Din adolescență a avut un interes aparte pentru călătorii și relații internaționale - pasiunile care i-au marcat cariera, dar și i-au oferit o viziune globală pe parcursul vieții. După absolvirea liceului din Chișinău, Tatiana Babara urmează studiile la facultatea de științe economice, specialitatea bănci și finanțe, iar apoi își construiește o carieră de succes, devenind economist principal la Banca Națională a Moldovei. În anul pandemic, care a schimbat viața multor oameni, Tatiana decide să facă un pas crucial care i-a transformat atât viața profesională, cât și cea personală. Din dorința inspirată de a-și continua studiile, a aplicat la programul Fulbright, astfel devenind unica beneficiară din acest an din Moldova care a câștigat prestigioasa bursă pentru studiile de masterat în Statele Unite.
Totul a pornit de la ideea de ce nu? Viața e una, de ce să nu încerc?
— Cum ai ajuns din R. Moldova la o universitate din America, fiind și singură din țară care a câștigat renumita bursă Fulbright?
- Sunt economist principal la Banca Națională, în direcția comunicarea politicii monetare și publicații. Noi suntem cei care vă comunică despre deciziile de politică monetară, compilăm și publicăm rapoartele asupra inflației și rapoartele anuale.
Am făcut programul de licență la facultatea de Științe economice, specialitatea Bănci și Finanțe la ULIM, mai apoi programul de Master la facultatea de Relații internaționale, specialitatea Studii americanistice la USM. La masterat am avut întâlniri cu reprezentanții Ambasadei SUA, am avut alături și profesorii, care la rândul lor au participat în diferite programe de schimb și care au povestit despre experiențele lor. Atunci am aflat despre Programul Fulbright Foreign Student, care selectează și cetățeni ai Moldovei pentru a primi burse pentru studii de masterat în Statele Unite.
Deja cum am decis să aplic – totul a pornit de la ideea, „de ce nu?”. A fost pandemia Covid care cu siguranță a schimbat viața multor oameni. În acea perioadă de pandemie am reflectat mult la cine sunt eu și ce îmi doresc pe plan profesional. Nicidecum nu vreau să sune arogant, vreau să fiu sinceră, ambițiile și potențialul de care eram conștientă că îl am m-au făcut să aplic, cel puțin să încerc. Știam că va fi o competiție și un filtru foarte riguros. Dar aveam nevoie de o schimbare și de ceva grandios.
Programul Fulbright Foreign Student selectează cetățeni ai Republicii Moldova pentru a primi burse pentru studii de masterat și dezvoltare personală în Statele Unite. Programul acoperă următoarele cheltuieli: taxele de școlarizare, indemnizație unică pentru acomodare, alocație de întreținere, asigurare medicală, alocații pentru cărți, costurilor călătoriilor aeriene, o indemnizație de dezvoltare personală.
— Care au fost următorii pași pentru a ajunge in Statele Unite?
- Tot procesul a durat aproximativ un an. Fiecare pas a fost diferit la etapa sa. Aplicațiile s-au deschis cu un an înainte de începerea studiilor, e tipic pentru sistemul de învățământ din SUA. Am pregătit setul necesar de documente care include 3 scrisori de recomandare, și două eseuri: declarația personală și obiectivul de studiu în care tu povestești de ce vrei să înveți în State, de ce anume această facultate și care ar fi planurile tale pe parcursul a 2-5 ani după absolvire.
Ambițiile și potențialul de care eram conștientă că îl am m-au făcut să aplic, cel puțin să încerc
Cât privește scrisorile de recomandare, aici pot să vă sugerez să apelați la persoane care vă cunosc cel mai bine - un coleg, șeful departamentului, sau un fost profesor. La eseul personal e de dorit să nu listați doar experiențele voastre - pentru acest lucru există CV-ul. Universitățile americane vor să afle povestea ta, de ce SUA, de ce anume acest program sau universitate? E important să captivați atenția comisiei prin istoria personală.
Eu am povestit despre ambițiile și dorințele mele, dar și despre faptul că la revenirea acasă voi încerca să fac tot ce ține de mine, la nivelul meu de responsabilitate ca să schimb lucrurile spre bine. Am scris și despre faptul că vreau să fiu un model de urmat pentru copilul meu.
A urmat apoi etapa de interviu care pentru mine a fost o porție sănătoasă de stres și un amalgam de emoții, lucru firesc atunci când vrei să reușești ceva la nebunie. Însă m-am pregătit nu doar psihologic, dar și la subiect. Am mai căutat prin Google întrebările orientative care pot apărea la interviul cu comisia binațională Fulbright și m-am pregătit. Cu toate că aici ar trebui de menționat că americanii sunt foarte binevoitori. Niciodată nu te vei simți inferior la un interviu cu americanii. Ei mereu te susțin și te fac să te simți confortabil la maximum în timpul discuției.
Apoi au urmat testul TOEFL care evaluează nivelul de cunoaștere a limbii engleze și testul GRE, care îți testează abilitățile de logică și analiza critică.
La revenirea acasă, voi încerca să fac ceea ce îmi stă în puteri să schimb lucrurile spre bine
Procesul de obținere a vizei a fost cel mai simplu: aici ai un sprijin direct din partea Ambasadei și al Programului Fulbright. Americanii știu că este o bursă prestigioasă. Am primit visa J-1 pe 2 ani exact cât durează programul meu de studii.
Bursierii sunt repartizați în instituții academice din Statele Unite, unde vor studia timp de un an sau mai mult. Decizia de distribuție o iau managerii de program din Washington. Eu am fost repartizată la universitatea de stat din orașul Montclair, stat New Jersey.
— Care au fost primele tale impresii la sosirea în SUA?
- Înainte de începerea studiilor am avut și un program de orientare în statul Kansas, în care noi, 30 de studenți Fulbright am fost familiarizați cu cerințele academice din SUA: cu ce “se mănâncă” studiile superioare din America, ce este academic writing, cum lucrează sistemul medical american, cum interacționăm cu poliția etc. Imaginează-ți, Kansas este partea centrală a SUA: aici este dezvoltată agricultura, am avut posibilitatea să mergem la Rancho, la o fermă de bizoni, la Rodeo, având posibilitatea să cunosc cum este viața unui american de la country. La fel, în Kansas am vizitat Capitoliul Statului Kansas și Parcul național istoric Brown vs. Consiliul de învățământ (Brown v. Board of Education National Historical Park) înființat pentru a comemora decizia Curții Supreme care a pus capăt segregării în școlile publice. Pot să spun că din primele săptămâni am avut emoții copleșitoare.
Deja după aia a urmat călătoria mult așteptată spre New Jersey și startul programului. Aș spune că adaptarea a fost complicată. Trebuia să-mi găsesc un apartament, chiar și mersul după cumpărături nu a fost atât de simplu. Aici supermarketurile se află în afara orașelor, puțini care merg acolo cu transportul public, de altfel el nu este atât de bine dezvoltat cum m-am obișnuit acasă. Acestea sunt niște challenge-uri cu care te ciocnești numaidecât, dar încerci să te pregătești că va fi greu și diferit. Oferă-ți timp să treci peste ele. Deja când te afli peste hotare, înțelegi toate avantajele pe care le are Moldova. Spre exemplu, eu m-am obișnuit cu calitatea serviciilor pe care o avem în Moldova. Credeți-mă, eu nu schimb restaurantele moldovenești pe nici unul de aici. Mai mult decât atât, noi avem posibilitatea să alegem între medicina privată și cea de familie și să beneficiem de serviciile medicale dorite în cel mai scurt timp, și desigur avem mai puțină birocrație. Sunt lucrurile cu care ne obișnuim acasă și pe care le apreciem doar fiind peste hotare.
Zona în care trăiesc e foarte sigură. Apropo în regiunea aia trăiește chiar Bobbi Brown, fondatoarea brandului de cosmetică ce îi poartă numele, iar atunci când comanzi un taxi, poate să-ți vină și Tesla
Programul îmi achită bursa lunară, care acoperă cheltuielile pentru cazare și de trai. Am avut opțiunea de a închiria apartamentul la campus, însă am închiriat o cameră într-o casă chiar peste drum de universitate și mi-a ieșit și mai ieftin. Montclair este un oraș studențesc iar locuitorii de aici sunt predispuși să ofere cazare studenților.
— Ce reprezintă orașul și Montclair State University? Ce modalitate de instruire se aplică acolo?
- Orașul Montclair se află în statul New Jersey la distanța de 40 de minute de New York. Aceste state sunt separate de renumitul râu Gudzon. Și dacă distanța între ele este mică, diferența de prețuri este uriașă. Pentru mulți locuitori din New Jersey care lucrează în NYC este mai convenabil financiar să piardă două ore pe drum decât să închirieze un apartament direct în NYC - unde prețurile pentru chirie sunt de două sau de trei ori mai mari.
Montclair este un orășel mic și confortabil. Majoritatea trăiesc în case la sol. Zona în care trăiesc e foarte sigură. Apropo în regiunea aia trăiește chiar Bobbi Brown, fondatoarea brandului de cosmetică ce îi poartă numele, iar când comanzi un taxi, poate să-ți vină și Tesla.
Eu îmi fac programul de Master în Relații Publice și Organizaționale. Aici noi învățăm cum să comunicăm corect și eficient cu publicul dar și despre comunicarea în funcție de tipuri de criză. Spre exemplu, la lecții am învățat că sunt diferite strategii de comunicare în funcție de tipul de criză: (1) când o companie este ea însăși victimă a unor evenimente și acțiuni din exterior, inclusiv calamități naturale și pandemii (precum Covid-19), (2) criză din accident, când criza a fost provocată de neglijență, sau erori tehnice, (3) și crize care puteau fi prevenite dar din anumite considerente factorii de decizie au acționat intenționat într-un mod sau altul. Astfel, există recomandări pentru specialiștii în comunicare cu privire la care strategia de comunicare de implementat, deoarece o comunicare nespecifică tipului de criză poate dăuna mai tare decât inacțiunea și tăcerea.
Deci, fiecare criză are soluțiile sale în funcție de context. Acum înțeleg cât de importantă este comunicarea nu doar în viața noastră de zi cu zi, dar și cea organizațională și politică, când despre unele probleme nu se comunică deloc, sau când ezităm să spunem lucrurilor pe nume.
E un program mai mult creativ, învățăm despre media și public relations. În acest semestru avem următoarele cursuri: photoshop; relațiile cu media în era digitală, unde învățăm cum trebuie un specialist în comunicare să interacționeze cu jurnaliștii din media tradițională în condițiile în care orice informație poate să apară imediat în mediul online și avem puțin timp să reacționăm. Avem și un curs teoretic de date și cercetări în relațiile cu publicul - ca să ai o campanie de comunicare reușită, trebuie să știi să setezi corect obiectivele și să știi cum să le măsori. La facultate învățăm cum să facem studii calitative și cantitative, precum focus grup, interviuri, chestionare. Avem 3 discipline per semestru (9 credite), și venim în clase de 2-3 ori pe săptămână - restul timpului e munca individuală, avem de citit în jur de 200 de pagini săptămânal. La lecții analizăm studii de caz, nu conspectăm nimic și nu avem teste, iar profesorul deodată observă dacă ești pregătit sau nu în funcție de vocabularul pe care îl utilizezi.
— Cum îți trăiești visul american în Montclair? Ce te surprinde cel mai mult în SUA?
- Statele Unite e ceva incredibil la capitolul experiențe. Montclair nu este departe de New York City și de fiecare dată sunt entuziasmată când văd pe viu acele locuri din Sex in The City sau Friends.
În viața de zi cu zi, în SUA mă surprinde cel mai mult libertatea. Nimeni „nu are treabă cu tine”. Și în același timp, americanii sunt foarte receptivi. Spre exemplu, am avut un șoc cultural să văd studenți venind la lecții în pijamale și haine de casă. În comparație cu Moldova unde nu poți ieși din casă fără manichiură și machiaj și la fiecare colț ești analizat din cap până-n picioare - aici nimeni nu te judecă după aparențe.
La universitate mă străduiesc să mă dedic totalmente studiilor. Însă pentru a adăuga și alte experiențe - am început să fac voluntariat care în SUA se apreciază foarte mult. Fac voluntariat chiar în cadrul departamentului de comunicare a universității. Suntem o echipă de studenți, și noi creăm conținut pentru rețelele noastre de socializare (Instagram, LinkedIn, TikTok, puțin însă pe Facebook, care pierde din popularitate aici în ultimul timp și Twitter care a devenit o platformă controversată). M-am împrietenit cu studentele americane și internaționale cu care ieșim în oraș și, evident, am ocazia de a practica engleza de zi cu zi, care e diferită de limbajul academic.
În viața de zi cu zi, în SUA mă surprinde cel mai mult libertatea. Aici nimeni nu te judecă după aparențe
Campusul universității Montclair este foarte dezvoltat, avem chiar și o sală de forță dotată cu echipamente moderne, bazin și care oferă diferite antrenamente în grup, gen yoga, pilates, ciclism. Și apropo, accesul este gratuit și nelimitat. Pe teritoriul universității avem o bibliotecă mare cu multe săli de studii, librării, cafenele, clinică universitară, chiar și propriul sector de poliție. În cadrul Centrului de succes academic, universitatea pune la dispoziția studenților servicii de mentorat, unde fiecare poate primi ajutor atunci când întâlnește dificultăți în procesul de învățământ. Aici găsești tot de ce are nevoie un student pentru a reuși, totul este centrat pe student. Clasele sunt dotate cu echipamente de ultimă generație pe care studenții le pot utiliza oricând. Clasele nu se închid după ore.
Vă îndemn să nu fiți autocritici, să nu vă descurajați dacă vă lipsește experiența profesională, de voluntariat sau publicațiile. Să nu vă oprească asta din dorința de a aplica
Procesul de învățământ și profesorii sunt exact cum îi cunoșteam din filmele americane. La prima lecție primești lista de lecturi și planul academic pe semestru care include toate sarcinile, testele și evenimentele legate de curs. Aici profesorii sunt deschiși și dornici să te ajute, ești liber să scrii oricui fără a te stresa că deranjezi - niciodată nu am simțit nici un fel de disconfort comunicând per tu cu un profesor cu titlu de doctor.
— Ce sfaturi ai pentru tinerii care vor să învețe în SUA, dar au frică să aplice?
- Programul Fulbright este într-adevăr o inițiativă superbă. Ai ocazia să înveți și să vizitezi Statele Unite având acoperite toate cheltuielile de trai și de studii. Și nu doar. Fulbright îți oferă noi experiențe și noi perspective. Vă asigur că odată ce ajungem să trăim experiența altor culturi, noi deja abordăm lucrurile diferit, din mai multe puncte de vedere, la care însă noi suntem mai puțin predispuși cu gândirea noastră polarizată, de noi versus ei. În special acum este esențial să ținem cont că noi toți suntem oameni și trebuie să ne învățăm să interacționăm unul cu celălalt fără a ne impune supremația.
Aplicați! Să nu vă fie frică să încercați. Noi am crescut cu ideea că dacă nu ai pe cineva acolo - nu te băga, trebuie să ai ajutor și susținere și tot felul de stereotipuri care ne îngreunează viața de matur. Din altă parte, de ce nu? Viața e una, de ce să nu încercăm? Deja nu mai contează ce o să spună alții. În cazul meu a fost important că nu sunt singură, am susținerea familiei mele, sunt mamă și pentru mine a fost vital să-i ofer copilului meu exemplul propriu că totul este posibil, doar visează, depune efort și vei obține ceea ce-ți dorești.
Vă îndemn să nu fiți autocritici, să nu vă descurajați dacă vă lipsește experiența profesională, de voluntariat sau publicațiile. Să nu vă oprească asta din dorința de a aplica. Fiecare persoană este unică și are valoare, și vă asigur că comisia binațională Fulbright ține cont de asta și evaluează fiecare candidat în parte. Puneți accent pe punctele forte pe care le aveți și pe potențialul pe care vreți să-l valorificați în urma participării în acest program.
Conform condițiilor programului, trebuie să revin acasă și să implementez în practică cunoștințele și experiența acumulată în SUA. Și aștept cu nerăbdare acest lucru. Statele Unite este o destinație de vis, însă acasă este locul în care mă simt bine și unde vreau să fac o schimbare. Sunt convinsă că dacă fiecare, la nivelul său de responsabilitate, își va face munca calitativ și onest, noi vom putea transforma Moldova într-o țară în care este bine de trăit.