/VIDEO/ Sunt sau nu mercenari legionarii moldoveni din Ucraina? Ce a aflat TV8

missing
24 ноября 2022, час 09:48

Cel puțin 300 de moldoveni luptă de partea Ucrainei în războiul pornit în urmă cu nouă luni de armata rusă a lui Vladimir Putin. Cetățenii Republicii Moldova, majoritatea cu pregătire militară sau chiar foști veterani ai războiului de la Nistru, au răspuns astfel apelului, lansat încă în primele zile de război, de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev a îndemnat atunci „cetățenii lumii să se alăture apărării Ucrainei în lupta împotriva criminalilor ruși de război, în cadrul așa-numitei Legiuni Internaționale pentru Apărarea Teritorială a Ucrainei”.

Cine sunt acești militari? Mercenari sau ostași „cu acte în regulă” ai Armatei ucrainene, așa cum se prezintă ei? TV8 a încercat să se clarifice și vă spunem ce am constatat.

Deși nu conține prevederi foarte clare privind activitatea de mercenariat, legislația națională nu pare să fie de partea militarilor, chiar dacă aceștia sunt „în apărare” și luptă împotriva unui stat agresor. O spun legislatorii, care vor să introducă modificări la Codul Penal, care ar urma să conțină expres pedepse cu închisoare doar pentru cei care se înrolează în luptă de partea țării agresoare. Și juriștii spun că legea este vagă, însă cred că i-ar „proteja” totuși pe moldovenii din Ucraina. 

În a patra zi de război, în data de 27 februarie, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski anunța lansarea unei Legiuni Internaționale pentru voluntari din străinătate. Liderul de la Kiev i-a invitat pe cetățenii europeni care au experienţă de luptă să vină în Ucraina pentru a contribui la respingerea invaziei ruse.

„Nu există o contribuție mai mare pe care să o poți face de dragul păcii”, spunea atunci Zelenski. 

Legiunea a fost „legalizată” printr-un decret din 2016  prin care cetățenii străini se pot înrola în armata ucraineană în bază de contract. 

Printre cei circa 300 de moldoveni care luptă împotriva Rusiei, pe frontul din Ucraina, se regăsește și Sergiu Luncaș, fost veteran al războiului de la Nistru din anul 1992, acum comandant de batalion pe frontul din Ucraina. Cu o carieră militară de zeci de ani în spate, spune că a mers pe front fără să ezite încă în luna martie, la doar câteva săptămâni după apelul lui Volodimir Zelenski. A ales să ia arma în mâini, înainte ca războiul să se extindă dincolo de hotarul Ucrainei. 

„În 2014, mă gândeam că ceea ce se întâmpla în Ucraina nu era doar un război pe termen scurt, bănuiam că se va dezvolta. Am văzut că Rusia prea adânc își bagă ghearele și totul merge spre cel De-Al Treilea Război Mondial, ceea ce se confirmă astăzi. După toate semnele, în plan nu era doar Ucraina, dar și Moldova, Polonia, România. Eu mi-am apărat țara în 1992, deci trebuie să o apăr și acum, să nu-i așteptăm până vor intra și în ograda noastră, trebuie să-i întâlnim în drum”, spune militarul. 

Legionarul a trăit momente de groază pe front și crede cu tărie că ceea ce se întâmplă acum în țara vecină este o nedreptate. Printre cele mai grele lupte au fost cele pentru Severodonețk.

„Grupul nostru a fost plasat chiar în prima linie, am fost atacați, am avut pierderi mari, doar 6 băieți din 30 am ieșit teferi. Foarte greu ne-am întors la ai noștri pentru că stațiile radio nu funcționau și nu aveam legătură. De aceea, n-am observat când s-au retras toți, practic am rămas în încercuire, iar pe urmele noastre aveam două tancuri cu orci. Nu știu cum să le mai zic, nici numele nu vreau să le rostesc”, povestește militarul moldovean Sergiu Luncaș. 

„Am văzut ce fac ei, cum își bat joc de oameni. Dacă ar duce un război drept, ar lupta cu armata, dar ei nu se uită doar la obiecte strategice militare, bombardează tot ce văd în cale”, mai mărturisește Luncaș. 

De la începutul lunii martie, pe frontal din Ucraina luptă și moldoveanul Arslan Safarmatov, și el fost veteran al războiului de la Nistru, acum invalid de gradul doi. A fost printre militarii care a participat la eliberarea de sub ocupație rusă a Irpinului și a purtat cu demnitate arma în mâini până când a fost rănit în timpul unor lupte sângeroase pentru Severodonețk. Acum, nu mai participă direct la confruntările militare, însă este în continuare alături de camarazii de război. Rana a fost extrem de gravă, astfel că medicii i-au recomandat o pauză de cel puțin un an, ca să se recupereze în totalitate. 

La fel ca Sergiu Luncaș, Arslan Safarmatov a ales să se înroleze mânat de dorința de a opri agresorul să își extindă agresiunile dincolo de Ucraina. 

„Trecând prin experiența Transnistriei, știind de ce sunt ei capabili, am înțeles că nu se va termina numai cu Ucraina. Adică vor lua Ucraina și vor intra și în Moldova. Dacă le reușea planul, cred că aveau să intre și în România. Nedorind să ajungă aceste hoarde în Moldova, am decis să venim aici. Vedeți cum istoria se întoarce, în Moldova tot așa a început cu limba română, naționaliști etc., a fost război, erau Costenco cu grupul lor care săvârșeau crime murdare, violuri. Numai că Moldova era mică și războiul a fost doar în Dubăsari, Tiraspol, Tighina, adică nu s-a extins înspre Râbnița, Camenca și lor le-a fost destul o singură grupă de criminali care să se ocupe de așa crime și josnicii”, spune legionarul. 

Cei doi legionari au vorbit pentru prima oară despre activitatea lor militară din Ucraina la începutul lunii noiembrie, într-un interviu pentru jurnaliștii TV8 Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, realizatorii proiectului „Dincolo de Nistru”.

De la începutul războiului, colegii noștri  au fost de mai multe ori în Ucraina ca să filmeze pentru viitorul lor proiect, documentarul „Pe urmele războiului”

Militarii au adresat și un mesaj organizatorilor și participanților la protestele care au loc de mai multe săptămâni la rând în Capitală și în spatele cărora ar sta Partidul Șor. Mesajul a fost perceput drept o încercare de a-i împiedica pe cetățeni să își exprime nemulțumirile față de guvernare, iar activitatea lor în Ucraina - drept mercenariat. Socialistul Vlad Batrîncea a sesizat Procuratura și SIS, cărora le-a cerut să se pronunțe dacă activitatea și îndemnul legionarilor cad sub incidență penală. 

Sesizarea se află încă la etapa de examinarea la Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale (PCCOCS). 

La întoarcerea în Republica Moldova, Sergiu Luncaș și Arslan Safarmatov, la fel ca alți moldoveni înrolați în Legiunea Internațională a Ucrainei, ar putea face zeci de ani de închisoare. 

În versiunea actuală, articolul 141 din Codul Penal prevede că activitatea mercenarilor reprezintă „participarea într-un conflict armat, la acțiuni militare sau la alte acțiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orânduirii constituționale ori violarea integrității teritoriale a statului”

Codul Penal nu stipulează expres că mercenariatul înseamnă participarea remunerată într-un conflict armat, de partea statului agresor. Deputatul PAS, Lilian Carp, președinte al Comisiei parlamentare de securitate națională, apărare și ordine publică spune că militarii moldoveni din Legiunea internațională a Ucrainei cad sun incidența articolului 141 al Codului Penal al R. Moldova și pot fi trași la răspundere. „Deși legea e vagă, ei sunt legionari”, ne-a spus Carp.

Lilian Carp susține că în următoarele săptămâni ar urma să fie propuse modificări la Codul Penal, astfel încât activitatea militarilor moldoveni de pe frontul din Ucraina să fie protejată prin lege. 

Am solicitat și opinia șefului SIS, Alexandru Musteață. Pentru că legea poartă un caracter neclar, Musteață consideră că pentru a stabili tipul activității militarilor, trebuie luați în calcul mai mulți factori, iar cea care trebuie să se pronunțe este Procuratura. 

„În contextul acesta, este foarte important de stabilit scopul acestei persoane la participarea într-un conflict, în special dacă este obținut un avantaj personal sau vreo remunerare și doi, dacă el luptă de partea unei structuri militare oficiale a unui stat sau este o structură militară neoficială, cum ar fi Wagner. Din păcate, Codul Penal, când a fost scris, s-au luat în considerare anumite circumstanțe. Acum, acestea s-au schimbat un pic, dar Codul Penal este în vigoare și noi trebuie să ne uităm și la legislația R. Moldova, nu doar la cea a Ucrainei”, ne-a explicat șeful SIS. 

Juristul Andrei Cebotari, membru al Consiliului Superior al Procurorilor, crede că prevederile actuale ale articolului 141 sunt discutabile, iar dacă legea nu conține prevederi clare legate de mercenariat, activitatea legionarilor nu este o încălcare. 

Autoritățile de la Kiev susțin că legionarii, inclusiv cei moldoveni, luptă pentru ideologie

„Mercenarii luptă pentru a câștiga bani, la noi, oamenii luptă pentru convingerile lor ideologice. Cetățenii R. Moldova care luptă de partea noastră, o fac nu pentru bani, dar pentru convingerile lor și ajută astfel inclusiv la apărarea Moldovei”, ne-a declarat Anton Gherașcenko, consilierul ministrului ucrainean de Interne. 

De la începutul conflictului din Ucraina, din 2014, zeci de moldoveni au fost condamnați pentru acțiuni de mercenariat. Este vorba de cei remunerați ca să lupte de partea agresorilor din Donbas. În anul 2018, SIS anunța că a identificat 56 de astfel de persoane. O parte dintre ei au fost condamnați deja la pedepse cu închisoare. 

Legionarii moldoveni, luptători în Ucraina, către protestatarii de la Chișinău: „Oameni buni, nu vă dați manipulați”
Voronin cere informații despre legionarii moldoveni din Ucraina. Grosu: „Să fie investigați cei care luptă de partea agresorului”

O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.

Населенным пунктам в зоне безопасности дополнительно выделят 13 млн леев
Населенным пунктам в зоне безопасности дополнительно выделят 13 млн леев
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
/ВИДЕО/ Опасность для аллергиков: тополиный пух заполонил дворы и улицы столицы
/ВИДЕО/ Опасность для аллергиков: тополиный пух заполонил дворы и улицы столицы
На юге до +26°С. Прогноз погоды на сегодня, 20 мая
На юге до +26°С. Прогноз погоды на сегодня, 20 мая
Исполнять обязанности президента Ирана после гибели Эбрахима Раиси будет Мохаммад Мохбер
Исполнять обязанности президента Ирана после гибели Эбрахима Раиси будет Мохаммад Мохбер

20 мая 2024, час 14:18

Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.

/ВИДЕО/ Стрелявшему в премьер-министра Словакии предъявили официальные обвинения
/ВИДЕО/ Стрелявшему в премьер-министра Словакии предъявили официальные обвинения
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
"Германия - важный союзник Молдовы на пути в ЕС". Санду встретилась в Берлине с Шольцем и Штайнмайером
"Германия - важный союзник Молдовы на пути в ЕС". Санду встретилась в Берлине с Шольцем и Штайнмайером
В США двух братьев обвиняют в краже $25 млн. за 12 секунд
В США двух братьев обвиняют в краже $25 млн. за 12 секунд
Населенным пунктам в зоне безопасности дополнительно выделят 13 млн леев
Населенным пунктам в зоне безопасности дополнительно выделят 13 млн леев

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Материалы, опубликованные на tv8.md, доступны только со ссылкой на источник и посредством активной ссылки на страницу статьи.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram