Iarna, o armă cu două tăișuri pentru ucraineni: Cum ar putea fi influențat războiul de sezonul rece

Foto simbol
25 ноября 2022, час 23:07

Generalul Iarnă, un aliat tradițional al Rusiei, ar putea schimba tabăra în această iarnă, în timp ce ucrainenii l-ar putea avea de partea lor pe Generalul Degerături. Președintele rus Vladimir Putin nu se mai poate baza pe vechiul aliat în circumstanțele actuale, când înghețul este mai degrabă un dușman decât un prieten pentru soldații ruși demoralizați și prost echipați, relatează Politico, potrivit adevarul.ro.

În pofida estimărilor analiștilor militari că venirea iernii va marca o încetinire a ritmului de luptă pe principalele fronturi, contrariul pare să se producă în măsura în care ambele părți vor încerca să se agațe de propriile avantaje: Rusia va căuta să îl arunce din nou în luptă pe Generalul Iarnă, în timp ce Ucraina, mult mai bine echipată să reziste temperaturilor negative datorită ajutorilor aliaților, va miza pe Generalul Degerăturilor, notează Politico.

Planul Rusiei este să frângă moralul civililor lăsându-i fără curent și căldură, în timp ce al Ucrainei este să lanseze atacuri cu ajutorul unităților de comando și să pună presiune pe recruții ruși ce intră în luptă slab echipați pentru ger.

„Bătăliile au loc zi și noapte, indiferent de vreme”, a declarat de pe câmpul de luptă pentru Politico fostul deputat Egor Firsov, în prezent medic militar.

„Acum sunt aproape de Bahmut. Situația de aici este foarte complicată. Se schimbă în fiecare zi oscilând ca un pendul - de la succesele noastre și euforia când avansăm, la situația dificilă când inamicul avansează”, a scris el.

Firsov a subliniat că pe front a nins, ceea ce e preferabil ploii înghețate, pentru că „nimic nu e mai rău” decât asta.

Ministerul ucrainean al Apărării a indicat la rândul său cu o ușoară ironie că „cei care discută în prezent despre o posibilă pauză a ostilităților din cauza temperaturilor de îngheț probabil că nu au stat la soare în ianuarie pe coasta sudică a Crimeei”.

Ucrainenii speră să-l atragă de partea lor pe Generalul Iarnă întrucât, în ciuda faptului că rușii au suplimentat armata cu rezerviști, aceștia se plâng deja de condițiile de luptă și de faptul că sunt lipsiți de provizii esențiale nemaivorbind de haine călduroase și protecție în fața gerului.

„Rușii își reiau și își intensifică operațiunile ofensive la sud-vest de provincia Donețk”, a subliniat Katerina Stepanenko de la Institutul pentru Studiul Războiului, care monitorizează situația luptelor folosind surse deschise. Ea a adăugat că rușii au adus parașutiști experimentați, eliberați pentru acest front de luptă în urma retragerii trupelor care apărau orașul Herson.

La rândul lor, ucrainenii au mutat forțe pentru a-și întări pozițiile defensive, a observat Nick Reynolds de la Institutul Regal al Serviciilor Unite din Marea Britanie, un grup de reflecție în domeniul securității care efectuează analize operaționale pentru Statul Major al Ucrainei.

O sursă de securitate ucraineană, care a cerut să rămână anonimă, deoarece nu este autorizată să vorbească cu presa, a declarat pentru Politico că avioanele de război rusești ar fi început să testeze apărarea aeriană ucraineană de-a lungul graniței. Bloggerii militari ruși au susținut pe conturile de Telegram că ucrainenii instalează mai multe posturi de observare a frontierei, echipate cu dispozitive electronice de ascultare, și că amplasează mine la nord de Cernihov.

Iarna, o armă cu două tăișuri pentru ucraineni

Ucrainenii ar putea avea sentimente amestecate în privința genului de iarnă pe care și-o doresc în contextul războiului și ar avantajelor pe care le-ar putea avea împotriva armatei ruse, notează Politico. O iarnă blândă ar fi în măsură să atenueze impactul bombardamentelor rusești asupra rețelei electrice a țării. Dar ar însemna și drumuri impracticabile din cauza noroiului, îngreunând deplasarea trupelor și a blindatelor pentru ambele armate.

Pe de altă parte, ucrainenii sunt cei ce caută să profite de impulsul pe care l-au obținut în ultimele săptămâni prin victoriile din Harkov, în nord-est, și, mai recent, în Herson, în sud. În plus, avansul câștigat prin eliberarea Hersonului a adus Crimeea în raza de acțiune a rachetelor lor.

O iarnă friguroasă, cu terenul înghețat, ar ajuta manevrelor ambelor părți, în timp ce temperaturile de îngheț ar avea probabil efecte asupra trupelor rusești și a echipamentului lor de proastă calitate. Rușii nu mai au copaci după care să-și ascundă tancurile și vehiculele. Iarna trecută, în timp ce încercau să avanseze asupra Kievului, rușii au fost afectați de defecțiuni mecanice din cauza echipamentelor de slabă calitate și a eșecului de a-și pregăti temeinic pentru iarnă tancurile și vehiculele blindate.

Într-o evaluare recentă, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington a estimat că generalul Degerături îi va favoriza probabil pe ucraineni.

„Condițiile de iarnă ar putea afecta în mod disproporționat forțele rusești slab echipate din Ucraina”, a declarat ISW. 

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a făcut publice eforturile de a-și antrena și echipa mai bine trupele, cel mai probabil, potrivit evaluării ISW, rezultatul încercărilor „de a potoli nemulțumirea publică” din Rusia față de condițiile pe care soldații ruși sunt nevoiți să le suporte. Recent, recruții din Rostov au postat un videoclip pe Telegram în care se plâng de lipsa instruirii, a echipamentelor și a alimentației adecvate. „Ne plătim mâncarea din buzunar”, au spus ei.

Între timp, se pare că forțele rusești au început să primească veste antiglonț și căști de fabricație iraniană, notează Politico. Dar este puțin probabil ca acestea să egaleze calitatea hainelor și a echipamentului pe care aliații occidentali ai Ucrainei le-au trimis în grabă trupelor ucrainene, pe măsură ce vremea devine friguroasă.

Ministerul britanic al Apărării a raportat recent că a trimis 195.000 de seturi de iarnă, urmând să mai trimită și altele; alți parteneri occidentali furnizează la rândul lor țării invadate uniforme, generatoare mobile și corturi pentru 200.000 de soldați – printre aceste țări numărându-se Lituania, Germania, Danemarca, SUA, Suedia și Finlanda. Canada furnizează Ucrainei 500.000 de uniforme de iarnă.

Zelenski, după 9 luni de război: „De ce un stat terorist este încă membru al OSCE?” Ce putem face pentru a număra anii de pace
„Cea mai grea iarnă de după Al Doilea Război Mondial”: Kliciko vine cu o avertizare pentru locuitorii Kievului
Мать девочки, которую насмерть сбил троллейбус, выступила с видеообращением
Мать девочки, которую насмерть сбил троллейбус, выступила с видеообращением
Американские СМИ призвали освободить арестованного в России журналиста Wall Street Journal
Американские СМИ призвали освободить арестованного в России журналиста Wall Street Journal
Санду прибыла в Украину на саммит по случаю освобождения Бучи
/ВИДЕО/ Санду прибыла в Украину на саммит по случаю освобождения Бучи
Лукашенко: "Мой век заканчивается. Я наелся"
Лукашенко: "Мой век заканчивается. Я наелся"
Сегодня в Молдове прошло второе предтестирование по выпускным экзаменам
Сегодня в Молдове прошло второе предтестирование по выпускным экзаменам

ООН: Количество беженцев из Украины в Европу достигло почти 8 млн человек

05 января 2023, час 10:40

После начала полномасштабной войны в Украине количество беженцев, прибывших в страны Европы из Украины, почти достигло 8 млн. В различных программах помощи украинским беженцам зарегистрированы около 5 млн из них.

Всего с февраля 2022 года были вынуждены покинуть страну 7 915 287 человек. Об этом говорится на сайте Управления верховного комиссара ООН по делам беженцев (УВКБ). 

Молдова вошла в число стран, которая приняла более 100 тысяч человек.

По данным УВКБ, с 24 февраля 2022 года по 3 января 2023 года больше всего беженцев приняла Россия — 2 852 395. В число стран, принявших более 100 тыс. человек, вошли:

 • Польша (1 553 707),
 • Германия (1 021 667),
 • Чехия (476 025),
 • Италия (173 231),
 • Испания (164 705),
 • Великобритания (152 200),
 • Болгария (148 451),
 • Франция (118 994),
 • Румыния (106 786),
 • Словакия (105 205),
 • Республика Молдова (102 103).
 •  

Отдельно отмечены Россия и Беларусь, куда люди также были вынуждены бежать от боевых действий. Границу с Россией пересекли 2 млн 852 тысячи человек, с Беларусью 17,7 тысяч. При этом в ООН нет точных данных о количестве проследовавших из этих стран транзитом в ЕС, вернувшихся в Украину, оставшихся и участвующих в программах помощи беженцам. 

Всего с 24 февраля из Украины в европейские страны выехали более 17 миллионов человек, вернулись в Украину более 9,1 миллиона человек.

Большинство украинцев пересекли польскую границу - 8,6 млн, из них официально зарегистрировались в стране 1,5 млн человек, уже вернулись в Украину 6,5 млн человек.

В Молдову поехали 739 тысяч украинцев, из них вернулись на Родину 371 тысяча граждан. В Словакию выехали более 1 миллиона украинцев, из них 807,2 тыс. уже вернулись, в Румынию - 1,7 млн (1,4 млн вернулись), в Венгрию - 2 миллиона, но нет статистики сколько вернулись в страну.
 

В национальных программах временной защиты и поддержки участвуют 4 905 293 беженца.

Немецкие танки Leopard 2 и британские Challenger прибыли в Украину
/ВИДЕО/ Немецкие танки Leopard 2 и британские Challenger прибыли в Украину
Итоги недели: Правобережье справляется без российского газа
Итоги недели: Правобережье справляется без российского газа
В ПСРМ прокомментировали уход Лозован из партии: "Те, кто продаются за деньги, не могут считаться надежными лидерами"
В ПСРМ прокомментировали уход Лозован из партии: "Те, кто продаются за деньги, не могут считаться надежными лидерами"
В Кишиневе легковой автомобиль столкнулся с автобусом
/ВИДЕО/ В Кишиневе легковой автомобиль столкнулся с автобусом
Китай не поддержал размещение российского ядерного оружия в Беларуси
Китай не поддержал размещение российского ядерного оружия в Беларуси
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram