Război în Ucraina, ziua 466: Tragedie la Dnipro, întâlnire secretă, aerodrom atacat și un nou indiciu înainte de contraofensivă

missing
04 июня 2023, час 20:29

​Rusia a lansat un nou val de atacuri aeriene asupra Ucrainei la începutul zilei, sistemele de apărare aeriană respingând toate rachetele și dronele care se apropiau de Kiev, potrivit oficialilor militari. Iar în seara zilei de 3 iunie, armata rusă a lansat un atac cu rachete Iskander lângă oraşul Dnipro din centrul Ucrainei, care a lovit o clădire cu două etaje, ucigând o fetiță de doi ani și rănind 22 de persoane, printre care cinci copii.

UPDATE Duminică, 4 iunie, invadatorii ruși au tras asupra orașului Volcensk, regiunea Harkov. În urma bombardamentelor inamice, clădiri de locuințe au fost avariate, doi civili, care aveau 74 și 62 de ani, au fost uciși, a informat parchetul regional Harkov pe Telegram. Oponenții au tras și în satul Zolocev, Casa Copiilor și Creativității Tineretului a fost avariată, o femeie de 37 de ani și un bărbat de 40 de ani au fost răniți. Potrivit informațiilor preliminare, inamicii au fost loviți de artilerie. „În jurul prânzului, militari ai Forţelor Armate RF au tras în satul Peschanoe, raionul Kupiansk. O femeie de 58 de ani a fost rănită”, a adăugat procuratura.

UPDATE Statele Unite consideră că mult așteptata contraofensivă ucraineană va duce la recuperarea de către Kiev a unor „teritorii semnificative din punct de vedere strategic”, a declarat Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate naţională al președintelui american Joe Biden, la postul CNN. „Cât de mult mai exact, în ce locuri, asta va depinde de evoluțiile de pe teren, pe măsură ce ucrainenii vor demara această contraofensivă”, a spus Jake Sullivan. „Dar noi credem că ucrainenii vor avea succes în această contraofensivă”. 

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că se așteaptă la vreun soi de negocieri până la sfârșitul acestui an, Sullivan nu a vrut să ofere niciun fel de calendar, dar a spus că evoluțiile de pe câmpul de luptă vor avea un „impact major” asupra oricărei negocieri viitoare. „Dar ce voi spune e următorul lucru: Președintele Zelenski însuși a spus că acest război se va încheia în cele din urmă prin diplomație”, a afirmat Sullivan.

UPDATE Poliţia rusă a arestat duminică, în centrul Moscovei, mai mulţi activişti care cereau eliberarea liderului încarcerat al opoziţiei, Aleksei Navalnîi, care împlineşte astăzi 47 de ani, transmite Agerpres.

UPDATE Ministerul Apărării al Ucrainei a publicat un videoclip cu personal militar și un indiciu elocvent înainte de viitoarea contraofensivă. „Planurile iubesc tăcerea. Nu va fi niciun anunț despre început”, a spus ministrul adjunct al Apărării, Anna Maliar. Videoclipul prezintă militari ucraineni în diferite sectoare ale frontului, toți cu armele în mână și pe fundalul echipamentului militar. Fiecare dintre apărătorii din videoclip arată același gest - tăceți.

UPDATE Jumătate dintre adăposturile din Kiev verificate de o comisie specială nu funcționează - nu sunt gata de utilizare sau nu au putut fi deschise. Acest lucru a fost anunțat de ministrul industriei strategice al Ucrainei, Oleksandr Kamișin, pe Telegram. Acesta a publicat statistici detaliate despre rezultatele verificării începând cu dimineața zilei de 4 iunie. „Am ascultat rezultatele lucrărilor comisiei de auditare a adăposturilor din Kiev pentru prima zi de lucru. Începând de astăzi, la ora 8 dimineața, au fost verificate 1078 de obiecte. Jumătate dintre ele nu funcționează - nu sunt gata de utilizare sau comisia nu a putut deschide”, a spus el.

UPDATE În acest weekend, în timpul Summitului de Securitate din Asia de la Singapore, înalți oficiali ai aproximativ 20 dintre cele mai mari agenții de informații din lume au avut o întâlnire secretă. Acest lucru este raportat de Reuters, citând cinci surse informate. Sunt puține detalii despre discuțiile specifice care au avut loc în timpul întâlnirii secrete. Dar sursele spun că discuțiile au inclus războiul condus de ruși în Ucraina și crima transnațională. Potrivit uneia dintre surse, la întâlnire nu a fost nici un reprezentant rus. Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Volodimir Gavrilov, a participat la întâlniri oficiale din Singapore, dar, potrivit acestuia, nu a participat la întâlnirea de informații. Sursele spun că tonul întâlnirii a fost mai degrabă de cooperare decât de confruntare, menționând că întâlnirile secrete din Singapore nu sunt noi, dar au fost ținute secrete.

Astfel de întâlniri sunt găzduite de guvernul din Singapore și au fost ținute discret de câțiva ani într-o locație separată, în același timp cu summitul de securitate, au spus sursele.  „Întâlnirea este un punct important pe agenda internațională în umbră... Există un cod nespus în rândul serviciilor de informații despre ceea ce pot spune atunci când o diplomație mai formală și deschisă este dificilă. Acesta este un factor foarte important în perioadele de tensiune, iar evenimentul de la Singapore contribuie la acest lucru”, a spus o persoană familiară cu discuțiile. 

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Singapore a declarat că, în timp ce participă la summit, înalți oficiali ai serviciilor de informații profită de ocazie pentru a se întâlni cu omologii lor. „Ministerul Apărării din Singapore poate facilita unele dintre aceste întâlniri bilaterale sau multilaterale. Participanții au găsit astfel de întâlniri pe margine utile”, a spus purtătorul de cuvânt. Summitul principal a inclus sesiuni plenare de trei zile cu participarea a 600 de delegați din 49 de țări, precum și o serie de întâlniri bilaterale și multilaterale. 

UPDATE Președintele parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk, a mers în Turcia și s-a întâlnit cu luptătorii de la Azovstal, care au fost eliberați în toamnă din prizonieratul rusesc și se află acum sub protecția guvernului turc. Printre aceștia se numără comandantul Regimentului Azov, Denis Propopenko, adjunctul său Sviatoslav Palamar și comandantul pușcașilor marini, Serhii Volînski.

UPDATE Prim-vicepreședintele Dumei de Stat a declarat că Rusia nu a reușit să îndeplinească niciunul dintre obiectivele pe care și le-a propus pentru „operațiunea militară specială” din Ucraina. Konstantin Zatulin, a subliniat că dintre obiectivele declarate oficial de Rusia la începutul invaziei - „denazificarea, demilitarizarea, neutralitatea Ucrainei și protecția locuitorilor din Republicile Populare Donețk și Lugansk” - niciunul nu a fost de fapt atins. Zatulin a mai remarcat că, pe măsură ce războiul a continuat, aceste obiective au încetat să mai aibă o semnificație reală și a sugerat că forțele ruse ar fi trebuit să fie mai agresive în eforturile de a împinge forțele ucrainene înapoi de la granițele regiunilor Donețk și Lugansk.

UPDATE Patru persoane au fost reținute în cadrul unei anchete penale privind moartea unei femei din Kiev în fața unui adăpost antiaerian încuiat, a anunțat biroul procurorului regional din Kiev. Procuratura a precizat că o persoană, un agent de securitate care nu a descuiat ușile, a rămas în arest, în timp ce alte trei persoane, inclusiv un oficial local, au fost plasate în arest la domiciliu, a relatat Associated Press.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Iurii Ihnat, a declarat la televiziunea națională că patru din cele șase rachete de croazieră trase de ruși azi-noapte au fost doborâte de apărarea aeriană, iar două au lovit un „aerodrom operațional” din apropierea orașului Kropivnițki din centrul țării. El a adăugat că două dintre cele cinci drone de fabricație iraniană lansate de Rusia au lovit și infrastructuri din nordul regiunii Sumî.

UPDATE Autoritățile ruse din Crimeea, au dat noi declarații despre ce s-a întâmplat în Djankoi. Cinci drone au fost doborâte, iar patru au fost bruiate și nu și-au atins țintele, a spus duminică un oficial rus. Nu s-au înregistrat victime, dar au fost sparte ferestrele la mai multe case, a declarat Serghei Aksionov, șeful administrației ruse din Crimeea, pe Telegram. El a adăugat că o dronă neexplodată a fost găsită pe terenul unei case de locuit, ceea ce a forțat evacuarea temporară a aproximativ 50 de persoane din zonă, scrie Reuters.

UPDATE Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 470 de soldați, 8 tancuri, 10 alte blindate de luptă, 22 de tunuri, 16 diferite vehicule, 1 lansator multiplu de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 4 echipamente speciale și 10 drone.

UPDATE Bombardamentele ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod au continuat în cursul nopții de duminică spre luni, iar sute de copii au fost evacuați departe de graniță, a spus duminică guvernatorul Viaceslav Gladkov. „Peste noapte, situația a fost destul de agitată”, a scris Gladkov pe Telegram, afirmând că districtele Shebekino și Volokonovski au suferit „multe” pagube în urma bombardamentelor din timpul nopții. Peste 4.000 de persoane au fost relocate în locuințe temporare în această regiune, a adăugat el.

UPDATE În noaptea de 4 iunie, armata Federației Ruse a lovit orașele Ucrainei cu rachete și drone de tip Shahed. Forțele de apărare aeriană au distrus patru rachete de croazieră și trei drone kamikaze. „Ocupanții continuă atacurile de noapte asupra teritoriului Ucrainei cu drone și rachete de croazieră asupra instalațiilor militare și a infrastructurii critice”, a declarat comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Unian.

UPDATE Rușii vor fi traşi la răspundere pentru tot ce au făcut împotriva Ucrainei, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, pe Telegram. „Dnepr. Rușii au atacat orașul. Au căzut între două clădiri de locuințe cu două etaje. Din păcate, sunt oameni sub dărâmături. Toate serviciile funcționează”, a subliniat șeful statului nostru.

Zelenski a adăugat că Federația Rusă „demonstrează încă o dată că este un stat sponsor al terorismului”. „Pentru tot ce s-a făcut împotriva statului și poporului nostru, rușii vor fi trași la răspundere”, a spus Zelenski.

UPDATE A avut loc o explozie în comunitatea Podgorodno din districtul Dneprovsk.  Acest lucru a fost anunțat de șeful OVA din Dnepropetrovsk, Serhii Lisak. „O clădire rezidenţială cu două etaje a fost avariată. Sunt oameni sub dărâmături”, a spus el. În total, 22 de persoane au fost rănite, inclusiv cinci copii.

Salvatorii au scos cadavrul unei fetițe de doi ani de sub dărâmături din suburbiile Dnipro. „Două clădiri cu două etaje, între care a lovit o rachetă inamică, au fost parțial distruse. Au fost avariate și 10 case particulare, o mașină, un magazin și gazoducte”, a declarat Serhii Lisak. În plus, în noaptea de 4 iunie, rușii au lovit Nikopolul cu artileria, în urma căreia două mașini au luat foc.

UPDATE În pofida unei recente atenuări a luptelor din Bahmut, confruntările din jurul orașului distrus din estul Ucrainei continuă, Moscova suferind pierderi semnificative, au afirmat duminică forțele armate ale Kievului, potrivit Reuters. Comandamentul militar suprem al Ucrainei a menționat în raportul său zilnic de duminică faptul că forțele rusești au desfășurat două operațiuni nereușite în jurul Bahmutului și au lansat o serie de atacuri aeriene și bombardamente de artilerie asupra satelor din apropiere.

Șeful grupului de mercenari ruși Wagner Group a declarat sâmbătă că 99% dintre luptătorii săi au părăsit Bahmut după asaltul lor de luni de zile, în cea mai lungă și sângeroasă bătălie din război. Serviciile de informații britanice au afirmat sâmbătă că Rusia a continuat să desfășoare unități ale armatei regulate în sectorul Bahmut, înlocuind luptătorii Wagner. Ucraina a spus la sfârșitul lunii trecute că luptele s-au atenuat în zonă, dar comandantul forțelor terestre ale națiunii, Oleksandr Sîrskii, a declarat sâmbătă că forțele ucrainene continuă să lupte acolo.

Bahmut, unde odată locuiau 70.000 de oameni, nu are nicio valoare strategică, potrivit analiștilor militari. Dar Moscova a declarat că capturarea acesteia ar fi o piatră de hotar pentru a avansa mai mult în regiunea industrială Donbas, pe care susține că a anexat-o.

UPDATE O dronă a fost doborâtă la Djankoi, în Crimeea, a anunțat duminică un oficial rus instalat din peninsulă. „Există pagube la ferestrele mai multor case dintr-un cartier rezidențial” în urma incidentului de peste noapte, a scris Oleg Kriucikov pe Telegram. Rusia are o bază militară aeriană în apropiere de Djankoi.

UPDATE Rusia a lansat un val de atacuri aeriene asupra Ucrainei, duminică dimineaţă, iar sistemele de apărare au respins toate rachetele şi dronele în timp ce se apropiau de Kiev, afirmă oficiali militari din capitală, relatează Reuters. „Potrivit informaţiilor preliminare, nicio ţintă aeriană nu a atins capitala”, a afirmat, pe Telegram, duminică dimineaţa, Serghei Popko, şeful administraţiei militare. „Apărarea aeriană a distrus tot ce se îndrepta spre oraş, chiar la distanţă”, a spus el.

Rusia a atacat în mod repetat Kievul, începând din luna mai, în special noaptea, înaintea unei mult-aşteptate contraofensive ucrainene pentru a recâştiga teritoriu, oficialii ucraineni afirmând că aceasta este o încercare de a induce suferinţe psihologice civililor. Martori au declarat pentru Reuters că au auzit mai multe explozii în regiunea Kiev, dar nu şi în oraş, părând că sistemele de apărare aeriană şi-au atins ţintele. Întreaga Ucraină s-a aflat sub alertă de raid aerian pentru aproape trei ore. Există relatări neverificate pe conturi ucrainene de pe reţelele sociale privind explozii auzite la Krivoi Rog, în sudul Ucrainei, în apropiere de oraşul Kropivnițki, din centrul ţării, şi în regiunea Sumî, din nord-est. Până în prezent, nu există informaţii oficiale despre acestea.

UPDATE Contraofensiva ucraineană ce urmează să aibă loc va fi „foarte impresionantă”, a spus la BBC Radio 4 generalul David Petraeus, fost director CIA și fost șef al forțelor internaționale din Irak și Afganistan, potrivit The Guardian. Petraeus, ce are o experiență de 37 de ani în armata americană, a explicat cum vor lovi trupele ucrainene liniile inamice. Viziunea sa este interesantă nu numai datorită vastei sale experienței de luptă, ci și prin prisma faptului că a fost recent la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și cu alți înalți oficiali ucraineni.

Ce a spus generalul David Petraeus despre operațiune: „Cred că această contraofensivă va fi foarte impresionantă. Părerea mea este că vor obține un efect de arme combinate, cu alte cuvinte, vor reuși să desfășoare cu succes operațiuni de arme combinate în care vor avea geniști care vor sparge obstacolele și vor dezamorsa câmpurile de mine și așa mai departe; blindate care vor fi protejate de infanterie împotriva rachetelor antitanc; apărarea aeriană care va ține avioanele rusești departe de ei; războiul electronic care le va bruia frecvențele radio; logistica chiar în spatele lor; artileria și mortierele chiar în față. Și cel mai important dintre toate... este că, pe măsură ce elementele de avangardă ajung inevitabil la un punct culminant după 72-96 de ore - fizic, asta e tot ce se poate face - și vor fi suferit pierderi... sunt unități de rezervă care vor continua să avanseze, să profite de elan și să mențină ritmul și cred că asta poate disloca întreaga apărare rusă din acea zonă, apoi cred că se vor deschide și alte oportunități pe flancuri”.

UPDATE Legiunea „Libertatea Rusiei” care a efectuat în ultima vreme incursiuni pe teritoriul rusesc dinspre Ucraina a spus sâmbătă că armata Moscovei își bombardează propria populație, scrie HotNews. „Armata lui Putin își continuă bombardamentele haotice asupra regiunii Belgorod. În încercarea de a lovi cumva forțele noastre, inamicul lovește așezările cu tiruri, fără să țină cont de victimele civile”, se spune pe pagina de Twitter a grupării. Legiunea „Libertatea Rusiei" este o grupare rusă cu baza în Ucraina, condusă de o figură a opoziției ruse, Ilia Ponomarev, care spune că acționează în interiorul Federației pentru răsturnarea regimului Putin. Organizația a afirmat sâmbătă că toți locuitorii din zonă care vor să fugă de bombardamente pot beneficia de un „coridor umanitar” pentru a se adăposti în Ucraina.

UPDATE Detaşamente ale unităţii cecene Ahmat sunt angajate în lupte grele împotriva armatei ucrainene în împrejurimile oraşului Doneţk, a afirmat sâmbătă Ministerul rus al Apărării. Se vrea discordie între Wagner şi Ahmat, acuză Prigojin, care denunță „jocurile periculoase” ale celor din „turnurile Kremlinului”.

UPDATE Șeful grupului paramilitar Wagner a declarat sâmbătă că este pregătit să își trimită unitățile pentru a apăra regiunea rusă Belgorod, de lângă granița cu Ucraina și care a fost lovită de bombardamente și atacuri intense în ultimele zile, transmite AFP. „Singurul lucru pe care îl vom cere este muniția, pentru a nu ajunge, cum se spune la noi acasă, cu fundul gol în frig”, a adăugat Prigojin.

UPDATE Ministrul indonezian al apărării a propus sâmbătă un plan de pace pentru războiul din Ucraina, solicitând o zonă demilitarizată și un referendum al Națiunilor Unite în ceea ce el a numit teritoriile disputate. Mai mulți oficiali ucraineni au respins ideea, spunând că seamănă mai degrabă cu un plan rusesc.

Război în Ucraina, ziua 465: Plan de pace, furia lui Soloviov și gluma lui Blinken. Zelenski: "Contraofensiva nu e film"
Război în Ucraina, ziua 464: Sancțiuni oligarhilor din Moldova, alertă la Kiev și atac în Rusia! SUA: „Eșec strategic al Moscovei”

Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!

/ВИДЕО/ В Молдове финансово поддержат строительство ветряков и солнечных панелей
/ВИДЕО/ В Молдове финансово поддержат строительство ветряков и солнечных панелей
/ВИДЕО/ В США произошло покушение на Дональда Трампа. Стрелок убит
/ВИДЕО/ В США произошло покушение на Дональда Трампа. Стрелок убит
/ВИДЕО/ В Кошернице прошла выставка технологий и инноваций в плодоводстве «День фруктов»
/ВИДЕО/ В Кошернице прошла выставка технологий и инноваций в плодоводстве «День фруктов»
Турция, Болгария и Греция остаются наиболее популярными направлениями у молдован
Турция, Болгария и Греция остаются наиболее популярными направлениями у молдован
/ФОТО/ Куда сходить с совсем маленьким ребёнком в Кишиневе? 5 проверенных мест в подборке TV8
/ФОТО/ Куда сходить с совсем маленьким ребёнком в Кишиневе? 5 проверенных мест в подборке TV8

14 июля 2024, час 11:00

Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un consilier PSRM de la Bălți a fost reținut, după ce a fost implicat într-o bătaie.„Provocare criminală organizată”, au reacționat socialiștii. De la ce a pornit totul? / Concursul pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat. Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile. Cum și-au argumentat deciziile? /Dezastru ecologic la nordul țării. De mai bine de cinci decenii, deșeurile din orașul Glodeni sunt aruncate pe un câmp de la periferia orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Guvernarea de la Chișinău speră că procesul se va încheia până în anul 2030. / O nouă schemă de escrocherie. Mai mulți cetățeni au primit conturi de plată pentru ca să-și poată primi coletele de peste hotare. / Fermierii amenință, din nou, cu proteste. De această dată sunt nemulțumiți că statul nu va mai prelungi restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se dă startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Este un moment solemn, organizat la Luxembourg, unde a zburat mai bine de jumătate din Cabinetul de Miniștri de la Chișinău. / Calea Ferată din Moldova a intrat, din nou, în datorii. Întrepriderea se confruntă cu pierderi uriașe și are restanțe la plata salariilor angajaților încă din luna martie. Ce soluții au autoritățile / Flăcările au cuprins una dintre cele mai înalte clădiri din Bălți. Doi pensionari au fost duși la spital, iar zeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu izbucnit într-o clădire cu 16 etaje.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi de doliu național în Republica Moldova. Cu cărți în mâini și flori, zeci de oameni au venit să-l petreacă pe maestrul Spiridon Vangheli pe ultimul drum! /Circulația pe podul Mihai Viteazul ar putea fi închisă pentru două luni. Solicitarea a fost făcută de agentul economic, care se ocupă de reparația podului. Pe unde ar putea circula șoferii? /Un tânăr a căzut de pe o stâncă de la o înălțime de circa 30 de metri. Cazul a avut loc în seara de 23 iunie, pe teritoriul mănăstirii Saharna din Rezina. Victima a fost transportată la spital.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guguță a rămas orfan. Celebrul Spiridon Vangheli a decedat la onorabilă vârsta de 92 de ani. / Fosta șefă a asistenței sociale din Bălți a fost reținută. Aceasta este acuzată că a luat cinci mii de euro mită ca să nu intervină în planul de deposedare de apartamente a doi bătrâni singuratici. /Mașinile fugarului Ilan Șor au fost scoase la licitație în efortul de a recupera prejudiciile aduse de frauda bancară. Cât costă acestea?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apa din Nistru poate fi contaminată, în urma unei scurgeri de reziduri în regiunea transnistreană. Ministerul Mediului de la Chișinău ne recomandă să evităm scăldatul în aval de orașul Tighina, până vor fi gata rezultele unei analize prelevate de Agenția de Mediu. / La un an după lansare, compania finaciară Revolut pleacă din Republica Moldova. Clienții au fost anunțați că din 20 iulie nu vor mai putea face operațiuni prin aplicație. /România a decis a decis donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Anunțul vine în ziua în care și președintele Iohannis a declarat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în favoarea candidatului olandez.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O șefă de secție de la asistența socială din Bălți a fost reținută de ofițerii anticorupție. Aceasta și câțiva dintre colegii ei sunt suspectați că a lăsat fără apartamente doi pensionari singuratici. / Deși a fost finalizat, drumul Leova-Bumbăta nu poate fi dat în exploatare. Primarul de la Leova refuză recepția atât timp cât Procuratura Anticorupție investighează cine și cât a furat din acest proiect de infrastructură. / O competiție din Rusia a certat Guvernul de la Chișinău cu mai multe federații sportive din țară. Ministerul Educației amenință că va tăia finanțările celor care au trimis sportivi la Kazan, calificând participarea noastră la competiție drept act de încurajare a agresorului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Italia s-a angajat să sprijine Republica Moldova în parcursul său european, dar și în domeniul cultural. Două acorduri în acest sens au fost semnate, astăzi, la întâlnirea oficială a șefei statului Maia Sandu și omologul său italian, Sergio Mattarella. /Mai mulți bani pentru petroliști. Autoritățile le-au dat voie companiilor petroliere să încaseze cu 11 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină sau benzină. / Liderii Uniunii Europene au încheiat luni discuțiile privind posturile de conducere ale blocului comunitar pentru următorii cinci ani fără a ajunge la un acord, urmând să ia o decizie la summitul de săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.

/ВИДЕО/ ЕС выделит Молдове €100 млн помощи для "повышения устойчивости"
/ВИДЕО/ ЕС выделит Молдове €100 млн помощи для "повышения устойчивости"
Пропавший в Чимишлии подросток нашелся (Обновлено)
Пропавший в Чимишлии подросток нашелся (Обновлено)
/ФОТО/ В Подмосковье разбился пассажирский самолет: погибли три члена экипажа
/ФОТО/ В Подмосковье разбился пассажирский самолет: погибли три члена экипажа
/ВИДЕО/ В парламенте пройдут слушания по делу об убийстве на Рышкановке
/ВИДЕО/ В парламенте пройдут слушания по делу об убийстве на Рышкановке
/ВИДЕО/ Белеу - обмелело. Самое большое озеро Молдовы на грани исчезновения
/ВИДЕО/ Белеу - обмелело. Самое большое озеро Молдовы на грани исчезновения

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. При цитировании опубликованных на сайте материалов обязательно указание в первом абзаце гиперссылки на страницу tv8.md.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram