social

/VIDEO/ Experiment „Moldova Gândește”: Care sunt cele mai inedite treceri de pietoni din țară

24 марта 2023, час 17:25

Anul a început cu o explozie a cazurilor de accidente, în care au avut de suferit pietonii. În unele situații, victimele au plătit cu viața, iar șoferii vor plăti cu libertatea. Doar în municipiul Chișinău, în primele două luni ale anului, cazurile de tamponare au crescut cu aproape 40 la sută, față de perioada similară a anului trecut. Accidentele de pietoni sunt rezultatul unui cumul de factori. Fie că e din vina șoferilor, care nu reduc din viteză ori a pietonilor care nu se asigură înainte de păși. 

Și mai este un factor, deloc de neglijat: starea trecerilor de pietoni. Din cele peste 900 de treceri din municipiul Chișinău, doar 200 sunt bine amenajate. Între timp, pentru a preveni noi accidente de acest fel, Parlamentul a votat sancțiuni mai dure pentru conducătorii auto care nu oferă prioritate pietonilor, care traversează strada regulamentar. 

Anual, zeci de oameni nu mai ajung acasă, după ce traversează drumurile țării. Unii dintre ei își găsesc sfârșitul traversând prin locuri nepermise, alții sunt loviți chiar pe trecerile pentru pietoni, treceri care, în cea mai mai mare parte a lor sunt într-o condiție de degradare avansată, sunt neamenajate, neiluminate și uneori, extrem de dificil de traversat, fiind amplasate în zone fără semafoare și cu mai multe benzi pe sens, acest lucru mărind șansele producerii unui accident de circulație. 

Un astfel de accident a avut loc în zona Aeroportului, pe 23 decembrie 2022, când un copil de 10 ani a fost accidentat mortal pe trecerea pentru pietoni. După câteva zile de la impact, mama copilului, într-o discuție cu jurnaliștii TV8, a declarat că va face totul pentru ca șoferul să fie condamnat pe măsura faptei sale.

„Este un ucigaș și l-a omorât fără milă. Copilul a murit pe loc. O să merg până la capăt, pentru că s-au comis încălcări mari. În anchetă e scris că viteza a fost 60-70 km/h, iar oamenii care cât de cât se pricep înțeleg că a fost 100 de km/h ori chiar și mai mult”, spunea mama copilului, Natalia Lazariuc.

Acest caz este unul dintre multe altele care se întâmplă an de an, pe drumurile din țară. Datele poliției arată că, anul trecut, au avut loc 367 de accidente cu implicarea pietonilor, care s-au soldat cu 13 persoane decedate, încercând să traverseze pe treceri pentru pietoni. 

Nu departe de Capitală, pe drumul ce leagă Chișinăul de Orhei, în localitatea Ratuș, trecerea de pietoni este absolut invizibilă pe timp de noapte. Ca să traversezi acest drum, îți trebuie mult curaj. Riscul ca pietonul să fie accidentat este foarte mare, pentru că se circula cu viteză destul de mare, iar șoferii nu par să încetinească în apropierea acestei treceri, deși există limite de viteză.

„Suntem în preajma localității Ratuș, la doi pași de Chișinău. Mă aflu pe o trecere de pietoni, pe un drum național care leagă Chișinăul de Orhei, iar dacă colegul meu ar stinge lumina, ar fi foarte greu să vă dați seama că în spatele meu se află o trecere de pietoni. Aici este un loc foarte riscant pentru toți cei care încearcă să traverseze acest drum noaptea. Nu există nici măcar un strop de lumină”.

Pe de altă parte, autoritățile din Orhei au ales să semnalizeze trecerile de pietoni din oraș prin luminarea acestora într-un roșu puternic. Chiar dacă lumina este vizibilă de la depărtare, pietonii aflați pe trecere nu ies atât de tare în evidență, devenind niște pete negre în momentul traversării. 

„Suntem în centrul orașului Orhei și am observat că majoritatea trecerilor pentru pietoni sunt iluminate în roșu, zic majoritatea, pentru că sunt unele care au rămas cu lumină albă, iar unele total neiluminate”.

L-am telefonat de câteva ori pe primarul orașului, pentru a afla câți bani a achitat Primăria Orhei pentru implementarea acestor proiecte, dar nu ne-a răspuns. 

„Suntem în orașul Strășeni, pe drumul ce leagă Chișinău de Ungheni și după cum vedem, în fața noastră este o trecere de pietoni, la aproximativ 50 de metri de o altă cale de acces pentru pietoni, pentru ca aceștia să poată traversa drumul, această pasarelă suspendată. Cu toate acestea, foarte mulți oameni, câteva sute zilnic, încalcă legislația și își pun în pericol viața traversând neregulamentar. Iar acest lucru face ca aici să fie foarte multe accidente, unele dintre ele chiar mortale”.

„Trecătorii din orașul Strășeni, majoritatea nu trec pe podul respectiv, dar trec pe traseul central. Noi avem aici un echipaj zilnic, pentru a monitoriza situația. Chiar de curând avem aici accident cu persoane traumatizate, avem accident cu decese, două decese. Mai devreme, o femeie a spus că nu poate să meargă pe sus, că o dor picioarele”, a declarat șeful serviciului de patrulare IP Strășeni, Dumitru Ciochină.

Periculoasă este și trecerea de pietoni din localitatea Vatra. Pentru a-i determina pe șoferi să reducă din viteză atunci când ajung în preajma marcajului rutier, lângă trecere a fost montată silueta unui copil, care, aparent, vrea să traverseze. 

„Una dintre soluțiile pe care autoritățile le-au găsit pentru a limita cumva viteza mașinilor în preajma trecerilor pentru pietoni, sunt aceste panouri pe care le vedeți, sub forma unor școlari, dar care spre surprinderea mea nu au efect pentru toți participanții la trafic, deoarece marea majoritate a șoferilor le ignoră. Pentru ei, sunt doar simple elemente de decor”.

La această trecere nu de puține ori s-au întâmplat accidente cu pietoni sau tamponări din cauza neatenției la volan. 

„În primul rând, o trecere pietonală trebuie să fie vizibilă din toate punctele de vedere. Ca să o facem vizibilă pe timp de noapte trebuie să o iluminăm, ca să fie vizibilă pe timp de zi trebuie să defrișăm, să înlăturăm obiectele care încurcă pentru câmpul vizual al șoferului față de pieton și invers, pietonul trebuie să fie în siguranță și să aibă vizibilitate”, a menționat șeful adjunct al INSP, Grigore Guzun.

Cele mai multe accidente cu implicarea pietonilor se întâmplă în Capitală. Din cele 1600 de treceri, câte sunt în toată republica, circa 900 sunt în municipiul Chișinău. Iluminarea este problema principală.

Conform normelor tehnice și de siguranță, la trecerile pentru pietoni unde există mai mult de 200 de traversări într-o oră, se recomandă construcția trecerilor pietonale subterane sau pe pasarele.

Cu toate astea, am găsit o astfel de trecere în Chișinău, pe strada Kiev, intersecție cu strada Bogdan Voievod. Aici, în doar 18 minute, am numărat aproximativ 500 de traversări ale pietonilor. În unele dintre ele, pietonii au fost supuși riscului de accident din cauza șoferilor grăbiți, fiind nevoiți să traverseze mai mult printre mașini. 

Acum câțiva ani, autoritățile municipale s-au lăudat cu amenjarea unor treceri de pietoni supraînălțate, ce determină vitezomanii să frâneze pentru a nu-și avaria mașinile. 

„Autoritățile au găsit o altă metodă pentru a încetini viteza mașinilor și anume, această trecere puțin bombată. Într-adevăr crează puțin disconfort șoferilor, dar pare că funcționează, mai ales că se află în fața liceului Ștefan cel Mare”.

Însă, din cele peste 900 de treceri de pietoni care sunt în municipiul Chișinău, doar circa 230 sunt bine amenajate, spuneau anterior funcționarii de la Primăria Capitalei. Experții recomandă amenajarea insulelor de refugiu. În varianta cea mai simplă, o astfel de construcție ar costa estimativ, între 100 de mii și 250 de mii de lei, cu tot cu lucru, dar fără iluminare. Totuși, există și alte metode de a forța șoferii să reducă viteza în preajma trecerilor pentru pietoni.

„O variantă de presemnalizare a unei treceri de pietoni este din marcaj rutier care se aplică la marginea părții carosabile, care are numele de „marcaj dinți de dragon”. Prin efectul său vizual, acesta crează un efect de îngustare a drumului, iar șoferul e nevoit să frâneze. O altă variantă de marcaj sunt liniile în zig zag, care creează această iluzie optică de îngustare. Acestea sunt rezonatoare, sunt mai înalte decât partea carosabilă și creează un efect de zgomot”, spune expertul în siguranță rutieră, Oleg Plinschi.

Inspectoratul Național de Securitate Publică a explicat care sunt problemele cu care se confruntă pietonii, mai ales în zonele aglomerate, unde fluxul de trafic este ridicat și de ce unele treceri pentru pietoni nu se amenajează, chiar dacă INSP face prescripții și recomandări către autoritățile publice responsabile de starea acestor drumuri. 

„Noi nu avem o statistică cu câte treceri pietonale nu corespund, fiindcă atunci când se depistează o neregularitate, noi imediat facem sesizări către administratorul drumului, în cazul de față administrația publică locală sau Administrația de Stat a Drumurilor, care le înlătură după putințele pe care le au ei. De obicei, de multe ori, scuza este lipsa resurselor financiare”, a declarat Grigore Guzun.

Chiar dacă Poliția face prescripții către autorități, de cele mai multe ori, lucrurile nu se schimbă, iar deocamdată, Poliția nu are posibilitatea de a sancționa administratorii drumurilor: „În acest moment, cadrul legal este cam slab în direcția de a penaliza responsabilii de drumuri. Dar sunt niște propuneri de modificare a legislației. Deja este în Parlament, în prima lectură, iar când va intra in vigoare, vom avea toate pârghiile de influență asupra persoanelor care se fac responsabile de gestionarea acestor probleme”.

Pentru a responsabiliza mult mai tare conducătorii auto, săptămâna aceasta, deputații au înăsprit sancțiunile pentru unele încălcări în traficul rutier, inclusiv pentru cei care nu acordă prioritate pietonilor. Astfel, această categorie de șoferi vor fi sancționați cu amendă de până la 1800 lei și 5 puncte de penalizare. În cazul în care șoferul comite aceeași contravenție repetat, în decurs de un an, va rămâne fără dreptul de a conduce pe o perioadă de o lună și jumătate. Pe de altă parte, amenzile pentru pietoni rămân neschimbate. Pentru traversarea neregulamentară a străzilor, sancțiunea rămâne 300 de lei. 

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan 

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Drama lui Vladimir, un băiețel care de 10 ani e țintuit la pat după un accident. „Vreau să-l aud spunând mama”
/VIDEO/ Câte un milion de lei pentru victimele accidentelor. Cum poți primi bani din Fondul de Protecție a Victimelor Străzii
Гроза: Молдова потеряла два шанса на вступление в ЕС, нельзя потерять третий
Гроза: Молдова потеряла два шанса на вступление в ЕС, нельзя потерять третий
"Среди подозреваемых есть иностранцы". В полиции о вандализме госучреждений Молдовы
"Среди подозреваемых есть иностранцы". В полиции о вандализме госучреждений Молдовы
/ВИДЕО/ В Германии в пожаре сгорела одна из самых современных пожарных частей
/ВИДЕО/ В Германии в пожаре сгорела одна из самых современных пожарных частей
/ВИДЕО/ Первые заморозки: в Кишиневе начинается отопительный сезон
/ВИДЕО/ Первые заморозки: в Кишиневе начинается отопительный сезон
Россия снова атаковала Украину беспилотниками: в прифронтовых областях повреждены объекты инфраструктуры
Россия снова атаковала Украину беспилотниками: в прифронтовых областях повреждены объекты инфраструктуры

/VIDEO/ Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?

missing
21 сентября 2024, час 22:33

În ediția de astăzi a editorialului Verde-n ochi cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. 

Principalul motiv este frica de pușcărie. În momentul în care R. Moldova va deveni membră a UE, marii corupți din R. Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă -  case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi. Și nu mă refer aici la un vis frumos, ci la date concrete, confirmate oficial!

Ca să nu vă plictisesc cu multe cifre, am să vă arăt doar o hartă a lumii. Țările colorate în nuanțe de roșu sunt cele mai corupte din lume, iar cel colorate în galben - sunt cele mai puțin afectate de corupție. 

Așa cum se vede din desen, statele cele mai reziliente în fața corupției se găsesc în Uniunea Europeană. Iar Rusia se confruntă cu probleme de corupție, care se agravează de la an la an. Hărțile de mai sus prezintă Indicelui mondial de Percepție a Corupției. Dar haideți să vorbim despre lucruri și mai concrete.

Președinți, premieri, miniștri și deputați corupți există peste tot. Marea diferența este că în UE aceștia ajung să facă pușcărie. Iar în Rusia ei guvernează de zeci de ani. 

În ultimii 10 ani, în Uniunea Europeană, au existat mai multe cazuri notabile de condamnare a demnitarilor înalți pentru corupție:

Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a fost condamnat în 2013 la 4 ani de pușcărie;

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat în 2021 la 3 ani de închisoare  pentru corupție și trafic de influență;

Fost președinte al Camerei Deputaților din România, Liviu Dragnea (prietenul lui Vlad Plahotniuc), a făcut 2 ani de pușcărie pentru acte de corupție. La momentul condamnării, era cel mai influent politician și oligarh din România. 

Justiția din Uniunea Europeană a reușit, în ultimul deceniu, să trimită după gratii cel puțin 5 prim-miniștri corupți, iar alți cinci președinți de țară au fost sau mai sunt cercetați penal pentru acte de corupție. 

În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. 

Nu există niciun caz în care un fost prim-ministru sau fost președinte să fi fost condamnat pentru corupție. Asta chiar dacă Rusia clocotește de corupție înaltă. 

În Rusia, fac pușcărie nu corupții, ci cei care luptă împotriva corupției. Iar cei mai mari demascatori ai corupției au fost pur si simplu omorâți: 

Boris Nemțov, unul dintre principalii opozanți ai lui Putin și un aprig luptător împotriva corupției din Rusia, a fost împușcat cu aproape zece ani în urmă în plină stradă, chiar lângă zidurile Kremlinului;

Cu jumătate de an în urmă, un alt lider al opoziției și demascator al marelor fraude din Rusia, Alexei Navalii, a fost ucis în pușcărie. Fusese condamnat la 30 de ani de închisoare pentru că a avut curajul să vorbească despre averile impunătoare, adunate din fraudă, ale elitei politice rusești;

Jurnalista de investigații  Anna Politkovskaya, a fost împușcată în liftul blocului în care locuia pentru anchetele despre marea corupție din Rusia.

Cele mai mari fraude financiare din Moldova le avem „importate” tot din Rusia. În primul rând, mă refer la Spălătoria rusească. 22 de miliarde de dolari proveniți din Rusia au tranzitat sistemul bancar moldovenesc în drumul lor spre paradisuri fiscale. R. Moldova a ratat, în acest caz, să încaseze cel puțin 540 de milioane de dolari, taxe de stat.  

Furtul miliardului are de asemenea rădăcini rusești, în fraudă fiind implicate mai multe companii și bănci din Rusia. 

Aceste dosare cu prejudicii de miliarde de lei încă nu au finalitate, deși au trecut 10 ani de producerea lor. Justiția moldovenească încă nu a decis la ce sistem de luptă cu corupția să se racordeze: la cel rusesc - mărinimos cu corupții sau cel european - necruțător cu cei care fură din banii publici. 

Nicio țară din UE nu a vrut singură să se curățe de corupția înaltă. Statele UE care au excelat în lupta împotriva corupției, au făcut-o sub presiunea structurilor Uniunii Europene care au condiționat suportul cu progrese concrete în combaterea corupției mari. Cel mai ilustrativ pentru noi este cazul României. DNA a excelat nu grație voinței politice din Guvern și Parlament, ci în pofida obstacolelor puse de politicienii români. Aliatul DNA în acestă luptă a fost poporul și Comisia Europeană. 

Așadar, Vă spun verde-n ochi: e timpul să alegem ce fel de luptă cu corupția ne dorim în Moldova. După modelul european – cu marii corupți în pușcărie, sau după modelul rusesc – cu ei în fruntea statului. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

15 октября в Кишинев приедут восемь министров иностранных дел
15 октября в Кишинев приедут восемь министров иностранных дел
/ВИДЕО/ В Грозном произошел взрыв на заправке: есть погибшие, среди них дети
/ВИДЕО/ В Грозном произошел взрыв на заправке: есть погибшие, среди них дети
/ВИДЕО/ В Угненах предприятие по чистке ковров модернизировали на средства ЕС
/ВИДЕО/ В Угненах предприятие по чистке ковров модернизировали на средства ЕС
В России выдвинули новое обвинение против Платона: вывел из РФ еще более €450 млн
В России выдвинули новое обвинение против Платона: вывел из РФ еще более €450 млн
Как пророссийские политики в Молдове пытаются поставить знак равенства между "ЕС" и "войной"?
Как пророссийские политики в Молдове пытаются поставить знак равенства между "ЕС" и "войной"?

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. При цитировании опубликованных на сайте материалов обязательно указание в первом абзаце гиперссылки на страницу tv8.md.