Republica Moldova este atacată hibrid, în contextul războiului din Ucraina, cu propagandă, atacuri cibernetice şi proteste plătite. Declarația a fost făcută de premierul Dorin Recean la forumul de securitate „Black Sea and Balkan Security” din România.
„Republica Moldova este atacată hibrid. La Chişinău, încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid - propagandă, atacuri cibernetice, proteste plătite pentru a provoca şi a destabiliza Republica Moldova, ură interetnică, promovată activ de canale ruseşti şi aşa mai departe”, a afirmat Recean.
În acest sens, Recean susține că a fost consolidată capacitatea instituţiilor din Republica Moldova pentru a face față provocărilor. Totodată, acesta a menționat că în continuare, autoritățile trebuie să se concentreze pe agenda de securitate și agenda economică.
„Am văzut (crimele de la - n.r.) Bucea, am văzut Irpin şi atunci ne-am dat seama că noi am crezut că am rezolvat o problemă în Al Doilea Război Mondial, dar ne-am trezit că nu am rezolvat-o.
Astăzi, pacea şi securitatea este asigurată de Ucraina şi trebuie să mulţumim Ucrainei şi ucrainenilor, pentru că luptă îndârjit şi luptă cu dedicaţie şi apără Republica Moldova în primul rând, dar şi Europa, apără şi sistemul autentic de valori democratice în care noi toţi vrem să trăim”, a declarat Recean
Potrivit lui Dorin Recean, „Republica Moldova îşi înţelege şi rolul ei în acest conflict şi în această situaţie de securitate plină de provocări”.
Totodată, premierul a menționat că războiul din Ucraina a schimbat percepția privind statutul de neutralitate.
,,Republica Moldova a făcut un salt enorm în ceea ce privește înțelegerea statului de neutralitate, ce el este și ce el nu este, și am înțeles că statulul de neutralitate nu poate să te apere, acolo unde el nu este respectat și anume Rusia nu a respectat și nu respectă statutul de neutralitate.
Din acest motiv, societatea acum este într-o discuție foarte serioasă în ceea ce privește capacitatea noastră de apărare care trebuie consolidată”, a declarat Dorin Recean, menționând că Moldova a majorat bugetele pentru apărare și securitate.
Cu peste 160 de speakeri, „Black Sea and Balkans Security Forum” este cel mai relevant eveniment din România dedicat securității în regiunea Mării Negre și Balcani.
Forumul găzduiește peste 40 de panel-uri la care vor participa înalți oficiali civili și militari, diplomați, experți de renume din state membre ale Uniunii Europene și NATO, precum și din țări partenere.
Printre temele abordate în această ediție, se numără procesul de reconstrucție al Ucrainei, suportul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și Ucrainei, arhitectura de securitate europeană după război, criza alimentară cauzată de invazia Rusiei, securitatea energetică în Europa, reziliența cibernetică, securitatea Balcanilor de Vest, tehnologiile disruptive și protecția infrastructurilor critice.