externe

Război în Ucraina, ziua 388: Plan privind Moldova, iar Putin e în Crimeea. Preşedinte: Lumea, în prag de Al Treilea Război Mondial

18 марта 2023, час 20:07

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 388 de la începutul invaziei ruse. Publicația CNN spune că serviciul de securitate al Rusiei, FSB, a elaborat un plan secret cu opțiuni detaliate de destabilizare a Republicii Moldova: inclusiv sprijinirea grupurilor pro-ruse, utilizarea Bisericii Ortodoxe și amenințarea cu oprirea aprovizionării cu gaze naturale. 

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 11 din 16 drone Shahed fabricate iranian pe care Rusia le-a lansat în Ucraina la sfârşitul zilei de 17 martie, au raportat Air Force. Între timp, trupele din Bahmut susțin că forțele ruse au fost „parțial epuizate” în luptele pentru cucerirea acestui oraș, context în care, potrivit unui expert militar ucrainean, contraofensiva Kievului va începe după Paște. Totuși, conflictul militar din Ucraina dă fiori unui șef de stat din Europa, care crede că omenirea e în pragul unui nou război mondial.

UPDATE În reacția sa după emiterea mandatului de arestare pe numele lui Vladimir Putin, ambasadorul ucrainean la Organizația Națiunilor Unite a spus că „nu există purgatoriu pentru criminali de război, ei merge direct în iad”, informează Euronews, potrivit Digi24.

UPDATE Ucraina a distrus cel puțin 15 dintre puternicele tancuri de luptă principale rusești T-90M Proryv sau Breakthrough, dintr-un stoc de 100 de tancuri de luptă de dinainte de război. Declarația a fost făcută de Andriy Rudyk, un reprezentant al Institutului Central de Cercetare Științifică pentru Armament și Echipamente Militare, în cadrul unui briefing la 16 martie. La fel ca o mare parte din echipamentele sale militare scumpe și de top, forțele de ocupație rusești au ales să păstreze tancurile T-90M - cele mai avansate din punct de vedere tehnologic pe care le dețin - în afara acțiunilor de luptă, potrivit English.nv.ua. Acestea s-au dovedit a nu fi atât de „imbatabile” sau „perfecte” pe cât pretindea Rusia, a declarat Rudyk, potrivit Adevărul.

UPDATE Marea Britanie va ajuta Kazahstanul să dezvolte rute de export care ocolesc Rusia, a declarat sâmbătă ministrul britanic de Externe James Cleverly, aflat într-o vizită în ţara din Asia Centrală, unde a semnat, de asemenea, un memorandum pentru aprovizionarea cu minerale de importanţă majoră, relatează Agerpres conform Reuters. Cleverly a spus că Londra apreciază poziţia puterii de la Astana, care a refuzat să sprijine invazia Rusiei sau să recunoască anexarea teritoriilor ucrainene.

UPDATE Printre copiii care se presupune că au fost răpiți se află copiii luați din centrele de plasament din Ucraina, copii trimiși de părinți în ”tabere de vară” organizate de Rusia, din care nu s-au mai întors, copii ai căror părinți au fost arestați de ocupația rusă și copii rămași orfani din cauza războiului. S-a relatat și despre cazuri în care copiii au fost despărțiti de părinții lor în așa-numitele ”taberele de filtrare”. Marea majoritate a acestor copii provin din regiunile ocupate din sudul și estul Ucrainei: Kerson, Harkiv, Zaporojie, Donețk și Luhansk, precum și dintr-o zonă restrânsă a regiunii Nicolaev, notează Spotmedia cu referire la The Guardian.

UPDATE Activiștii pro-Kremlin s-au adunat sâmbătă, 18 martie, la Moscova în fața ambasadelor țărilor pe care Rusia le consideră "neprietenoase" pentru a marca împlinirea a nouă ani de la anexarea peninsulei Crimeea, a anunțat mișcarea de tineret "Molodaya Gvardia", potrivit agenției France Presse, preluată de The Moscow Times, potrivit Libertatea.

UPDATE Administraţia de la Kiev a salutat, sâmbătă, prelungirea Acodului privind exporturile de cereale pe Marea Neagră şi a mulţumit Naţiunilor Unite şi Turciei pentru eforturile diplomatice intense, potrivit Mediafax.

UPDATE Ministerul rus de Externe a notificat toate părţile acordului privind cerealele că acesta a fost extins pentru 60 de zile, a transmis sâmbătă agenţia rusă de ştiri RBC, conform Agerpres.

UPDATE Televiziunile din Rusia relatează că președintele Vladimir Putin a sosit în Crimeea, pentru a sărbători nouă ani de la anexarea ilegală a peninsulei. Informația este confirmată și de agenția rusă de presă Interfax. De asemenea, imagini de la plimbarea lui Putin, însoțit, în special, de guvernatorul orașului Sevastopol, Mihail Razvojaev, sunt publicate pe Telegram de către programul Vesti / „Вести” (Russia-1 VGTRK), potrivit G4media. Președintele rus Vladimir Putin, în vârstă de 70 de ani, a fost văzut schiopătând în timpul vizitei surpriză pe care a efectuat-o sâmbătă în Crimeea, pe fondul afirmațiilor că are probleme de sănătate, la o zi după ce a fost emis un mandat de arestare pentru crime de război pe numele său.

UPDATE Fostul deputat rus Semyon Bagdasarov a sugerat în emisiunea propagandistului rus Vladimir Soloviov că Rusia ar trebuie să profite de „situația dificilă” din Turcia pentru a anexa Istanbulul, oraș despre care susține că îi „aparține din punct de vedere istoric”, potrivit The Moscow Times, potrivit HotNews.

UPDATE Avioane de luptă britanice și germane au interceptat o aeronavă rusească, escortată de alte două, care zburau periculos de aproape de spațiul aerian al Estoniei, vineri, conform unui comunicat transmis de RAF, aviația britanică, scrie CNN. A fost vorba de o a doua astfel de incursiune a rușilor în această săptămână. NATO este responsabilă de supravegherea spațiului aerian în regiune, potrivit Digi24.

UPDATE Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a salutat mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) pe numele președintelui rus Vladimir Putin, relatează BBC. „Curtea Penală Internațională este instituția potrivită pentru a investiga crimele de război. Adevărul este că nimeni nu este mai presus de lege și asta devine clar acum”, a declarat Scholz la o conferință de presă comună la Tokyo cu premierul japonez Fumio Kishida, potrivit G4media.

UPDATE Ministerul rus al Apărării intenționează să recruteze 400.000 de noi soldați pe bază de contract în 2023, potrivit unor multiple rapoarte ale presei locale, relatează Insider, potrivit Adevărul.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că războiul din Ucraina este unul dintre cele mai mari conflicte armate de la cel de-Al Doilea Război Mondial şi a subliniat că linia frontului, unde au loc bătălii active, se întinde pe 1.500 de kilometri, notează Rador.

UPDATE Rusia, China și Iran au finalizat exerciții navale tripartite în Marea Arabiei care au inclus trageri de artilerie asupra unor ținte pe mare și în aer, a declarat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, transmite Reuters.

UPDATE Este greu de crezut că președintele Rusiei va ajunge prea curând în fața Curții Penale Internaționale, care a emis vineri mandatul de arestare, dar procurorul-șef crede că acest lucru s-ar putea întâmpla totuși în viitor și oferă exemplul liderilor naziști și pe cel al fostului președinte iugoslav Slobodan Miloșevici. Deocamdată, însemnătatea mandatului este în primul rând simbolică, scriu BBC, Time, Al Jazeera și The Guardian.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a emis un decret prin care a pus în aplicare decizia Consiliului de Securitate și Apărare Naţională de a introduce noi sancțiuni împotriva celor care sprijină războiul declanşat de Rusia. Pe lista persoanelor sancţionate se află şi liderul sirian, Bashar al-Assad, care a anunțat recent că sprijină Rusia. 300 de persoane fizice și 141 de persoane juridice sunt vizate de noile sancțiuni ale Kievului. În afară de Bashar al-Assad, pe listă se mai află premierul sirian, Hussein Arnous, precum și ministrul de externe al Siriei, Faisal Mekdad, potrivit Rador.

UPDATE 164.200 de soldați ruși au murit de la începutul războiului, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. În ultimele 24 de ore au fost uciși 880 soldați ruși, potrivit Spotmedia.

UPDATE Ucraina, în special regiunea vestică Liov, a fost ţinta unui atac rusesc cu drone de fabricaţie iraniană, au transmis sâmbătă forţele aeriene ucrainene, potrivit unor surse citate de Agerpres. Atacurile au avut loc noaptea.

UPDATE Vladimir Putin a semnat amendamente la Codul Penal, introducând pedepse mai aspre pentru „discreditarea participanţilor” la războiul total al Moscovei împotriva Ucrainei, a relatat sâmbătă site-ul de ştiri RIA Novosti, controlat de statul rus, potrivit Mediafax.

UPDATE Grupul Wagner vrea să recruteze aproximativ 30.000 de noi luptători până la jumătatea lunii mai, a declarat fondatorul său Evgheni Prigojin. El a spus că centrele de recrutare Wagner, despre care a afirmat că săptămâna trecută au fost deschise în 42 de orașe din Rusia, angajează în medie 500-800 de persoane pe zi, scrie Spotmedia.

UPDATE Xi Jinping se va întâlni cu Vladimir Putin în timpul unei vizite oficiale în Rusia în perioada 20-22 martie, probabil pentru a discuta despre schemele de ocolire a sancțiunilor occidentale, pentru a putea trimite armament Moscovei, potrivit ISW.

UPDATE Dronele kamikaze Privet-82, create de voluntari ruși, vor fi trimise în misiune în Ucraina, în zona „operațiunii militare speciale”, în luna aprilie, scrie TASS. Un astfel de avion fără pilot costă 110.000 de ruble și poate transporta 5.5 kilograme de explozibili, susțin cei care au proiectat-o, potrivit HotNews.

UPDATE Administraţia de la Washington a exprimat "preocupări profunde" în legătură cu iniţiativele Chinei de a intermedia negocieri între Rusia şi Ucraina, avertizând că instituirea în acest moment a unui armistiţiu ar legitima ocupaţia militară rusă prin încălcarea Cartei Naţiunilor Unite, anunță Mediafax.

UPDATE Procurorul șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, spune că nu este imposibil ca președintele rus Vladimir Putin să fie judecat, dând o serie de exemple de criminali de război, precum Slobodan Miloșevici, Ratko Mladić, Charles Taylor, care au fost judecați pentru crimele lor și condamnați, relatează CNN.

UPDATE Canalele locale Telegram au raportat explozii în Sevastopol, Crimeea, ocupată de Rusia, sâmbătă dimineaţa. Mihail Razvozhayev, guvernatorul instalat de ruşi în Sevastopol, a scris pe Telegram că se desfăşoară antrenamente militare într-unul dintre poligoanele oraşului. Nu au fost oferite alte detalii, potrivit Mediafax.

UPDATE Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova, a anunțat vineri într-un comunicat de presă, relatează CNN.
Kevul a jubilat la aflarea veștii însă potrivit datelor CPI, însă nici Ucraina nu recunoaște jurisdcția CPI, alăturându-se astefel SUA, Chinei și Rusiei, potrivit Știripesurse.

UPDATE Comandantul batalionului Brigăzii 46 Aeromobile Independente, Anatoli „Kupol” Kozel, a fost retrogradat după ce a criticat Forțele Armate Ucrainene într-un interviu acordat publicației The Washington Post. Militarul ucrainean s-a plâns că nu are timp să instruiască noii recruți trimiși să lupte la Bahmut și mulți fugeau speriați la auzul împușcăturilor, notează HotNews. Administrația Biden a reluat, în tăcere, expulzările în Rusia după ce, în urma invadării Ucrainei în urmă cu un an, aceste acțiuni au fost suspendate. Militanții din domeniul imigrării au fost luați prin surprindere când un tânăr rus care fugise în SUA în urma eforturilor lui Vladimir Putin de a mobiliza cetățenii ruși pentru a lupta în Ucraina a fost trimis brusc înapoi în Rusia în weekend, informează The Guardian.

UPDATE Reprezentantul permanent al Federației Ruse la ONU, Vasili Nebenzia, a adresat un apel, prin care solicită Occidentului să elimine pe parcursul următoarelor două luni obstacolele create în calea exportului de produse agricole din Rusia. Statele Unite, UE și Marea Britanie au la dispoziție 60 de zile pentru a ridica sancțiunile ce vizează întregul lanț de operațiuni cu alimente și îngrășăminte din Rusia, a declarat Vasili Nebenzia, reprezentantul permanent al Federației Ruse la ONU, potrivit Rador.

UPDATE Președintele Rusiei nu poate fi arestat de autoritățile străine, a declarat vicepreședintele Consiliului Federației Rusiei, Konstantin Kosachev. Precizarea acestuia a fost făcută după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, cu privire la responsabilitatea acestuia în crime de război comise în Ucraina de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022. „Președintele Rusiei, în calitate de înalt funcționar în conformitate cu dreptul internațional, are imunitate față de jurisdicția penală străină și internațională. Comisia de Drept Internațional a ONU a depus mărturie că dreptul internațional cutumiar în acest domeniu există și are un conținut bine definit. Ca urmare, președintele Rusiei nu poate fi arestat de nicio autoritate străină (criteriul rationae personae nu este îndeplinit)", a scris Kosachev pe canalul său de Telegram, relatează Interfax, potrivit Știripesurse.

UPDATE Sirenele de raid aerian au început să sune în Ucraina, sâmbătă dimineaţă, după ora 09:00, în timp ce un avion de luptă rusesc MiG-31K a decolat din Belarus. Un grup de monitorizare raportează că un avion de tip MiG-31K al Forțelor Aeriene Ruse a fost înregistrat decolând de pe aerodromul Maciulişci. Potrivit RBV, MiG-31K este un potențial purtător de rachete hipersonice Kh-47m2 Kinjal, pe care sistemele ucrainene de apărare antiaeriană nu le pot intercepta, potrivit Rador.

UPDATE Ministerul român al Afacerilor Externe reiterează poziţia ”fermă” de condamnare şi nerecunoaştere a anexării ilegale, de către Federaţia Rusă, a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol şi reafirmă sprijinul pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internaţional, transmite Agerpres.

UPDATE Președintele SUA, Joe Biden, a apreciat că mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională împotriva lui Vladimir Putin pentru crime de război este "justificat", scrie NewsWeek.

UPDATE Casa Albă afirmă că "rămâne de văzut" dacă președintele rus Vladimir Putin va fi în cele din urmă judecat pentru presupuse crime de război, după ce Curtea Penală Internațională a emis vineri un mandat de arestare, însă SUA vor continua să ajute Ucraina să documenteze faptele comise de Moscova. "Vom continua să ne angajăm să ajutăm Ucraina să documenteze, să analizeze și să păstreze tipurile de dovezi ale crimelor de război, atrocităților, crimelor împotriva umanității care au avut loc în interiorul Ucrainei din partea forțelor rusești", a declarat vineri coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică, John Kirby, pentru CNN, potrivit Realitatea.

UPDATE Mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională pe numele lui Vladimir Putin, pentru deportarea copiilor ucraineni, "este doar începutul", spune șeful diplomației europene Josep Borell.

UPDATE „Nu există nicio îndoială că Rusia comite crime de război și atrocități în Ucraina”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, potrivit Sky News. Reacționând după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, departamentul a transmis, într-un comunicat, că cei vinovați de crime de război trebuie să fie trași la răspundere, potrivit Libertatea.

UPDATE Surse ruse au susținut însă, că forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive fără succes lângă Polohy și Orikhiv, pe linia frontului din regiunea Zaporijia, transmite Adevărul. 

UPDATE Dr. Chile Eboe-Osuji, fost președinte al Curții Penale Internaționale, și-a exprimat încrederea că Vladimir Putin va fi adus în fața justiției. „Nu există niciun temei pentru mine să cred că aceasta va fi o poveste diferită. Va fi cel mai important om de până acum împotriva căruia a fost emis un mandat de arestare” , a adăugat el, potrivit Sky News, potrivit AlephNews.

UPDATE Țările occidentale dezbat dacă să trimită avioane de luptă în Ucraina, a declarat joi premierul danez, Mette Frederiksen, la postul danez de televiziune TV2. „Este un lucru pe care îl discutăm în cadrul grupului de țări aliate. Este o mare dorință din partea Ucrainei”, a spus Mette Frederiksen, notează Ziare.com.

UPDATE Polonia este pregătită să trimită Ucrainei patru MiG-29 "în zilele următoare", iar Slovacia s-a angajat să transfere 13 din arsenalul său. Potrivit lui Yuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, avioanele vor consolida capacitățile de apărare ale Ucrainei în ceea ce privește patrularea spațiului aerian ucrainean, acoperirea cu avioane de vânătoare și interceptarea atacurilor în masă cu rachete și drone, scrie kyivindependent.com.
Cu toate acestea, avioanele din epoca sovietică nu sunt în cele din urmă "eficiente" împotriva Rusiei din cauza radarelor și rachetelor învechite, a declarat Ihnat. Ucraina a făcut apel la aliații săi occidentali pentru avioane de luptă F-16 pentru a-și proteja spațiul aerian de atacurile rusești și pentru a-și consolida viitoarea contraofensivă. Cu toate acestea, mulți aliați, în special SUA și Germania, nu au susținut inițiativa, potrivit Știripesurse.

UPDATE Livrarea de avioane de luptă Ucrainei ar putea fi un punct de cotitură pentru momentul în care capitalele occidentale vor începe să își reevalueze poziția, spune George Barros, analist la ISW.

UPDATE Nici aviația rusă, nici cea ucraineană nu au reușit să obțină superioritatea aeriană, astfel că niciuna dintre cele două tabere nu poate oferi sprijin trupelor de pe front. Piloții și trupele de la sol americane s-ar putea confrunta cu o situație similară în viitoarele conflicte, sunt de părere liderii US Air Force, scrie softpedia.ro.

UPDATE Odată cu invazia lui Putin din Ucraina de acum mai bine de un an, piețele energetice și schimburile comerciale internaționale s-au schimbat radical pentru multe state. Astfel, Rusia și-a alimentat mașinăria de război din greu, primind peste 41 de miliarde de dolari din exporturile sale în India, în perioada aprilie 2022 – februarie 2023, potrivit Ziare.com.

UPDATE Lumea este în pragul unui al treilea război mondial, a declarat vineri președintele sârb Aleksandar Vucic, vorbind cu oamenii din orașul Sremska Mitrovica. „Mă tem că nu suntem departe de începutul celui de-al treilea război mondial”, a spus Vucic. Potrivit președintelui, acesta nu este sigur că Serbia va putea face față consecințelor unor astfel de evoluții. Șeful statului a subliniat că scopul autorităților republicii este „a-și păstra țara”, iar treaba lui este să salveze viețile poporului său, „când mor sute de oameni”, potrivit Adevărul. "Îmi pare rău că azi vorbesc pe un cu totul alt ton și alt limbaj. Probabil pentru că îmi este puțin frica din cauza a tot ce se întamplă. Nu are sfârșit această nebunie. <...> Așa era înainte. Al Doilea Război Mondial și Primul Război Mondial. Nu vreau să fiu cel care prezic și ghicesc ce se va întâmpla, dar mi-e teamă că așa stau lucrurile acum”, a spus Vučić, cerând poporului sârb să se abțină de la „exacerbarea emoțiilor lor” pentru a-și salva țara.

UPDATE Comandamentul de Est al Ucrainei a interceptat trei drone deasupra regiunii Dnipropetrovsk, a informat guvernatorul regiunii Serhiy Lysak. Potrivit guvernatorului, două drone au lovit o infrastructură critică din Novomoskovsk. Atacul a provocat pagube grave, notează Mediafax.

UPDATE Rusia şi-a folosit toate forţele în Bahmut în efortul de a înconjura complet oraşul, a declarat generalul Oleksandr Syrskyi, comandantul Forţelor Terestre ale Ucrainei, notează Adevărul.

UPDATE Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko a confirmat că industria din Belarus furnizează Rusiei componente electronice, susținând potențial evaluările anterioare ale ISW că Belarus ar putea ajuta Rusia să evite sancțiunile occidentale.

UPDATE Drona militară care s-a prăbuşit săptămâna aceasta s-ar putea să nu fie singurul lucru care lipseşte acum Statelor Unite în Marea Neagră. Întâmplarea cu avioanele ruseşti a ridicat şi o întrebare-cheie în materie de securitate pentru Washington şi aliaţii săi: există o strategie clară pentru o cale navigabilă atât de importantă, care a fost mult timp în centrul rivalităţii dintre Moscova şi Occident şi care ar putea deveni acum un punct fierbinte major? – scrie NBC News într-o analiză în care arată că una dintre piedici este faptul că România, Bulgaria şi Turcia sunt greu de făcut să funcţioneze precum balticii, pe o singură voce, potrivit Spotmedia.

Război în Ucraina, ziua 387: Pericol la Chișinău și mandat de arestare pentru Putin. China cere pace, dar e acuzată că oferă arme
Război în Ucraina, ziua 386: Momentul doborârii dronei și propagandă cu Vanga. SUA: Rusia rămâne fără capacități şi fără prieteni
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

08 сентября 2024, час 03:19

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. При цитировании опубликованных на сайте материалов обязательно указание в первом абзаце гиперссылки на страницу tv8.md.