social

/VIDEO/ Reguli noi pentru șoferii care conduc mașini cu numere străine în R. Moldova: Ce se întâmplă din 1 ianuarie 2023

16 января 2023, час 22:27

În ultimele două săptămâni, în spațiul public sunt discutate intens noile restricții privind aflarea pe teritoriul Republicii Moldova a mașinilor cu numere străine. În loc de trei ani, cum era până acum, perioada de aflare în țară s-a scurtat la doar jumătate de an. 

Ce se întâmplă mai apoi, vă întrebați? Serviciul Vamal susține că vor fi obligați să le scoată din Republica Moldova și să revină cu ele abia după o altă jumătate de an. Instituția afirmă că nu a făcut nimic altceva decât să armonizeze legislația la cea europeană. Șoferii care sunt vizați direct de aceste modificări sunt supărați pe restricții și speră că autoritățile vor renunța la ele. Ar putea să-și vămuiască automobilele, la intrare în țară, dar pentru asta vor fi nevoiți să scoată mii de euro din buzunar.

„Practica cu trei ani era una unică pentru Moldova, alte țări nu au aplicat asemenea derogări”, spune ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi.

Altfel spus, mașinile înmatriculate în alte state se vor putea afla în Republica Moldova nu mai mult de 180 de zile, deși până acum termenul era de până la 3 ani pentru cei care dețin permis de conducere străin. 

Noile restricții, care deja au intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie, i-au dat planurile peste cap și lui Traian Stoianov, un cunoscut jurnalist de la noi. Modificarea îl afectează direct, pentru că acesta conduce un autoturism și are permis românesc. 

„Noi, cei care conducem mașini cu numere străine, trecem printr-o perioadă stresantă, suntem nevoiți să renunțăm la mașinile care ne asigură existența. Noi activăm aici, în Republica Moldova, și noi avem nevoie de o mașină personală”, explică Traian Stoianov. 

Tânărul este gata să plătească o taxă mai mare pentru a putea circula în Republica Moldova: „Poate o bună parte din noi am accepta o majorare a taxei vignetei, am putea să înțelegem, dar faptul că suntem impuși să părăsim țara cu tot cu mașina noastră, e dramatic”.

Întrebat despre posibilitatea de a vămui automobilul, pentru a-l înmatricula în Republica Moldova, Traian ne-a spus că tarifele sunt extrem de mari. 

„Treaba cu devamarea e o nebunie totală. Dacă mașina mea are un preț de 3000 de euro în România, ca să o devamez mă costă vreo 7000 de euro, asta e o tâmpenie. Ar fi binevenită inițiativa de a ne lăsa să le înmatriculăm în Republica Moldova, dar fraților, scutiți-ne de taxele astea imense, pentru că nu fiecare își permite”, subliniază jurnalistul.

„Suntem la punctul de trecere a frontierei Leușeni. De la 1 ianuarie până acum, au intrat în Republica Moldova, aproximativ 20.000 de mașini cu numere străine. Rămâne să vedem câte vor părăsi teritoriul țării atunci când se împlinește termenul de 180 de zile de la intrarea în țară”. 

Însă, cetățenii străini care au un permis de ședere provizoriu în Republica Moldova pot să circule și mai mult de jumătate de an. Dar, cu o condiție: să obțină numere de înmatriculare provizorii.

„Cetățenii români cu permis de ședere se pot adresa la organul vamal pentru a li se elibera formularul TV 26, care le permite obținerea numerelor provizorii, pe perioada valabilității permisului de ședere. De această posibilitate pe care o au cetățenii doar cu cetățenie străină, nu pot beneficia cetățenii Republicii Moldova care au cetățenie dublă. Aceștia pot staționa doar 180 de zile (6 luni) în perioada a 12 luni consecutive”, ne-a zis șeful secției Destinații vamale a Serviciului Vamal, Valeriu Cozîrev.

„- Deci, pentru ei soluția este ori să scoată mașina din țară, ori să plătească taxele vamale? - Întocmai!” 

Serviciul Vamal afirmă că nu a făcut nimic altceva decât să pună în aplicare o convenție, ratificată de Republica Moldova încă în anul 2008. 

De-a lungul anilor, legislația privind admiterea temporară a autovehiculelor a suferit o mulțime de modificări. Au mai fost ani în care mașinile străine puteau circula doar șase sau chiar trei luni, însă extinderea perioadei de până la 3 ani a fost făcută în 2014, fiind în vigoare până recent. 

„Până în anul 2010, mijloacele de transport străine puteau intra temporar în Republica Moldova, doar cu condiția achitării unui gaj. Din 2010, norma aceasta a fost anulată și s-a liberalizat acest regim și astăzi avem ceea ce avem, peste o sută de mii de mijloace de transport care au încălcat termenul de admitere temporară. 

Vreau să vă spun că, o bună parte dintre aceste mașini au fost transmite la piese auto, au fost vândute pe teritoriul Moldovei, unele nu achită vigneta integral. Noi avem o statistică și din 10 mijloace de transport cu numere străine, doar una singură achită vigneta integral, adică 180 de euro și 180 de euro, ceea ce prejudiciază bugetul de stat”, menționează Cozîrev. 

„Este o decizie care aduce cadrul legislativ la formula standard. Noi, cetățenii Republicii Moldova, care venim cu un autoturism înmatriculat într-o altă țară, putem să stăm pe teritoriul Moldovei 180 de zile. A existat o derogare de la această lege pentru cei care au permis în altă țară, că ei ar putea conduce până la 3 ani. Noi am adus această normă pentru toți în aceleași condiții, 180 de zile”, a punctat ministrul Dumitru Budianschi.

Cei care nu vor respecta noile prevederi, riscă sancțiuni. Legislația prevede amenzi de până la 4500 de lei, cu obligarea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul țării, în decurs de 30 de zile de la comunicarea procesului verbal de constatare a faptei. Dacă nu se supun, nu mai au dreptul să introducă pe teritoriul Republicii Moldova alte mijloace de transport. 

Părerile cetățenilor sunt împărțite. Unii sunt deranjați de aceste modificări legislative, pe când alții consideră că totul s-a făcut spre bine. 

„Eu nu pot să stau acum, era pe 3 ani înainte, acum trebuie să o scot după jumătate de an, nu e real. Cum era înainte era mai bine, vedeți că la noi tot e scump”. 

„Știu, dar ce treabă am eu. E foarte rău, ar trebui să le permită să le devameze, cu 70 de procente reducere”. 

„Mie nu-mi place, trebuie să găsim o soluție, cred că ar trebui să rezolve cumva. Cred că o să negocieze ceva, pentru că nu pot cetățenii să le scoată din Moldova, bani nu au. Mulți deja se gândesc cum să facă, unde să o abandoneze, în partea vecină, unde?”. 

Pe de altă parte, expertul auto Constantin Mihalache consideră că această lege nu își are rostul, cel puțin în momentul de față. 

„Dacă am fi fost în perioada în care erau tare multe automobile cu numere bulgărești sau lituaniene în Republica Moldova aș fi înțeles dar acum, în afară de automobilele înmatriculate în România sau poate în alte țări europene, care aparțin moldovenilor care locuiesc sau muncesc acolo, nu văd alt motiv. E îndreptată spre cei care veneau cu mașini din România și stăteau o perioadă mai lungă de timp în Republica Moldova”, spune expertul auto.

Acesta anticipează un val de nemulțumiri în societate, după aprobarea acestei legi: 

„Oamenilor asta nu o să le placă, cel puțin celor care dețin astfel de mașini, nu prea văd cumva să aibă un efect foarte mare chestia asta. Să aducă mulți bani la buget pentru că proprietarii o să fie nevoiți să-și vămuiască mașinile în Moldova, chiar nu văd”.

Cât despre o eventuală scădere a taxelor vamale pentru importul de mașini...: „Eu nu cred că la moment cineva o să dorească să scadă taxa vamală, pentru că dacă o scazi, o scazi pentru toți. Respectiv, atunci o să fie pierderi la buget. Garantat, nimeni nu o să vrea să scadă taxa vamală”.

De altfel, unii șoferi, vizați de noile modificări, amenință cu proteste. 

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine Vlad Glinjan, montaj Constantin Niculae

/VIDEO/ Gunoiștile din Moldova, bombe cu ceas! Câte tone de deșeuri generăm anual și cât de gravă este situația la sate
/VIDEO/ Giganții care devin ruine: Greșeala care a distrus uzine și fabrici uriașe din Moldova. Planul oficialilor de acum
/VIDEO/ Se taie pădurile, dar când creștem altele noi? Ministerul Mediului discută cu autoritățile din Turcia să ne ofere ajutor
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

/VIDEO/ Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?

missing
21 сентября 2024, час 22:33

În ediția de astăzi a editorialului Verde-n ochi cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. 

Principalul motiv este frica de pușcărie. În momentul în care R. Moldova va deveni membră a UE, marii corupți din R. Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă -  case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi. Și nu mă refer aici la un vis frumos, ci la date concrete, confirmate oficial!

Ca să nu vă plictisesc cu multe cifre, am să vă arăt doar o hartă a lumii. Țările colorate în nuanțe de roșu sunt cele mai corupte din lume, iar cel colorate în galben - sunt cele mai puțin afectate de corupție. 

Așa cum se vede din desen, statele cele mai reziliente în fața corupției se găsesc în Uniunea Europeană. Iar Rusia se confruntă cu probleme de corupție, care se agravează de la an la an. Hărțile de mai sus prezintă Indicelui mondial de Percepție a Corupției. Dar haideți să vorbim despre lucruri și mai concrete.

Președinți, premieri, miniștri și deputați corupți există peste tot. Marea diferența este că în UE aceștia ajung să facă pușcărie. Iar în Rusia ei guvernează de zeci de ani. 

În ultimii 10 ani, în Uniunea Europeană, au existat mai multe cazuri notabile de condamnare a demnitarilor înalți pentru corupție:

Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a fost condamnat în 2013 la 4 ani de pușcărie;

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat în 2021 la 3 ani de închisoare  pentru corupție și trafic de influență;

Fost președinte al Camerei Deputaților din România, Liviu Dragnea (prietenul lui Vlad Plahotniuc), a făcut 2 ani de pușcărie pentru acte de corupție. La momentul condamnării, era cel mai influent politician și oligarh din România. 

Justiția din Uniunea Europeană a reușit, în ultimul deceniu, să trimită după gratii cel puțin 5 prim-miniștri corupți, iar alți cinci președinți de țară au fost sau mai sunt cercetați penal pentru acte de corupție. 

În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. 

Nu există niciun caz în care un fost prim-ministru sau fost președinte să fi fost condamnat pentru corupție. Asta chiar dacă Rusia clocotește de corupție înaltă. 

În Rusia, fac pușcărie nu corupții, ci cei care luptă împotriva corupției. Iar cei mai mari demascatori ai corupției au fost pur si simplu omorâți: 

Boris Nemțov, unul dintre principalii opozanți ai lui Putin și un aprig luptător împotriva corupției din Rusia, a fost împușcat cu aproape zece ani în urmă în plină stradă, chiar lângă zidurile Kremlinului;

Cu jumătate de an în urmă, un alt lider al opoziției și demascator al marelor fraude din Rusia, Alexei Navalii, a fost ucis în pușcărie. Fusese condamnat la 30 de ani de închisoare pentru că a avut curajul să vorbească despre averile impunătoare, adunate din fraudă, ale elitei politice rusești;

Jurnalista de investigații  Anna Politkovskaya, a fost împușcată în liftul blocului în care locuia pentru anchetele despre marea corupție din Rusia.

Cele mai mari fraude financiare din Moldova le avem „importate” tot din Rusia. În primul rând, mă refer la Spălătoria rusească. 22 de miliarde de dolari proveniți din Rusia au tranzitat sistemul bancar moldovenesc în drumul lor spre paradisuri fiscale. R. Moldova a ratat, în acest caz, să încaseze cel puțin 540 de milioane de dolari, taxe de stat.  

Furtul miliardului are de asemenea rădăcini rusești, în fraudă fiind implicate mai multe companii și bănci din Rusia. 

Aceste dosare cu prejudicii de miliarde de lei încă nu au finalitate, deși au trecut 10 ani de producerea lor. Justiția moldovenească încă nu a decis la ce sistem de luptă cu corupția să se racordeze: la cel rusesc - mărinimos cu corupții sau cel european - necruțător cu cei care fură din banii publici. 

Nicio țară din UE nu a vrut singură să se curățe de corupția înaltă. Statele UE care au excelat în lupta împotriva corupției, au făcut-o sub presiunea structurilor Uniunii Europene care au condiționat suportul cu progrese concrete în combaterea corupției mari. Cel mai ilustrativ pentru noi este cazul României. DNA a excelat nu grație voinței politice din Guvern și Parlament, ci în pofida obstacolelor puse de politicienii români. Aliatul DNA în acestă luptă a fost poporul și Comisia Europeană. 

Așadar, Vă spun verde-n ochi: e timpul să alegem ce fel de luptă cu corupția ne dorim în Moldova. După modelul european – cu marii corupți în pușcărie, sau după modelul rusesc – cu ei în fruntea statului. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. При цитировании опубликованных на сайте материалов обязательно указание в первом абзаце гиперссылки на страницу tv8.md.