Vladislav Kulminski: „Dacă Dodon s-ar fi dus la Moscova nu ar fi obținut un preț mai bun la gaze”

29 июля 2022, час 07:45

Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, susține că decizia  gigantului rus Gazprom privind continuare sau închiderea robinetului la gaz pentru Republica Moldova va fi „o decizie politică. Invitat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, directorul Institutului Pentru Inițiative Strategice (IPIS), a declarat că nici Igor Dodon nu ar fi obținut un contract mai bun dacă mergea la Moscova.

„Eu aud multe țipete că trebuie să meargă conducerea la Moscova. Ar fi fost posibil să obținem un preț mai bun cu un an în urmă. Acum, când aud aceste țipete precum că, conducerea țării trebuie să meargă la Moscova ca să obțină un preț mai bun, cred că este pur și simplu propagandă. Chiar dacă domnul Dodon s-ar fi dus acum direct la Moscova, în persoana proprie, nici el nu ar fi obținu un preț mai bun la gazele naturale”, a spus Vladislav Kulminski.

Declarațiile au fost făcute în contextul afirmațiilor fostului șef de stat, Igor Dodon, precum că „președinta sau premierul trebuie să meargă la Moscova pentru a renegocia condițiile de livrare a gazelor naturale”. 

Potrivit lui Kulminski, renegocierea contractului cu Gazprom, în prezent, este un lucru „irealist și este folosit de unii ca și propagandă”.

„Ceea ce este realist acum, eu cred că trebuie să fim pregătiți pentru toate scenariile, inclusiv Guvernul. Eu cred că anume aici guvernul va arăta capacitatea pentru a supraviețui pentru că acum vorbim de supraviețuire și este crucial să avem preferabil granturi pentru a acoperii această diferență enormă. Spre regret Republica Moldova nu are o economie dezvoltată și nu avem de unde lua acești bani pentru a acoperi această diferență”, a mai declarat invitatul. 

Totodată, fostul vicepremier pentru Reintegrare a precizat că Guvernul Republica Moldova ar avea nevoie de peste jumătate de miliard de lei pentru a acoperi restul diferenței în contextul în care din luna octombrie, formula de calculare a prețului la gaz se va schimba. 

„Ceea ce poate să se întâmple este ca Gazprom să ne spună că noi nu mai mergem pe aceeași formulă de calculare a prețului, iar dacă doriți să cumpărați gaze naturale cumpărați-le la prețul de piață”, a conchis Kulminski.

TV8.md reamintește că președinta Maia Sandu a declarat că nu regretă faptul că nu a mers la Moscova pentru a negocia contractul la gaz. Mai exact aceasta a spus că nu va vinde o bucată de țară ca să avem jumătate de an gaze mai ieftin, iar contratul obținut cu Gazprom „este cel pe care puteam să-l obținem”.

Totodată amintim că în cadrul ultimei ședințe a Guvernului, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că urmează o perioadă de incertitudine în ceea ce privește livrările de gaze pentru Republica Moldova, asta în contextul în care Gazprom nu a oferit până în prezent niciun răspuns privind volumele pentru următoarea perioadă. 

Ba mai mult, Spînu a precizat că „Gazprom devine un furnizor de gaze nu tocmai credibil care are și mai multe incertitudini”.

TV8.md reamintește că pe 14 iulie, Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) a publicat hotărârea privind prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale. Prin urmare, ANRE a calculat un tarif de 22 de lei și 26 de bani cu tot cu TVA pentru un metru cub de gaze naturale, cu tot cu TVA, chiar dacă Moldovagaz a cerut un tarif de 29 de lei și 48 de bani.

Noul tarif nu va fi aplicat retroactiv din 1 iulie, așa cum a cerut Moldovagaz, însă ar putea fi aplicat din 1 august.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Președinta nu regretă că nu a mers la Moscova: „Nu am să vând o bucată de țară pentru a avea gaze mai ieftine”
Spînu, despre livrările de gaz: „Nu avem un răspuns clar dacă volumele pentru perioada următoare vor fi confirmate”
Vladislav Kulminski, dezvăluiri despre negocierile cu Gazprom. „Rușii ne propuneau ceea ce noi nu puteam achita”
Норвегия присоединилась к пакету санкций ЕС против олигархов и политиков дестабилизирующих ситуацию в Молдове
Норвегия присоединилась к пакету санкций ЕС против олигархов и политиков дестабилизирующих ситуацию в Молдове
Минобороны России заявило о начале контрнаступления Украины
Минобороны России заявило о начале контрнаступления Украины
В Дрокиевском районе утонул четырехлетний ребенок
В Дрокиевском районе утонул четырехлетний ребенок
В Фалештах женщина скончалась в машине скорой помощи: ее избил собственный сын
В Фалештах женщина скончалась в машине скорой помощи: ее избил собственный сын
В Кишиневе с фасада здания Россотрудничества пропал российский флаг
В Кишиневе с фасада здания Россотрудничества пропал российский флаг

Правительство выделит на содержание и ремонт дорог в 2023 году около 1,4 млрд леев

22 февраля 2023, час 14:32

Кабинет министров утвердил бюджет на содержание и строительство дорог как национального так и местного значения. Эта сумма составит примерно 1,4 млрд леев. Об этом сообщили на заседании Совета дорожного фонда.

“Средства будут направлены на содержание и ремонт инженерных сооружений и дорог общего пользования протяженностью 5 951 км”, — уточнила министр инфраструктуры Лилия Дабижа.

Из этих средств 828 млн. леев планируется использовать для работ по техническому обслуживанию национальных дорог общего пользования, а 534 млн. леев пойдут на содержание мостов, выполнение проектно-оценочных работ, закупку оборудования и т. д.

«Очень важно обеспечить эффективное использование финансовых средств, выделяемых на строительство и содержание дорог. За работами необходимо тщательно следить, чтобы граждане пользовались качественными дорогами», — сказал премьер-министр Дорин Речан.

В прошлом году правительство выделило в дорожный фонд 1,81 млрд леев, из которых освоено 1,63 млрд леев.

Жители Дурлешт жалуются на ремонт дороги
Зеленский: "Кишинев не просил Украину вводить войска в Приднестровье"
Зеленский: "Кишинев не просил Украину вводить войска в Приднестровье"
 Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
/ВИДЕО/ Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
"Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
/ВИДЕО/ "Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
Взрыв на пересечении трех границ. Сообщается о подрыве РФ трассы на Черниговском направлении
/ВИДЕО/ Взрыв на пересечении трех границ. Сообщается о подрыве РФ трассы на Черниговском направлении
В Молдове завершился саммит Европейского политического сообщества
В Молдове завершился саммит Европейского политического сообщества
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram