social

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Bașcanii carburanților. Cum au explodat prețurile la benzină și motorină în R. Moldova

26 февраля 2023, час 19:53

Actorii și circumstanțele care au condus la amplificarea crizei carburanților din iunie 2022, soldată cu atingerea celor mai mari prețuri la motorină și benzină în istoria Republicii Moldova.

Republica Moldova a devenit victima propriilor decizii cu privire la importul de combustibili. După ce, ani la rând, autoritățile de la Chișinău au investit într-o întreprindere de stat responsabilă de verificarea calității carburanților, în 2017 au scos-o la privatizare. Noii proprietari au devenit statul turc și doi oameni de afaceri din Republica Moldova.

Instituția se numește Centrul Tehnic pentru Securitate Industrială și Certificare și are sarcina să verifice calitatea benzinei și motorinei direct în vamă. Altfel spus, combustibilii ajung pe teritoriul Republicii Moldova doar după ce compania prelevă probe și efectuează teste de laborator.

În vara anului 2022, când, în plin război în Ucraina, benzinăriile au afișat prețuri record în istoria Moldovei, autoritățile și-au amintit de această companie și s-au văzut nevoite să intervină. Soluția găsită de Comisia pentru Situații Excepționale a fost să anuleze controlul la frontieră al calității carburanților produși în UE.

Prin urmare, Centrul Tehnic pentru Securitate Industrială și Certificare a rămas fără dreptul de a preleva probe și de a efectua teste de laborator, servicii care îi aduceau companiei, în ultimii ani, un venit anual de circa 5 milioane de lei.

Cu toate acestea, compania cu capital majoritar turcesc a fost acuzată că a continuat să verifice ilegal la frontieră carburanții importați în Republica Moldova. Mai mult, firma a fost învinuită că și-a arogat dreptul să verifice și documentele importatorilor de produse petroliere. 

La rândul lor, proprietarii Centrului tehnic acuză autoritățile moldovenești că au anulat controlul calității produselor petroliere în interesul celor mai mari importatori – Lukoil Moldova, Petrom Moldova și Rompetrol Moldova – despre care spun că ar urmări evitarea oricărei verificări exercitate de o entitate independentă.     

Disensiunile dintre autoritățile moldovenești și compania cu capital majoritar turcesc s-au desfășurat în timp ce la vama moldo-română se formau cozi de autocisterne, iar benzinăriile înregistrau deficit de carburanți.

Moldova, victima propriei legislații

Republica Moldova importă din România, stat membru al UE, peste 99% din necesarul de benzină și circa 80% din cel de motorină. 

În urma invaziei declanșate de Federația Rusă în februarie 2022, Ucraina și-a închis porturile la Marea Neagră. Drept urmare, fluxurile comerciale ucrainene au fost reorientate pe cale terestră. Astfel, punctele de trecere a frontierei moldo-române, care asigură tranzitul camioanelor, inclusiv spre Ucraina, au intrat în blocaj. Un alt factor care a amplificat situația nefastă la graniță a fost legislația moldovenească. Mai exact - Regulamentul privind modul de transportare a produselor petroliere importate pe cale auto.

Conform unei hotărâri de guvern din 2002, autocisternele care transportă carburanți au dreptul să intre pe teritoriul Republicii Moldova doar prin patru puncte de trecere a frontierei: trei la hotar cu Ucraina – Tudora-Starokazacie, Otaci–Moghiliov–Podolski și Pervomaisk–Cuciurgan – și doar unul la graniță cu România – Leuşeni-Albița.

Prin urmare, în condițiile în care produsele petroliere erau importate din România, autocisternele aveau permisiunea să treacă doar prin Vama Leușeni. În iunie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să permită importul produselor petroliere și prin alte trei puncte de trecere a frontierei moldo-române – Giurgiulești-Galați, Cahul-Oancea, Sculeni-Sculeni.

Această decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale a nemulțumit reprezentanții firmei cu capital majoritar turcesc. Directorul companiei, Serghei Mihalciuc, consideră că această măsură a fost una dintre primele lovituri aplicate afacerii sale, sub pretextul războiului de la frontieră. 

„Iată acolo nu trebuie luate probe. Așa ne-au spus [reprezentanții Comisiei pentru Situații Excepționale – Cutia Neagră]”, a spus Mihalciuc. „Pe cine favorizează această decizie, spuneți-mi vă rog? După același principiu, și ANSA trebuia să renunțe la controale, deoarece și produsele alimentare se importă cu tirurile. Să importăm așa, fără control.”  

La rândul său, Ministerul Economiei a învinuit Centrul tehnic de faptul că și-a arogat funcții de inspectare. Iar în decembrie 2022, Guvernul a emis și o hotărâre prin care a stabilit ca produsele petroliere importate din UE să nu mai fie supuse controlului de către Centrul tehnic. 

Legiferarea prevederii a fost necesară din cauză că decizia similară luată de Comisia pentru Situații Excepționale în vara lui 2022 ar urma să nu mai fie valabilă după expirarea perioadei stării de urgență.

Unul dintre cei mai mari contribuabili, nepasibil pentru privatizare

Întreprinderea de stat Centrul Tehnic pentru Securitate Industrială și Certificare a fost declarată, în 2011, nepasibilă pentru privatizare, iar în 2014 a făcut parte din lista marilor contribuabili la bugetul de stat. După ce guvernul i-a crescut constant capitalul social și a făcut investiții în infrastructura companiei, pe 23 aprilie 2018, întreprinderea a fost privatizată de Intertehtest SRL, pentru 27 de milioane de lei. 

Conform datelor Biroului Național de Statistică, doar în 2021 compania a înregistrat vânzări totale de 27,9 milioane de lei, mai mari cu 10 milioane decât în momentul privatizării. 

6 octombrie 2017. Deschiderea  Intertehtest SRL în Moldova. Serghei Milhalciuc (primul din dreapta) și Ergin Hakan Ali (în mijloc). Foto: Twitter.com 

Pachetul majoritar de 55% din acțiunile companiei Intertehtest SRL aparțin astăzi unei întreprinderi din Turcia - ICAS. 

ICAS este o instituție subordonată Instituției de Standardizare din Turcia, care operează pentru a crește cota de participație a Turciei pe piața internațională de evaluare a conformității, în special în statele turcice. Afară de Republica Moldova, ICAS a mai intrat pe piața din Azerbaidjan și a încercat să o facă și în Kârgâzstan.

Pachetul minoritar de 45% în cadrul Intertehtest aparține cetățenilor moldoveni Serghei Mihalciuc și Gheorghi Efteni. 

Agenția Proprietății Publice a organizat două concursuri de privatizare pentru Centrul tehnic. Primul a avut loc spre finele anului 2017, dar a eșuat.

„Acest concurs [primul – Cutia Neagră] a fost anulat din cauze pe care noi nu le știm”, a spus Mihalciuc. „Mai târziu, a fost organizat un alt concurs. A fost revăzut prețul, a fost mărit cu șapte milioane și întreprinderea a fost din nou expusă la privatizare. Noi am făcut împreună cu consilierii economici ai Ambasadei Republicii Turce. Bine, noi am semnat contractul, de fapt, noi am fost înșelați.” 

„A ieșit moldovenește”

Faptul că Centrul tehnic a ajuns în proprietatea Intertehtest, în opinia lui Serghei Mihalciuc, nu a fost pe placul unor oameni apropiați de guvernarea de atunci a democraților controlată de Vladimir Plahotniuc. 

„În 2018, a fost expusă la privatizare Întreprinderea de Stat CTSIC”, a detaliat managerul Intertehtest. „Aceasta este aceeași activitate pe care o are Instituția de Standardizare din Turcia. Le-am propus să participăm împreună și să achiziționăm acest obiectiv. Cum se spune la noi, a ieșit moldovenește. Există oameni cărora nu le-a plăcut acest lucru, altcineva nu a vrut acest lucru... bețe în roate. […] Guvernarea de atunci. Cineva o pregătea pentru el.” 

Proprietarii Intertehtest SRL Ergin Hakan Ali (al doilea din stânga), Gheorghi Efteni (în mijloc), ambasadorul Turciei la Chișinău, Uygar Mustafa Sertel și Serghei Mihalciuc. Foto: Twitter.com     

Una dintre persoanele responsabile în acea perioadă de negocierile cu partenerii turci a fost Octavian Calmâc, fost viceprim-ministru, ministru al Economiei (2016-2017). El a calificat acuzațiile lui Serghei Mihalciuc drept „ciudate”.    

„Fiind ministru, am fost la baza promovării ideii privatizării acestei întreprinderi, care a avut loc după mandatul meu, la începutul lui 2018, dacă nu mă înșel”, a spus el. „Tot ce s-a întâmplat după 2018, chiar nu am monitorizat evoluțiile acestui sector și nici acestui business. Și niciodată nu am avut niciun interes.” 

„Mai puternic, mai bun”          

După preluarea Centrului tehnic împreună cu statul turc, Serghei Mihalciuc este acuzat de un fost angajat al companiei că ar monopoliza domeniului infrastructurii calității. 

Mihalciuc mai figurează ca fondator la Metronlab SRL, o companie specializată în verificarea sistemelor de măsurare a cantităţii produselor petroliere vândute la pompă. 

În perioada 2014-2022, printre acționarii Metronlab s-a numărat și Igor Belicov, beneficiar efectiv al Combuservice SRL, o companie specializată în proiectarea, construcţia, repararea şi întreţinerea benzinăriilor. 

Serghei Mihalciuc a calificat aceste acuzații drept „o prostie” și a spus că, în domeniul infrastructurii calității, există mai mulți jucători pe piață.

„Din momentul deschiderii companiei în domeniul metrologiei, eu și dl Belicov am colaborat în aceeași direcție – calibrarea rezervoarelor”, a precizat el. „Aceasta este doar o parte. În prezent, Metronlab și Tehnolab Service nu sunt monopoliste. Pentru că există concurenți, inclusiv în persoana întreprinderii de stat, CMAC, și alte companii de stat. Sarcina mea este să fiu mai puternic, mai bun.”

 

Cutia Neagră a solicitat Consiliului Concurenței să se pronunțe asupra faptului dacă structura acționariatului în cadrul Metronlab ar fi prejudiciat competiția pe piața carburanților.

Consiliul Concureței a comunicat pentru Cutia Neagră că Serghei Mihalciuc și Igor Belicov, precum și companiile lor, nu sunt vizate în investigațiile autorității.

„Situația în care unele persoane se regăsesc în calitate de acționari, beneficiari și/sau asociați ai uneia sau mai multe întreprinderi, în sine, nu constituie o încălcare a legislației concurențiale”, se menționează într-un răspuns al instituției. „Pe moment, informațiile prezentate Consiliului Concurenței nu sunt suficiente pentru a formula și expune concluziile asupra impactului pe care l-au avut relațiile dintre aceste companii.” 

Privatizarea Centrului tehnic s-a făcut în timpul regimului Plahotniuc, când între Republica Moldova și Turcia au avut loc o serie de afaceri controversate – de la cele de infrastructură – Chișinău Arena sau reparații de drumuri – la achiziționarea de ambulanțe, precum și repararea clădirii Administrației Prezidențiale de la Chișinău, vandalizată în timpul protestelor din aprilie 2009. 

Relațiile moldo-turce din acea perioadă au culminat pe 6 septembrie 2018 cu o operațiune de extrădare ilegală a șase profesori turci de la o rețea privată de licee apropiată clericului Fethullah Gulen, un adversar politic al liderului autoritar de la Ankara, Recep Erdogan. Pentru această extrădare, Republica Moldova a și fost condamnată de CEDO.

Fostul ministru al Economiei din aceeași perioadă, Octavian Calmâc, a respins orice conexiune între afacerile moldo-turcești menționate mai sus și privatizarea Centrului tehnic de către compania cu capital majoritar turcesc Intertehtest.

„Nu, nu au nicio legătură, nici cu beau monde-ul de la acea vreme și nici cu tot ce a urmat”, a ironizat el. „Așa cum am zis, după o colaborare de trei ani de zile, poate mai mult, era logic ca turcii, cunoscând evoluțiile și tendințele de pe piața Republicii Moldova, să aibă o prezență comercială aici.”    

Instituțiile care s-au pronunțat împotrivă 

Deși Comisia pentru Situații Excepționale a decis pe 28 iunie 2022 să anuleze controlul calității carburanților la frontieră, Ministerul Economiei a solicitat în paralel avizul Ministerului Mediului, Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor, precum și al Asociației Businessului European despre impactul unei hotărâri similare emise guvern. 

Toate cele trei instituții s-au pronunțat împotriva unei asemenea hotărâri, invocând trecerea la un control precar care va lovi în consumatori. 

Pe 10 iunie 2022, Ministerul Economiei a inițiat consultări cu principalii importatori de carburanți și instituțiile de stat responsabile pentru a discuta modificările pe care intenționa să le facă la legislația cu privire la importul motorinei și benzinei.

Executivul a invocat trei probleme pentru anularea controlului calității produselor petroliere la frontieră - 

•           Lipsa unei proceduri de recunoaștere a documentelor care confirmă calitatea produselor petroliere importate direct de producătorii din statele-membre ale UE. 

•           Costurile mari pentru procedura de inspecție a calității benzinei și motorinei importate pe teritoriul vamal al Republicii Moldova. 

•           Nivelul scăzut de depistare a neconformității produselor petroliere importate și puse la dispoziție pe piață cu cerințele specificațiilor tehnice în cadrul procedurii de inspecție.

Serghei Mihalciuc a calificat aceste modificări legislative nimic altceva decât o altă lovitură la adresa investițiilor sale și ale statului turc, precum și în infrastructura calității din Republica Moldova. „Combustibilii nu doar că nu s-au ieftinit, ci s-au scumpit”, a remarcat el.

Centrul tehnic s-a pronunțat împotriva modificărilor propuse de Guvern. Principalele argumente ale companiei au fost că măsura nu va reduce prețul combustibililor la pompă, iar odată cu anularea controlului va crește pericolul introducerii pe piață a carburanților de calitate proastă.

Drept argument, compania cu capital majoritar turcesc a invocat că, în perioada 2019-2021, au fost depistate mai multe partide de motorină de calitate neconformă. 

În realitate, este vorba de circa 14 mii de tone de motorină provenite din CSI, dintr-un total de 2,38 de milioane de tone de carburanți comercializați în Moldova în aceasta perioadă, ceea ce prezintă doar circa 0,6% din total.

Ministerul Economiei a menționat în proiectul de hotărâre cu privire la noul mecanism de verificare a calității carburanților că Centrul tehnic nu a informat instituțiile de resort despre volumul de carburanți neconformi în 2019-2021.

De partea cealaltă, Serghei Mihalciuc a invocat o campanie de denigrare declanșată la adresa Centrului tehnic și lipsa de comunicare care a marcat toată această perioadă.

„Statul avea întregul peisaj despre ce fel de carburanți se importa în realitate în Moldova. Și statistică, totul era”, a spus el „Și când le-am arătat totul celor de Ministerul Economiei, când era Gaibu, a urmat întrebarea: De ce nu ne-ați dat mai înainte toate astea? Și de ce nu ne-ați întrebat?”   

„A mai face niște bani”

Totuși, pe 28 iunie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să permită importul de carburanți și prin alte puncte de trecere a frontierei moldo-române, precum și a anulat controlul calității carburanților din Uniunea Europeană, importul acestora fiind posibil doar cu prezentarea declarației de conformitate şi a raportului de inspecţie eliberat de un laborator acreditat în UE.

Această decizie a fost a luată, potrivit directorului în Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Eugen Carpov, pentru a fluidiza traficul la frontieră și pentru a scăpa de cozile imense. 

„La inițiativa Guvernului și a ANRE-ului și subiectul respectiv a fost abordat în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale și numărul posturilor vamale prin care se face importul produselor petroliere a fost majorat”, a spus Eugen Carpov. „Acum, asta se poate face prin toate punctele de trecere a frontierei. Mă refer la frontiera cu România, pentru că de acolo vin în mare parte produsele petroliere. Acum noi importăm 100% de benzină și în jur de 80 la sută de motorină din România.”  

Doar că, în pofida anulării controlului calității carburanților din UE, Centrul tehnic a fost acuzat că, timp de cel puțin patru luni, din 28 iunie și până pe 25 octombrie 2022, că a ignorat dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale.

„După această ședință a CSE, noi am avut solicitări din partea unor companii care au remarcat faptul că continuă prelevarea probelor”, a spus Carpov. „Ne-am adresat și Ministerului Economiei și acestui centru. Am primit explicații că interpretarea punctului respectiv din decizia CSE nu a fost explicită. Am revenit într-o comunicare cu Ministerul Economiei și s-a venit cu o interpretare foarte exactă – excluderea prelevării probelor de pe partidele de produse petroliere care vin din România sau alte state ale UE.”

„88,3% de produsele petroliere nu vor fi inspectate”

Printre companiile nemulțumite de acțiunile Centrului tehnic a fost unul dintre cei trei mari jucători de pe piața combustibililor – Rompetrol Moldova. Fosta directoare financiară a Rompetrol, Mariana Durleșteanu, a salutat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale și a suspectat Centrul tehnic de tergiversarea respectării deciziei, cu scopul de „a mai face niște bani”. 

„Niciun produs nu este fără certificare, care corespunde cerințelor UE. Acționarul kazah a investit foarte mulți bani. Nu am dreptul să spun cifra, dar anume ca să sporească capacitatea de producere de la trei milioane de tone de țiței la cinci și, în plus, ca toate produsele fabricate să corespundă cerințelor UE”, spune Mariana Durleșteanu. „Acum când s-a introdus cerința aceasta a fost din partea Republicii Moldova, deci, cum a nimerit compania ceea nu pot să vă spun, căci nu eram în Moldova. Dacă au scos-o, chiar ne bucură, pentru că nu era cazul.”

Managerul Intertehtest, Serghei Mihalciuc, a declarat că știe despre reclamația Rompetrol Moldova și a spus că astfel de plângeri au fost depuse și de ceilalți mari importatori. 

„Trebuie să înțelegeți că interesul lor, al marilor importatori, este să nu existe niciun control suplimentar. Dar, ca să știți, noi, nici măcar o probă nu am luat-o fără cererea lor”, a spus el.

În paralel cu aceste acuzații reciproce, dezbaterea pe marginea hotărârii guvernului privind importul de carburanți a continuat. Nici Ministerul Mediului nu a susținut modificările propuse de Ministerul Economiei, care au condus la eliminarea Centrului tehnic de la controlul calității carburanților europeni. Instituția a pledat pentru menținerea controlului, „pentru asigurarea calității produselor ce intră în țară”.

La rândul său, Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor a subliniat că scoaterea controlului calității la frontieră nu va duce la reducerea prețului la produsele petroliere. Inspectoratul a mai remarcat că modificările propuse de Ministerul Economiei „nu vor asigura un just echilibru între libera circulație a mărfurilor și protecția consumatorilor”.

Împotriva ridicării controlului carburanților la frontieră s-a pronunțat și Asociația Businessului European. Aceasta și-a argumentat poziția prin faptul că eliminarea controlului va prejudicia protecția consumatorului. „88,3% de produsele petroliere importate în Republica Moldova nu vor fi inspectate și statul nu va deține un mecanism efectiv de protejare a consumatorului”, a remarcat Asociația. 

Iar controlul calității carburanților, susține Asociația, aduce plus valoare prin încasarea impozitelor de la Centrul tehnic în valoare de peste 30 de milioane de lei doar pentru anul 2021, și prin contribuțiile pentru asigurări medicale și sociale în valoare de aproape 3,8 milioane de lei.

Momentul de tensiune

Serghei Mihalciuc insistă pe necesitatea controlului calității la vamă, deoarece carburanții importați din statele UE sunt oricum produși în țări precum Rusia, Kazahstan sau Georgia. 

„Acum conjuctura este următoarea: 90% se importă din România. Ok… Înainte Belarus transporta, Ucraina transporta, Turcia transporta, Kazahstan, Georgia [până la război]”, a spus directorul Intertehtest SRL, Serghei Mihalciuc. „Dar ce înseamnă cele 90%? Nimeni nu intră în esența acestui subiect. Combustibilul este la fel din Rusia, Kazahstan, Georgia prin Kazmunaygaz, prin rafinăria lor din Batumi... Turcia transportă carburanți. Și aceste state nu sunt ale Uniunii Europene, dar documentele sunt emise în UE.”

Tensiunea dintre Centrul tehnic și autorități a culminat la sfârșitul lui octombrie 2022. Ca urmare a reclamațiilor venite din partea importatorilor și a ANRE, Ministerul Economiei a emis o notă în care a acuzat Centrul tehnic că și-a arogat de sine stătător prerogativa de a verifica corectitudinea documentelor de calitate care însoțesc loturile de produse petroliere originare din țările UE.

„Controlul privind corespunderea benzinei și motorinei specificațiilor tehnice, precum și respectarea actelor normative referitoare la acestea, se realizează în cadrul controalelor de stat planificate sau inopinate”, se menționează în decizia Ministerul Economiei. „În același timp, controlul calității produselor petroliere originare din țările membre UE, importate în condițiile Dispoziției CSE din 28 iunie 2022, se efectuează la etapă comercializării cu amănuntul.” 

În cele din urmă, pe 14 decembrie 2022, Guvernul a emis o hotărâre prin care susține că a simplificat procedura de import al benzinei și motorinei. În cazul importului direct de la producătorii din statele membre ale UE, sunt recunoscute documentele prin care se confirmă calitatea produselor petroliere, prelevarea probelor pe teritoriul vamal al Republicii Moldova nemaifiind obligatorie. 

„În cazul în care produsele petroliere esențiale sunt originare din țări terțe, este obligatorie obținerea unui raport de inspecție de la instituții de profil recunoscute de către autoritatea abilitată din Republica Moldova”, se menționează în hotărârea Ministerului Economiei.

„Controlul de stat asupra respectării specificațiilor tehnice pentru combustibilii principali plasați pe piață se va efectua de către Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare şi Protecția Consumatorilor.”

Într-o notă adresată Ministerului Economiei, Centrul Tehnic a plonjat în acuzații grave la adresa UE. „Se consideră greșit că fără controlul calității produselor petroliere importate în Republica Moldova din UE vor fi de calitate înaltă. Nu trebuie uitat că ei pentru noi sunt UE, dar noi pentru dânșii - țară a treia.  Țările UE au cu țările din lumea a treia alte relații și responsabilități. Din experiența noastră, avem multe dovezi când lipsa controlului duce la importuri de produse petroliere neconforme, de calitate scăzută, nu mai zicem de produse contrafăcute”.      

 „Privații s-au mișcat mai repede”

Potrivit secretarului de stat Vadim Gumene, controlul calității carburanților la frontieră nu a asigurat, până la decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din 28 iunie 2022, livrarea unor produse petroliere de calitate la pompă.

„În primul rând, faptul că la frontieră se preleva probe și erau conforme nu garanta în niciun fel sau în puțină măsură faptul că de la frontieră până la benzinărie nu intervenea ceva care nu afecta calitatea produselor petroliere”, a spus Gumene. 

„Și noi știm că intervenea. Cu siguranță, aveam o degradare a produselor petroliere, întrucât pe lanț nu era verificat. Consumatorul final nu avea nicio certitudine că produsul care a fost importat nu a suferit modificări. Din acest motiv, dacă o să citiți atent hotărârea de guvern, noi am introdus mai multe norme anume pentru a proteja consumatorii, și punem accentul pe verificarea produselor petroliere la pompă.”

În același timp, reprezentantul Ministerului Economiei a calificat acuzațiile proprietarilor Centrului tehnic drept niște aberații pe care nu vrea să le comenteze.

„Eu cred că am fost suficient de explicit ce am urmărit noi. Mai mult, aceasta se încadrează în normele din UE”, a declarat Gumene. „Toate țările recunosc certificatele emise în UE, emise de laboratoarele acreditate pentru produsele originare. Nu este nimic ieșit din comun. Eu nu văd aici unde este un interes urmărit și nu vreau să comentez aberațiile la adresa ministerului sau a mea personal.”   

Pe de altă parte, fostul ministru al Economiei, Octavian Calmâc, a relatat că mutarea controlului calității de la frontieră la stațiile PECO a fost un plan de acțiuni demarat de autorități încă în 2019.

„Există două abordări în domeniul calității produselor petroliere. Una – măsură la frontieră, cea pe care noi am avut-o”, a spus Calmâc. „În UE și în alte state dezvoltate, ca să asigure dreptul consumatorului la un produs calitativ, statul efectuează supravegherea pieței asupra calității acestor produse la stațiile PECO. De fapt, ceea ce s-a propus și s-a introdus prin legislație acum doi ani de zile, dacă nu greșesc, a fost această schimbare de atitudine și de abordare - de la măsura de la frontieră la controlul la stațiile PECO.”

Rivalitatea dintre stat și Centrul Tehnic pentru Securitate Industrială și Certificare, în opinia lui Octavian Calmâc, se explică prin concurența instituțiilor responsabile de infrastructura calității și actorul privat din acest domeniu.

Centrul Tehnic pentru Securitate Industrială și Certificare a fost vândut, a precizat fostul ministru, pentru că statul a format altă instituție - Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare.  

„Și a apărut un organ de certificare de stat unde statul era fondator și acolo s-au băgat, dacă nu greșesc, câteva milioane de la Banca Mondială pentru asistență tehnică”, a spus Octavian Calmâc. „L-am reutilat, am băgat foarte multe resurse financiare, în speranța că ei se vor dezvolta și vor stimula competiția între sectorul privat și sectorul public. Din păcate, privații s-au mișcat mai repede după privatizare și au preluat foarte multe domenii.”  

Autori: Ilie Gulca

Această anchetă a fost realizată în colaborare cu Rise Moldova.      

Cutia Neagră PLUS: „Sicriul” din Laundromat! Cum a fost îngropat dosarul angajaților BNM. Legătura dintre Tăbîrță și Platon
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Proscrișii. Lista neagră secretă cu peste 300 de persoane și companii puse sub sancțiuni în R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum ajung milioane de euro de la UEFA în buzunarele oligarhului prorus Victor Gușan din Tiraspol
Авиакатастрофа в Казахстане: число погибших выросло до 38
Авиакатастрофа в Казахстане: число погибших выросло до 38
Как уберечь домашних питомцев от опасных украшений на Новый год? Советы врача-ветеринара
Как уберечь домашних питомцев от опасных украшений на Новый год? Советы врача-ветеринара
/ВИДЕО/ Под вой сирен и грохот бомбардировок: как Украина встретила Рождество
/ВИДЕО/ Под вой сирен и грохот бомбардировок: как Украина встретила Рождество
/ВИДЕО/ "Дуэль поколений". В новогоднюю ночь на TV8 телезрителей ждёт праздничная феерия
/ВИДЕО/ "Дуэль поколений". В новогоднюю ночь на TV8 телезрителей ждёт праздничная феерия
Дело о найденном мертвом младенце: матери грозит уголовное преследование
Дело о найденном мертвом младенце: матери грозит уголовное преследование

/VIDEO/ Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?

missing
21 сентября 2024, час 22:33

În ediția de astăzi a editorialului Verde-n ochi cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. 

Principalul motiv este frica de pușcărie. În momentul în care R. Moldova va deveni membră a UE, marii corupți din R. Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă -  case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi. Și nu mă refer aici la un vis frumos, ci la date concrete, confirmate oficial!

Ca să nu vă plictisesc cu multe cifre, am să vă arăt doar o hartă a lumii. Țările colorate în nuanțe de roșu sunt cele mai corupte din lume, iar cel colorate în galben - sunt cele mai puțin afectate de corupție. 

Așa cum se vede din desen, statele cele mai reziliente în fața corupției se găsesc în Uniunea Europeană. Iar Rusia se confruntă cu probleme de corupție, care se agravează de la an la an. Hărțile de mai sus prezintă Indicelui mondial de Percepție a Corupției. Dar haideți să vorbim despre lucruri și mai concrete.

Președinți, premieri, miniștri și deputați corupți există peste tot. Marea diferența este că în UE aceștia ajung să facă pușcărie. Iar în Rusia ei guvernează de zeci de ani. 

În ultimii 10 ani, în Uniunea Europeană, au existat mai multe cazuri notabile de condamnare a demnitarilor înalți pentru corupție:

Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a fost condamnat în 2013 la 4 ani de pușcărie;

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat în 2021 la 3 ani de închisoare  pentru corupție și trafic de influență;

Fost președinte al Camerei Deputaților din România, Liviu Dragnea (prietenul lui Vlad Plahotniuc), a făcut 2 ani de pușcărie pentru acte de corupție. La momentul condamnării, era cel mai influent politician și oligarh din România. 

Justiția din Uniunea Europeană a reușit, în ultimul deceniu, să trimită după gratii cel puțin 5 prim-miniștri corupți, iar alți cinci președinți de țară au fost sau mai sunt cercetați penal pentru acte de corupție. 

În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. 

Nu există niciun caz în care un fost prim-ministru sau fost președinte să fi fost condamnat pentru corupție. Asta chiar dacă Rusia clocotește de corupție înaltă. 

În Rusia, fac pușcărie nu corupții, ci cei care luptă împotriva corupției. Iar cei mai mari demascatori ai corupției au fost pur si simplu omorâți: 

Boris Nemțov, unul dintre principalii opozanți ai lui Putin și un aprig luptător împotriva corupției din Rusia, a fost împușcat cu aproape zece ani în urmă în plină stradă, chiar lângă zidurile Kremlinului;

Cu jumătate de an în urmă, un alt lider al opoziției și demascator al marelor fraude din Rusia, Alexei Navalii, a fost ucis în pușcărie. Fusese condamnat la 30 de ani de închisoare pentru că a avut curajul să vorbească despre averile impunătoare, adunate din fraudă, ale elitei politice rusești;

Jurnalista de investigații  Anna Politkovskaya, a fost împușcată în liftul blocului în care locuia pentru anchetele despre marea corupție din Rusia.

Cele mai mari fraude financiare din Moldova le avem „importate” tot din Rusia. În primul rând, mă refer la Spălătoria rusească. 22 de miliarde de dolari proveniți din Rusia au tranzitat sistemul bancar moldovenesc în drumul lor spre paradisuri fiscale. R. Moldova a ratat, în acest caz, să încaseze cel puțin 540 de milioane de dolari, taxe de stat.  

Furtul miliardului are de asemenea rădăcini rusești, în fraudă fiind implicate mai multe companii și bănci din Rusia. 

Aceste dosare cu prejudicii de miliarde de lei încă nu au finalitate, deși au trecut 10 ani de producerea lor. Justiția moldovenească încă nu a decis la ce sistem de luptă cu corupția să se racordeze: la cel rusesc - mărinimos cu corupții sau cel european - necruțător cu cei care fură din banii publici. 

Nicio țară din UE nu a vrut singură să se curățe de corupția înaltă. Statele UE care au excelat în lupta împotriva corupției, au făcut-o sub presiunea structurilor Uniunii Europene care au condiționat suportul cu progrese concrete în combaterea corupției mari. Cel mai ilustrativ pentru noi este cazul României. DNA a excelat nu grație voinței politice din Guvern și Parlament, ci în pofida obstacolelor puse de politicienii români. Aliatul DNA în acestă luptă a fost poporul și Comisia Europeană. 

Așadar, Vă spun verde-n ochi: e timpul să alegem ce fel de luptă cu corupția ne dorim în Moldova. După modelul european – cu marii corupți în pușcărie, sau după modelul rusesc – cu ei în fruntea statului. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

O rachetă rusă ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în dimineața zilei de astăzi. Asta după ce Rusia a lansat un nou atac asupra sistemului energetic ucrainean cu rachete și drone. Autoritățile au confirmat că, deocamdată, nu există perturbări în sistemul energetic național, care este conectat cu cel al Ucrainei. /Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Nașterea Domnului, conform calendarului gregorian. Crăciunul marchează nașterea lui Hristos. Crăciunul pe stil vechi va fi sărbătorit pe 7 ianuarie. /Accident aviatic în nordul Kazahstanului. Un avion cu 67 de oameni la bord s-a prăbușit, după ce s-ar fi lovit cu un stol de păsări. Momentul impactului cu solul a fost surprins de martori.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În cadrul unei ceremonii la care au fost chemați 500 de invitați, Maia Sandu și-a început astăzi, oficial, cel de-al doilea mandat de președintă a Republicii Moldova. /Moldova a fost nevoită să cumpere energie electrică mai scumpă din România, după ce rușii au atacat cu rachete centrala electrică din Podolsk, afectând și activitatea centralei de la Cuciurgan. /Mai mulți angajați de la Calea Ferată a Moldovei demisionează unul după altul. Oamenii se plâng că nu și-au mai primit salariile din vara. Cum răspunde Întreprinderea de Stat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernul îndeamna cetățenii să economisească energia electrică și să se aștepte la deconectări, în timp ce Premier Energy a făcut deja un grafic de întreruperi planificare, despre care nu oferă detalii. /Chișinăul respinge acuzațiile înaintate de Rusia, precum ca Maia Sandu ar vrea să se răzbune pe locuitorii din stânga Nistrului și planifica o operațiune militară acolo. Experții spun ca rușii urmăresc să destabilizeze situația de la Chișinău. /Opt inspectori vamali de la punctul de trecere al frontierei de la Leușeni sunt cercetați penal pentru luare de mită. Oamenii legii au făcut azi percheziții la domiciliile acestora.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Uniunea Europeană se pregătește să ajute financiar Republica Moldova, dacă Federația Rusă va opri furnizarea de gaz de la 1 ianuarie, declară președinta Parlamentului European. /De anul viitor, producătorii de carne de la noi vor putea exporta în Uniunea Europeană carne marinată și cârnăciori. Cererile în acest sens pot fi depuse deja la ANSA. /CNA anunță că a aplicat amenzi în valoare de peste 10 milioane de lei, cetățenilor care și-au vândut votul la prezidențiale și la referendumul din această toamnă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se așteaptă întreruperi la energia electrică, iar tariful la lumină ar urma crească dacă rusii vor înceta livrările gaz în regiunea transnistreană. Sunt declarațiile facute de șefa statului într-o conferință de presă. /Zi de proteste la Parlement. Profesorii, angajați de la Serviciul Hidrometeo dar și de la Calea Ferată au ieșit împreună în stradă pentru a cere salarii decente, după care s-au retras ca să lase loc fermierilor. /Cei care vor cumpăra voturi la următoarele alegeri riscă pedepse mai dure. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat azi în prima lectură la ședința Parlamentului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal și îmbrânceli, azi, în fața Guvernului. Fermierii care protestau în timp ce cabinetul de miniștri era în ședință, au încercat să intre cu forța în clădirea executivului. /Șefului direcției mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, reținut luni într-un dosar de corupție, a fost adus astăzi în instanță unde procurorii au cerut mandat de arest în izolator pe numele lui. /Fugarul Ilan Șor și Marina Tauber rămân pe lista persoanelor vizate de măsuri restrictive pe teritoriul UE. Tribunalul Uniunii Europene a respins recursul celor doi, care au cerut anularea sancțiunilor și despăgubiri financiare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoferul care a provocat tragicul accident de la Edineț, din acest weekend, în urma caruia trei oameni au murit a fost plasat în arest preventiv. Tânărul de 19 ani își va petrece următoarele 30 de zile după gratii. /Încercările lui Vlad Filat de a scăpa de statutul de condamnat penal s-au soldat cu eșec. Curtea Supremă de Justiție a declarat irevocabilă hotărârea prin care Vlad Filat a fost condamnat la închisoare pentru corupție. /Se așteaptă alegeri anticipate în Germania, după ce cancelarul Olaf Scholtz a fost demis din funcție prin vot de neîncredere.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi funcționari de la direcția Mobilitate Urbană și 5 reprezentanți ai unor agenți economici au fost reținuți azi de CNA. Aceștia sunt acuzați de corupție pasivă și activă. /Republica Moldova intră de astăzi, oficial, în stare de urgență în energetică. Ce presupune această măsură. /În 2025, la Chișinău va fi deschisă prima ambasadă a Israelului. Anunțul a fost făcut de ministerul de externe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Pedagogii au protestat astăzi în față Parlamentului. Aceștia au cerut salarii mai mari cu cel puțin 15 la sută și nu 9 procente, cât le oferă statul. /Moldovagaz anunță ca a suplinit în totalitate cantitatea necesară de gaz pentru această iarnă și dă asigurări că nu vom mai avea parte de scumpiri în acest sezon rece. /Înainte de asta, în cadrul unei ședințe care a durat până la ora 3 dimineața, parlamentul a votat pentru instituirea stării de urgență în energetică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procurorul general și șeful SIS au fost audiați astăzi în Parlament pe subiectul coruperii alegătorilor. Aceștia au prezentat ultimele date și au răspuns la întrebările deputaților. /Tot la ședința de astăzi, premierul Dorin Recean va cere instituirea stării de urgență în energetică, iar moțiunea de cenzură inaintată de BCS împotriva guvernului ar urma să fie supusă votului. /Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au luat decizia aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
???? Guvernul va cere mâine, parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Cabinetul de miniștri a votat astăzi necesitatea instituirii acestei măsuri. ???? Stare de urgență în domeniul economiei pentru 30 de zile și în regiunea transnitreană, aprobată de așa- zisul „parlament” de la Tiraspol. Între timp, Chișinăul anunță că ia în calcul plata compensațiilor pentru locuitorii din regiune, care riscă să rămână fără gazul rușilor de la 1 ianuarie. ???? Președintele oficiului teritorial a lui Șor din Dondușeni urmează să compară in fața magistraților, fiind învinuit de acceptarea finanțării ilegale. Este al treilea om din cercul fugarului care este trimis pe banca acuzaților de la începutul acestei săptămâni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ministerul Muncii anunță ca 90 de procente din cetățenii care au cerut compensații pentru luna noiembrie au fost declarați eligibili. Ajutoarele ar urma să fie disponibile începând cu ziua de mâine. /După ce ieri, sindicatele din învățământ au cerut o majorare de cel putin 15 la suta la salarii și au anunțat proteste, ministerul educației a declarat că a pornit discuții cu cei de la finanțe pentru a veni cu măsuri adiționale, fără a menționa însă despre ce este vorba. /Războiul din Ucraina va continua până când obiectivele stabilite de Putin vor fi atinse, anunță Kremlinul care ii cere Ucrainei să renunțe la ambiția sa de a adera la NATO și să se retragă regiunile pe care Rusia le-a revendicat. Cum a răspuns Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nemulțumiți de faptul ca de anul viitor, salariile le vor fi majorate cu doar 9 la sută, pedagogii vor ieși vineri la protest. Sindicatele din educație cer pentru început o majorare de cel puțin 15 la sută. /Pe data de 16 decembrie va fi clar dacă rușii vor continua să livreze gaz în regiunea transnistreana. Luni este ultima zi în care Gazprom poate solicita tranzit prin intermediul altui gazoduct decât cel al Ucrainei. /Ion Ceban acuza administrația pieței centrale de colectare ilegală de taxe și cere demisia directorului actual. Ce spun comercianții, aflați în jurnal.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizie fără precedent în România. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, urmând ca procesul electoral să fie reluat de la zero. /Ping pong de acuzații între cei demiși după majorarea tarifelor la gaz. În timp ce fostul ministru al Energiei il învinuiește pe șeful de la Energocom de situația creată, cel din urmă afirmă ca Parlicov trebuie să-și asume acest eșec. /Regiunea transnistreană a anunțat stare de urgență economică, în condițiile în care nu se știe dacă de la 1 ianuarie, Rusia va mai livra gaz malului stâng. Cum se răsfrânge această situație asupra malului drept, aflati în continuare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premierul l-a demis din funcție pe ministrul Energiei, Victor Parlicov și a cerut ca șeful Energocom, dar si Oleg Tofilat să fie eliberați din functii. Recean urmeaza să ceară în Parlament instituirea strării de urgență în energetică. /Socialiștii și comuniștii cer demisia guvernului Recean. 26 de deputați au înaintat, în Parlament, documentul, acuzând executivul ca nu a reușit să evite criza energetică din țară. /ANI îl acuză pe deputatul neafiliat, Vasile Bolea de faptul că nu a declarat venituri în valoare de peste 200 de mii de lei în declarația de avere din 2018-2019, pe cand era deputat socialist.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.

/ВИДЕО/ Молдова планирует закупать электроэнергию в Румынии после остановки поставок с Кучурганской ГРЭС
/ВИДЕО/ Молдова планирует закупать электроэнергию в Румынии после остановки поставок с Кучурганской ГРЭС
Как уберечь домашних питомцев от опасных украшений на Новый год? Советы врача-ветеринара
Как уберечь домашних питомцев от опасных украшений на Новый год? Советы врача-ветеринара
/ВИДЕО/ Безналичный скачок: за 9 месяцев объем платежей по картам превысил 85 млрд леев
/ВИДЕО/ Безналичный скачок: за 9 месяцев объем платежей по картам превысил 85 млрд леев
/ВИДЕО/ "Дуэль поколений". В новогоднюю ночь на TV8 телезрителей ждёт праздничная феерия
/ВИДЕО/ "Дуэль поколений". В новогоднюю ночь на TV8 телезрителей ждёт праздничная феерия
Зеленский уволил послов Украины в шести странах и назначил новых
Зеленский уволил послов Украины в шести странах и назначил новых

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. При цитировании опубликованных на сайте материалов обязательно указание в первом абзаце гиперссылки на страницу tv8.md.