La Adunare Națională „Moldova Europeană” au participat între 75 și 80 de mii de oameni, afirmă poliția. Intelectuali și simpli muncitori înarmați cu drapele, pancarde, chiar și icoane au pornit dis-de-dimineață din toate colțurile țării spre Chișinău. Oamenii sunt convinși că astăzi au marcat istorie pentru că vor să creadă în faptul că indiferent de guvernare Moldova se va mișca înainte spre Uniunea Europeană. Și pentru că la moldoveni niciun eveniment important nu se trece fără muzică bună, oamenii au învârtit hore chiar în Piața Marii Adunări Naționale.
Între orele 9 și 11 mii de oameni au intrat în capitală din toate colțurile țării. Cei mai mulți au venit cu microbuze și autobuze, astfel că la intrările în oraș s-au format ambuteiaje. Nu s-a trecut fără incidente. Un grup de contramanifestanți s-au luat la harță cu oamenii care se îndreptau pre capitală. A fost nevoie de intervenția poliției pentru a calma spiritele.
Așa cum traficul rutier în centrul Chișinăului a fost restricionat, microbuzele s-au parcat la câteva cartiere distanță. Cu drapelele Uniunii Europene, ale Republicii Moldova și cu pancarte, participanții la Marea Adunare „Moldova Europeană” au mers pe jos până în Piața Marii Adunări Naționale care a fost practic neîncăpătoare.
Tot pe jos, ce-i drept de la Președinție, a ajuns în Piața Marii Adunări Naționale și președinta Maia Sandu. Însoțită de președinta Parlamentului European Roberta Metsola, șefa statului a făcut baie de mulțime.
Guvernul, instituția care a organizat evenimentul istoric, a împărțit gratuit apă și chiar drapele ale Uniunii Europene sau a Republicii Moldova. După câteva ore, unii au improvizat și picnicuri modeste.
După discursurile oficiale, pe scenă au urcat mai mulți artiști de top. Soprana Valentina Nafronița a intonat imnul Republicii Moldova, iar Eugen Doga a interpretat -Oda Europei. În fața publicului a evoluat și Cristi Aleade Teodorovici, care a interpretat câteva dintre piesele regretaților săi părinți. La un moment dat, a fost și un discurs neplanificat, întrucât s-a creat impresia că tânărul care a mulțumit Ucrianei pentru pace nu făcea parte din programul evenimentului.
Autoritățile nu au menționat câți bani au fost alocați din bugetul de stat pentru organizarea evenimentului. Consilierul pe domeniul comunicare al primministrului a declarat că responsabilii vor trage linia în următoarele zile și vor face publice toate cheltuielile.
Mai târziu, soarele fierbinte i-a făcut pe mulți dintre participanți să plece mai devreme, astfel că aceștia au plecat până să se încheie manifestațiile. Totuși, cei care au mai rămas au avut parte de un program special. Atmosfera a fost încinsă de surorile Osoianu și orchestra Lăutarii, condusă de Nicolae Botgros, iar Piața Marii Adunări Naționale s-a trasformat într-un mare ring de dans.