Război în Ucraina, ziua 337: Atac cu rachete, lista dorințelor și pregătiri de ofensivă masivă. Zelenski: „Putin este un nimeni”

missing
26 января 2023, час 17:33

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 337. Alerta aeriană a fost lansată dimineață în toate regiunile țării. La Kiev, un proiectil a lovit o zonă civilă, iar cel puțin o persoană a decedat. Alte câteva au fost rănite, a anunțat primarul orașului. Tancurile germane Leopard vor fi la sol în Ucraina mai repede decât tancurile americane Abrams, a declarat John Kirby, coordonatorul de comunicații strategice pentru securitatea națională al Casei Albe, iar Kievul susține că are și avioane militare și rachete cu rază lungă de acțiune în lista de dorințe.

Franţa va anunţa peste câteva zile decizia privind eventualul transfer de tancuri Leclerc în Ucraina, a declarat miercuri seară ministrul francez al Forţelor Armate, Sébastien Lecornu, precizând că ar putea fi livrate şi alte echipamente militare, informează cotidianul Le Monde. Totodată, forţele de ocupaţie ruse pregătesc la ora actuală o nouă ofensivă majoră împotriva Ucrainei, a avertizat miercuri seara secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare de la Kiev, Oleksii Danilov, adăugând că acţiunile trupelor ruse sunt de aşteptat într-o lună-două, potrivit Unian, scrie Agerpres.

UPDATE Reticența îndelungată a cancelarului german Olaf Scholz înainte de a trimite tancuri în Ucraina „este simptomatică unei mentalități adânc înrădăcinate conform căreia destinderea a câștigat Războiul Rece, nu belicozitatea lui Reagan”, scrie „Politico”.

UPDATE După ce a obținut tancuri occidentale pentru a se apăra de invazia Rusiei, Ucraina cere cum F-16 și alte avioane de luptă. Lockheed Martin, producătorul avioanelor de luptă F-16, este pregătit să își mărească producția, notează NewsWeek.

UPDATE Unsprezece persoane au fost ucise în Ucraina, în ultimul val de atacuri aeriene lansate de Rusia, care a folosit drone de atac și rachete.

UPDATE Potrivit unor informații publicate de ziarul britanic The Sun, președintele rus Vladimir Putin supraveghează negocierile cu talibanii pentru a obține echipamente militare pe care SUA le-au lăsat în Afganistan, în schimbul armelor rusești și a unei posibile recunoașteri a guvernului grupului terorist, potrivit Știripesurse.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pentru BBC că acordul de a trimite zeci de tancuri moderne Ucrainei va fi determinant, relatează Rador.

UPDATE Constructorii vor finaliza cea mai mare parte a lucrărilor de restaurare a podului din Crimeea la începutul lunii februarie, a anunțat, joi, vicepremierul rus Marat Khusnullin, citat de Interfax.ru.

UPDATE Procuratura Generală a Rusiei a adăugat publicația independentă de știri Meduza pe lista organizațiilor „indezirabile" din țară, o sancțiune menită să forțeze entitățile private să se desființeze și care îi expune pe angajații și susținătorii financiari ai acestora la riscul unor pedepse semnificative cu închisoarea, relatează The Moscow Times citând agenția rusă de presă Interfax, și Reuters.

UPDATE Peste 6.500 de militari ruși au încercat să se predea și au sunat la o linie telefonică specială de la Kiev. Centrul operativ de comunicare a fost mutat recent într-o locație secretă pentru a se evita interceptarea apelurilor de către Moscova, scrie The Guardian.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă într-un interviu acordat Sky News şi difuzat joi, 26 ianuarie, că nu este interesat de vreo întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin în vederea unor negocieri de pace. "Nu mă interesează nici să mă întâlnesc, nici să discut cu Putin", a răspuns el, conform CNN, care citează postul TV britanic Sky News. "După invazia în Ucraina, Putin este un nimeni pentru mine", a adăugat el, fiind întrebat dacă e prea târziu pentru negocieri de pace.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu este un interlocutor potrivit pentru omologul său rus Vladimir Putin, a spus joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Declarațiile sale vin după ce liderul de la Kiev spus că „nu este interesat” să se întâlnească cu președintele rus pentru negocieri de pace, relatează CNN, potrivit Digi24.

UPDATE Trimiterea de tancuri către Ucraina a reprezentat o victorie simbolică, politică și militară semnificativă pentru Kiev, arată CNN într-o analiză.

UPDATE Războiul din Ucraina a crescut influența țărilor din Europa Centrală și de Est cu opinii negative asupra Rusiei, a amplificat apelurile de extindere a UE și NATO și a diminuat puterea Franței și Germaniei, relatează NYT.

UPDATE ​Un cetăţean german a fost arestat pe aeroportul din München sub suspiciunea de trădare, pentru că ar fi complotat cu un angajat al serviciilor de informaţii germane (BND) pentru a transmite informaţii Moscovei, a anunţat joi biroul procurorului general, citat de Reuters și Agerpres.

UPDATE Armata rusă se pregătește să lanseze un contraatac decisiv în regiunea Lugansk pentru a împiedica înaintarea trupelor ucrainene la Kreminnaia și a le respinge. Pentru a face acest lucru, ei încearcă să disperseze unitățile ucrainene, forțându-le să răspundă atacurilor lor în alte direcții, susțin analiștii Institutului pentru Studiul Războiului de la Washington (ISW).

UPDATE Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kirill a transmis joi, 26 ianuarie, că fuga tinerilor de efectuarea serviciului militar și de mobilizarea parțială este o consecință a anilor în care „valorile false” din exterior au influența populația rusă, conform EFE.

UPDATE Hackeri iranieni şi ruşi atacă "fără milă" jurnalişti şi personalităţi politice britanice pentru a obţine date sensibile, a atras atenţia joi Centrul Naţional de Securitate Cibernetică (NCSC) din Marea Britanie.

UPDATE Rusia a lansat joi dimineaţă 55 de rachete asupra Ucrainei, a anunţat premierul ucrainean Denys Shmyhal pe Telegram. Atacurile au vizat „instalaţiile energetice" ale ţării fiind lovite unele staţii electrice, potrivit Mediafax.

UPDATE Apariția tancurilor Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina va crea o amenințare foarte serioasă pentru trupele ruse, afirmă general-colonelul Serghei Maev, fostul comandant al Direcției Principale pentru Forțele Blindate din cadrul ministerului Apărării de la Moscova, potrivit HotNews.

UPDATE Regiunea ucraineană Odesa a fost lovită de rachete rusești la mai puțin de 24 de ore, după ce capitala regională a fost plasată pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

UPDATE Pe 25 ianuarie, în Crimeea și în regiunile Krasnodar, Rostov și Belgorod, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a apărut la televiziunea rusă, promițând că va elibera teritoriile ocupate, a notat publicația cehă Blesk. Autoritățile ruse numesc situația o „defecțiune tehnică” și atribuie „actul de piraterie” hackerilor ucraineni.

UPDATE O armată rusă care a fost staționată anterior la granița cu Finlanda a fost aproape lichidată. Peste 75% dintre aceste trupe au fost complet distruse în Ucraina.Despre acest lucru a vorbit contra-amiralul și șeful serviciilor de informații finlandeze Juha Vauhkonen.

UPDATE Dmitrii Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin, a susținut că, în  opinia Moscovei, livrarea de tancuri grele către Ucraina reprezintă „o implicare directă” a Occidentului în război.

UPDATE La 11 luni de când președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia, Rusia pregătește o nouă ofensivă majoră împotriva Ucrainei, a avertizat miercuri seara secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare (SNBO) de la Kiev, Oleksii Danilov, potrivit Unian. Atacul trupelor ruse este aşteptat într-o lună-două, a precizat înaltul oficial ucrainean.

UPDATE Dmitri Medvedev face eforturi mari să câștige favoarea actualului președinte, Vladimir Putin. Analiștii politici susțin că motivul ar fi acela că Medvedev este într-o situație vulnerabilă, notează Adevărul.

UPDATE „Până la șase Tu-95 (avioane de război) au decolat preliminar din regiunea Murmansk și au lansat rachete”, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Yuriy Ihnat, la televiziunea națională. „Ne așteptăm la peste 30 de rachete care, în principiu, au început deja să apară în diferite regiuni. Apărarea antiaeriană funcționează”, a spus el, adăugând că nu există informații și despre lansarea de drone de atac.

UPDATE Guvernatorul din Mykolaiv, Vitaly Kim, a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram că două rachete au fost reperate deasupra teritoriului Ucrainei, pe fondul unei alerte declarate în întreaga țară de autorități, scrie Sky News.

UPDATE O înregistrare video apărută miercuri seară pe rețelele sociale îl surprinde pe Srdjan Djokovic, tatăl tenismenului sârb Novak Djokovic, în compania unor oameni care fluturau drapele cu mesaje de susținere pentru Rusia. Imaginile, surprinse în timpul turneului Australian Open, au fost preluate de The Guardian.

UPDATE Rușii care se opun regimului Putin și invaziei sângeroase pe care acesta a pornit-o împotriva Ucrainei și care au fugit în Serbia pentru a scăpa de represiune spun că nu se simt în siguranță nici la 2.000 de kilometri distanță de Moscova, în condițiile în care influența Kremlinului se resimte în mod dureros și la Belgrad, notează Digi24.

UPDATE În direcția regiunii Kiev au fost îndreptate 15 rachete, scrie presa ucraineană. 13 dintre acestea au fost distruse în aer, a anunțat administrația regională. De altfel, aceasta este pentru prima dată când sistemele de apărare antiaeriene ucrainene anihilează rachete rusești în aer. Între timp, în câteva regiuni s-au auzit explozii, iar specialiștii estimează pagubele. Totuși, ulterior, edilul Vitali Kliciko a confirmat o explozie și i-a îndemnat pe oameni să stea la adăpost.

UPDATE Fostul deputat ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, acuzat de trădare, a spus că până în ultimul moment nu a crezut că schimbul lui, ac prizonier, va avea loc, scrie canalului rus de propagandă RT.

UPDATE Este alertă de raid aerian în toată Ucraina după ce Rusia a lansat un nou atac masiv cu rachete, anunță The Kyiv Independent.Şeful Biroului Preşedintelui, Andriy Yermak, a declarat că primele rachete au fost deja interceptate.

UPDATE Sirenele de raid aerian s-au declanșat joi dimineață în aproape toată Ucraina, iar autoritățile regionale au avertizat în legătură cu un posibil atac cu rachete, la o zi după ce aliații occidentali au anunțat că vor trimite tancuri grele Kievului, scrie Hotnews. 

UPDATE John Kirby, coordonatorul comunicațiilor strategice ale Casei Albe pentru securitate națională, a declarat miercuri că decizia de a furniza Ucrainei tancuri avansate a fost un efort atât diplomatic, cât și militar.

UPDATE Vânzările de echipamente militare americane către guverne străine au crescut cu 49%, până la 205,6 miliarde de dolari, în anul fiscal 2022, a declarat miercuri Departamentul de Stat al SUA, transmite Reuters. 

UPDATE Slovacia nu este pregătită să îşi transfere tancurile Leopard Ucrainei, întrucât acestea înlocuiesc vehiculele de luptă deja trimise ţării vecine, a indicat ministrul apărării, Jaroslav Nad, transmite joi DPA.

UPDATE Deciziile țărilor occidentale de a furniza tancuri de luptă Ucrainei vor ajuta țara să „desfășoare un război mecanizat pentru a învinge armata rusă și a elibera teritoriul ucrainean”, a spus Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă actualizare.

UPDATE Pentagonul a dat asigurări marţi că dispune de capacitatea de a răspunde la amenințările care pot să apară în lume, în contextul în care un raport apărut zilele trecute relevă că resursele actuale de care dispun SUA nu ar fi suficiente pentru a face faţă unui război, relatează EFE.

UPDATE Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a cerut federațiilor sportive să permită sportivilor ruși și belaruși să concureze sub statut neutru, sub rezerva mai multor condiții, inclusiv condiția ca aceștia să nu sprijine războiul declanșat de Putin în Ucraina, relatează publicația independentă rusă Meduza, potrivit Libertatea.

UPDATE Perspectiva păcii în războiul din Ucraina nu depinde de faptul că ambele părți ale conflictului sunt sau nu dispuse să stea la masa negocierilor, susține un opozant rus.Acesta avertizează Kievul că acum cuvântul lui Putin în cadrul unor discuții de pace ar fi fără valoare, iar factorul cheie ar fi credibilitatea Rusiei, lucru de care nu a dat dovadă Moscova de-a lungul istoriei sale, notează Ziare.com.

UPDATE Rusia a denunţat miercuri seară o decizie "politică" în cazul înscrierii centrului istoric al oraşului ucrainean Odesa, situat pe malul Mării Negre, pe lista UNESCO a Patrimoniului mondial aflat în pericol, transmite AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Sirenele de alertă antiaeriană au început să sune, miercuri seară, în mare parte din centrul şi estul Ucrainei, în timp ce oficialii avertizează locuitorii să se adăpostească de un posibil atac rusesc, relatează CNN, citat de news.ro.

UPDATE Comerțul Uniunii Europene cu Rusia a fost puternic afectat de invadarea Ucrainei, restricţiile impuse de blocul comunitar la importul şi exportul mai multor produse ruseşti conducând la o diminuare cu 33% a valorii importurilor UE din Rusia în perioada februarie-septembrie 2022, arată datele publicate miercuri de Eurostat.

UPDATE Salariul unui mercenar care luptă pentru Grupul Wagner în Ucraina poate fi în jur de 7.000 de dolari pe lună, dar poate creşte datorită unor „bonusuri” legate de uciderea inamicilor, a declarat un tânăr german care luptă pentru Ucraina pe frontul din Donbas pentru Tagesspiegel. Tânărul de 21 de ani a mai dezvăluit că mai mulţi cetăţeni străini luptă în Grupul Wagner, printre care germani, americani, francezi, britanici şi sirieni, notează Mediafax.

UPDATE  O ţară europeană s-a oferit să trimită bombe cu dispersie Ucrainei, afirmând că aceste arme controversate, a căror utilizare de către Rusia a fost criticată, ar putea fi utile pe câmpul de luptă, a declarat miercuri un oficial, transmite joi AFP, citat de Agerpres.

UPDATE În tribunele de la Melbourne Park au existat suporteri cu simboluri interzise, stârnind revoltă din partea ucraineanului Dolgopolov şi jenă din partea organizatorilor care au dovedit lacune la controlul spectatorilor, notează Mediafax.

UPDATE "Lista de dorinţe" a Ucrainei în ceea ce priveşte armele furnizate de Occident include avioane de luptă, a declarat miercuri la CNN ministrul apărării Oleksii Reznikov, după ce SUA şi Germania au anunţat că vor trimite tancuri de luptă, răspunzând unei solicitări pe care Kievul o făcea de mult timp, anunță news.ro. "Am trimis anul trecut o listă de dorinţe lui Moş Crăciun, iar avioanele de vânătoare au fost, de asemenea, incluse pe această listă de dorinţe", a declarat Oleksii Reznikov.

UPDATE Rusia, aflată în superioritate numerică, îşi intensifică luptele în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, a afirmat miercuri viceministrul ucrainean al apărării, Ganna Maliar, transmite AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Oficialii ruşi nu au fost invitaţi la ceremoniile de marcare a celei de-a 78-a aniversări de la eliberarea de către Armata Roşie a lagărului nazist Auschwitz-Birkenau, ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, a anunţat miercuri Muzeul de Stat Auschwitz-Birkenau, informează AFP, potrivit HotNews.

UPDATE Armata americană investește 2 miliarde de dolari pentru a stimula și extinde producția de muniție care a avut un rol important în războiul din Ucraina.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut miercuri aliaţilor săi occidentali rachete cu rază lungă de acţiune, precum şi avioane de luptă, după unda verde de la Washington şi Berlin pentru trimiterea de tancuri grele Kievului la capătul unor discuții acerbe, informează AFP, citat de Agerpres.

"Trebuie să permitem, de asemenea, livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina, acest lucru este important. De asemenea, trebuie să ne extindem cooperarea privind artileria şi trimiterea de avioane de luptă", a îndemnat preşedintele Zelenski în discursul său zilnic, postat pe reţelele sociale.

11 luni de război în Ucraina: Val de demisii la Kiev, iar Rusia amenință Germania. Ceasul Apocalipsei a fost resetat
Război în Ucraina, ziua 336: Tancuri pentru Kiev și retragere din Soledar. Șeful NATO nu exclude un război nuclear cu Rusia

Duminică, 20 octombrie, urmărește cea mai importantă bătălie politică a anului 2024! Cei mai buni jurnaliști sunt aici pentru tine, de la 07:00-până la 00:00, suntem în direct! Află primul ce a ales și ce a decis Republica Moldova! ALEGE LIBER, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbaterilor electorale la TV8. Mariana Rață și Anatol Golea i-a așteptat în studioul Alege Liber pe: Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM, Andrei Năstase, candidat independent, Renato Usatîi, candidatul Partidului Nostru, Vasile Tarlev, candidatul Partidului Pentru Viitorul Moldovei și pe Natalia Morari, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
TV8 dă start dezbaterilor electorale! Mariana Rață și Anatol Golea i-au avut drept invitați în studioul Alege Liber pe: Tudor Ulianovschi, candidat independent /Octavian Țîcu, candidatul Blocului Împreună și Irina Vlah, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
PROMO/ Urmăriți cele mai tari dezbateri electorale, de luni, ora 19:55, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
(Partea II) Ediție specială la TV8 cu Mariana Rață și Anatolie Golea: Primele rezultate ale alegerilor locale generale 2023. Turul I
Alege liber
Alege liber
(Partea I) Ediție specială la TV8: Alegeri locale generale 2023!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbateri electorale la TV8. Invitați în platoul ALEGE LIBER sunt: - Lilian Carp (PAS) - Ion Ceban (MAN) - Victor Chironda (PPDA) - Ștefan Gligor (PS) - Platon Tatiana (FAS)
Alege liber
Alege liber
Dezbaterile electorale continuă la TV8. Astăzi, în platoul ALEGE LIBER au fost invitați candidații pentru funcția de primar al Capitalei: - Andrei Donică (Mișcarea Profesioniștilor Speranța); - Arina Spătaru (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa); - Vitalie Prohnițchi (Partidul Verde Ecologist); - Alla Popova (Patrioții Moldovei).
Alege liber
Alege liber
Astăzi, TV8 te ajută să-i cunoști pe următorii candidați pentru fotoliul de primar al Capitalei. În următoarea rundă de dezbateri se vor întâlni: - Ion Bulgac (CUB); - Diana Caraman (PCRM); - Ion Purice (PL); - Mihail Poleanschi (Congresul Civic).
Alege liber
Alege liber
Alege liber după ce privești dezbaterile de la TV8. Astăzi, în platoul dezbaterilor au fost invitați candidații pentru funcția de primar al Capitalei: - Vasile Bolea (RENAȘTERE); - Adrian Albu (PSRM); - Oleg Burlacu (PLDM); - Cristina Vulpe (ȘANSA); - Ruslan Popa (NOI). Alege Liber... cu TV8!
Alege liber
Alege liber
Analizăm campania electorală pentru alegerile locale. Vom avea turul doi în Chișinău? Ediție Specială cu Mariana Rață.
Alege liber
Alege liber
ALEGE LIBER! Continuăm dezbaterile electorale între candidații pentru funcția de primar de Chișinău. /Astăzi, toate întrebările vor fi pentru: - Dragoș Galbur (PNM); - Roman Mihăeș (PNL); - Vadim Brînzaniuc (PSDE); - Anatol Usatîi (PDCM).
Alege liber
Alege liber
Număr record de candidați înscriși în cursa pentru fotoliul de primar de Chișinău. Mariana Rață te invită să-i cunoști pe cei 27 de de concurenți. Primii invitați în studioul ALEGE LIBER de la TV8 sunt: - Vasile Costiuc, PP Democrația Acasă - Ruslan Codreanu, Blocul Ruslan Codreanu - Constantin Butucel, PACE - Ion Ștefăniță, Mișcarea Respect Moldova - Ștefan Urîtu, Voința Poporului - Munteanu Andrei, PP NOI
Alege liber
Alege liber
До выборов в местные органы власти осталось менее двух недель. На пост примара муниципия Бельц баллотируется 15 кандидатов. Кто эти люди и как они собираются решать проблемы Бельц? На эти и другие вопросы постараемся ответить в ходе дебатов, организованных телеканалом TV8. Во втором раунде дебатов участвуют кандидат от «Либерально-демократической партии Молдовы (ЛДПМ) Сергей Бурлаку, кандидат от Партии коллективного действия — «Гражданский конгресс» Марк Ткачук и кандидат от партии «Строим Европу дома» (PACE) Ион Страчук. Кандидат от партии ȘANSA Виктория Шапа, кандидат от партии «Альтернативная Сила Спасения Молдовы» Анастасия Светличный и кандидат от «Партии перемен» Николай Григоришин отказались от участия в дебатах.
Alege liber
Alege liber
До выборов в местные органы власти осталось менее двух недель. На пост примара муниципия Бельц баллотируется 15 кандидатов. Кто эти люди и как они собираются решать проблемы Бельц? На эти и другие вопросы постараемся найти ответы в ходе дебатов, организованных телеканалом TV8. В первом раунде дебатов участвуют кандидат от партии "Действие и солидарность" (PAS) Владимир Русу, кандидат от партии "Коалиция в поддержку единства и благосостояния" (CUB) Сергей Попович и кандидат от Партии коммунистов (ПКРМ) Александр Густой. Кандидат от «Нашей партии» Александр Петков и независимый кандидат Марина Кравченко отказались от участия в дебатах.
Alege liber
Alege liber
Ești gata de vot? Mariana Rață și Anatolie Golea, moderatorii dezbaterilor electorale de la TV8, te ajută să te informezi. De luni, 23 octombrie - Alege Liber - Alege TV8! Privește LIVE emisiunea, la ora 20:00!
Alege liber
Alege liber
Maraton de ediții speciale la TV8: Alegeri locale generale 2023

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

/VIDEO/ Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?

missing
21 сентября 2024, час 22:33

În ediția de astăzi a editorialului Verde-n ochi cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. 

Principalul motiv este frica de pușcărie. În momentul în care R. Moldova va deveni membră a UE, marii corupți din R. Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă -  case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi. Și nu mă refer aici la un vis frumos, ci la date concrete, confirmate oficial!

Ca să nu vă plictisesc cu multe cifre, am să vă arăt doar o hartă a lumii. Țările colorate în nuanțe de roșu sunt cele mai corupte din lume, iar cel colorate în galben - sunt cele mai puțin afectate de corupție. 

Așa cum se vede din desen, statele cele mai reziliente în fața corupției se găsesc în Uniunea Europeană. Iar Rusia se confruntă cu probleme de corupție, care se agravează de la an la an. Hărțile de mai sus prezintă Indicelui mondial de Percepție a Corupției. Dar haideți să vorbim despre lucruri și mai concrete.

Președinți, premieri, miniștri și deputați corupți există peste tot. Marea diferența este că în UE aceștia ajung să facă pușcărie. Iar în Rusia ei guvernează de zeci de ani. 

În ultimii 10 ani, în Uniunea Europeană, au existat mai multe cazuri notabile de condamnare a demnitarilor înalți pentru corupție:

Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a fost condamnat în 2013 la 4 ani de pușcărie;

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat în 2021 la 3 ani de închisoare  pentru corupție și trafic de influență;

Fost președinte al Camerei Deputaților din România, Liviu Dragnea (prietenul lui Vlad Plahotniuc), a făcut 2 ani de pușcărie pentru acte de corupție. La momentul condamnării, era cel mai influent politician și oligarh din România. 

Justiția din Uniunea Europeană a reușit, în ultimul deceniu, să trimită după gratii cel puțin 5 prim-miniștri corupți, iar alți cinci președinți de țară au fost sau mai sunt cercetați penal pentru acte de corupție. 

În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. 

Nu există niciun caz în care un fost prim-ministru sau fost președinte să fi fost condamnat pentru corupție. Asta chiar dacă Rusia clocotește de corupție înaltă. 

În Rusia, fac pușcărie nu corupții, ci cei care luptă împotriva corupției. Iar cei mai mari demascatori ai corupției au fost pur si simplu omorâți: 

Boris Nemțov, unul dintre principalii opozanți ai lui Putin și un aprig luptător împotriva corupției din Rusia, a fost împușcat cu aproape zece ani în urmă în plină stradă, chiar lângă zidurile Kremlinului;

Cu jumătate de an în urmă, un alt lider al opoziției și demascator al marelor fraude din Rusia, Alexei Navalii, a fost ucis în pușcărie. Fusese condamnat la 30 de ani de închisoare pentru că a avut curajul să vorbească despre averile impunătoare, adunate din fraudă, ale elitei politice rusești;

Jurnalista de investigații  Anna Politkovskaya, a fost împușcată în liftul blocului în care locuia pentru anchetele despre marea corupție din Rusia.

Cele mai mari fraude financiare din Moldova le avem „importate” tot din Rusia. În primul rând, mă refer la Spălătoria rusească. 22 de miliarde de dolari proveniți din Rusia au tranzitat sistemul bancar moldovenesc în drumul lor spre paradisuri fiscale. R. Moldova a ratat, în acest caz, să încaseze cel puțin 540 de milioane de dolari, taxe de stat.  

Furtul miliardului are de asemenea rădăcini rusești, în fraudă fiind implicate mai multe companii și bănci din Rusia. 

Aceste dosare cu prejudicii de miliarde de lei încă nu au finalitate, deși au trecut 10 ani de producerea lor. Justiția moldovenească încă nu a decis la ce sistem de luptă cu corupția să se racordeze: la cel rusesc - mărinimos cu corupții sau cel european - necruțător cu cei care fură din banii publici. 

Nicio țară din UE nu a vrut singură să se curățe de corupția înaltă. Statele UE care au excelat în lupta împotriva corupției, au făcut-o sub presiunea structurilor Uniunii Europene care au condiționat suportul cu progrese concrete în combaterea corupției mari. Cel mai ilustrativ pentru noi este cazul României. DNA a excelat nu grație voinței politice din Guvern și Parlament, ci în pofida obstacolelor puse de politicienii români. Aliatul DNA în acestă luptă a fost poporul și Comisia Europeană. 

Așadar, Vă spun verde-n ochi: e timpul să alegem ce fel de luptă cu corupția ne dorim în Moldova. După modelul european – cu marii corupți în pușcărie, sau după modelul rusesc – cu ei în fruntea statului. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. При цитировании опубликованных на сайте материалов обязательно указание в первом абзаце гиперссылки на страницу tv8.md.