social

Niciun caz de variola maimuței, înregistrat în R. Moldova. Recomandările specialiștilor pentru a preveni infectarea

28 июля 2022, час 17:15
Делиться:

Până în prezent, în Republica Moldova nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire cu variola maimuței, epidemie declarată de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind o urgență sanitară globală. În același timp, autoritățile sanitare naționale au întreprins o serie de acțiuni de pregătire, prevenire și control, iar sistemul de sănătate dispune de capacități de testare, monitorizare și spitalizare, în cazul depistării persoanelor cu această infecție, informează Ministerul Sănătății.

Variola maimuței este un virus cu simptome asemănătoare cu cele observate în trecut la pacienții cu variolă, dar cu evoluție clinică mai puțin severă. 

Simptomele, precum febra, durerile de cap, ganglioni limfatici umflați, durerile musculare, erupțiile cutanate, de obicei dispar de la sine în câteva săptămâni, fără tratament specific. 

Potrivit OMS, cele mai multe cazuri de transmitere a infecției au fost raportate în rândul bărbaților homosexuali, dar riscă să se infecteze oricine are contact fizic apropiat cu persoane sau animale bolnave.

Pentru prevenirea infecției cu virusul variolei maimuței, Ministerul a venit cu recomandări pentru cetățeni.

Trebuie să ne spălăm mâinile cu apă și săpun sau să folosim un dezinfectant pe bază de alcool.

Cetățenii sunt îndemnați să evite contactul apropiat cu persoanele, care suspectează că s-au infectat sau sunt confirmate cu variola maimuței și/sau cu animalele, care ar putea fi infectate.

Se mai recomandă curățarea regulată și dezinfectarea suprafețelor, care ar putea fi contaminate, evitarea contactului cu orice materiale, cum ar fi lenjeria de pat, care a fost folosită de o persoană infectată.

Orice persoană care face o erupție cutanată neobișnuită ar trebui să consulte medicul. La fel, orice simptome de boală în timpul călătoriei sau la întoarcere dintr-o zonă endemică trebuie raportate unui medic specialist.

Persoana cu suspiciune de variola maimuței trebuie izolată, iar cei care o îngrijesc - să respecte măsurile de protecție personală.

Rezidenții și călătorii în țările endemice ar trebui să evite contactul cu animalele bolnave, moarte sau vii, care ar putea fi infectate cu virusul variola maimuței (rozătoare, marsupiale, primate) și ar trebui să se abțină de la consumul sau manipularea cărnii de vânat.

În legătură cu răspândirea alarmantă a virusului variolei maimuței, la 23 iulie curent, OMS a stabilit că focarul reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional. La nivel mondial au fost confirmate peste 16 mii de cazuri, printre care sunt și cinci decese, raportate în 75 de țări.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Variola maimuței a fost declarată urgență sanitară globală de Organizația Mondială a Sănătății

23 июля 2022, 17:07

Urgenţă de importanţă internaţională: UE a aprobat comercializarea vaccinului Imvanex împotriva variolei maimuţei

25 июля 2022, 12:07

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!

social

Передвижные пункты вакцинации сегодня будут дежурить в Центре и на Буюканах

28 декабря 2021, час 09:13
Делиться:

В столице продолжают работу мобильные пункты вакцинации, оборудованные в общественном транспорте. 

Cегодня троллейбус будет находиться в секторе Центр на улице Арборилор вблизи ТЦ Shopping Malldova, а автобус на Буюканах по адресу:  Каля Ешилор, 10, возле магазина Fourchette.

Пункты вакцинации будут работать с 10:00 до 18:00.

Граждане могут идентифицировать эти транспортные единицы по стикерам со словами в поддержку кампании вакцинации против COVID-19.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram