Reabilitare cu probleme. Trotuarele și parcările din Centrul Istoric al Chișinăului sunt reamenajate cu multe abateri, susține fostul viceprimar al Capitalei, Victor Chironda. Acesta spune că muncitorii se conduc după niște schițe, care nu corespund normelor. De exemplu, parcările sunt prea mici, iar mașinile ori stau cu capota pe trotuar ori ies cu partea din spate la drum. În replică cei de la primărie susțin că toate problemele vor fi remediate.
„Bordura asta, inițial, era pusă acolo pe mijloc. Deci, rămânea un trotuar foarte și foarte îngust. Când am venit și am făcut aici gălăgie și am început să întreb ce se întâmplă, ei imediat au mutat bordura cu un metru. Din această cauză locul de parcare s-a micșorat.”
Victor Chironda a fost, pentru prima dată, pe șantierul de pe strada Vlaicu Pârcălab, încă acum o săptămână, după care s-a dus la direcția responsabilă de domeniu. Până la urmă, urbanistul a constat că proiectul de reabilitare a spațiului pietonal nu este unul complet așa cum se cere și că muncitorii se conduc după niște schițe care nu corespund standardelor legale. Cu ochiul liber se vede că mașinile nu încap în locurile de parcare, nu doar pe strada Vlaicu Pârcălab, dar și pe cele adiacente - recent reabilitate, mai spune Chironda.
„Uitați-vă cum stau toate mașinile în zona pietonală. Cât este de plăcut sau normal ca pietonii să circule și să șteargă parbrizele la mașini.”
Au semnalat gafele și unii șoferi din zonă. Acest bărbat, de exemplu, este constructor de profesie și spune că și încercat să discute cu muncitorii de pe șantier.
„Absolut nu este comod. Am vorbit despre asta și anterior. Mașina nu încape în parcare, oricum au continuat astfel. Nu este unghi. De două ori a fost arhitectorul aici, care a făcut schimbări. Eu nu sunt împotriva spațiilor verzi, dar se să gândească și la faptul că în Centrul Capitalei nu avem parcări.”
De cealalată parte, Vitalie Mihalache, șeful Direcției Mobilitate Urbană, spune că pe strada Vlaicu Pârcălab mașinile vor putea parca orizontal, ceea ce nu este valabil și pentru celelalte adrese, precum Alessandro Bernardazzi, unde pavajul indică clar parcarea în unghi.
Noi nu am stabilit că mașinile trebuie să fie încadrate pe zona amenajată de parcare. Parcările se amenajează în marea majoritate a cazurilor longitudinal. În condițiile fictive mașinile vor încăpea în zona amenajată pentru parcare așa încât a nu crea careva impedimente pe stradă și fără a fi încadrate pe zona pietonală.”
„O altă neregulă este că aceste locuri de parcare au fost amenajate prea aproape de intersecție. Conform Regulamentului Circulației Rutiere distanța trebuie să fie de cel puțin 15 metri, pe când aici avem aproximativ opt metri.”
Șirul poate continua.
„Acest copac putea fi mutat sau tăiat și plantat altul, pentru ca să fie o linie clară. Acum acest copac nu o să aibă unde crește, vedeți în jur totul este betonat. El cu timpul o să se usuce și o să rămână așa pus pavajul. Ce o să fie în zona asta, iarăși nu este clar.”
În replică, Mihalache spune că neregulile vor fi remediate mai târziu, ceea ce înseamnă muncă dublă.
„Soluțiile care le-a dat proiectantul, necătând că sunt indicate în proiect, urmează în teren să fie adaptate după situație și inclusiv ajustate în funcție de ceea ce avem în stradă și în preajma caselor de locuit. Avem scări care au fost construite și ieșite în afara casei sau în afara blocului, care au fost construite neautorizat.”
Potrivit documentului, publicat la licitație, reparația trotuarelor din Centrul Istoric al Chișinăului costă primăria peste 113 milioane de lei.