/ВИДЕО/ Război în Ucraina, ziua 343: Vizită oficială, drone de 1 dolar și mesaj din SUA. Rusia ar pregăti o escaladare majoră în curând

01 февраля 2023, час 18:05

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 343. Statele membre UE au avertizat Bruxelles-ul să nu ofere Ucrainei speranțe „nerealiste” în legătură cu o aderare rapidă la blocul comunitar, la summitul care va avea loc pe 3 februarie la Kiev. Pe fondul invaziei ruse asupra Ucrainei care durează deja de aproape un an, preşedintele Volodimir Zelenski insistă asupra planurilor de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană (UE), informează miercuri dpa.

Statele Unite pregătesc un ajutor militar în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, care ar urma să includă pentru prima dată rachete cu rază de acţiune mai mare, precum şi alte muniții şi arme, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani informați în acest sens. Totodată, ucrainenii evaluează că armata rusă ar putea relansa o ofensivă pe scară largă în următoarele săptămâni, poate chiar la împlinirea unui an de la debutul invaziei, pe 24 februarie. Între timp, luptele extrem de dure continuă în zona orașului ucrainean Bahmut, acolo unde soldații celor două armate se află, de multe ori, la distanță de câțiva metri în tranșee.

UPDATE Trupele ruse lovesc orașul Bakhmut din estul Ucrainei, transformându-l în ceea ce șeful administrației militare din regiunea Donețk, Pavlo Kyrylenko, a numit "o ruină totală", scrie CNN.

UPDATE Tancurile avansate nu împiedică negocierile, ci stabilesc condițiile în care acestea se vor desfășura. Decizia Occidentului de a trimite tancuri Leopard în Ucraina denotă hotărârea de a vedea Kievul câștigând războiul contra agresorului rus.

UPDATE O companie americană a anunțat că vinde Ucrainei două drone performante la un preţ simbolic de 1 dolar bucata. Compania face acest gest pentru a ajuta țara să se apere, în condițiile în care valoarea echipamentelor este de câteva zeci de milioane de dolari. Compania din Statele Unite ale Americii fabrică arme, iar cele două drone de tip Reaper MQ-9, au un cost este estimat la 32 de milioane de dolari bucata, potrivit Agerpres.

UPDATE Interdicţia privind exportul de petrol rusesc în ţările care aplică plafonarea de preţ stabilită de statele din G7, UE şi Australia, a intrat în vigoare miercuri, 1 februarie, scrie EFE.

UPDATE Preşedintele austriac Alexander van der Bellen a sosit miercuri la Kiev pentru a-şi exprima sprijinul faţă de Ucraina, cu câteva săptămâni înainte de marcarea primului an de la începerea invaziei ruse în această ţară, transmite EFE.

UPDATE Cel puţin 220 de sportivi şi antrenori ucraineni şi-au pierdut viaţa de la începutul invaziei ruse. Războiul a afectat și multe baze sportive, peste 340 au fost afectate sau distruse, anunță Reuters.

UPDATE Preşedintele ales al Cehiei, Petr Pavel, spune că Ucraina ar trebui să fie primită în NATO imediat ce se termină războiul, afirmând că această ţară va avea, probabil, cea mai experimentată armată din Europa.

UPDATE Belarus a anunțat miercuri, 1 februarie, că forțele sale armate dețin de acum controlul autonom asupra sistemelor mobile de rachete balistice Iskander cu capacitate nucleară furnizate de Moscova, după ce artileriştii belaruşi au finalizat antrenamentele în Rusia, precum și exercițiile desfășurate pe teritoriul național, informează agenția de știri Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Jens Stoltenberg, șeful NATO, se teme că ar putea ieși la iveală o alianță nucleară între Rusia, China și Coreea de Nord și a avertizat că victoria rușilor în Ucraina va încuraja Beijingul.

UPDATE Rusia a afirmat, miercuri, că Statele Unite au distrus temeiul legal pentru Noul Tratat START de control al armelor, dintre cele două țări, dar că acest pact rămâne „foarte important” pentru Rusia, indiferent de situația actuală. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns după ce Statele Unite au acuzat, marți, Rusia, de încălcarea tratatului – ultimul pilon major al controlului armelor nucleare după Războiul Rece între cele două țări – prin refuzul de a permite activități de inspecție pe teritoriul său, potrivit Rador.

UPDATE Volumul livrărilor de gaze rusești prin Ucraina a crescut cu 20%, pentru prima dată în această lună. Pomparea gazului rusesc prin stația de măsurare a gazelor SMG Sudja a crescut cu 20%, față de ziua precedentă, a anunțat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, ale cărui afirmaţii sunt citate de Agenţia de presă RIA.

UPDATE Un tribunal din Moscova l-a condamnat miercuri pe jurnalistul Alexandr Nevzorov, declarat agent străin în Rusia, la opt ani de închisoare pentru răspândire de informații false despre armata rusă, scris agenția TASS. Jurnalistul, care a fost condamnat în absență, pentru că a fugit din Rusia, a scris în primele luni ale războiului despre bombardarea maternității din Mariupol și a publicat imagini cu civilii răniți în explozii, informații pe care Rusia le consideră false, notează Digi24.

UPDATE Reședința lui Ihor Kolomoiski, cel care a condus campania electorală a lui Vladimir Zelenski în 2019 și unul din cei mai bogaţi oameni din Ucraina a fost percheziționată miercuri de Serviciul pentru Securitatea Statului (SBU) din Ucraina. Motivul ar fi o anchetă în desfășurare privind posibile infracţiuni financiare, afirmă o sursă oficială neidentificată, citată potrivit Reuters de presa de la Kiev.

UPDATE Șeful Serviciului rus de Informații Externe, SVR, Serghei Narîşkin, a prognozat un eșec al Alianței Nord-Atlantice, după angajamentul mai multor state membre privind trimiterea de arme şi echipamente militare în Ucraina în valoare de miliarde de dolari. "NATO ridică miza pentru că încă visează la o înfrângere strategică a Rusiei. Dar asta nu se va întâmpla", a declarat el într-un interviu televizat pentru agenția de știri RIA, dat publicității miercuri. Șeful SVR  a reluat ironia propagată de mai mulți oficiali ruși de la începutul războiului, că "SUA și aliații lor sunt hotărați să se lupte cu Rusia până la ultimul ucrainean", notează Antena3.

UPDATE Guvernatorul regiunii rusești Transbaikalia a anunțat recompense uriașe pentru soldații ruși care reușesc să captureze tancuri germane Leopard 2, dar și Abrams M1.Mai exact, soldații ruși din Teritoriul Trans-Baikal vor primi trei milioane de ruble (echivalentul a aproximativ 40.000 de euro) pentru un tanc de luptă principal Leopard 2 capturat. Distrugerea tancului va fi recompensată cu un milion de ruble, conform portalului de știri rus RBK, citat de Libertatea. 

UPDATE Un oficial regional rus care a stârnit o serie de reacții negative pentru că și-a petrecut vacanța în străinătate, în timpul războiului în desfășurare, a anunțat că se va oferi voluntar să lupte pe linia frontului din Ucraina, încercând astfel să-și "îndrepte" conduita, scrie The Moscow Times. Maxim Vasiliev, membru al adunării legislative din regiunea Kursk, care se învecinează cu Ucraina, a fost criticat luna trecută pentru că a postat o înregistrare video cu el pe plajă, într-o stațiune balneară din Mexic, imaginile devenind rapid virale, noteză Libertatea.

UPDATE Racheta cu o rază de 150 de kilometri, care i-ar permite Ucrainei să lovească ținte până acum inaccesibile, face parte dintr-un nou pachet de ajutor de peste două miliarde de dolari pregătit de Washington, scrie Reuters.

UPDATE Prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonyte, afirmă că predarea limbii ruse ca a doua limbă străină în școlile lituaniene poate fi înlocuită cu predarea limbii poloneze, relatează Interfax.

UPDATE Ministerul britanic al Apărării afirmă în evaluarea sa de miercuri privind războiul din Ucraina că generalii ruși ar fi îngrijorați de posibilitatea lansării unui atac ucrainean peste râul Nipru, în regiunea Herson, potrivit HotNews.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-ar putea întâlni cu liderii american și polonez, Joe Biden și Andrzej Duda, la sfârșitul lunii februarie, cel mai probabil, pe teritoriul Poloniei – scrie publicaţia poloneză Dziennik Gazeta Prawna. 

UPDATE Bombardamentele masive de la Herson ar putea avea rolul de a afecta moralul civililor, susţine ministerul britanic al Apărării.

UPDATE Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret de revocare din funcţie a primului adjunct al secretarului Consiliului rus de Securitate, Iuri Averianov. Decretul a fost publicat pe portalul oficial de informații juridice. Biroul Consiliului de Securitate a anunţat că Averianov, în vârstă de 73 de ani, ”a fost eliberat din funcție, din cauza expirării contractului său de funcționar public federal și transferul la un alt loc de muncă”. Averianov a fost numit asistent al președintelui Partidului Rusia Unită, Dmitri Medvedev, a informat partidul pe canalul său de Telegram, notează Rador.

UPDATE Autorităţile din Spania intenţionează să trimită între patru şi şase tancuri Leopard-2A4 de fabricaţie germană în Ucraina, a anunţat miercuri ziarul El Pais care citează surse guvernamentale.

UPDATE Cursa pentru desemnarea unui nou succesor actualului șef al NATO este în plină desfășurare, în condițiile în care mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg, expiră în acest an, pe 1 octombrie. În acest moment, în contextul unui război în plină desfășurare în Ucraina, NATO are nevoie, mai mult decât oricând, de un „cap limpede” dar „puțini sunt cei potriviți pentru acest rol”, se arată într-o analiză realizată de Politico.

UPDATE În analiza sa zilnică, ISW arată că a estimat greșit culminarea ofensivei ruse spre Bakhmut, după cucerirea orașului Soledar, la începutul anului. Chiar dacă trupele private Wagner, care au condus aceste operații au fost epuizate în bătălii și ar fi atins probabil culminația, comandamentul rus a decis înlocuirea lor cu militari din armata regulată (probabil trupe aeorpurtate – VDV), ceea ce a permis continuarea ofensivei. ISW mai arată că asta nu înseamnă că o cădere a Bakhmut ar fi iminentă, “deși comandamentul ucrainean ar putea alege să efectueze o retragere în loc să riște pierderi inacceptabile”, notează Biziday.

UPDATE Tot mai mulți ruși încearcă să scape de mobilizare, unii plătind sume uriașe pentru a nu fi trimiși să luăte pe frontul din Ucraina. În localitățile din provincie, costul „pierderii” dosarelor bărbaților mobilizați la centrul de înrolare costă 400.000 de ruble, relatează cercetătorul independent Chris Owen. “În afara Moscovei, serviciul de a „pierde” pur și simplu un dosar la biroul de înrolare militară costă în jur de 400.000 de ruble (5.666 de dolari). În capitală, prețul este mai mare”, notează B1.

UPDATE „Între Soledar și Bahmut, după ce am fost urmăriți de o dronă rusească, două obuze au aterizat la doar 20 de metri de noi”, a relatat Andreas Papadopoulos, corespondent al postului public Česká Televize (CT) pe frontul din Ucraina, informează Blesk. Incidentul s-a consumat pe 26 ianuarie, iar echipa a scăpat teafără „O crimă”, a scris Papadopoulos, pe Twitter, în condițiile în care echipa CT purta pieptarele care evidențiau că este vorba de jurnaliști, scrie Libertatea.

UPDATE Rusia şi Belarus desfăşoară încă o săptămână de exerciţii militare comune, a declarat Ministerul belarus al Apărării, cel mai recent semn de cooperare între aliaţii vecini, în contextul invaziei Moscovei în Ucraina, scrie CNN.

UPDATE Între timp, Ministerul rus al Apărării a decis relocarea forțelor Wagner pe Frontul de Sud, o mișcare ce poate avea fie explicații obiective, care țin de epuizarea acestora, fie un scop politic: “Ar putea să încadreze structura tradițională de comandă militară rusă ca singurul învingător în jurul lui Bakhmut, presupunând că forțele ruse vor lua în cele din urmă orașul”, arată ISW, care urmărește rivalitatea dintre finanțatorul Grupului Wagner, Evghenii Prigojin, și ministrul rus al Apărării. “Probabil Ministerul rus al Apărării urmărește să submineze influența Grupului Wagner, în ciuda dependenței Armatei Ruse de armata privată a lui Prigojin, care a susținut din iulie și până acum frontul din jurul Bakhmut, înregistrând pierderi îngrozitoare pentru câștiguri teritoriale minime”, mai arată ISW. O altă explicație a trimiterii trupelor Wagner pe Nipru, în apropiere de Herson, ar putea fi acordarea unei perioade de refacere, după pierderile grele suferite la Soedar și Bakhmut, notează Biziday.

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că ţara sa preconizează un ajutor militar pentru Ucraina, propunând totodată să medieze în conflictul dintre Kiev şi Moscova, informează AFP, preluată de Agerpres.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi că "va discuta" cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski despre cererile sale de asistenţă militară suplimentară, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

UPDATE Pe Frontul de Sud, forțele ruse au continuat operațiunile ofensive localizate, ]n apropiere de Vuhledar, un ora; minier din vestul Donețk, aflat la joncțiunea cu Zaporojie și Frontul de Sud. Statul Major ucrainean a raportat că forțele sale au respins atacurile rusești în apropierea orașului, iar bloggerii militari ruși au publicat imagini cu confruntări de tancuri rusești și ucrainene, în această bătălie care consumă de mai bine de o săptămână resurse militare ale ambelor tabere, potrivit Biziday.

UPDATE Importurile de cereale ieftine din Ucraina afectează fermierii din România și alte cinci state din regiune, susțin oficiali guvernamentali. Cele șase state din Europa centrală au cerut urgent măsuri Uniunii Europene.

UPDATE Rusia a furnizat anul trecut Europei o cantitate de 17 milioane de tone de gaze lichefiate (GNL), în creştere cu aproximativ 20% faţă de volumele livrate în 2021, ceea ce a permis compensarea parţială a scăderii exporturilor de gaze naturale ruseşti prin conducte, arată datele publicate marţi de platforma Refinitiv Eikon, care aparține de Bursa de la Londra, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Ucraina se pregătește de o escaladare majoră din partea Rusiei, poate chiar în următoarele două-trei săptămâni, a declarat principalul oficial prezidențial ucrainean pe zona de securitate, Oleksiy Danilov, pentru Sky News.  

UPDATE Ucrainenii estimează că rușii au pierderi mari, iar vremea nefavorabilă le limitează eficiența ofensivei. În bătălia de la Vuhledar, Rusia a adus infanteria navală din Flota Pacificului. ISW arată că această ofensivă pe Frontul de Sud nu va aduce beneficii Armatei Ruse, deși ar putea dezvolta o nouă axă de avas în regiunea Donețk. “Cu toate acestea, dezvoltarea unei noi axe de înaintare este puțin probabil să întărească alte ofensive rusești din estul Ucrainei, din cauza lipsei aparente de coordonare operațională generală între aceste ofensive separate și a distanțelor dintre ele. ISW a evaluat anterior că o ofensivă rusă localizată în zona Vuhledar face parte dintr-un efort mai amplu de dispersare a forțelor ucrainene de-a lungul liniei frontului în Ucraina și de a stabili condițiile pentru o ofensivă rusă decisivă în vestul regiunii Lugansk. Forțele ruse ar trebui probabil să activeze o ofensivă pe scară largă din vecinătatea orașului Donețk pentru a genera coerență operațională între ofensivele din jurul Vuhledar și operațiunile de la Bahmut. ISW nu a observat nicio dovadă a pregătirilor ruse pentru a lansa o astfel de ofensivă”, scrie Biziday.

UPDATE Şeful Direcţiei Principale de Informaţii (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, Kirilo Budanov, a declarat că rușii nu vor lua decizia de a folosi arme nucleare în războiul declanşat împotriva Ucrainei, fiindcă înțeleg că acest lucru va duce la prăbușirea statului lor. 

UPDATE Lawrence Freedman, un istoric britanic specializat în relații internaționale, politică externă și strategie a scris mai multe lucrări despre Războiul Rece și operațiuni militare. Într-un interviu dat la Radio Europa Liberă, el consideră că un acord de pace complet în Ucraina este aproape imposibil în acest moment, iar Putin nu are nicio șansă să câștige războiul, notează Ziare.com.

UPDATE Statele Unite pregătesc un pachet de ajutoare militare în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, scrie Reuters, citând două surse oficiale americane, care cunosc situația. Pachetul ar urma să includă, pentru prima oară, rachete cu rază mai lungă de acțiune, precum și alte muniții și armamente. Pe front, avansurile Rusiei sunt nesemnificative, iar forțele ucrainene continuă să respingă atacurile ruse în jurul Bahmutului.

UPDATE Iulia Timoșenko, 62 de ani, deputat, lider al partidului Batkivșina și fost premier al Ucrainei (2005, 2007-2010), a petrecut primele săptămâni din ianuarie în Dubai, Emiratele Arabe Unite, arată o investigația a jurnalistului Mihalo Tkaci, publicată în Ukrainska Pravda. Politiciana a explicat, într-un interviu pentru CH Media, preluat de Blick, că i s-a făcut dor de fiica și de nepoți, pe care a fost să-i viziteze, notează Libertatea.

UPDATE Ministrul rus de externe rus Serghei Lavrov a confirmat marţi că omologul său american Antony Blinken i-a transmis un "mesaj" în care cere Moscovei să-şi retragă trupele din Ucraina şi să pună capăt campaniei militare în ţara vecină, relatează EFE, potrivit Agerpres. Mesajul lui Blinken i-a parvenit prin intermediul şefului diplomaţiei egiptene, Sameh Shoukry, care s-a întâlnit marţi cu Lavrov la Moscova, după ce luni avusese o întâlnire cu Blinken la Cairo. "Confirm. Am auzit din nou că Rusia trebuie să înceteze, că Rusia trebuie să plece şi atunci totul va fi bine", a afirmat Lavrov într-o conferinţă de presă după întâlnirea cu ministrul egiptean de externe. Potrivit acestuia, 'Rusia este pregătită să asculte orice propuneri serioase menite să rezolve situaţia actuală în cel mai larg context'.

UPDATE Forțele ruse au continuat atacurile terestre limitate pentru a recâștiga pozițiile pierdute de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 31 ianuarie.

UPDATE Statele Unite vor anunța "în curând" un nou ajutor de securitate pentru Ucraina, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Olivia Dalton, anunță CNN, potrivit Rador.

UPDATE Fost ministru al Apărării în Republica Moldova, Anatol Șalaru a declarat marți, la Antena 3, că Rusia este interesată de răsturnarea Guvernului de la Chișinău și instalarea unui nou Guvern „obedient Moscovei”.

UPDATE Cel mai devastator război din ultimii 80 de ani a fost declanșat de Putin în Ucraina, unde s-au pierdut zeci de mii de vieți omenești, iar distrugerile sunt catastrofale. Însă, acesta produce și un efect de bumerang, în care președintele rus a deschis calea pentru aderarea Ucrainei la NATO, susține Boris Johnson, fostul prim-ministru al Marii Britanii.

UPDATE Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul orașului Bahmut pe 31 ianuarie. Purtătorul de cuvânt al Grupării de forțe de Est al Ucrainei, Serhiy Cherevaty, a raportat că au avut loc 42 de angajamente între forțele ucrainene și cele rusești în zona Bahmutului în ultimele 24 de ore.

UPDATE Ucraina a protestat marți pe lângă ambasadorul Ungariei în privința comentariilor „disprețuitoare” pe care le-a făcut premierul ungar Viktor Orban, îndemnând Budapesta să înceteze ceea ce Kievul a numit retorică anti-ucraineană, transmite Reuters. 

UPDATE Premierul ucrainean Denis Şmîhal confirmă marţi organizarea unui summit Ucraina-Uniunea Europeană (UE) - vineri -, la Kiev, la o zi după ”consultări interguvernamentale” între Kiev şi Comisia Europeană (CE), care vor avea loc ”pentru prima oară în istoria noastră”.

UPDATE Pe 5 decembrie 2022, țările UE, G7 și Australia au plafonat prețul petrolului rusesc exportat, în plus față de interzicerea livrărilor de țiței ale Moscovei în Europa. Acum, pe 5 februarie, mașina de făcut bani a lui Putin primește o nouă lovitură puternică din partea Occidentului prin interzicerea importurilor de produse petroliere din Rusia și a limitării prețului acestora, notează Ziare.com.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat marţi că nu a terminat modificările în rândul oficialilor superiori şi că cei care nu se conformează standardelor stricte vor fi demişi, anunță Rador.

UPDATE Bulgaria și Turcia discută problema livrărilor de gaze către Macedonia de Nord, România și Moldova prin hub-ul de gaze propus de Rusia în Turcia, relatează Agenția Anatolia, citată de Interfax, scrie publicația Dnevnik, potrivit HotNews.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, marţi seară, în discursul adresat națiunii, că pregăteşte noi reforme în Ucraina, care vor schimba realitatea socială, juridică şi politică în multe feluri.

Război în Ucraina, ziua 342: Redislocare de forțe. Kievul susține că a spulberat un mit, iar SUA exclud livrarea de avioane
Război în Ucraina, ziua 341: Atacuri în Donețk, iar China dă vina pe SUA. Rusia avertizează că un tratat nuclear poate expira
В Комрате прошел съезд народных избранников Гагаузии. Принято постановление
В Комрате прошел съезд народных избранников Гагаузии. Принято постановление
В МИД России считают, что атака дронов на Кремль не была согласована с Западом
В МИД России считают, что атака дронов на Кремль не была согласована с Западом
Армения исключила заключение мирного соглашения с Азербайджаном в рамках саммита ЕПС
Армения исключила заключение мирного соглашения с Азербайджаном в рамках саммита ЕПС
"Надежда" - в Кишиневе появился новый мурал. Что думают жители дома?
"Надежда" - в Кишиневе появился новый мурал. Что думают жители дома?
"Желтый" уровень метеопасности сохраняется: на Молдову надвигаются грозы, град и сильный ветер
"Желтый" уровень метеопасности сохраняется: на Молдову надвигаются грозы, град и сильный ветер

ООН: Количество беженцев из Украины в Европу достигло почти 8 млн человек

05 января 2023, час 10:40

После начала полномасштабной войны в Украине количество беженцев, прибывших в страны Европы из Украины, почти достигло 8 млн. В различных программах помощи украинским беженцам зарегистрированы около 5 млн из них.

Всего с февраля 2022 года были вынуждены покинуть страну 7 915 287 человек. Об этом говорится на сайте Управления верховного комиссара ООН по делам беженцев (УВКБ). 

Молдова вошла в число стран, которая приняла более 100 тысяч человек.

По данным УВКБ, с 24 февраля 2022 года по 3 января 2023 года больше всего беженцев приняла Россия — 2 852 395. В число стран, принявших более 100 тыс. человек, вошли:

  • Польша (1 553 707),
  • Германия (1 021 667),
  • Чехия (476 025),
  • Италия (173 231),
  • Испания (164 705),
  • Великобритания (152 200),
  • Болгария (148 451),
  • Франция (118 994),
  • Румыния (106 786),
  • Словакия (105 205),
  • Республика Молдова (102 103).
  •  

Отдельно отмечены Россия и Беларусь, куда люди также были вынуждены бежать от боевых действий. Границу с Россией пересекли 2 млн 852 тысячи человек, с Беларусью 17,7 тысяч. При этом в ООН нет точных данных о количестве проследовавших из этих стран транзитом в ЕС, вернувшихся в Украину, оставшихся и участвующих в программах помощи беженцам. 

Всего с 24 февраля из Украины в европейские страны выехали более 17 миллионов человек, вернулись в Украину более 9,1 миллиона человек.

Большинство украинцев пересекли польскую границу - 8,6 млн, из них официально зарегистрировались в стране 1,5 млн человек, уже вернулись в Украину 6,5 млн человек.

В Молдову поехали 739 тысяч украинцев, из них вернулись на Родину 371 тысяча граждан. В Словакию выехали более 1 миллиона украинцев, из них 807,2 тыс. уже вернулись, в Румынию - 1,7 млн (1,4 млн вернулись), в Венгрию - 2 миллиона, но нет статистики сколько вернулись в страну.
 

В национальных программах временной защиты и поддержки участвуют 4 905 293 беженца.

В Кишиневе прошло Национальное собрание "Европейская Молдова"
В Кишиневе прошло Национальное собрание "Европейская Молдова"
5500 vs 60 000: полиция и “шоровцы” озвучили разные цифры участников протестов в Комрате, Бельцах и Оргееве
5500 vs 60 000: полиция и “шоровцы” озвучили разные цифры участников протестов в Комрате, Бельцах и Оргееве
В Молдове подорожают бензин и дизтопливо. НАРЭ повысило потолок цен на основные виды горючего
В Молдове подорожают бензин и дизтопливо. НАРЭ повысило потолок цен на основные виды горючего
Депутаты утвердили поправки к Закону о статусе офицера СИБ. Что они предусматривают?
Депутаты утвердили поправки к Закону о статусе офицера СИБ. Что они предусматривают?
Пригожин назвал украинскую армию одной из сильнейших в мире и поделился мнением, как «не просрать Россию»
Пригожин назвал украинскую армию одной из сильнейших в мире и поделился мнением, как «не просрать Россию»
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram