externe

Război în Ucraina, ziua 334: Declarații despre Moldova de la NATO și Rusia. Moscova: Risc de "catastrofă globală"

23 января 2023, час 21:57

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 334. Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat duminică, după summitul cu cancelarul german Olaf Scholz, că Franţa nu exclude posibilitatea de a oferi Ucrainei tancuri grele Leclerc, dar pentru aceasta trebuie îndeplinite anumite condiţii. Pe de altă parte, Moscova avertizează că livrarea de arme ofensive pentru Kiev va duce la o „catastrofă globală”. Ceea ce se întâmplă în Ucraina nu mai este un hibrid, ci un adevărat război între Occident și Rusia, a declarat luni ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, citat de TASS.

Totodată, specialiștii au anunţat un nou scenariu care dezvăluie planul secret al lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina. În acest scenariu, forţele armate ruse vor ataca pe trei fronturi pentru a înconjura armata ucraineană. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că o problemă cronică a ţării pusă în fundal de războiul împotriva Rusiei, corupţia, nu va fi tolerată şi a promis decizii cheie privind eradicarea acesteia în această săptămână, informează Reuters. Și Republica Moldova a intrat în atenție, fiind subiectul unor declarații făcute de oficiali NATO și din Rusia.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat luni membrilor Asociației Naționale de Comerț și Industrie din SUA și i-a îndemnat să investească în Ucraina. Liderul de la Kiev a vorbit despre cooperarea Ucrainei cu giganții lumii financiare, precum și despre sistemele de apărare americane, relatează Ukrainska Pravda. ”Am reușit deja să atragem atenția și să avem o cooperare cu giganți ai lumii financiare și investiționale internaționale precum BlackRock, JP Morgan și Goldman Sachs. Mărci precum Starlink sau Westinghouse au devenit deja parte din parcursul nostru ucrainean.

UPDATE O femeie a murit și alte două persoane au fost rănite, luni, regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, bombardată de forțele ruse, anunță șeful administrației militare regionale, Dmitri Jivițki, citat de Ukrainska Pravda. Oficialul precizează că au avut loc zece lovituri de artilerie, iar unul dintre proiectile a lovit o casă din comunitatea Esman. Anterior, Jivițki a anunțat că trupele ruse au bombardat clădiri rezidențiale și calea ferată din orașul Vorojba. 

„Zece obuze au explodat efectiv în centrul orașului. A existat o lovitură directă într-o clădire de apartamente. Unul dintre apartamente a fost complet distrus – acolo a zburat un obuz rusesc. Alte trei locuințe au pagube importante. Exploziile au distrus, de asemenea, spațiile comerciale ale locuitorilor din zonă: o bucătărie de vară, un șopron, o baie și un garaj. Conducta de gaz și liniile electrice au fost avariate de șrapnel. De asemenea, au fost avariate liniile de cale ferată”, a precizat guvernatorul.

UPDATE Trupele rusești au lansat luni, 23 ianuarie, un atac cu rachete asupra orașului Kramatorsk din regiunea Donețk, anunță primarul Oleksandr Goncharenko, citat de Ukrainska Pravda. Deoacamdată nu există informații despre pagube sau posibile victime. Alertele de raid aerian au răsunat luni în Kramatorsk. Potrivit serviciului alerts.in.ua, alertele au fost menținute în zonă pentru aproape o oră și jumătate.

UPDATE Germania a început să își mute sistemele de apărare antiaeriană Patriot pe teritoriul polonez, în apropierea graniței cu Ucraina, unde vor fi amplasate pentru a preveni loviturile accidentale cu rachete, relatează The Guardian. Oferta Berlinului de a desfășura trei dintre unitățile sale Patriot în Polonia a venit după ce doi oameni au fost uciși de o rachetă rătăcită care a lovit satul polonez Przewodow, de la granița cu Ucraina, în noiembrie 2022.

UPDATE Andrei Kozirev, primul ministru de Externe al Rusiei după destrămarea Uniunii Sovietice, afirmă că președintele Vladimir Putin nu va folosi arme nucleare în Ucraina, asemănându-se din acest punct de vedere cu predecesorii săi sovietici, potrivit HotNews. „Putin și clica sa, la fel ca predecesorii lor sovietici, sunt conștienți că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat. Nu din cauza milioanelor de victime potențiale ale unui război nuclear, ci fiindcă ar pieri și ei. Ei aleargă după bani, putere și faimă, nu suicid”, afirmă Kozirev, care a fost ministru de Externe al Rusiei timp de 6 ani, între 1990 și 1996.

UPDATE Penele de curent au afectat cinci zone din Ucraina luni dimineaţă, a anunţat operatorul sistemului de transport al energiei electrice, potrivit Sky News.

UPDATE Aproximativ 600 de militari francezi şi 200 de vehicule militare din cadrul Grupului de Luptă dislocat în România vor desfăşura un exerciţiu cu trageri de luptă la Centrul Secundar de Instruire din localitatea Smârdan, în perioada 23 - 27 ianuarie, a anunțat Ministerul Apărării Naţionale din România.

UPDATE Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat luni, 23 ianuarie, că ”ce se întâmplă în Ucraina este un război, nu unul hibrid, aproape un război real, pe care Occidentul îl plănuiește de mult timp împotriva Rusiei”, relatează publicația britanică The Telegraph și agenția rusă TASS. Șeful diplomației de la Moscova a făcut aceste declarații în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său sud-african Naledi Pandor, când a acuzat, de asemenea, Occidentul că încearcă „să distrugă tot ce este rusesc – de la limbă la cultură, care este în Ucraina de secole”.

UPDATE ​Băncile rusești intenționează să aducă pe piață autocolante de plată cu un cip NFC, acestea fiind concepute pentru a înlocui serviciile străine de plată fără contact care au devenit indisponibile rușilor după invazia Ucrainei, relatează Meduza.

UPDATE Analiștii britanici notează că forțele ruse continuă să se confrunte cu un blocaj operațional și pierderi semnificative.„Prioritizarea de către Gherasimov a actelor de reglementare minore va confirma probabil temerile multora dintre criticii săi din Rusia. Împreună cu ministrul apărării, Serghei Şoigu, sunt concentrați mai mult pe spectacol și mai puțin pe substanţă”, spun serviciile de informaţii britanice, potrivit Ziare.com.

UPDATE Şeful adjunct al Direcției Principale de Informații (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, Vadim Skibiţki, susţine că Rusia poate trimite pe front mai multe unități de elită, inclusiv parașutiști. Potrivit lui Skibiţki, aceasta este o strategie tipică a șefului Statului Major al Federației Ruse, acum comandant al ocupanților din Ucraina, Valeri Gherasimov, notează RBC, potrivit Rador.

UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, luni, că Ucraina respinge convorbirile pentru pace şi că cu cât va continua mai mult să facă acest lucru, cu atât mai dificilă va fi soluţionarea conflictului. Rusia a afirmat în mod repetat să este deschisă convorbirilor, însă Ucraina şi Statele Unite spun că nu au văzut niciun semn al seriozităţii Moscovei în privinţa negocierilor şi suspectează că aceasta încearcă să câştige timp pentru a se regrupa, după o serie de înfrângeri în Ucraina. "Cu cât mai multe vor refuza (ucrainenii), cu atât mai greu va fi să se găsească o soluţie", a spus Lavrov, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în timpul unei vizite în Africa de Sud, notează Știripesurse.

UPDATE Tancurile ucrainene din epoca sovietică capturate în timpul invaziei Rusiei asupra vecinului său au apărut la un muzeu al celui de-Al Doilea Război Mondial din afara Sankt-Petersburgului înainte de deschiderea așteptată a expoziției, notează Adevărul.

UPDATE Peste 400 de militari ai Armatei Naţionale participă, în perioada 24 ianuarie — 4 februarie curent, la un exercițiu tactic complex cu executarea tragerilor de luptă din armamentul din dotare. Aplicaţiile tactice cu deplasarea tehnicii militare se vor desfăşura la poligoanele din toate garnizoanele militare și au ca scop evaluarea capacităţilor şi deprinderilor practice ale militarilor în termen şi pe contract. Conform scenariului, ofițerii, sergenții și soldații vor executa și alte misiuni de instruire, cum ar fi acordarea primului ajutor medical în condiţii reale, antrenamente la protecţia chimică (CBRN) şi altele. „Antrenamentele sunt organizate în conformitate cu planul de instruire al Armatei Naţionale pentru anul 2023 și nu au nici o legătură cu situația de securitate din regiune. Pe parcursul desfășurării exercițiului tactic, coloanele de vehicule militare implicate în antrenamente se vor deplasa pe traseele naționale din nordul, centrul și sudul țării. În acest sens, rugăm cetățenii să nu speculeze pe seama antrenamentelor și deplasării planificate a tehnicii militare”, notează Ministerul Apărării de la Chișinău într-un comunicat.

UPDATE Fostul comandant al Armatei SUA în Europa, generalul Ben Godges, a spus că armata ucraineană va putea să-și elibereze teritoriile de sub ocupația rusă cu ajutorul tancurilor occidentale, scrie publicația ucraineană Obozrevatel.

UPDATE Cântăreața Meryem Gerasimenko din Belarus care a interpretat hitul „Obijimi” al grupului ucrainean Okean Elzy, a fost arestată și condamnată la trei ani de restricție a libertății, informează grupul de monitorizare „Belarusian Gayun” pe canalul lor de Telegram.

UPDATE Germania nu trimite deocamdată niciun tanc de luptă în Ucraina, iar cancelarul Olaf Scholz, 64 de ani, tot mai izolat în plan european, a declanșat un val de entuziasm în Rusia, relatează Bild. Insultat regulat la televiziunea de stat din Rusia, unde a fost comparat cu dictatorul nazist Adolf Hitler, Scholz s-a transformat brusc, într-un „idol”, după summitul eșuat de la Ramstein, de vineri, 20 ianuarie, potrivit Libertatea.

UPDATE O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare a confirmat în premieră că elicopterele „Sea King” promise Kievului de către guvernul britanic înspre finele anului trecut au ajuns în Ucraina, potrivit HotNews. Potrivit informațiilor distribuite pe platformele social media filmarea ar fi fost înregistrată undeva în sudul Ucrainei, ea arătând cum militarii ucraineni fac un exercițiu scurt de salvare.

UPDATE Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că intenția Statelor Unite de a transfera o parte din activele confiscate ale Rusiei în favoarea Ucrainei înseamnă furt.

UPDATE ​În retorica deja obișnuită, ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a declarat luni că Budapesta se opune unui nou pachet de sancțiuni, al zecelea pregătit de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, catalogând măsura drept o „greșeală uriașă”, notează B1.

UPDATE Rusia a anunţat luni că îl expulzează pe ambasadorul Estoniei, denunţând „rusofobia totală” a Tallinnului. Măsura vine după ce, în ianuarie, Estonia a expulzat 21 de diplomaţi ruşi şi mai mulți angajaţi ai ambasadei ruse. La scurt timp, Estonia a decis expulzarea ambasadorului rus de la Tallinn, în semn de reciprocitate. Letonia și Lituania au transmis mesaje de solidaritate cu Estonia, Riga dispunând reducerea relațiilor diplomatice cu Moscova, potrivit Digi24.

UPDATE Un fost comandant al grupului rus de mercenari Wagner, care a fugit recent în Norvegia, a fost reţinut de poliţie, a anunţat luni un oficial de la Oslo, informează Reuters.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, susține că, la moment, nu există niciun fel de condiții de jure sau de facto pentru negocieri cu Kievul.

UPDATE Republica Moldova încearcă să iasă din sfera de influență a Federației Ruse, iar NATO, UE și Bucureștiul o vor ajuta în acest demers. Declarația a fost făcută de Mircea Geoană, secretarul general adjunct NATO, pentru Digi24. Oficialul NATO a mai declarat că acum contextul este unic, iar influența pe care Rusia o mai poate exercita asupra țărilor din fostul imperiu este într-o puternică scădere.

UPDATE Potrivit agenției de presă TASS, care este controlată de puterea de la Kremlin, Ungaria nu se va lăsa prinsă în conflictul armat din Ucraina - ar fi declarat duminică premierul ungar Viktor Orban.

UPDATE Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se reunesc astăzi, la Bruxelles, pentru a discuta, în principal, despre războiul din Ucraina şi consecinţele asupra statelor din regiune. La reuniune participă prin videoconferinţă şi ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, notează Rador.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin și consilierii săi apropiați de la Kremlin și-ar fi pierdut încrederea în grupul de mercenari Wagner condus de Evgheni Prigojin după eșecul acestora de a cuceri orașul cheie Bahmut, afirmă ultima evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului din SUA.

UPDATE În timp ce aliații discută despre posibilitatea livrării tancurilor occidentale pentru Ucraina, canalele de Telegram propagandistice din Rusia publică imagini cu blindatele T-90M Prorîv, notând că sunt imagini filmate în zona de luptă.

UPDATE Vicepreședintele Comitetului pentru Afaceri Internaționale din Consiliului Federației (camera superioară a Parlamentului rus), Andrei Klimov, s-a întrebat despre obiectivele politicii președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, pe fondul declarațiilor acesteia despre o posibilă apropiere de Alianța Nord-Atlantică. Pe canalul său Telegram, Klimov a amintit că conducerea Ucrainei a ales deja să meargă pe această cale. "Oare doamna Sandu este într-adevăr atât de indiferentă față de cetăţenii moldoveni și atât de dependentă de Washington şi slujitorii europeni ai acestuia, încât este gata să repete politica sinucigașă a unor astfel de trădători naționali din Ucraina vecină precum fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, și actualul lider ucrainean, Vladimir Zelenski?!" - s-a întrebat Klimov citat de Gazeta.ru si preluat de Rador.

UPDATE Președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a îndemnat pe liderii naționali ai blocului să avanseze cu discuțiile privind utilizarea activelor confiscate de la banca centrală rusă, în valoare de 300 de miliarde de dolari, pentru reconstrucția Ucrainei, relatează Financial Times, informează The Guardian.

UPDATE Fostul premier britanic Boris Johnson a declarat că disponibilitatea armelor moderne în armata ucraineană nu va duce la o escaladare a războiului cu Rusia. Boris Johnson a făcut declaraţiile în fața studenților și profesorilor de la Universitatea Națională Taras Șevcenko din Kiev, notează Rador.

UPDATE 459 de copii au murit şi 914 au fost răniţi de pe 24 februarie 2022, data iniţierii „operaţiunii militare speciale” de către Rusia în Ucraina, potrivit Mediafax.

UPDATE La aproape un an de când Rusia a atacat Ucraina, războiul din această ţară s-a soldat cu circa 180.000 de morţi şi răniţi în tabăra armatei ruse şi cu peste 100.000 de morţi şi răniţi în cea ucraineană, fiind de asemenea ucişi circa 30.000 de civili, conform unei estimări comunicate duminică de şeful armatei norvegiene, care a avertizat că Rusia are în continuare capacitatea să continue mult timp acest război, transmite agenția AFP.

UPDATE Denis Puşilin, şeful instalat de Moscova al autoproclamatei Republicii Populare Doneţk, a afirmat că a vizitat oraşul Soledar, despre care Rusia susţine că l-a capturat în această lună, informează Reuters. Puşilin a publicat, duminică, un filmuleţ pe Telegram, în care poate fi văzut mergând prin zone nelocuite şi printre clădiri distruse.

UPDATE Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a răspuns la comparaţiile dintre el şi Rasputin, care l-a tratat pe fiul ultimului ţar de hemofilie, spunând că treaba lui nu este să stopeze sângerarea, ci să verse sângele inamicilor Rusiei, informează Agerpres, citând Reuters.

UPDATE Japonia intenționează să-și consolideze colaborarea cu partenerii din G7 și cu țările din emisfera sudică, în contextul promovării politicii de presiune prin intermediul sancțiunilor asupra Rusiei și a sprijinirii Ucrainei, a declarat astăzi primul ministru nipon Fumio Kisida, rostind un discurs în cadrul ședinței plenare a camerei inferioare a parlamentului, potrivit Rador.

UPDATE Garri Kasparov și Mihail Hodorkovski transmit Occidentului că nu ar trebui să se teamă de un eventual haos în care ar intra Rusia nucleară, după o eventuală cădere a lui Putin. Cei doi propun un parcurs democratic care ar descentraliza puterea economică a Kremlinului și ar face Rusia mai puțin predispusă “la aventuri militare”, notează Biziday.

UPDATE O navă de război rusă înarmată cu arme de croazieră hipersonice de nouă generație va participa în februarie la exerciții comune marine alături de forțe marine din China și Africa de Sud, a anunțat luni agenția de stat rusă TASS. Aceasta este prima mențiune oficială a participării fregatei „amiral al flotei Uniunii Sovietice Gorshkov”, care este înarmată cu temutele rachete Zircon, potrivit Știripesurse.

UPDATE Forțele rusești avansează în trei direcții, dar continuă să își concentreze principalele eforturi asupra unei ofensive în direcția Bahmut, a declarat la 22 ianuarie Statul Major General al armatei ucrainene. 

UPDATE „Pierderile ruse se apropie de 180.000 de soldaţi morţi sau răniţi”, a afirmat şeful Statului Major al armatei norvegiene, generalul Eirik Kristoffersen, într-un interviu acordat postului TV2, fără a preciza sursa acestui bilanţ. „Pierderile ucrainene sunt probabil de peste 100.000 de morţi sau răniţi. În plus, Ucraina are circa 30.000 de civili care au murit în acest război sinistru”, a adăugat generalul norvegian. Nici Rusia şi nici Ucraina nu au transmis până în prezent bilanţuri fiabile cu privire la victimele în propria tabără, fiecare minimalizându-şi propriile pierderi şi exagerându-le pe cele ale adversarului, notează Realitatea.

UPDATE Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat duminică că se așteaptă ca în curând să fie luată o decizie cu privire la livrarea de tancuri în Ucraina, indiferent care ar fi calea, relatează Reuters.

UPDATE Germania nu ar sta în cale dacă Polonia va trimite tancurile Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina, a declarat duminică ministrul german de externe Annalena Baerbock, într-un interviu acordat televiziunii franceze LCI, scrie DW.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit ucrainenilor despre justiţie, în mesajul video de duminică seară, menţionând cazul de corupţie descoperit în rândul oficialilor guvernamentali şi asigurându-i că în ciuda războiului, societatea se va construi pe principii corecte şi nu va mai reveni la practicile din trecut. El a părut să sugereze că în zilele următoare va anunţa unele schimbări importante în această privinţă, potrivit Ziare.com.

UPDATE Doi soldați ucraineni au primit brațe bionice, după ce și-au pierdut mâinile în urma unei explozii a unei mine terestre. Protezele au fost imprimate 3D de Open Bionics, o companie tehnologică din Marea Britanie. Mai mult, în regiunea Liov din Ucraina este în dezvoltare un spital pentru cei care au afecțiuni similare, notează AlephNews.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat duminică, după summitul cu cancelarul german Olaf Scholz, că Franţa nu exclude posibilitatea de a oferi Ucrainei tancuri grele Leclerc pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, relatează agenţiile Reuters şi EFE. El a enunţat însă trei condiţii pentru aceasta, şi anume ca trimiterea unor astfel de tancuri armatei ucrainene să nu conducă la o escaladare a conflictului, soldaţii ucraineni să fie pregătiţi să le folosească şi să nu fie afectate capacităţile armatei franceze.

UPDATE Congresmeni americani au cerut duminică administraţiei preşedintelui Joe Biden să trimită Ucrainei tancuri M1 Abrams, estimând că inclusiv un număr simbolic al acestor tancuri ar putea determina aliaţii europeni să procedeze la fel, potrivit Spotmedia.

UPDATE Se vorbeşte din ce în ce mai des de un scenariu de tipul următor: Rusia, în viitorul apropiat, ar putea să atace pe trei direcţii, pe trei fronturi în acelaşi timp, pentru a prinde ca într-un cleşte o bucată mare din armata ucraineană. Unul dintre cei mai apropiaţi oameni ai preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că se aşteaptă la o mişcare iminentă a Rusiei de a încercui ţara cu un atac simultan pe trei fronturi, notează Antena3.

UPDATE O delegație neoficială din Statele Unite a vizitat orașul Izium din estul Ucrainei, care a fost eliberat de sub ocupația rusă în septembrie anul trecut.Din delegație a făcut parte generalul locotenent în retragere al armatei americane Keith Kellogg și a fost însoțită de Oleh Syniehubov, șeful administrației militare din regiunea Harkov, potrivit CNN, potrivit Ziare.com.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, consideră că tancurile occidentale nu vor putea rezolva complet problema agresiunii ruse, dar le vor oferi apărătorilor ucraineni o motivație suplimentară. „Când împotriva noastră este armata rusă, care are 1.000 de tancuri, nicio singură țară nu rezolvă problema prin decizia de a ne oferi 10 tancuri, 20 sau 50. Acestea (tancurile, n.r.) fac ceva foarte important – îi motivează pe soldații noștri să lupte pentru propriile valori. Pentru că le arată că întreaga lume este cu ei” – a declarat Zelenski, într-un interviu acordat postului german ARD. Liderul de la Kiev le-a mulțumit cancelarului german, Olaf Scholz și președintelui Frank-Walter Steinmeier pentru tot ajutorul acordat Ucrainei, dar a subliniat că ar dori să primească un răspuns clar în ceea ce priveşte furnizarea tancurilor Leopard-2. „Apreciez tot ceea ce au făcut Steinmeier, Scholz, Bundestag-ul. Vreau să aud ca de la parteneri: am (tancuri, n.r.) Leopard, haideţi să facem asta și asta. Iar dacă nu există voință, nu trebuie să cauţi motive… Trebuie doar să spui NU” – a mai declarat Volodimir Zelenski, potrivit Rador.

Război în Ucraina, ziua 333: Scandal la Kiev și vizită surpriză. Medvedev deplânge situația Rusiei: „Va fi foarte greu”
Război în Ucraina, ziua 332: Aluzia Maiei Sandu, "record Guinness", doliu, lupte și sancțiuni pentru Wagner. Zelenski cere tancuri
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

/VIDEO/ Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?

missing
21 сентября 2024, час 22:33

În ediția de astăzi a editorialului Verde-n ochi cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. 

Principalul motiv este frica de pușcărie. În momentul în care R. Moldova va deveni membră a UE, marii corupți din R. Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă -  case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi. Și nu mă refer aici la un vis frumos, ci la date concrete, confirmate oficial!

Ca să nu vă plictisesc cu multe cifre, am să vă arăt doar o hartă a lumii. Țările colorate în nuanțe de roșu sunt cele mai corupte din lume, iar cel colorate în galben - sunt cele mai puțin afectate de corupție. 

Așa cum se vede din desen, statele cele mai reziliente în fața corupției se găsesc în Uniunea Europeană. Iar Rusia se confruntă cu probleme de corupție, care se agravează de la an la an. Hărțile de mai sus prezintă Indicelui mondial de Percepție a Corupției. Dar haideți să vorbim despre lucruri și mai concrete.

Președinți, premieri, miniștri și deputați corupți există peste tot. Marea diferența este că în UE aceștia ajung să facă pușcărie. Iar în Rusia ei guvernează de zeci de ani. 

În ultimii 10 ani, în Uniunea Europeană, au existat mai multe cazuri notabile de condamnare a demnitarilor înalți pentru corupție:

Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a fost condamnat în 2013 la 4 ani de pușcărie;

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat în 2021 la 3 ani de închisoare  pentru corupție și trafic de influență;

Fost președinte al Camerei Deputaților din România, Liviu Dragnea (prietenul lui Vlad Plahotniuc), a făcut 2 ani de pușcărie pentru acte de corupție. La momentul condamnării, era cel mai influent politician și oligarh din România. 

Justiția din Uniunea Europeană a reușit, în ultimul deceniu, să trimită după gratii cel puțin 5 prim-miniștri corupți, iar alți cinci președinți de țară au fost sau mai sunt cercetați penal pentru acte de corupție. 

În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. 

Nu există niciun caz în care un fost prim-ministru sau fost președinte să fi fost condamnat pentru corupție. Asta chiar dacă Rusia clocotește de corupție înaltă. 

În Rusia, fac pușcărie nu corupții, ci cei care luptă împotriva corupției. Iar cei mai mari demascatori ai corupției au fost pur si simplu omorâți: 

Boris Nemțov, unul dintre principalii opozanți ai lui Putin și un aprig luptător împotriva corupției din Rusia, a fost împușcat cu aproape zece ani în urmă în plină stradă, chiar lângă zidurile Kremlinului;

Cu jumătate de an în urmă, un alt lider al opoziției și demascator al marelor fraude din Rusia, Alexei Navalii, a fost ucis în pușcărie. Fusese condamnat la 30 de ani de închisoare pentru că a avut curajul să vorbească despre averile impunătoare, adunate din fraudă, ale elitei politice rusești;

Jurnalista de investigații  Anna Politkovskaya, a fost împușcată în liftul blocului în care locuia pentru anchetele despre marea corupție din Rusia.

Cele mai mari fraude financiare din Moldova le avem „importate” tot din Rusia. În primul rând, mă refer la Spălătoria rusească. 22 de miliarde de dolari proveniți din Rusia au tranzitat sistemul bancar moldovenesc în drumul lor spre paradisuri fiscale. R. Moldova a ratat, în acest caz, să încaseze cel puțin 540 de milioane de dolari, taxe de stat.  

Furtul miliardului are de asemenea rădăcini rusești, în fraudă fiind implicate mai multe companii și bănci din Rusia. 

Aceste dosare cu prejudicii de miliarde de lei încă nu au finalitate, deși au trecut 10 ani de producerea lor. Justiția moldovenească încă nu a decis la ce sistem de luptă cu corupția să se racordeze: la cel rusesc - mărinimos cu corupții sau cel european - necruțător cu cei care fură din banii publici. 

Nicio țară din UE nu a vrut singură să se curățe de corupția înaltă. Statele UE care au excelat în lupta împotriva corupției, au făcut-o sub presiunea structurilor Uniunii Europene care au condiționat suportul cu progrese concrete în combaterea corupției mari. Cel mai ilustrativ pentru noi este cazul României. DNA a excelat nu grație voinței politice din Guvern și Parlament, ci în pofida obstacolelor puse de politicienii români. Aliatul DNA în acestă luptă a fost poporul și Comisia Europeană. 

Așadar, Vă spun verde-n ochi: e timpul să alegem ce fel de luptă cu corupția ne dorim în Moldova. După modelul european – cu marii corupți în pușcărie, sau după modelul rusesc – cu ei în fruntea statului. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. При цитировании опубликованных на сайте материалов обязательно указание в первом абзаце гиперссылки на страницу tv8.md.