De mai bine de trei luni, o mamă din raionul Anenii Noi nu-și poate găsi liniștea. Vrea să afle răspunsuri la mai multe întrebări, cea mai dureroasă fiind cine se face responsabil de moartea fiicei sale. Fata, în vârstă de 19 ani, a murit după ce a făcut sepsis, la câteva zile de la nașterea primului ei copil.
De la bun început, examinarea decesului a fost luată sub control personal al ministrei Sănătății, Ala Nemerenco. A fost dispusă o comisie specializată, misiunea experților fiind elucidarea circumstanțelor care au precedat decesul matern. Și Procuratura din Anenii Noi a pornit un proces penal pe faptul încălcării din neglijenţă de către medic sau de către un alt lucrător medical a regulilor sau metodelor de acordare a asistenţei medicale. Deocamdată, nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare, dar cercetările continuă. Ministerul Sănătății, la solicitarea noastră, a precizat că, reieșind din complexitatea decesului, comisia și-a extins perioada de examinare.
Ca să reconstituim ultimele zile din viața Valeriei Nicolaev, ne întoarcem în timp. E 18 octombrie 2022. La spitalul din Anenii Noi, tânăra mamă aduce pe lume primul ei copil - un băiețel. Medicii decid să o externeze a doua zi. Prea repede, consideră mama ei.
Ajunsă acasă, fata a tot acuzat dureri în regiunea abdominală. Femeile însă s-au gândit că e din cauza nașterii. Durerile însă, în loc să treacă, deveneau tot mai acute. I-a povestit despre asta medicului din sat, care a venit să o viziteze pe tânăra mamă și pe bebelușul ei. Doctorul s-a alertat imediat și le-a spus să cheme salvarea. Femeia însă a telefonat medicul la care a născut fiica ei. Acesta le-a invitat la un control medical.
„Anenii Noi, acolo ne-a întâmpinat chirurgul, până a venit dumneaei. Așteptând, chirurgul a vorbit frumos cu fata, o tot apăsa pe la burtă. Îi zic: ce o apăsați? Haideți să trecem un USG. Și el îmi spune: de unde să ți-l iau? Din buzunar? Apoi a venit ea. Am dus-o într-o cameră, se auzeau doar răcnete”, ne-a povestit mama tinerei decedate, Ana Nicolaev.
Medicii de aici iau decizia să o transfere la Institutul de Medicină Urgentă: „Ne-am dus la spitalul de Urgență, ea deja pe drum era gata, la hopuri o durea tare, i-au pus o picurătoare, care ba curgea, ba nu curgea. Eu eram cu copilul la capul ei. Acolo, a ajuns conștientă. A ajutat-o o soră medicală. Au luat-o și au dus-o. Și mai departe nu știu nimic”.
Valeria s-a aflat la Institutul de Medicină Urgentă circa o săptămână. În tot acest timp, mama ei și bebelușul au fost internați la Institutul Mamei și Copilului. Femeia luase legătura cu medicii care o tratau pe fiica ei, pentru a afla vești despre starea de sănătate. Însă, de la capătul celălalt al telefonului i se spunea că ei fac tot ce pot, cu aparate și medicamente moderne, însă doar o minune o poate salva.
„Am intrat la dânsa, practic era moartă. Nici nu am văzut în jurul ei aparatele despre care mi-a spus medicul. Am ieșit de la dânsa, am ajuns la spital, am luat copilul. Toată săptămâna era liniștit, dar după ce am venit de la spital, de la fiica, el plângea mereu. Deja pe la vreo ora 16, soțul mă sună și-mi spune că inima ei s-a oprit și că a decedat”, a spus mama îndurerată.
Am cerut un comentariu de la Institutul de Medicină Urgentă, pe seama acestui caz. Am vrut să aflăm cât timp s-a aflat Valeria aici, cum a fost tratată și care este cauza decesului. Ni s-a răspuns să ne adresăm la Ministerul Sănătății. Totuși, în acea vreme, un director adjunct de la această instituție medicală a declarat pentru presă că Valeria a murit pe 1 noiembrie. Fata fusese transportată cu suspecție de abdomen acut, pe când s-a constatat că suferea de sepsis - cea mai periculoasă reacție a organismului la infecții.
„Asta tot de la Anenii Noi, ea nu a fost curățită ca lumea. Când s-a spălat, i-am spus să ma uit să-i văd cusutura. Știam că nu i-a dat să ungă cu nimic. Când m-am uitat la cusutură, cum să vă zic: chiar și la un animal dacă făcea așa, tot îți era jale”, a relatat Ana Nicolaev.
Pe de altă parte, medicul care a fost responsabil de naștere, Maria Nastas, a declarat că a respectat toate protocoalele și că nu poartă vreo vină. Este gata să demonstreze acest fapt și în instanță, dacă se va ajunge la acest lucru.
După ce Valeria a încetat din viață, mai multe autorități au lansat investigații. O anchetă internă a avut loc și la spitalul Anenii Noi. Directorul spitalului, Alexandru Nastas, care este și tatăl doamnei ginecolog, susține că protocolul clinic a fost respectat în cazul pacientei.
„Asistența medicală a fost acordată conform cerințelor protocoalelor naționale și instituționale, în perioada nașterii, cât și după naștere, când a fost examinată în limitele existente în instituție și transferată la Institutul de Medicină Urgentă, după acordarea de asistență medicală urgentă”, a menționat directorul spitalului raional Anenii Noi, Alexandru Nastas.
Directorul susține că tânăra avusese o naștere cu leziuni minore. La externare, Valeria ar fi primit și câteva recomandări pentru a-și îngriji rana: „Am studiat toată documentația medicală care a fost ridicată, am făcut xerox, a fost ridicată în prima zi de către organele de drept. În baza documentației medicale, în baza de cum a decurs nașterea, cu leziuni neînsemnate, în baza lor s-au dat recomandări la domiciliu”.
„- Mama ei spune că nu i s-au dat. - Eu am văzut în documentație, totul este stipulat”.
Ca să putem lua acest interviu, a trebuit să-l așteptăm o oră pe holuri. „E la masă”, ne-a spus o angajată. „E la operație”, a declarat alta.
„- Vă trebuiește cine? Domnul director nu-i. - Nimeni din conducere nu-i? - Care e la masă, care... După ora unu o să fie. -Domnul director este la o cezariană, după ce se termină, cred că o să revină. - E la cezariană? - Da. - Colega dumneavoastră a spus că e la masă. - La operație cezariană dumnealui este. - Doamna a zis că a plecat la masă. - Înseamnă că deja s-a terminat cezariana și a plecat. Nu mai stau să văd pe unde e. - Cam pe la unu ar trebui să vină, da? - Pe la unu, unu și 15”.
De altfel, nu eram doar noi care voiam să discutăm cu directorul spitalului. Am surprins o situație, în care un bărbat se plângea că ar fi fost adus la condiția ca să dea bani unui doctor de aici.
„- Eu nu am ce vinde, vacă, nu am ce vinde. - Spuneți-ne, vă rog, v-a cerut cineva vreo copeică? - Nu mi-a cerut, dar mă aduce la condiția ceea. - Așezați-vă și așteptați doctorul să primească pacienții care sunt. - M-a trimis să vin aici, la director. - Nu strigați, vă rog. Domnul director e la operație, la cezariană. Nu poate omul acesta să se ducă, el trebuie să vă aștepte pe dumneavoastră. - Eu, totuși, o să intru la director”.
De la decesul Valeriei s-au scurs mai bine de trei luni, timp în care mama ei nu a reușit să înțeleagă cine este responsabil de moartea fetei.
„S-au schimbat procurorii. A venit un procuror la poartă, m-a interogat. Apoi a venit altul. Mi-a zis că a trimis ceva la Ministerul Sănătății și așteaptă răspuns. Eu cred că ei singuri nu știu ce vor. O socot pe dânsa vinovată ori nu, nu am idee. Au trecut trei luni și niciun răspuns. E vinovată, nu-i vinovată. Fără judecată. Nimic”, spune mama Valeriei.
De la avocatul familiei am aflat că se așteaptă concluzia experților de la Centrul de Medicină Legală.
„Așteptăm expertiza. - De la cine? - De la Medicina Legală. - De la Chișinău? - Da. - Ca să aflați ce? - Noi am pus 30 de întrebări, împreună cu organul de urmărire penală și așteptăm. De ce s-a întâmplat situația care s-a întâmplat. - Deocamdată nu există o claritate? - Așteptăm răspuns la întrebările care au fost înaintate. - Știți în cât timp va veni un eventual răspuns? - În dependență, aici e în comisie. Poate să dureze. - Sunt deja cam trei luni de la deces. Durează atât de mult? - Este o procedură... Trebuie să vă spun de la „A” până la „IA”. La moment, vă spun că s-a făcut autopsia, au fost mai multe investigații, nu se numește deodată expertiza”.
Am căutat răspunsuri și la Procuratura din Anenii Noi, cea care desfășoară procesul penal.
Procurorul ne-a vorbit în afara camerei, dar ne-a interzis să publicăm informațiile pentru a nu pereclita mersul investigațiilor. Cert este că cercetările continuă. După ce s-a aflat despre moartea Valeriei, femeia a fost abordată și de alți oameni care i-au spus că au avut și ei de suferit din cauza acțiunilor medicilor de aici: „Iată și la mine copilul a fost cazul acesta, și la mine, doar că am luat repede. Dar la noi s-a primit totul rapid. Ea marți a născut, și deja sâmbătă a dovedit să se ducă atât de repede infecția”.
Nu sunt alte cazuri, a declarat directorul spitalului: „- Eu nu pot să comentez, înțeleg și rudele, că sunt într-o stare..., dar și medicii trebuie să-i înțelegeți. - Deci doamna ginecolog nu a mai avut așa cazuri? - Nu, nu”.
Decesul Valeriei a fost comentat și de ministra Sănătății. Ala Nemerenco declarase pe rețelele sociale că a luat acest caz sub control personal. La trei luni distanță de la acea declarație, am abordat-o pe ministră, cerându-i un comentariu, în încercarea de a afla dacă există o finalitate în investigarea cazului. Iată ce ne-a declarat: „Da, a lucrat o comisie specială pe acest caz. Nu am văzut încă nota, nu cunosc dacă e finalizată. De obicei, durează mai mult, deoarece se așteaptă toate concluziile legiștilor și patomorfologice, or ele necesită mai mult timp”.
Și Ministerul Sănătății ne-a expediat un răspuns, din care reiese că, din cauza complexității cazului de deces matern, comisia a extins perioada de examinare. Am încercat să aflăm câte anchete a lansat Ministerul în ultimii doi ani, în încercarea de a afla dacă asemenea cazuri reprezintă un fenomen în creștere. Însă, în răspunsul instituției nu există datele pe care le-am cerut.
„În caz de reclamare a unor probleme cu privire la accesul și calitatea serviciilor medicale prestate, inclusiv soldate cu deces, alte situații ieșite din comun, Ministerul Sănătății instituie comisii pentru examinare, în componența cărora intră reprezentanți ai comisiilor de specialitate, asociațiilor medicale profesionale, etc. Notele informative despre rezultatele examinării, concluziile și recomandările de remediere a situației sunt transmise conducătorului instituției medicale, care este responsabil de aplicarea măsurilor corespunzătoare, inclusiv a celor de sancționare administrativă, în caz de necesitate.
Astfel, Ministerul Sănătății, conform competenței, nu aplică și nu duce evidența sancțiunilor aplicate în legătură cu activitățile sau inactivitățile medicului/instituției, care s-au soldat cu moartea sau dauna cauzată sănătăţii pacientului din imprudenţă, neglijenţă sau lipsă de profesionalism”, se arată în răspunsul Ministerului pentru echipa „Moldova Gândește”.
De-a lungul anilor, mai mulți lucrători medicali din Republica Moldova s-au pomenit în investigațiile procurorilor, pentru suspiciuni de încălcare din neglijență a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale. Nu există o statistică generală, dar, de regulă, cele mai grave cazuri au fost aduse la cunoștința publicului. În mare parte, inculpații se aleg cu închisoare cu suspendare.
Este și cazul unui terapeut, de 45 de ani, care activa de un an în cadrul Spitalului Raional Comrat. Acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare, după ce nu a asigurat examinarea corespunzătoare și a refuzat spitalizarea unui copil de cinci luni care fusese transportat cu o infecție respiratorie virală acută. În consecință, băiețelul a decedat peste câteva ore, fiindu-i afectat sistemul respirator și cel cardiovascular.
Chiar dacă în legislația Republicii Moldova lipsește noțiunea de „malpraxis”, în Codul Penal există un articol ce prevede încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale. Este vorba de articolul 213, din care aflăm că dacă eroarea medicală a cauzat vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii ori decesul pacientului, atunci lucrătorul medical riscă închisoare de până la 3 ani.
Deși în diferite cercuri de interese, inclusiv în rândurile cadrelor medicale, de mai bine de 10 ani se tot vorbește despre introducerea noțiunii de malpraxis, acest lucru bate pasul pe loc.
Într-un studiu publicat recent de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, se spune că în Republica Moldova, este nevoie de un sistem nou de răspundere pentru erorile medicale și de despăgubire a pacienților. L-am întrebat pe directorul spitalului din Anenii Noi despre acest fenomen și dacă o lege a malpraxisului ar fi binevenită pentru angajații din sistemul medical.
„Păi, demult se discută. Cu părere de rău, nu-i primită așa lege. Cazurile cu complicațiile, nu neapărat la maternitate, atunci doar medicul rămâne unul la unul cu toate comentariile. E necesară așa lege, dar cu regret, nu o avem. Pe când în România, Statele Unite este așa lege”, a precizat Alexandru Nastas.
Experții de la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate mai atrag atenția la faptul că în Republica Moldova, fiecare cetățean are dreptul de a se adresa instanței de judecată și de a solicita despăgubiri de sănătate, în cazul în care se simt nedreptăți. Pe de altă parte, și angajații din domeniul medical au dreptul de a-și asigura voluntar activitatea profesională, dar în 99,9%, aceștia nu o fac.
Un reportaj de Veronica Gherbovețchii și Constantin Niculae
Imagine și montaj de Vlad Glinjan