/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul

missing
26 марта 2023, час 21:30

Un depozit cu peste 20 de mii de tone de muniții sovietice, păstrate pe teritoriul necontrolat de autoritățile moldovenești, a revenit în atenția publică în contextul războiului din Ucraina. 

Care ar putea fi efectul unei explozii la Cobasna? Reporterul CUTIA NEAGRĂ PLUS a consultat documente secrete, a obținut mărturii de la experți care au inspectat armamentul și a făcut investigații la fața locului. 

După două decenii în care rezultatele inspecțiilor la Cobasna au fost ținute în taină, reporterul Cutiei Negre a reușit să găsească o persoană care a avut acces în interiorul unității militare păzită de Grupul Operativ de Trupe Rusești. William Hill a fost șef al Misiunii OSCE în Moldova între 1999 și 2006, iar actualmente este profesor de strategie și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare din Washington.

William Hill, șef al Misiunii OSCE în Moldova (1999-2006) (dreapta) și președintele R. Moldova, Vladimir Voronin (2001-2009), (stânga). Arhiva lui William Hill  

„Când am fost acolo, în primul rând, erau doar muniții. Am văzut multe speculații, în principal din presa rusă. Aceasta are scopuri să nu informeze, ci mai curând să sperie oamenii. Oricum, era o bază mare, care nu se deosebea de teritoriul din jur. Erau doar muniții”, a spus William Hill.

„Nu erau arme, nu erau tancuri, nici artilerie, doar muniții. Toate erau depozite sub pământ, în buncăre, era o cantitate enormă de muniții. Cutii, majoritatea erau depuse în lăzi de lemn, avem imagini din acea vreme. Foarte multe lăzi în multe buncăre”.

„Nu erau arme, nu erau tancuri, nici artilerie, doar muniții”

„În 2003, OSCE a insistat și a inspectat în timp ce rușii au transportat jumătate din muniții. Și totul a fost dus în Rusia. Au fost ce era împachetat în Cobasna și am verificat apoi încărcătura la destinație, în Rusia. Și am putut să comparăm ce a fost încărcat în Cobasna și ce a fost descărcat în Rusia. Toate acțiunile rușilor erau inspectate de ucraineni. Deoarece, chiar și atunci, în 2003, ucrainenii erau oarecum îngrijorați de armele care tranzitau teritoriul lor”.        

Cantitatea exacta evacuată în Federația Rusă: în 2001 - 3%, în 2002 - 6%, în 2003 - 39%, în 2004 - 2%. Cantitatea rămasă în buncăre constituie 20.887 tone (50%)

Potrivit Misiunii OSCE în Moldova, aproximativ 20 de mii de tone de muniții au fost retrase în perioada 2001-2004 în Rusia. Unul dintre actorii principali ai acestui proces a fost ex-ministrul pentru Reintegrare Vasile Șova, care a participat la discuțiile cu partea rusă începând cu 1994.

„Probabil, știți și dvs. că au fost perioade în care procesul de negocieri a înaintat cu succes, în 2002-2003”, Vasile Șova. „Ultima garnitură a plecat în februarie 2004, când aproape jumătate de muniții au fost evacuate în Federația Rusă. După asta, a urmat o pauză lungă”.  

Conform informațiilor oferite de OSCE, cele aproximativ 21 de mii de tone au mai rămas la Cobasna, satul cu aproximativ 1.000 de locuitori situat la granița cu Ucraina. Armamentul este păzit de 1.500 de militari ruși considerați ilegali pe teritoriul Republicii Moldova. 

Transportarea armelor în Rusia. William Hill: „Au fost ce era împachetat în Cobasna și am verificat apoi încărcătura la destinație, în Rusia. Și am putut să comparăm ce a fost încărcat în Cobasna și ce a fost descărcat în Rusia. Toate acțiunile rușilor erau inspectate de ucraineni”

Începând cu 1992, autoritățile de la Chișinău au solicitat fie în discuții directe, fie de la tribunele diferitor instituții internaționale retragerea Grupului Operativ de Trupe Ruse și a armamentului de pe teritoriul Republicii Moldova.

De partea cealaltă, Kremlinul și Tiraspolul consideră trupele ruse ilegale de la Cobasna drept pacificatori și o garanție a păcii pe Nistru.

„Știm că în zona de securitate este un contingent al Federației Ruse. Pentru a schimba contingentul [pentru a face rotația]”, a spus Oleg Beleakov, delegatul Tiraspolului la Comisia Unificată de Control. „Primul batalion trebuie să plece la Tiraspol, iar celălalt să intre în zona de securitate. Și de unde se al doilea contingent? Anume din GOTR, unde are loc instruirea militarilor pacificatori. Deci, el se numește GOTR, contingent de pacificatori sau nu, dacă își direcționează militarii săi în zona de securitate pentru îndeplinirea funcțiilor de pacificare?”

Cum are loc rotația contingentului rus în Zona de Securitate?

Războiul din Ucraina a provocat de asemenea temeri că depozitul ar putea fi aruncat în aer – fie accidental de o rachetă rătăcită, fie în mod deliberat printr-un act de sabotaj al Ucrainei sau al Rusiei. Oamenii de știință din Moldova susțin că o explozie în lanț a depozitelor ar putea egala forța bombei atomice aruncate asupra orașului japonez Hiroshima în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Academicianul Gheorghe Duca a condus în 2005 un grup de savanți bine-cunoscuți atât în Moldova, cât și la nivel internațional, care au efectuat calcule în baza informațiilor furnizate de Serviciul de Informații și Securitate despre cantitatea și tipurile de muniții observate în unitatea păzită de Grupul Operativ de Trupe Ruse.

„Noi am avut informații din două surse. O sursă a fost SIS-ul, cu care noi colaboram pentru că era dispoziția președintelui. Și altă sursă erau cei din Transnistria, unde eu, prin intermediul unor colegi, cunoscuți de-ai mei, am avut contacte directe cu cei care erau acolo și știau situația militară și situația la depozite”, a spus Gheorghe Duca.

„Și noi atunci am format o echipă. Din această echipă am făcut parte eu, în calitate de chimist, președinte al Academiei, ministru al Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului, un fizician, răposatul Valeriu Canțer, un biolog, și un matematician, fostul rector al Universității de Stat din Tiraspol, Mitrofan Ciobanu, academician”.

„Noi am început să vedem acest explozibil, eu, în calitate de chimist, care mă ocup de cinetică, procesele rapide și explozibile… Am calculat până unde ar ajunge acest val de explozie, care a fost calculat în conformitate cu diferite ecuații matematice, chimice, fizico-chimice. S-a calculat și adâncimea acestei explozii și raza. Și undeva în jurul a patru-cinci kilometri nu ar rămânea nicio vietate”.

Trasportarea armelor în Rusia  

Cutia Neagră publică în premieră datele științifice complete privind consecințele unei posibile explozii în lanț a munițiilor depozitate în Transnistria.

Conform concluziilor studiului, pe o rază de 500 de metri, explozia ar putea fi fatală pentru populație. Pe o rază de 800 de metri, deflagrația ar putea provoca leziuni pulmonare la locuitorii din zonă. Pe o distanță de un km ar putea provoca distrugerea completă a locuințelor. Pe o rază de 1.5 km ar putea deteriora casele într-un grad avansat, imposibil de reparat. Imobilele ar putea să rămână locuibile, dar ar putea să fie grav avariate la o distanță cuprinsă între 4.5 și 9 km. O explozie de la Cobasna ar putea sparge geamurile pe o rază de până la 20 de kilometri și ar putea provoca vibrații la sol la o distanță de 100 kilometri, ceea ce înseamnă că deflagrația ar putea să se simtă până la Peresecina.

„Munițiile sunt vechi și ceva ar putea să se întâmple”

Fostul șef al Misiunii OSCE în Moldova, William Hill, estimează că prezența unei cantități atât de mari de muniții vechi într-un singur loc reprezintă un pericol fizic pentru populația din zonă.

„Munițiile astea stau acolo și devin tot mai vechi. Cel mai mare pericol, în opinia mea, la acel timp, în 2003, și acum, cel mai mare pericol este că, printr-un accident, pentru că munițiile sunt vechi și ceva ar putea să se întâmple”, a spus William Hill. „De exemplu, unul dintre buncăre ar deveni nesigur, ar putea ar fi o explozie destul de mare. Au fost foarte multe explozii de la sfârșitul Războiului Rece”.

Zona care ar putea să fie afectată de o eventuală explozie a depozitelor de la Cobasna conform estimărilor OSCE

Locuitorii satelor ucrainene de lângă Cobasna nu se tem de o confruntare fizică cu soldații Grupului Operativ de Trupe Rusești din Transnistria, ci mai curând de o deflagrație a depozitelor de muniții situate în imediata apropiere.

Serghei Palamarciuk este primarul localității Malîi Kuialnik, raionul Podilsk, din nordul regiunii Odesa. Satul este amplasat la 50-60 de kilometri de Cobasna. Aviația rusă a distrus întreaga infrastructură a unității antiaeriene din acest sat la primele ore ale zilei de 24 februarie 2022, omorând peste 20 de soldați, bărbați și femei.

Am discutat cu alesul local în toamna anului 2022. Serghei Palamarciuk spunea atunci că localnicii sunt îngrijorați de o deflagrație a munițiilor din Transnistria, amintindu-și de exploziile provocate de distrugerea armamentului în perioada 2001-2004.     

„Cel mai mare pericol ar fi să nimerească în depozite o rachetă și vor fi explozii. Iar de ruși, acolo nu se teme nimeni”, a spus Serghei Palamarciuk. „Și, mai mult, rușii înșiși nu vor să lupte. Acei ruși care se află aici. – Din ce am înțeles, acolo sunt mai mulți transnistreni decât ruși. Numai ofițeri. - Ofițeri, probabil... Chiar și ofițerii ruși care sunt acolo nu sunt băieți proști. Ei doar înțeleg... Dar vor începe să lupte, mai bine să se împuște acolo pe loc, în Transnistria”.    

Spre deosebire de îngrijorarea localnicilor ucraineni, șeful administrației Cobasna, Leonid Ivanovici Kuratov, nu se teme de o explozie.

Această localitate de o mie de locuitori iese în evidență față de altele din regiune. Spre deosebire de satele vecine, Cobasna are drumuri asfaltate și case îngrijite. Acest lucru se datorează faptului că unitatea militară GOTR sprijină financiar autoritățile locale. Din motive de securitate pentru echipa de jurnaliști, nu am reușit să filmăm sătucul cu un regim de securitate deosebit de înalt, iar discuțiile avute cu primarul de Cobasna le-am înregistrat audio.

Cobasna. Foto: Ilie Gulca

„Ei lucrează acolo, au salarii bune”

Leonid Ivanovici Kuratov este convins că unitatea militară rusă și depozitele de muniții din satul său sunt singurele lucruri care țin în viață așezarea.

„Oamenii nu se tem pentru că acesta este locul lor de lucru. Ei lucrează acolo, au salarii bune...”, a spus Kuratov. „Dacă nu ar fi această unitate militară, satul ar fi murit deja, a îmbătrânit lumea. Oamenii lucrează în unitatea militară, au salarii, atitudinea față de ei este umană. Probleme nu sunt... - Și câți săteni lucrează în unitatea militară?  - Este o informație secretă...”

Conform unei decizii a Curții Constituționale a Republicii Moldova din 2017, circa 70 de procente din comandamentul unității militare a Grupului Operativ de Trupe Ruse staționat la Colbasna – inclusiv depozitul de muniții – este constituit din locuitori din Rîbniţa și Cobasna, și 100 de procente din personalul tehnic al depozitului de la Cobasna – șefi de depozite, tehnicieni, mecanici – îl constituie locuitorii regiunii. Această decizie a Curții Constituționale a fost emisă la sesizarea unui grup de deputați liberali care au cerut Curții să explice dacă este respectat principiul de neutralitate al Republicii Moldova prin dislocarea pe teritoriul statului a trupelor militare ale unei țări străine.

Locuitorii din Cobasna și cei din satele de peste granița ucraineană Domnița și Stanislavka din raionul Podilsk au avut până la război o relație foarte strânsă. Totul s-a schimbat după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014. Grănicerii ucraineni au săpat un șanț de-a lungul segmentului de frontieră cu Transnistria.

„Ce frumos am trăit noi”

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a transformat șanțul săpat în 2014 într-o prăpastie adâncă umplută cu ură.    

Leonid Ivanovici Kuratov este nostalgic după perioada în care sătenii din Cobasna mergeau să își vadă rudele din satele ucrainene și îi acuză pe americani, vorba lui, că i-a schimbat pe ucraineni din rădăcini.

„Ce frumos am trăit noi... Ce au făcut americanii ăștia!...”, a spus nostalgic Kuratov. „Pur și simplu, i-au schimbat pe oameni din rădăcini, i-au schimbat pe ucraineni din rădăcini. Cum au ajuns în starea asta? Ce s-a întâmplat cu ei? I-au zombat! Iată acum și pe moldoveni îi trag în NATO. Care, NATO?! În Europa, veți ajunge în... !”

De cealaltă parte, primarul satului Malîi Kuialnik, Serghei Palamarciuk, explică atitudinea localnicilor din satele ucrainene de la granița cu Transnistria prin caracterul regimului prorus secesionist de la Tiraspol.  

„Nu i-a zombat nicio Americă pe locuitorii acestor sate de hotar”, a spus Serghei Palamarciuk. Ei înșiși au înțeles că situația s-a înrăutățit, pentru că teritoriul Transnistriei este ocupat de trupele rusești și că locuitorii Transnistriei sunt implicați cumva în această acțiune negativă care au loc acum. Da, acum în Transnistria este liniște”.

„Nu vor fi probleme extraordinare acolo. Singurul pericol este existența acestor muniții în aceste depozite din Cobasna. Iată ce ne îngrijorează. Nu există pericol fizic din partea Transnistriei. Aici la noi stau detașamente de grăniceri, noi nu ne temem de o confruntare fizică”.

Totuși, cât de real ar fi ca una dintre părțile beligerante implicate în războiul din Ucraina să detoneze depozitul de la Cobasna? Si ce soluții nepericuloase există pentru a scăpa de miile de tone de muniții păstrate în regiunea transnistreană?

Vara trecută, Ucraina a atacat zeci de depozite de muniții rusești în Donbas, folosind rachete Himars furnizate de SUA pentru a lovi ținte în spatele liniilor frontului.

„Transnistria este un cancer pentru Moldova”

Un atac masiv ucrainean asupra a ceea ce este oficial teritoriul Moldovei, o țară prietenă, ar fi greu de justificat. Probabilitatea ridicată a victimelor civile ar trebui să acționeze ca un alt factor de descurajare, deoarece ar putea pune în pericol sprijinul diplomatic și militar occidental de care depinde Ucraina. Întrucât Cobasna se află la doar doi kilometri de granița cu Ucraina, explozia va avea cu siguranță un impact și asupra civililor ucraineni.

„Evident, Transnistria este o potențială amenințare pentru întreaga regiune, în primul rând, pentru Moldova și de asemenea pentru Ucraina”, a spus Anton Gherașcenko, consilier la MAI al Ucrainei, în iunie 2022. „Acolo sunt depozite militare, care pot să fie distruse foarte ușor în caz de necesitate. Transnistria este un cancer pentru Moldova și o problemă pentru Ucraina. Dacă poporul moldovenesc, Parlamentul, Președinția va decide să restabilească integritatea teritorială și va avea sprijin în acest sens, au dreptul să o facă”.    

Cel mai mare pericol pentru Cobasna poate proveni din cea mai prozaică dintre amenințări – o explozie accidentală.

Preocupări similare au fost evidențiate într-un raport OSCE, în urma vizitei ambasadorilor din noiembrie 2006 la Cobasna – ultima inspecție a unei echipe internaționale. Raportul spunea că nu există un inventar exact al munițiilor, în timp ce păstrarea acestora ar putea fi afectată de modul în care au fost depozitate.

În cazul în care Cobasna iese nevătămată din război, experții spun că munițiile ar trebui distruse la fața locului, mai degrabă decât să fie transportate în Rusia.

Condițiile de păstrare a munițiilor

Generalul de brigadă în rezervă, Vitalie Stoian, a executat din 1992, până în 2008 misiuni de deminare și de distrugere a obiectelor explozibile de pe teritoriul Republicii Moldova și din zone de conflict din strănătate.

„Dacă se dorește de executat acest lucru, trebuie făcut”, a spus Vitalie Stoian. „Dacă se va stabili că această muniție nu poate fi trasportată pe cale feroviară, aeriană, în afara Republicii Moldova, ar fi periculos, ceea ce este adevărat, și trebuie dezasamblat, cu cât mai repede începem, cu atât mai repede terminăm acest lucru”.

„Și în primul rând, ar trebui stabilit ce tipuri, ce categorii de muniții, câți ani respectiv are și se face prin două metode de regulă. Prima varianta testări chimice și a doua prin exetarea focului prin țeava tunului pentru a afla dacă este posibil să fie folosită”.

„Cum văd și cum ați relatat dvs. că are un termen de mare, ar fi logic, să fie distrusă prin metoda mecanică, ori explozibilă, ceea este foarte simplu. Dacă este posibil de transportat această muniție la un centru de instruire, acolo se distruge prin metoda explozibilă ori prin metoda mecanică, se dezasamblează, se scot focoasele dacă sunt instalate respectiv și extrage și substanța explozibilă”.

„Desigur, metoda explozibilă e mai puțin dorită din punct de vedere al ecologiei. Metoda mecanică este mai eficientă, dar mai costisitoare și ar dura o perioadă mai lungă. Întrucât distrugerea la fața locului este un proces costisitor și complex, Moldova ar trebui să înceapă să se pregătească pentru aceasta prin convocarea unei conferințe a țărilor și organizațiilor dispuse să contribuie, potrivit lui Sergiy Gherasimciuk, director executiv adjunct al Centrului de Politică Externă, Ukrainian Prism, de la Kiev.

„O parte din ele nu mai pot fi evacuate”

Conform unor documente ale Departamentului de Stat al SUA, publicate de Wikileaks, fostul ministru de Reintegrare, Vasile Șova, îi spunea în 2007 ambasadorului SUA la Chișinău că singura cale de soluționare a problemei munițiilor este evacuarea lor. În opinia lui, utilizarea lor pe loc ar presupune distrugerea a sute de rachete pe zi și ar dura o perioadă îndelungată. Astăzi, Șova și-a schimbat părerea.

„Trebuie să spun că a fost o perioadă în care Chișinău insista pe evacuarea munițiilor și trupelor ruse. A trecut foarte mult timp. Acum suntem în 2023”, a spus Șova. „Munițiile nu au devenit mai noi. Experții spun că o parte din ele nu mai pot fi evacuate, de aceea, este necesară distrugerea lor. Pentru a stabili un program și rezolvarea acestor probleme trebuie reluate negocierile”.        

„Va trebui să fiți precauți”

Fostul șef al Misiunii OSCE în Moldova, William Hill, a relatat că, în 1999-2006, deși se vorbea că evacuarea munițiilor în Rusia ar putea dura mulți ani, până la urmă, transportarea celor 21 de mii de tone a luat doar șase luni. 

„Am auzit opinii diferite despre cât de repede și cât de dificil ar putea să distrugi unele muniții în Cobasna”, a spus Hill. „Și răspunsul adevărat este că, într-adevăr, o parte din ele ar putea să fie periculoase. Va trebui să fiți precauți, dar noi nu știm exact cât va costa și nu știm cât de repede ar putea să fie. Dar cu certitudine, OSCE, sprinit de un fond voluntar, ar putea-o face, ar putea-o duce până la capăt”.

Secretarul de stat de la Ministerul Apărării, Valeriu Mija, a declarat pentru Cutia Neagră că întreține discuții permanente atât cu partea rusă, cât și cu omologii lor ucraineni pentru a preveni o dramă și o catastrofă ecologică.

„Noi tratăm această problemă profesionist”, a spus Valeriu Mija. „Cunoaștem relativ situația prin anumite informații pe care le primim de la colaboratorii noștri, inclusiv avem consultări de lucru cu reprezentanții Federației Ruse, inclusiv la Comisia Unificată de Control, Comandamentul Militar, unde se discută despre depozitul de la Cobasna. Suntem în dialog cu partenerii noștri din Ucraina pentru ca situația să nu fie escaladată în jurul depozitului de la Cobasna”.

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Bașcanii carburanților. Cum au explodat prețurile la benzină și motorină în R. Moldova
Cutia Neagră PLUS: „Sicriul” din Laundromat! Cum a fost îngropat dosarul angajaților BNM. Legătura dintre Tăbîrță și Platon

Duminică, 20 octombrie, urmărește cea mai importantă bătălie politică a anului 2024! Cei mai buni jurnaliști sunt aici pentru tine, de la 07:00-până la 00:00, suntem în direct! Află primul ce a ales și ce a decis Republica Moldova! ALEGE LIBER, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbaterilor electorale la TV8. Mariana Rață și Anatol Golea i-a așteptat în studioul Alege Liber pe: Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM, Andrei Năstase, candidat independent, Renato Usatîi, candidatul Partidului Nostru, Vasile Tarlev, candidatul Partidului Pentru Viitorul Moldovei și pe Natalia Morari, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
TV8 dă start dezbaterilor electorale! Mariana Rață și Anatol Golea i-au avut drept invitați în studioul Alege Liber pe: Tudor Ulianovschi, candidat independent /Octavian Țîcu, candidatul Blocului Împreună și Irina Vlah, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
PROMO/ Urmăriți cele mai tari dezbateri electorale, de luni, ora 19:55, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
(Partea II) Ediție specială la TV8 cu Mariana Rață și Anatolie Golea: Primele rezultate ale alegerilor locale generale 2023. Turul I
Alege liber
Alege liber
(Partea I) Ediție specială la TV8: Alegeri locale generale 2023!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbateri electorale la TV8. Invitați în platoul ALEGE LIBER sunt: - Lilian Carp (PAS) - Ion Ceban (MAN) - Victor Chironda (PPDA) - Ștefan Gligor (PS) - Platon Tatiana (FAS)
Alege liber
Alege liber
Dezbaterile electorale continuă la TV8. Astăzi, în platoul ALEGE LIBER au fost invitați candidații pentru funcția de primar al Capitalei: - Andrei Donică (Mișcarea Profesioniștilor Speranța); - Arina Spătaru (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa); - Vitalie Prohnițchi (Partidul Verde Ecologist); - Alla Popova (Patrioții Moldovei).
Alege liber
Alege liber
Astăzi, TV8 te ajută să-i cunoști pe următorii candidați pentru fotoliul de primar al Capitalei. În următoarea rundă de dezbateri se vor întâlni: - Ion Bulgac (CUB); - Diana Caraman (PCRM); - Ion Purice (PL); - Mihail Poleanschi (Congresul Civic).
Alege liber
Alege liber
Alege liber după ce privești dezbaterile de la TV8. Astăzi, în platoul dezbaterilor au fost invitați candidații pentru funcția de primar al Capitalei: - Vasile Bolea (RENAȘTERE); - Adrian Albu (PSRM); - Oleg Burlacu (PLDM); - Cristina Vulpe (ȘANSA); - Ruslan Popa (NOI). Alege Liber... cu TV8!
Alege liber
Alege liber
Analizăm campania electorală pentru alegerile locale. Vom avea turul doi în Chișinău? Ediție Specială cu Mariana Rață.
Alege liber
Alege liber
ALEGE LIBER! Continuăm dezbaterile electorale între candidații pentru funcția de primar de Chișinău. /Astăzi, toate întrebările vor fi pentru: - Dragoș Galbur (PNM); - Roman Mihăeș (PNL); - Vadim Brînzaniuc (PSDE); - Anatol Usatîi (PDCM).
Alege liber
Alege liber
Număr record de candidați înscriși în cursa pentru fotoliul de primar de Chișinău. Mariana Rață te invită să-i cunoști pe cei 27 de de concurenți. Primii invitați în studioul ALEGE LIBER de la TV8 sunt: - Vasile Costiuc, PP Democrația Acasă - Ruslan Codreanu, Blocul Ruslan Codreanu - Constantin Butucel, PACE - Ion Ștefăniță, Mișcarea Respect Moldova - Ștefan Urîtu, Voința Poporului - Munteanu Andrei, PP NOI
Alege liber
Alege liber
До выборов в местные органы власти осталось менее двух недель. На пост примара муниципия Бельц баллотируется 15 кандидатов. Кто эти люди и как они собираются решать проблемы Бельц? На эти и другие вопросы постараемся ответить в ходе дебатов, организованных телеканалом TV8. Во втором раунде дебатов участвуют кандидат от «Либерально-демократической партии Молдовы (ЛДПМ) Сергей Бурлаку, кандидат от Партии коллективного действия — «Гражданский конгресс» Марк Ткачук и кандидат от партии «Строим Европу дома» (PACE) Ион Страчук. Кандидат от партии ȘANSA Виктория Шапа, кандидат от партии «Альтернативная Сила Спасения Молдовы» Анастасия Светличный и кандидат от «Партии перемен» Николай Григоришин отказались от участия в дебатах.
Alege liber
Alege liber
До выборов в местные органы власти осталось менее двух недель. На пост примара муниципия Бельц баллотируется 15 кандидатов. Кто эти люди и как они собираются решать проблемы Бельц? На эти и другие вопросы постараемся найти ответы в ходе дебатов, организованных телеканалом TV8. В первом раунде дебатов участвуют кандидат от партии "Действие и солидарность" (PAS) Владимир Русу, кандидат от партии "Коалиция в поддержку единства и благосостояния" (CUB) Сергей Попович и кандидат от Партии коммунистов (ПКРМ) Александр Густой. Кандидат от «Нашей партии» Александр Петков и независимый кандидат Марина Кравченко отказались от участия в дебатах.
Alege liber
Alege liber
Ești gata de vot? Mariana Rață și Anatolie Golea, moderatorii dezbaterilor electorale de la TV8, te ajută să te informezi. De luni, 23 octombrie - Alege Liber - Alege TV8! Privește LIVE emisiunea, la ora 20:00!
Alege liber
Alege liber
Maraton de ediții speciale la TV8: Alegeri locale generale 2023

Гроза: Молдова потеряла два шанса на вступление в ЕС, нельзя потерять третий
Гроза: Молдова потеряла два шанса на вступление в ЕС, нельзя потерять третий
"Среди подозреваемых есть иностранцы". В полиции о вандализме госучреждений Молдовы
"Среди подозреваемых есть иностранцы". В полиции о вандализме госучреждений Молдовы
/ВИДЕО/ В Германии в пожаре сгорела одна из самых современных пожарных частей
/ВИДЕО/ В Германии в пожаре сгорела одна из самых современных пожарных частей
/ВИДЕО/ Первые заморозки: в Кишиневе начинается отопительный сезон
/ВИДЕО/ Первые заморозки: в Кишиневе начинается отопительный сезон
Россия снова атаковала Украину беспилотниками: в прифронтовых областях повреждены объекты инфраструктуры
Россия снова атаковала Украину беспилотниками: в прифронтовых областях повреждены объекты инфраструктуры

/VIDEO/ Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?

missing
21 сентября 2024, час 22:33

În ediția de astăzi a editorialului Verde-n ochi cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. 

Principalul motiv este frica de pușcărie. În momentul în care R. Moldova va deveni membră a UE, marii corupți din R. Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă -  case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi. Și nu mă refer aici la un vis frumos, ci la date concrete, confirmate oficial!

Ca să nu vă plictisesc cu multe cifre, am să vă arăt doar o hartă a lumii. Țările colorate în nuanțe de roșu sunt cele mai corupte din lume, iar cel colorate în galben - sunt cele mai puțin afectate de corupție. 

Așa cum se vede din desen, statele cele mai reziliente în fața corupției se găsesc în Uniunea Europeană. Iar Rusia se confruntă cu probleme de corupție, care se agravează de la an la an. Hărțile de mai sus prezintă Indicelui mondial de Percepție a Corupției. Dar haideți să vorbim despre lucruri și mai concrete.

Președinți, premieri, miniștri și deputați corupți există peste tot. Marea diferența este că în UE aceștia ajung să facă pușcărie. Iar în Rusia ei guvernează de zeci de ani. 

În ultimii 10 ani, în Uniunea Europeană, au existat mai multe cazuri notabile de condamnare a demnitarilor înalți pentru corupție:

Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a fost condamnat în 2013 la 4 ani de pușcărie;

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat în 2021 la 3 ani de închisoare  pentru corupție și trafic de influență;

Fost președinte al Camerei Deputaților din România, Liviu Dragnea (prietenul lui Vlad Plahotniuc), a făcut 2 ani de pușcărie pentru acte de corupție. La momentul condamnării, era cel mai influent politician și oligarh din România. 

Justiția din Uniunea Europeană a reușit, în ultimul deceniu, să trimită după gratii cel puțin 5 prim-miniștri corupți, iar alți cinci președinți de țară au fost sau mai sunt cercetați penal pentru acte de corupție. 

În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. 

Nu există niciun caz în care un fost prim-ministru sau fost președinte să fi fost condamnat pentru corupție. Asta chiar dacă Rusia clocotește de corupție înaltă. 

În Rusia, fac pușcărie nu corupții, ci cei care luptă împotriva corupției. Iar cei mai mari demascatori ai corupției au fost pur si simplu omorâți: 

Boris Nemțov, unul dintre principalii opozanți ai lui Putin și un aprig luptător împotriva corupției din Rusia, a fost împușcat cu aproape zece ani în urmă în plină stradă, chiar lângă zidurile Kremlinului;

Cu jumătate de an în urmă, un alt lider al opoziției și demascator al marelor fraude din Rusia, Alexei Navalii, a fost ucis în pușcărie. Fusese condamnat la 30 de ani de închisoare pentru că a avut curajul să vorbească despre averile impunătoare, adunate din fraudă, ale elitei politice rusești;

Jurnalista de investigații  Anna Politkovskaya, a fost împușcată în liftul blocului în care locuia pentru anchetele despre marea corupție din Rusia.

Cele mai mari fraude financiare din Moldova le avem „importate” tot din Rusia. În primul rând, mă refer la Spălătoria rusească. 22 de miliarde de dolari proveniți din Rusia au tranzitat sistemul bancar moldovenesc în drumul lor spre paradisuri fiscale. R. Moldova a ratat, în acest caz, să încaseze cel puțin 540 de milioane de dolari, taxe de stat.  

Furtul miliardului are de asemenea rădăcini rusești, în fraudă fiind implicate mai multe companii și bănci din Rusia. 

Aceste dosare cu prejudicii de miliarde de lei încă nu au finalitate, deși au trecut 10 ani de producerea lor. Justiția moldovenească încă nu a decis la ce sistem de luptă cu corupția să se racordeze: la cel rusesc - mărinimos cu corupții sau cel european - necruțător cu cei care fură din banii publici. 

Nicio țară din UE nu a vrut singură să se curățe de corupția înaltă. Statele UE care au excelat în lupta împotriva corupției, au făcut-o sub presiunea structurilor Uniunii Europene care au condiționat suportul cu progrese concrete în combaterea corupției mari. Cel mai ilustrativ pentru noi este cazul României. DNA a excelat nu grație voinței politice din Guvern și Parlament, ci în pofida obstacolelor puse de politicienii români. Aliatul DNA în acestă luptă a fost poporul și Comisia Europeană. 

Așadar, Vă spun verde-n ochi: e timpul să alegem ce fel de luptă cu corupția ne dorim în Moldova. După modelul european – cu marii corupți în pușcărie, sau după modelul rusesc – cu ei în fruntea statului. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

15 октября в Кишинев приедут восемь министров иностранных дел
15 октября в Кишинев приедут восемь министров иностранных дел
/ВИДЕО/ В Грозном произошел взрыв на заправке: есть погибшие, среди них дети
/ВИДЕО/ В Грозном произошел взрыв на заправке: есть погибшие, среди них дети
/ВИДЕО/ В Угненах предприятие по чистке ковров модернизировали на средства ЕС
/ВИДЕО/ В Угненах предприятие по чистке ковров модернизировали на средства ЕС
В России выдвинули новое обвинение против Платона: вывел из РФ еще более €450 млн
В России выдвинули новое обвинение против Платона: вывел из РФ еще более €450 млн
Как пророссийские политики в Молдове пытаются поставить знак равенства между "ЕС" и "войной"?
Как пророссийские политики в Молдове пытаются поставить знак равенства между "ЕС" и "войной"?

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. При цитировании опубликованных на сайте материалов обязательно указание в первом абзаце гиперссылки на страницу tv8.md.