urme de crimă în curtea în care locuia fetița dispărută. Mădălina stătea cu mama și tatăl ei vitreg. Anchetatorii americani nu exclud că minora ar fi putea fi victima unei crime. După câteva zile de investigații fără vreun rezultat, astăzi FBI a publicat imagini video cu fetița care coboră dintr-un autobuz școlar, care datează din 21 noiembrie. Acestea sunt ultimele imagini cu Mădălina. 

Mădălina este originară din Republica Moldova, dar stabilită împreună cu mama sa în SUA. În căutarea mai multor informații, l-am găsit pe bunicul fetiței, în satul Costești din raionul Râșcani. Acesta ne-a spus că ultima oară a vorbit cu Diana, mama fetei dispărute în luna octombrie, însă este bănuiește că nepoata sa a fost răpită.

„Ceva a fost la mijloc că ea totuși a fost furată, a fost luată de cineva. 
-De la autoritățile din america am aflat că a venit poliția au început săpăturile în jurul casei. -Da ei au vrut să constateze din toate punctele de vedere ca să vadă care poate fi pricina. Să vadă dacă nu sunt amprente, urme. De acest motiv a fost făcută și o analiză totală”.

Mama fetiței și concubinul său au fost reținuți sâmbătă, fiind acuzați că nu au alertat imediat poliția privind dispariția copilului, dar abia peste mai bine de trei săptămâni. În imaginile din ziua arestării, publicate de presa americană, se poate vedea că femeia avea o vânătaie în regiunea ochiului, iar tatăl acesteia confirmă că relația acesteia cu concubinul nu era tocmai bună. 

„-Acolo a fost ceva la mijloc între ambii soți, fiindcă așa am înțeles că el nu i-a dat voie să comunice, să se ducă să vină nicăieri și ea până la urmă a reușit să anunțe la școală, la profesori pentru că fata nu era la ore. Și după aceasta profesorii au anunțat autoritățile. Asta știu eu, mai mult de atât nu știu”.

Am încercat să discutăm și cu sora femeii arestate. Aceasta ne-a declarat că nu cunoaște mai multe informații despre dispariția nepoatei sale.

„- Nu pot să comentez deocamdată. Eu nu sunt acolo și nu cunosc informații. 
-Dar ați discutat cu sora d-voastră curând? 
-Da am discutat, suntem la curent. Așteptăm să lucreze poliția și să scoată cazul la iveală. 
-Dar mai multe detalii chiar nu cunosc. Nu știu, ea este departe, de mulți ani este plecată și nu cunosc. Păstrăm legătura doar așa la simplu, dar nu detailat. Nu cunosc”, a declarat mătușa Mădălinei, Romina Spînu.

Potrivit FBI, Mădălina a fost văzută pentru ultima dată în ziua de 21 noiembrie. Asta deși mama fetei le-a spus anchetatorilor că în seara de 23 noiembrie ea și concubinul său s-au certat, după care bărbatul ar fi plecat a doua zi în vizită la familia lui. Femeia susține că a crezut atunci că fetița a plecat fără să-i spună cu tatăl vitreg, însă bărbatul a revenit acasă peste câteva zile. FBI caută acum martori pentru a înțelege exact când și cum a dispărut copila. Aceștia au cerut și ajutorul oamenilor, pentru a o găsi mai repede.

Продление ареста Таубер: "шоровцы" намерены бойкотировать заседания парламента
/ВИДЕО/ Продление ареста Таубер: "шоровцы" намерены бойкотировать заседания парламента
Украина подтвердила гибель девяти человек в затопленном городе Алешки в Херсонской области
Украина подтвердила гибель девяти человек в затопленном городе Алешки в Херсонской области
Два пограничных пункта на границе с Украиной временно перекрыли
Два пограничных пункта на границе с Украиной временно перекрыли
Пора черешни. Местные садоводы готовят сладкую ягоду на экспорт
/ВИДЕО/ Пора черешни. Местные садоводы готовят сладкую ягоду на экспорт
В Египте акула напала на купающегося туриста. Мужчина погиб на глазах у отдыхающих
/ВИДЕО/ В Египте акула напала на купающегося туриста. Мужчина погиб на глазах у отдыхающих

ООН: Количество беженцев из Украины в Европу достигло почти 8 млн человек

05 января 2023, час 10:40

После начала полномасштабной войны в Украине количество беженцев, прибывших в страны Европы из Украины, почти достигло 8 млн. В различных программах помощи украинским беженцам зарегистрированы около 5 млн из них.

Всего с февраля 2022 года были вынуждены покинуть страну 7 915 287 человек. Об этом говорится на сайте Управления верховного комиссара ООН по делам беженцев (УВКБ). 

Молдова вошла в число стран, которая приняла более 100 тысяч человек.

По данным УВКБ, с 24 февраля 2022 года по 3 января 2023 года больше всего беженцев приняла Россия — 2 852 395. В число стран, принявших более 100 тыс. человек, вошли:

 • Польша (1 553 707),
 • Германия (1 021 667),
 • Чехия (476 025),
 • Италия (173 231),
 • Испания (164 705),
 • Великобритания (152 200),
 • Болгария (148 451),
 • Франция (118 994),
 • Румыния (106 786),
 • Словакия (105 205),
 • Республика Молдова (102 103).
 •  

Отдельно отмечены Россия и Беларусь, куда люди также были вынуждены бежать от боевых действий. Границу с Россией пересекли 2 млн 852 тысячи человек, с Беларусью 17,7 тысяч. При этом в ООН нет точных данных о количестве проследовавших из этих стран транзитом в ЕС, вернувшихся в Украину, оставшихся и участвующих в программах помощи беженцам. 

Всего с 24 февраля из Украины в европейские страны выехали более 17 миллионов человек, вернулись в Украину более 9,1 миллиона человек.

Большинство украинцев пересекли польскую границу - 8,6 млн, из них официально зарегистрировались в стране 1,5 млн человек, уже вернулись в Украину 6,5 млн человек.

В Молдову поехали 739 тысяч украинцев, из них вернулись на Родину 371 тысяча граждан. В Словакию выехали более 1 миллиона украинцев, из них 807,2 тыс. уже вернулись, в Румынию - 1,7 млн (1,4 млн вернулись), в Венгрию - 2 миллиона, но нет статистики сколько вернулись в страну.
 

В национальных программах временной защиты и поддержки участвуют 4 905 293 беженца.

 Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
/ВИДЕО/ Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
Лукашенко помиловал россиянку Софью Сапегу. Ее передадут в Россию
Лукашенко помиловал россиянку Софью Сапегу. Ее передадут в Россию
Джоанэ: "НАТО поддерживает безопасность Молдовы. Наше сотрудничество никогда не было более тесным"
/ВИДЕО/ Джоанэ: "НАТО поддерживает безопасность Молдовы. Наше сотрудничество никогда не было более тесным"
"Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
/ВИДЕО/ "Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
В зоне затопления Каховской ГЭС около 80 населенных пунктов
/ВИДЕО/ В зоне затопления Каховской ГЭС около 80 населенных пунктов
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram