social

/ВИДЕО/ Lucrează la înălțime, la propriu și la figurat. Povestea singurei femei macaragiste de la Termoelectrica

26 мая 2022, час 20:50
Делиться:

Lucrează la înălțime, la propriu și la figurat. De aproape 30 de ani, cabina macaralei i-a devenit a doua casă pentru Nina Cebotari, singura femeie macaragiu, care lucrează la „Termoelectrica”. Deși responsabilitatea este uriaşă, iar condițiile de muncă i-ar băga în sperieți pe mulți bărbaţi, femeia spune că nu-și închipuie o altă profesie, în care să nu fie la înălțime.

Nina Cebotari ne-a povestit că, în tinerețe, nici nu-și imagina că va ajunge să lucreze macaragistă. Oferta a venit pe când avea 24 de ani și muncea într-o ospătărie. După cursurile care au durat 8 luni, ea a urcat pentru prima dată pe macara. Și acum își aduce aminte emoțiile, pe care le-a trăit atunci. 

„Eu, parcă aveam închipuire ce înseamnă macara. Dar, oricum, să mă duc brusc. Am fost totuși la macara, am vorbit cu macaragiul. Mi s-a dat voie să urc, am văzut cabina. Și am decis de ce să nu încerc? ”, a menționat macaragista, Nina Cebotari.

A înțeles din prima că nu are frică de înălțime, ba dimpotrivă - chiar îi place. Acum, la 55 de ani ai săi, muncește Termoelectrica, la o înălțime de cel puțin 30 de metri. Inițial, când a văzut mărimea turbinelor și a cazanelor s-a cam speriat, dar cu timpul a acumulat experiență, iar lucrurile s-au aranjat de la sine. 

„- Greutățile pe care lucrătorii nu pot să le ridice cu mâine, noi le ridicăm cu macaraua. Mă refer la capacele de la pompe sau de la turbine. Trebuie să îți placă profesia asta și să o înțelegi. Nu numai macaraua, dar este interesant și ceea ce se petrece jos. Descoperi turbina și vezi fiecare detaliu.
- De la înălțime se vede mai bine?
- Foarte bine ”, a declarat macaragista, Nina Cebotari.

Doamna Nina spune că se înțelege foarte bine cu echipa, iar pentru a munci mai eficient, toți cei de la sol au învățat să-i deslușească semnele pe care le arată.

„Toate semnele se iau după palmă. Dacă pun mâna, așa un pic îndoită și în sus, înseamnă înainte sau mai sus. Așa în stânga. În dreapta. Totul se ia după palmă, așa este ”, a mai menționat, Nina.

 Un macaragist adevărat este, în primul rând, un om curajos, cu răbdare, foarte atent la detalii și, evident, care nu se teme de înălțime. Pentru că munca pe care o face îi aduce și satisfacție, femeia spune că încă nu s-a gândit că ar putea să renunțe la ea.  

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram