Război în Ucraina, ziua 448: Atac masiv la Odesa! Rusia face din deget Moldovei, iar SUA și-au dezvăluit arsenalul nuclear

missing
17 мая 2023, час 23:05

Chișinăul a decis să denunțe acordul privind schimbul de informații privind protecția frontierelor externe ale statelor membre ale Comunității Statelor Independente (CSI). SUA au publicat noi statistici privind dimensiunea arsenalului său de arme nucleare, în timp ce încearcă să constrângă Rusia să-și îndeplinească obligațiile din Noul Tratat START. Oficialii ucraineni au declarat că au interceptat cu succes toate cele șase rachete hipersonice lansate de ruși, dar armata ucraineană a refuzat să comenteze afirmația rușilor conform căreia un sistem Patriot a fost lovit în atacul masiv.

Volodimir Zelenski a salutat promisiunea Regatului Unit şi a Olandei de a crea o "coaliție internațională" pentru a oferi sprijin pentru avioanele de vânătoare Ucrainei, precum şi sprijinul Franței pentru această coaliție, pe care le-a considerat un "bun început", notează Mediafax. Liderii celor 46 de ţări membre ale Consiliului Europei au deschis un ”registru al pagubelor” cauzate de Rusia în războiul din Ucraina, la un an după ce au exclus Moscova din Consiliul Europei. Totodată, șeful serviciului de informaţii miliare din Ucraina, Kirilo Budanov, l-a lăudat pe Evgheni Prigojin, liderul trupelor Wagner.

UPDATE Autorităţile moldoveneşti sunt obligate să respecte alegerea locuitorilor din regiunea autonomă găgăuză, care au spus un „nu” univoc ideii de rupere a legăturilor cu Rusia, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în condiţiile în care autorităţile centrale de la Chişinău suspectează fraude la votul în urma căruia a fost aleasă în funcţia de guvernator (başcan) Evghenia Guţul, candidata prorusă susţinută de Partidul ŞOR.

UPDATE Mai multe rachete ar fi lovit instalațiile militare din Odesa, scrie presa ucraineană. Ar fi fost pornită o alarmă aeriană.

 

UPDATE Numărul kazahilor care cred că Rusia vecină le-ar putea invada țara, fostă republică sovietică, s-a dublat în ultimele șase luni, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, relevă rezultatele unui sondaj de opinie realizat de cercetătorii kazahi, publicat miercuri, relatează Reuters, potrivit Rador.

UPDATE Şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a propus adăugarea a 3,5 miliarde de euro la un fond utilizat pentru finanţarea ajutorului militar pentru Ucraina, au declarat miercuri surse din UE, citate de Reuters.

UPDATE Belarusul, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei, cu care are o formă de stat unional, a restabilit parţial controalele la graniţa cu vecinul său, a declarat miercuri ministrul belarus de externe, Serghei Aleinik, potrivit Associated Press.

UPDATE Într-un moment în care Moscova încearcă să accelereze recrutarea de cetățeni din fostele republici sovietice din Asia Centrală, Kârgâzstanul l-a condamnat la zece ani de închisoare pe unul dintre cetățenii săi care a luptat alături de forțele rusești în Ucraina, potrivit Le Monde. Zeci de cetățeni din republicile din Asia Centrală au fost uciși în Ucraina în ultimele luni, potrivit presei locale, majoritatea dintre ei alăturându-se armatei ruse sau grupului paramilitar rus Wagner, scrie G4media.

UPDATE Rusia nu a primit detalii ale propunerilor de pace pentru încheierea războiului din Ucraina evocate de preşedintele brazilian Lula da Silva şi de cel sud-african Cyril Ramaphosa, dar este dispusă să le studieze, declarat miercuri, 17 mai, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, potrivit agenţiei EFE.

UPDATE Şeful Direcției Principale de Informații (GUR) din Ministerul ucrainean al Apărării, Kirilo Budanov, a explicat la cine anume s-a referit atunci când a vorbit într-un interviu despre "uciderea rușilor oriunde în lume", notează RBC , potrivit Rador. Oficialul a subliniat că este vorba, în special, despre criminalii de război. RBC notează că, în timpul unui interviu pentru Yahoo News, jurnalistul a abordat subiectul asasinării propagandistei ruse Daria Dughina, cerându-i lui Budanov să comenteze cazul respectiv. "Nu continuați acest subiect. Tot ce voi comenta este că noi am ucis și vom continua să ucidem ruși oriunde în această lume, până la victoria completă a Ucrainei" - a scris Yahoo News, menţionând că declaraţia aparţine lui Budanov.

UPDATE Kazahstan şi Rusia au stabilit ruta pentru viitorul gazoduct care va sprijini livrările între cele două ţări şi către China, a informat ministrul kazah al Energiei, potrivit Adevărul.

UPDATE Rușii au bombardat regiunea ucraineană Harkov de peste 140 de ori în ultima lună, susțin oficialii ucraineni, potrivit Sky News.Regiunea se află în nord-estul țării, potrivit Știripesurse.

UPDATE Ultima navă cu cereale urmează să plece azi din Ucraina în baza acordului care permite exportul de cereale ucrainene în condiții de siguranță la Marea Neagră. Anunțul făcut de ONU a venit cu o zi înainte ca acordul să expire, în condițiile în care Rusia nu vrea să-l prelungească dacă nu primește facilități pentru exportul îngrășămintelor și cerealelor sale, relatează Reuters, potrivit Digi24.

UPDATE Ungaria va bloca următoarea tranșă de sprijin militar din partea Uniunii Europene pentru Ucraina și orice nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, dacă Kievul nu va elimina banca ungară OTP de pe lista neagră, a declarat, miercuri, ministrul de externe ungar, Péter Szijjárto, potrivit Știripesurse.

UPDATE Războiul din Ucraina împotriva forțelor rusești oferă lecţii Taiwanului, arătând cum o armată mai mică poate rezista unei forțe mai mari, a declarat marţi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, transmite AFP, citată de Agerpres. „Am învățat o serie de lecții importante odată cu războiul din Ucraina (…) împotriva Rusiei”, a spus şeful Pentagonului, întrebat în cursul unei audieri parlamentare asupra strategiilor de apărare ale Insulei Taiwan în cazul unei eventuale invazii chineze.

UPDATE Moscova împărtășește poziția președintelui francez Emmanuel Macron potrivit căreia viitoarea arhitectură a securității europene ar trebui să prevadă o lipsă a confruntării cu Rusia, a declarat miercuri ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexandr Grușko, citat de Interfax.

UPDATE Ucraina a negat miercuri că o rachetă hipersonică rusă ar fi distrus un sistem de apărare antirachetă Patriot, fabricat în SUA, în timpul unui atac aerian asupra Kievului, relatează The Guardian. Ministerul rus al Apărării a făcut această afirmație marți, după un atac aerian asupra capitalei ucrainene în timpul nopții. Doi oficiali americani au declarat ulterior că un sistem Patriot a suferit probabil daune, dar că nu pare să fi fost distrus. „Vreau să spun: nu vă faceți griji cu privire la soarta Patriot”, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iuriy Ihnat, la televiziunea ucraineană. El a exclus posibilitatea ca o rachetă rusă Kinjal să fi doborât un sistem Patriot.

UPDATE Serviciul de securitate ucrainean a înregistrat proceduri penale împotriva a șase „bloggeri” din Kiev care, potrivit acestuia, au făcut fotografii și înregistrări video care arată sistemele de apărare aeriană ale țării la lucru în timpul atacului cu rachete rusești de marți și le-au postat pe rețelele de socializare, relatează CNN. „Serviciul de Securitate al Ucrainei [SBU] a identificat șase rezidenți din Kiev care au difuzat ilegal informații despre activitatea forțelor de apărare aeriană în timpul atacului masiv al Rusiei asupra Kievului”, a declarat acesta într-o declarație pe Telegram, potrivit G4media.

UPDATE Șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirill Budanov, care a sugerat anterior că președintele rus Vladimir Putin are cancer, a declarat în timpul unui interviu cu bloggerul Serghei Ivanov că dictatorul de la Kremlin are probleme cu abuzul de droguri. Șeful GUR a menționat că Putin are „probleme cu consumul excesiv de narcotice”. „Sper că această persoană nu mai are mult de trăit”, a spus el. Budanov a mai menționat că finanțatorul companiei de mercenari Wagner Evgheni Prigojin poate câștiga în confruntarea internă din Rusia, notează Ziare.com.

UPDATE Autoritățile poloneze sunt pregătite să furnizeze în mod sistematic Ucrainei aeronave de tip MiG-29, autorităţile de la Varșovia urmând să acționeze în cadrul asistenței pe care şi-o permit să o ofere Kievului. Potrivit wPolityce.pl, o declarație în acest sens a fost făcută de către președintele polonez, Andrzej Duda, în timpul unei conversații cu jurnaliştii, potrivit Rador.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ihnat, susţine că, deşi nu aveau de gând să comenteze declarațiile Ministerului rus al Apărării privind presupusa "distrugere" a unui sistem Patriot de către o rachetă Kinjal lansată spre Kiev, autorităţile militare au decis, totuși, să-i liniștească pe ucraineni, transmiţând că "este imposibil să distrugi un sistem Patriot cu o singură lovitură de rachetă Kinjal".

UPDATE Șeful informațiilor militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a dezvăluit că Evhen Șevcenko, un membru al parlamentului de la Kiev, a purtat negocieri secrete cu Aleksandr Lukașenko, la solicitarea serviciilor speciale ucrainene, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE Un sistem de apărare antiaeriană Patriot fabricat în SUA a fost probabil deteriorat, dar nu a fost distrus, ca urmare a unui baraj de rachete rusești în jurul Kievului, a declarat un oficial american pentru CNN, scrie B1.

UPDATE Un avion de luptă MiG-31K, dotat cu rachete Kinjal, ar fi distrus sistemul de apărare aeriană american Patriot la Kiev, după o ambuscadă aeriană, a declarat o sursă pentru agenția rusă RIA Novosti.

UPDATE Şeful serviciului de informaţii miliare din Ucraina, Kirilo Budanov, l-a lăudat pe Evgheni Prigojin, liderul trupelor Wagner, în cel mai recent interviu acordat unei publicaţii din Ucraina. „80%” din ce spune el (Prigojin – n.r.) este purul adevăr. Adevărul gol-goluţ”, susţine cel mai tânăr general din armata Kievului, potrivit Adevărul.

UPDATE Coreea de Sud a semnat un acord cu Ucraina miercuri pentru un pachet de ajutor financiar de 130 milioane de dolari, la o zi după vizita primei-doamne a ţării lovite de război care a cerut asistenţă militară, informează Reuters.

UPDATE Ceea ce trebuia să fie o ”operațiune militară specială” de câteva săptămâni pentru Putin, s-a transformat într-un dezastru militar de 15 luni pentru autocratul rus. Lucrurile stau mai rău pe câmpul de luptă, iar Marea Britanie ar putea-o pregăti pe Ucraina să-i dea Rusiei lovitura finală.Experții susțin că acest război al Rusiei din Ucraina nu poate fi lăsat să se prelungească și anul viitor, de aceea Occidentul trebuie să ofere ”șoimilor” care îl înconjoară pe Putin, ”căruța” de care au nevoie pentru a-l îndepărta de la putere, potrivit The Telegraph, citat de Ziare.com.

UPDATE Președintele rus, Vladimir Putin, l-a numit pe noul ambasador al Federației Ruse la Sfântul Scaun: Ivan Soltanovski, care este succesorul lui Aleksander Avdeev, un diplomat care, de când Rusia a invadat Ucraina, a fost un interlocutor apreciat de Papa Francisc, potrivit Știripesurse.

UPDATE Unele state din Asia Centrală au explicat în mod evident faptul că nu sunt pregătite să-și asume niciun fel de riscuri și că s-ar putea alătura sancțiunilor occidentale impuse împotriva Rusiei, a declarat ministrul adjunct de externe rus, Mihail Galuzin, la cea de-a III-a Conferință din Asia Centrală a Clubului Internațional de Discuții Valdai, relatează TASS, potrivit Rador.

UPDATE Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a negat că Ucraina a doborât nu mai puţin de şase rachete hipersonice Kinjal în primele ore ale zilei de marţi şi a spus că bilanţurile oferite de Kiev sunt exagerate, iar Moscova nici măcar nu lansează atâtea rachete câte spune Ucraina că a doborât, relatează CNN, potrivit News.ro.

UPDATE Armata ucraineană revendică progrese în Bahmut, unde, potrivit ministrului adjunct al apărării, Hanna Maliar, ar fi fost eliberată o suprafață de 20 km² din suburbiile de nord și de sud ale orașului, cucerite de ruși. Ea spune însă că inamicul avansează oarecum în interiorul Bahmutului, distrugând complet orașul cu artileria, anunță Rador.

UPDATE Departamentul de Stat a anunțat că SUA dispun de 1.419 focoase nucleare desfășurate. Numărul de focoase nucleare desfășurate arată o scădere semnificativă față de cele 1.515 raportate de Departamentul de Stat în martie 2022, când avea și 686 de ICBM, SLBM și bombardiere grele și 800 de sisteme dislocate. În martie 2022, ultima dată când Rusia a publicat cifre, Moscova a declarat că are 1.474 de focoase nucleare desfășurate, cele mai multe din lume, 761 de sisteme dislocate și nedislocate și 526 de ICBM, SLBM și bombardiere grele desfășurate.Conform Noului Tratat START, țările sunt limitate la 1.550 de focoase nucleare, 800 de sisteme dislocate și 700 de ICBM, SLBM și bombardiere grele, notează Ziare.com.

UPDATE Administrația din Herson anunță că militarii ruși au bombardat un bloc de locuit cu 9 etaje. Deflagrația a provocat un incendiu și a distrus apartamentele aflate între nivelurile 1 și 5. Potrivit oficialilor, locatarii nu au avut de suferit pentru că au fost evacuați anterior.

UPDATE Resursele Rusiei provenite din piața de energie din Europa au scăzut dramatic, iar visteria lui Putin pentru războiul din Ucraina s-a diminuat masiv la începutul anului 2023. Acum, Moscova se gândește serios să ia o măsură extrem de nepopulară, naționalizarea principalelor părți ale economiei sale, dând astfel o puternică lovitură oligarhilor ruși, potrivit Ziare.com.

UPDATE Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a decis returnarea celebrei icoane "Treimea", realizată de pictorul rus Andrei Rubliov în secolul al XV-lea, de la Galeriile Tretiakov, unde a fost expusă după Revoluţia bolşevică, înapoi în posesia Bisericii Ortodoxe Ruse, invocând importanţa acestei icoane pentru credincioșii ruşi, conform unui anunţ făcut marţi de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, transmite Reuters, scrie Agerpres.

UPDATE Autoritățile chineze au cerut ambasadelor străine și organizațiilor internaționale cu sediul la Beijing să nu folosească pe pereții exteriori ai clădirilor elemente de „propaganda politică”, referindu-se la semne care arată sprijinul pentru Ucraina, scrie agenția de știri Kyodo citând „numeroase surse diplomatice din capitală”. Decizia vine în contextul în care ambasade din Beijing au pus pancarte cu steagul ucrainean și mesaje în chineză și engleză, cum ar fi #StandWithUkraine (Suntem alături de Ucraina, n.red.), pentru a-și arăta solidaritatea față de Ucraina care luptă împotriva invaziei ruse. Într-un mesaj al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei din 10 mai, ambasadele și organizațiile internaționale au fost îndemnate să nu folosească pereții exteriori ai clădirilor lor pentru propagandă și „să evite conflictele între state”, potrivit Știripesurse.

UPDATE Plenul Curții Supreme a Ucrainei a votat marţi pentru demiterea șefului instanței, după ce acesta a fost reținut de autoritățile anticorupție în cadrul unei anchete ce investighează o mită de 2,7 milioane de dolari, cea mai mare din istoria Ucrainei.  

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat, marţi seară, că toate cele 18 rachete pe care Rusia le-a trimis asupra Kievului în noaptea de luni spre marţi au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană şi a mulţumit cu această ocazie partenerilor occidentali care au oferit echipamentele adecvate, exprimându-şi încrederea că Ucraina va primi şi avioane, după ce a avut „un început bun” al discuţiilor în acest sens cu liderii din Marea Britanie, Franţa şi Olanda, scrie HotNews.

Război în Ucraina, ziua 447: Atac masiv la Kiev, iad la Bahmut și semne de pace. Ex-șef CIA: „Zilele lui Putin sunt numărate”
Război în Ucraina, ziua 446: Premiu din Franța, promisiune de la Londra și precizarea NATO! Moldova denunță un acord din CSI

Duminică, 20 octombrie, urmărește cea mai importantă bătălie politică a anului 2024! Cei mai buni jurnaliști sunt aici pentru tine, de la 07:00-până la 00:00, suntem în direct! Află primul ce a ales și ce a decis Republica Moldova! ALEGE LIBER, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbaterilor electorale la TV8. Mariana Rață și Anatol Golea i-a așteptat în studioul Alege Liber pe: Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM, Andrei Năstase, candidat independent, Renato Usatîi, candidatul Partidului Nostru, Vasile Tarlev, candidatul Partidului Pentru Viitorul Moldovei și pe Natalia Morari, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
TV8 dă start dezbaterilor electorale! Mariana Rață și Anatol Golea i-au avut drept invitați în studioul Alege Liber pe: Tudor Ulianovschi, candidat independent /Octavian Țîcu, candidatul Blocului Împreună și Irina Vlah, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
PROMO/ Urmăriți cele mai tari dezbateri electorale, de luni, ora 19:55, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
(Partea II) Ediție specială la TV8 cu Mariana Rață și Anatolie Golea: Primele rezultate ale alegerilor locale generale 2023. Turul I
Alege liber
Alege liber
(Partea I) Ediție specială la TV8: Alegeri locale generale 2023!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbateri electorale la TV8. Invitați în platoul ALEGE LIBER sunt: - Lilian Carp (PAS) - Ion Ceban (MAN) - Victor Chironda (PPDA) - Ștefan Gligor (PS) - Platon Tatiana (FAS)
Alege liber
Alege liber
Dezbaterile electorale continuă la TV8. Astăzi, în platoul ALEGE LIBER au fost invitați candidații pentru funcția de primar al Capitalei: - Andrei Donică (Mișcarea Profesioniștilor Speranța); - Arina Spătaru (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa); - Vitalie Prohnițchi (Partidul Verde Ecologist); - Alla Popova (Patrioții Moldovei).
Alege liber
Alege liber
Astăzi, TV8 te ajută să-i cunoști pe următorii candidați pentru fotoliul de primar al Capitalei. În următoarea rundă de dezbateri se vor întâlni: - Ion Bulgac (CUB); - Diana Caraman (PCRM); - Ion Purice (PL); - Mihail Poleanschi (Congresul Civic).
Alege liber
Alege liber
Alege liber după ce privești dezbaterile de la TV8. Astăzi, în platoul dezbaterilor au fost invitați candidații pentru funcția de primar al Capitalei: - Vasile Bolea (RENAȘTERE); - Adrian Albu (PSRM); - Oleg Burlacu (PLDM); - Cristina Vulpe (ȘANSA); - Ruslan Popa (NOI). Alege Liber... cu TV8!
Alege liber
Alege liber
Analizăm campania electorală pentru alegerile locale. Vom avea turul doi în Chișinău? Ediție Specială cu Mariana Rață.
Alege liber
Alege liber
ALEGE LIBER! Continuăm dezbaterile electorale între candidații pentru funcția de primar de Chișinău. /Astăzi, toate întrebările vor fi pentru: - Dragoș Galbur (PNM); - Roman Mihăeș (PNL); - Vadim Brînzaniuc (PSDE); - Anatol Usatîi (PDCM).
Alege liber
Alege liber
Număr record de candidați înscriși în cursa pentru fotoliul de primar de Chișinău. Mariana Rață te invită să-i cunoști pe cei 27 de de concurenți. Primii invitați în studioul ALEGE LIBER de la TV8 sunt: - Vasile Costiuc, PP Democrația Acasă - Ruslan Codreanu, Blocul Ruslan Codreanu - Constantin Butucel, PACE - Ion Ștefăniță, Mișcarea Respect Moldova - Ștefan Urîtu, Voința Poporului - Munteanu Andrei, PP NOI
Alege liber
Alege liber
До выборов в местные органы власти осталось менее двух недель. На пост примара муниципия Бельц баллотируется 15 кандидатов. Кто эти люди и как они собираются решать проблемы Бельц? На эти и другие вопросы постараемся ответить в ходе дебатов, организованных телеканалом TV8. Во втором раунде дебатов участвуют кандидат от «Либерально-демократической партии Молдовы (ЛДПМ) Сергей Бурлаку, кандидат от Партии коллективного действия — «Гражданский конгресс» Марк Ткачук и кандидат от партии «Строим Европу дома» (PACE) Ион Страчук. Кандидат от партии ȘANSA Виктория Шапа, кандидат от партии «Альтернативная Сила Спасения Молдовы» Анастасия Светличный и кандидат от «Партии перемен» Николай Григоришин отказались от участия в дебатах.
Alege liber
Alege liber
До выборов в местные органы власти осталось менее двух недель. На пост примара муниципия Бельц баллотируется 15 кандидатов. Кто эти люди и как они собираются решать проблемы Бельц? На эти и другие вопросы постараемся найти ответы в ходе дебатов, организованных телеканалом TV8. В первом раунде дебатов участвуют кандидат от партии "Действие и солидарность" (PAS) Владимир Русу, кандидат от партии "Коалиция в поддержку единства и благосостояния" (CUB) Сергей Попович и кандидат от Партии коммунистов (ПКРМ) Александр Густой. Кандидат от «Нашей партии» Александр Петков и независимый кандидат Марина Кравченко отказались от участия в дебатах.
Alege liber
Alege liber
Ești gata de vot? Mariana Rață și Anatolie Golea, moderatorii dezbaterilor electorale de la TV8, te ajută să te informezi. De luni, 23 octombrie - Alege Liber - Alege TV8! Privește LIVE emisiunea, la ora 20:00!
Alege liber
Alege liber
Maraton de ediții speciale la TV8: Alegeri locale generale 2023

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

/VIDEO/ Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?

missing
21 сентября 2024, час 22:33

În ediția de astăzi a editorialului Verde-n ochi cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. 

Principalul motiv este frica de pușcărie. În momentul în care R. Moldova va deveni membră a UE, marii corupți din R. Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă -  case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi. Și nu mă refer aici la un vis frumos, ci la date concrete, confirmate oficial!

Ca să nu vă plictisesc cu multe cifre, am să vă arăt doar o hartă a lumii. Țările colorate în nuanțe de roșu sunt cele mai corupte din lume, iar cel colorate în galben - sunt cele mai puțin afectate de corupție. 

Așa cum se vede din desen, statele cele mai reziliente în fața corupției se găsesc în Uniunea Europeană. Iar Rusia se confruntă cu probleme de corupție, care se agravează de la an la an. Hărțile de mai sus prezintă Indicelui mondial de Percepție a Corupției. Dar haideți să vorbim despre lucruri și mai concrete.

Președinți, premieri, miniștri și deputați corupți există peste tot. Marea diferența este că în UE aceștia ajung să facă pușcărie. Iar în Rusia ei guvernează de zeci de ani. 

În ultimii 10 ani, în Uniunea Europeană, au existat mai multe cazuri notabile de condamnare a demnitarilor înalți pentru corupție:

Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a fost condamnat în 2013 la 4 ani de pușcărie;

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat în 2021 la 3 ani de închisoare  pentru corupție și trafic de influență;

Fost președinte al Camerei Deputaților din România, Liviu Dragnea (prietenul lui Vlad Plahotniuc), a făcut 2 ani de pușcărie pentru acte de corupție. La momentul condamnării, era cel mai influent politician și oligarh din România. 

Justiția din Uniunea Europeană a reușit, în ultimul deceniu, să trimită după gratii cel puțin 5 prim-miniștri corupți, iar alți cinci președinți de țară au fost sau mai sunt cercetați penal pentru acte de corupție. 

În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. 

Nu există niciun caz în care un fost prim-ministru sau fost președinte să fi fost condamnat pentru corupție. Asta chiar dacă Rusia clocotește de corupție înaltă. 

În Rusia, fac pușcărie nu corupții, ci cei care luptă împotriva corupției. Iar cei mai mari demascatori ai corupției au fost pur si simplu omorâți: 

Boris Nemțov, unul dintre principalii opozanți ai lui Putin și un aprig luptător împotriva corupției din Rusia, a fost împușcat cu aproape zece ani în urmă în plină stradă, chiar lângă zidurile Kremlinului;

Cu jumătate de an în urmă, un alt lider al opoziției și demascator al marelor fraude din Rusia, Alexei Navalii, a fost ucis în pușcărie. Fusese condamnat la 30 de ani de închisoare pentru că a avut curajul să vorbească despre averile impunătoare, adunate din fraudă, ale elitei politice rusești;

Jurnalista de investigații  Anna Politkovskaya, a fost împușcată în liftul blocului în care locuia pentru anchetele despre marea corupție din Rusia.

Cele mai mari fraude financiare din Moldova le avem „importate” tot din Rusia. În primul rând, mă refer la Spălătoria rusească. 22 de miliarde de dolari proveniți din Rusia au tranzitat sistemul bancar moldovenesc în drumul lor spre paradisuri fiscale. R. Moldova a ratat, în acest caz, să încaseze cel puțin 540 de milioane de dolari, taxe de stat.  

Furtul miliardului are de asemenea rădăcini rusești, în fraudă fiind implicate mai multe companii și bănci din Rusia. 

Aceste dosare cu prejudicii de miliarde de lei încă nu au finalitate, deși au trecut 10 ani de producerea lor. Justiția moldovenească încă nu a decis la ce sistem de luptă cu corupția să se racordeze: la cel rusesc - mărinimos cu corupții sau cel european - necruțător cu cei care fură din banii publici. 

Nicio țară din UE nu a vrut singură să se curățe de corupția înaltă. Statele UE care au excelat în lupta împotriva corupției, au făcut-o sub presiunea structurilor Uniunii Europene care au condiționat suportul cu progrese concrete în combaterea corupției mari. Cel mai ilustrativ pentru noi este cazul României. DNA a excelat nu grație voinței politice din Guvern și Parlament, ci în pofida obstacolelor puse de politicienii români. Aliatul DNA în acestă luptă a fost poporul și Comisia Europeană. 

Așadar, Vă spun verde-n ochi: e timpul să alegem ce fel de luptă cu corupția ne dorim în Moldova. După modelul european – cu marii corupți în pușcărie, sau după modelul rusesc – cu ei în fruntea statului. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. При цитировании опубликованных на сайте материалов обязательно указание в первом абзаце гиперссылки на страницу tv8.md.