Război în Ucraina, ziua 453: Plaje minate la Odesa, tensiune la Belgorod și țânțari de luptă! Bahmutul poate deveni capcană

missing
22 мая 2023, час 21:53

Sirenele anti-aeriene au fost pornite în Odesa, după ce rușii au lansat un atac masiv cu rachete. Totodată, rușii au lansat un atac masiv cu drone şi rachete asupra orașelor Dnipro şi Harkov. Pe de altă parte, regiunea rusă Belgorod, situată la granița cu Ucraina, a fost plasată luni sub „regimul legal al unei zone de operaţiuni antiteroriste”, a anunțat guvernatorul Veaceslav Gladkov. Compania ucraineană Energoatom a anunțat luni că există o pană de curent la centrala nucleară de la Zaporojie după ce un oficial numit de Rusia a afirmat că centrala a comutat pe alimentare standby şi de urgenţă, relatează Reuters.

Totodată, dronele ucrainene au filmat momentul unei explozii uriașe, iar Bahmutul riscă să se transforme într-o capcană pentru armata invadatorilor, în timp ce rușii susțin că au preluat control orașului disputat în cea mai aprigă luptă de la declanșarea războiului. Dintre toate prostiile aruncate în spațiul public de propagandiștii Kremlinului, povestea falsă despre „țânțarii de luptă” ucraineni l-a lăsat cu gura căscată pe șeful spionajului ucrainean Kirillo Budanov. Transferul de avioane F-16 către Ucraina va ridica semne de întrebare cu privire la rolul pe care îl joacă NATO în conflict, dar nu va submina obiectivele militare ale Rusiei, au declarat diplomați ruși.

UPDATE Consiliul European lansează luni, 22 mai, o misiune civilă în Republica Moldova, care are drept scop „sporirea rezistenței sectorului de securitate al ţării” şi pentru a o ajuta să facă faţă ameninţărilor hibride, inclusiv atacuri cibernetice, acţiuni de manipulare şi dezinformare prin media şi „ingerinţe străine”. Un anunț în acest sens a fost publicat pe pagina oficială a instituției europene.

UPDATE Autorităţile ruse au iniţiat, luni după-amiază, evacuarea civililor din regiunea Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina, unde au fost raportate incursiuni ale unor grupuri pro-ucrainene, informează cotidianul Le Monde.

UPDATE Două grupuri militare ruseşti care ar lupta de partea Kievului în războiul din Ucraina - Legiunea Rusiei Libere şi Corpul Voluntarilor Ruşi - au declarat că au intrat luni în regiunea rusă Belgorod şi au ocupat mai multe sate.

UPDATE Explozia gazoductului Nord Stream 2 este în continuare un mister, pentru opinia publică. S-au lansat mai multe teorii, una recentă și cam alambicată fiind difuzata în mass-media germană. Potrivit acesteia, anchetatorii urmează o nouă direcție, care implică în atentat un cetățean român și un ucrainean.

UPDATE Autoritățile din regiunea Belgorod a Rusiei au introdus regimul operațiunii antiteroriste. Aceasta se datorează raidului întreprins de „Corpul de voluntari rus” și de Legiunea „Libertate Rusiei”, comunică RBK-Ucraina cu referire la guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, în Telegram, potrivit Libertatea Cuvântului.

UPDATE Șeful serviciilor militare ucrainene de informații, generalul Kirilo Budanov, s-a adresat soldaților ruși într-o înregistrare video publicată luni, 22 mai, și i-a îndemnat pe aceștia să se predea dacă nu doresc să moară, relatează The Kyiv Independent și Al Jazeera. În înregistrarea video publicată de Direcția de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării, el i-a avertizat pe ruși că situația de pe câmpul de luptă se va "înrăutăți". "De mai bine de un an, regimul de la Kremlin nu a reușit să-și atingă măcar un singur obiectiv stabilit la începutul invaziei în Ucraina. Fac un apel la soldații ruși care au fost suficient de norocoși să supraviețuiască în mașina de tocat carne și în tranșeele bătătorite - situația se va înrăutăți. Aveți posibilitatea de a alege dacă muriți sau dacă vă salvați viața", a declarat Budanov în mesajul său video, vorbind în limba rusă, notează Libertatea.

UPDATE În timp ce Putin era informat despre intrarea rebelilor în regiunea Belgorod, canalele rusești de Telegram transmit mesaje de panică – rușii fug în masă din regiune. Kremlinul a spus că pătrunderea luptătorilor din „Corpul Voluntarilor Ruși” și din Legiunea „Libertatea Rusiei” a fost raportată lui Putin, a declarat Dmitri Peskov, potrivit căruia, forțele de securitate ruse luptă cu rebelii. În același timp, panica crește deoarece autoritățile ruse nu au oferit încă explicații clare. Au apărut deja imagini pe internet cu vehiculele blindate ale rebelilor, care sunt situate pe teritoriul Federației Ruse. Mai mult, potrivit lui Peskov, Ucraina ar încerca să distragă atenția de la situația din jurul Bahmutului, reducând astfel efectul politic al „pierderii orașului”.„Înțelegem perfect scopul unui astfel de sabotaj - de a distrage atenția de la direcția Bahmut, de a minimiza efectul politic al pierderii Artemovsk (numele sovietic al orașului Bahmut – n.red.) de către partea ucraineană”, a spus Kremlinul, potrivit Ziare.com.

UPDATE Guvernatorul regiunii Belgorod susține că trei persoane au fost rănite, iar 3 case particulare au fost avariate, fiind vizat de bombardament și sediul administrației.

UPDATE Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak susține că Ucraina urmărește cu interes și examinează situația, dar nu are nicio atribuție directă legată de evenimentele din regiunea Belgorod. 

UPDATE Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat luni că forţele Kievului continuă să controleze o parte din sud-vestul oraşului Bahmut, dezminţind din nou afirmaţiile şefului grupului de mercenari ruşi Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit cărora luptătorii săi ar fi preluat controlul întregului oraş, transmite EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a declarat luni că un „grup de sabotaj" al armatei ucrainene a intrat pe teritoriul rus în localitatea Graivoron, care se învecinează cu Ucraina, informează Reuters. Serviciile secrete militare ucrainene susțin că ruși s-ar afla în spatele atacului, în timp ce președintele rus Vladimir Putin a fost informat, potrivit Kremlinului.

UPDATE Autoritățile ruse de la granița cu Ucraina anunță că un grup de diversioniști ucraineni ar fi reușit să ajungă pe teritoriul regiunii Belgorod din Rusia. Astfel, a fost desfășurată o operațiune militară, forțele de la sol fiind susținute de aviație. Între timp, mai multe surse afirmă că un elicopter militar al armatei ruse ar fi fost doborât în regiune. Deocamdată, nu au fost făcute precizări oficiale.

UPDATE Ucraina a afirmat luni că a respins în timpul nopţii de duminică spre luni un atac rus de amploare ce a vizat oraşul Dnipro, în zona est-centrală a ţării, cu rachete şi drone explozive, informează AFP, citată de Agerpres. Potrivit autorităţilor locale regionale, şapte persoane au fost rănite. În timpul acestui „atac nocturn”, Rusia a lansat „16 rachete de diferite tipuri şi 20 de drone Shahed”, a anunţat armata ucraineană într-un comunicat postat pe Facebook. În total, patru „rachete de croazieră Kh-101/Kh-555” şi toate cele 20 de drone „au fost distruse de apărarea antiaeriană”, se subliniază în comunicat. Cu toate acestea, armata ucraineană nu a oferit detalii asupra pagubelor provocate de cele 12 rachete care au trecut de apărarea sa.

UPDATE O lume întreagă e cu ochii pe Ucraina în așteptarea contraofensivei care să-i alunge pe ruși. Există însă analiști care spun că ucrainenii au făcut prima mutare, iar printre ei e și generalul (r) Cristian Barbu, care spune că această contraofensivă a început deja, facilitată de erorile rușilor. El explică de ce, deocamdată, nu are anvergura mult așteptată, relatează Adevarul.

UPDATE Ucraina pare că a primit un prim semnal că va poate visa la avioane de vânătoare F-16 fabricate în SUA, după ce președintele american Joe Biden a declarat că sprijină programele comune de antrenament aliate pentru piloții ucraineni pe aeronavele multirol. Cu toate acestea, Kievul nu a obținut încă angajamente specifice și publice pentru livrarea acestora. Îndeplinirea dorinței armatei ucrainene, însă nu este o soluție pentru a câștiga războiul, susțin experți americani într-o analiză CNN.

UPDATE La Odesa a fost dat neoficial startul sezonului estival. Se întâmplă în pofida interdicției autorităților ucrainene de a face plajă pe malul Mării Negre care este minat. Pe rețelele sociale au apărut imagini video în care se vede cum oamenii fac plajă, iar unii s-au încumetat să intre și în apă. Presa locală scrie că oamenii merg la plajă cu copii mici, intră în apă și nu se tem că minele ar putea exploda. Chiar dacă anterior purtătorul de cuvânt al administrației militare a regiunii Odesa a declarat că autoritățile nu intenționează să deschidă plaje pentru accesul publicului nici în acest an, recent în presă au apărut informații că două porțiuni vor fi deschise. 

UPDATE Roman Protasevici, bloggerul belarus de opoziţie arestat în 2021 după ce zborul Ryanair în care se afla a fost forţat să aterizeze la Minsk, a fost graţiat luni, a relatat agenţia de presă oficială BelTA, potrivit Reuters.

UPDATE Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, a susţinut luni că avioanele multi-rol americane F-16 sunt inutile din punctul de vedere al evoluţiei războiului din Ucraina, transmite dpa, scrie Agerpres.

UPDATE O aeronavă de luptă multirol Su-35 a Forțelor Aeriene Ruse, care desfășura operațiuni de luptă în regiunea Herson, a fost doborâtă de apărarea anti-aeriană ucraineană deasupra Mării Negre, potrivit unor informații neconfirmate de cele două armate, notează Adevărul. „La sfârșitul zilei de 21 mai, un avion de luptă rusesc Su-35 a experimentat o „decolare negativă” în apele teritoriale ale Ucrainei din regiunea Herson! Se clarifică împrejurările doborârii avionului rusesc!”, au spus Forțele Aeriene ucrainene. Surse ucrainene raportează că pilotul rus al Su-35 a murit.

UPDATE Rețeaua ucraineană de colectare de informații din surse deschise (Molfar OSINT) a făcut publice datele a 167 de persoane despre care se spune că sunt angajați ai serviciului de informații externe al Rusiei.

UPDATE Potrivit serviciilor de informații britanice, Rusia vrea să formeze o nouă unitate de elită în forțele sale aeriene pentru a fi folosită în Ucraina. Asta arată raportul zilnic de informații privind războiul din Ucraina al Ministerului Apărării de la Londra.

UPDATE O femeie îmbrăcată în culorile drapelului Ucrainei și acoperită cu sânge fals a apărut pe covorul roşu al festivalului de la Cannes, duminică seară, înainte de proiecţia în afara competiției a filmului “Acide” al regizorului francez Just Philippot.

UPDATE Centrala nuclear-electrică de la Zaporojie, din Ucraina, a fost trecută pe modul de repaus şi pe generatoarele de urgenţă pentru alimentarea cu energie electrică, a declarat, luni, un oficial instalat de Rusia în partea controlată de Moscova din această regiune. Vladimir Rogov a precizat că centrala a fost deconectată „complet” de la alimentarea cu energie externă, după ce Ucraina a deconectat o linie de electricitate pe care o controlează. Autorităţile ucrainene nu au comentat, deocamdată, însă secretarul consiliului municipal din Zaporojie, Anatoli Kurtev, a declarat că încă de luni dimineaţă se derulează lucrări pentru a restabili alimentarea cu energie electrică a oraşului, notează Rador.

UPDATE Compania ucraineană Energoatom a anunţat luni că există o pană de curent la centrala nucleară de la Zaporojie după ce un oficial numit de Rusia a afirmat că centrala a comutat pe alimentare standby şi de urgenţă, relatează Reuters.

UPDATE Mașina de lux care aparține Patriarhului rus a fost implicată întrun accident în centrul Moscovei. S-a întâmplat azi-dimineață, scrie publicația rusă Baza. Potrivit presei ruse, automobilul de marca Aurus, ce aparține lui Kirill, a lovit un automobil de marca Volvo. Pe de altă parte, patriarhia neagă că mașina în cauză i-ar aparține lor.

UPDATE Miniștrii de Externe din UE se întâlnesc luni, la Bruxelles, pentru a discuta despre crizele din Ucraina și Sudan. La întâlnire va participa și ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, notează Antena3.

UPDATE Cel puțin opt persoane au fost rănite și zeci de clădiri au fost avariate într-un atac aerian rusesc în cursul nopții asupra regiunii Dnipropetrovsk, au anunțat luni oficiali ucraineni, adăugând că sistemele de apărare aeriană au distrus 20 de drone și patru rachete de croazieră, transmite Reuters, potrivit HotNews.

UPDATE Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski i-a dat „asigurări categorice” omologului său american Joe Biden că avioanele de luptă F-16 care vor fi furnizate Kievului nu vor ataca teritoriul rusesc. În acelaşi timp, Biden le-a spus jurnaliştilor că avioanele F-16 vor putea fi folosite totuşi „oriunde trupele ruseşti se află în Ucraina”. La rândul său, preşedintele ucrainean a afirmat că este încrezător că ţara sa va primi avioanele F-16 necesare pentru a respinge invazia rusă.

UPDATE Șeful grupului militar privat Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat duminică că forțele sale vor părăsi linia frontului din estul Ucrainei la 25 mai. Prigojin a declarat că își va preda pozițiile Ministerului rus al Apărării după ce forțele Wagner vor pleca. El a respins insistențele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a afirmat că orașul Bakhmut nu este ocupat în totalitate de Rusia începând de duminică, notează AlephNews.

UPDATE “Pretinsa victorie a lui Prigojin asupra zonelor rămase în Bahmut este una pur simbolică, chiar dacă ar fi adevărată. Ultimele câteva blocuri din Bahmut pe care Prigojin a afirmat că forțele Grupului Wagner le-au capturat nu sunt semnificative din punct de vedere tactic sau operațional”, se arată într-un raport publicat, sâmbătă, de Institutul pentru Studiul Războiului, potrivit Spotmedia.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu s-a mai prezentat la întâlnirea oficială cu omologul său brazilian Luiz Inacio Lula da Silva în cadrul summitului G7, fapt pentru care liderul brazilian s-a supărat. "Era programată o întâlnire bilaterală cu Ucraina. Am așteptat și am primit informații că au fost amânate. Între timp, l-am primit pe președintele Vietnamului. Când președintele vietnamez a plecat, președintele ucrainean nu s-a prezentat. Cu siguranță a avut o altă întâlnire", a declarat Lula da Silva reporterilor.

UPDATE Misiunea de supraveghere aeriană a NATO în statele baltice va avea sediul temporar în Letonia în loc de Estonia în 2024, au afirmat duminică miniştri ai apărării din ţări vecine membre ale UE.

UPDATE “Trupele noastre au prins orașul Bahmut ca într-un clește, la sud și la nord, ceea ce ne permite să distrugem forțele rusești. Prin urmare, inamicul trebuie să treacă la apărare în partea orașului pe care o controlează”, a declarat Anna Mailar, reprezentanta guvernului ucrainean.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat duminică faptul că trupele ruse se află la Bahmut, dar că oraşul "nu este ocupat", a doua zi după ce Moscova a revendicat cucerirea totală a acestui oraş. Puţin mai devreme duminică, el produsese confuzie în legătură cu cucerirea  oraşului, într-o conferinţă de presă în marja summitului G7. "Astăzi, ei sunt în Bahmut. Bahmutul nu este ocupat de ruşi astăzi", a declarat Zelenski, fără a-şi detalia afirmaţiile, relatează La Libre Belgique xitat de Rador.

UPDATE Trupele ucrainene continuă să avanseze pe flancuri şi se apropie de o „încercuire tactică” a oraşului Bakhmut din regiunea Doneţk, a informat pe 21 mai Oleksandr Syrskyi, comandantul Forţelor Terestre ale Ucrainei. Forțele ucrainene continuă să avanseze și să câștige teren pe flancurile din Bahmut (regiunea Donețk, estul Ucrainei), a anunțat Brigada a treia de asalt separat a forțelor armate ucrainene în contul său oficial de Telegram, potrivit Euromaidanpress, notează Ziare.com.

UPDATE Agresiunea rusă în Ucraina este evidentă. Trupele Kremlinului au comis 88.517 crime de război în Ucraina de la începutul invaziei, informează Procuratura Generală ucraineană, scrie Mediafax.

UPDATE Dintre toate prostiile aruncate în spațiul public de propagandiștii Kremlinului, povestea falsă despre „țânțarii de luptă” ucraineni l-a lăsat cu gura căscată pe șeful spionajului ucrainean Kirillo Budanov.„Tânțarii m-au impresionat destul de mult... Combate țânțarii – asta nu are preț”, a spus Budanov. Afirmația a fost difuzată în cadrul Națiunilor Unite, pe 28 octombrie 2022, de reprezentantul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, care a declarat, în timpul unei ședințe a Consiliului de Securitate al ONU, că Statele Unite dețin o „dronă pentru a transporta țânțari infectați cu un virus periculos”, notează Ziare.com. 

UPDATE Forțele ruse s-au adaptat deja la armele care schimbă jocul pe care Ucraina le-a introdus în război anul trecut, cum ar fi Sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) furnizat de SUA. Experții militari susțin că rachetele Storm Shadow ar putea stârni noi bătăi de cap logistice pentru Rusia, oferind Kievului o capacitate masivă de a băga spaima în comandanții Moscovei care credeau că sunt în siguranță, notează Ziare.com.

UPDATE O explozie uriașă a avut loc după ce ucrainenii au descoperit un depozit de muniție rusesc și l-au bombardat. Muniția era ascunsă sub un pod, de pe șoseaua din apropierea aeroportului din Donețk. ”O dronă l-a detectat, iar focul de artilerie l-a transformat în cenușă”, anunță reprezentanții armatei ucrainene, notează Ziare.com.

UPDATE Forţele ruse au atacat oraşele Avdiivka, Chasiv Yar, New York, Toretsk şi Marinka din regiunea Doneţk, ucigând doi civili şi rănind alţi şase, a informat procuratura regională pe 21 mai.

UPDATE Volodimir Zelenski a folosit atât pentru deplasarea la Jeddah, unde s-a adresat liderilor Ligii Arabe, cât și pentru deplasarea la Hiroshima, în Japonia, la summitul G7, un avion pus la dispoziție de Franța, un semn că împăcarea dintre președintele ucrainean și omologul său francez, Emmanuel Macron este definitivă, notează Digi24.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică seară, într-un discurs către Ucraina rostit din avion, că ţara nu trebuie uite, cu ocazia Zilei de Comemorare a Victimelor Represiunii Politice, pe cine a pierdut şi că trebuie să fie puternică, potrivit news.ro. „Terminăm această săptămână foarte dificilă, dar foarte importantă. Vineri, am avut Liga Arabă. Sâmbătă şi duminică – G7 plus Ucraina şi un format extins. A fost intens. Lumea ne aude glasul. Garanţii de protecţie şi securitate, recuperarea tuturor teritoriilor noastre, a tuturor oamenilor noştri, justiţie, implementarea Formulei noastre de Pace. Avem o înţelegere cu majoritatea lumii cu privire la fiecare punct important pentru Ucraina. Şi împreună vom creşte potenţialul Ucrainei. Astăzi, duminică, aici la Hiroshima, Ucraina a fost un participant cu adevărat onorat la summitul G7. Subiectul Ucraina este principal, respectul pentru toţi ucrainenii este deosebit. Sunt recunoscător G7”, a mai spus el în mesaj.

Război în Ucraina, ziua 452: Pericolul semnalat de Chișinău. Rusia anunță că a ocupat Bahmutul, dar Kievul infirmă
Război în Ucraina, ziua 451: F-16, „riscuri colosale” și promisiune G7! NATO: Șansă pentru Moldova care apare de două ori în secol

Duminică, 20 octombrie, urmărește cea mai importantă bătălie politică a anului 2024! Cei mai buni jurnaliști sunt aici pentru tine, de la 07:00-până la 00:00, suntem în direct! Află primul ce a ales și ce a decis Republica Moldova! ALEGE LIBER, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbaterilor electorale la TV8. Mariana Rață și Anatol Golea i-a așteptat în studioul Alege Liber pe: Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM, Andrei Năstase, candidat independent, Renato Usatîi, candidatul Partidului Nostru, Vasile Tarlev, candidatul Partidului Pentru Viitorul Moldovei și pe Natalia Morari, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
TV8 dă start dezbaterilor electorale! Mariana Rață și Anatol Golea i-au avut drept invitați în studioul Alege Liber pe: Tudor Ulianovschi, candidat independent /Octavian Țîcu, candidatul Blocului Împreună și Irina Vlah, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
PROMO/ Urmăriți cele mai tari dezbateri electorale, de luni, ora 19:55, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
(Partea II) Ediție specială la TV8 cu Mariana Rață și Anatolie Golea: Primele rezultate ale alegerilor locale generale 2023. Turul I
Alege liber
Alege liber
(Partea I) Ediție specială la TV8: Alegeri locale generale 2023!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbateri electorale la TV8. Invitați în platoul ALEGE LIBER sunt: - Lilian Carp (PAS) - Ion Ceban (MAN) - Victor Chironda (PPDA) - Ștefan Gligor (PS) - Platon Tatiana (FAS)
Alege liber
Alege liber
Dezbaterile electorale continuă la TV8. Astăzi, în platoul ALEGE LIBER au fost invitați candidații pentru funcția de primar al Capitalei: - Andrei Donică (Mișcarea Profesioniștilor Speranța); - Arina Spătaru (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa); - Vitalie Prohnițchi (Partidul Verde Ecologist); - Alla Popova (Patrioții Moldovei).
Alege liber
Alege liber
Astăzi, TV8 te ajută să-i cunoști pe următorii candidați pentru fotoliul de primar al Capitalei. În următoarea rundă de dezbateri se vor întâlni: - Ion Bulgac (CUB); - Diana Caraman (PCRM); - Ion Purice (PL); - Mihail Poleanschi (Congresul Civic).
Alege liber
Alege liber
Alege liber după ce privești dezbaterile de la TV8. Astăzi, în platoul dezbaterilor au fost invitați candidații pentru funcția de primar al Capitalei: - Vasile Bolea (RENAȘTERE); - Adrian Albu (PSRM); - Oleg Burlacu (PLDM); - Cristina Vulpe (ȘANSA); - Ruslan Popa (NOI). Alege Liber... cu TV8!
Alege liber
Alege liber
Analizăm campania electorală pentru alegerile locale. Vom avea turul doi în Chișinău? Ediție Specială cu Mariana Rață.
Alege liber
Alege liber
ALEGE LIBER! Continuăm dezbaterile electorale între candidații pentru funcția de primar de Chișinău. /Astăzi, toate întrebările vor fi pentru: - Dragoș Galbur (PNM); - Roman Mihăeș (PNL); - Vadim Brînzaniuc (PSDE); - Anatol Usatîi (PDCM).
Alege liber
Alege liber
Număr record de candidați înscriși în cursa pentru fotoliul de primar de Chișinău. Mariana Rață te invită să-i cunoști pe cei 27 de de concurenți. Primii invitați în studioul ALEGE LIBER de la TV8 sunt: - Vasile Costiuc, PP Democrația Acasă - Ruslan Codreanu, Blocul Ruslan Codreanu - Constantin Butucel, PACE - Ion Ștefăniță, Mișcarea Respect Moldova - Ștefan Urîtu, Voința Poporului - Munteanu Andrei, PP NOI
Alege liber
Alege liber
До выборов в местные органы власти осталось менее двух недель. На пост примара муниципия Бельц баллотируется 15 кандидатов. Кто эти люди и как они собираются решать проблемы Бельц? На эти и другие вопросы постараемся ответить в ходе дебатов, организованных телеканалом TV8. Во втором раунде дебатов участвуют кандидат от «Либерально-демократической партии Молдовы (ЛДПМ) Сергей Бурлаку, кандидат от Партии коллективного действия — «Гражданский конгресс» Марк Ткачук и кандидат от партии «Строим Европу дома» (PACE) Ион Страчук. Кандидат от партии ȘANSA Виктория Шапа, кандидат от партии «Альтернативная Сила Спасения Молдовы» Анастасия Светличный и кандидат от «Партии перемен» Николай Григоришин отказались от участия в дебатах.
Alege liber
Alege liber
До выборов в местные органы власти осталось менее двух недель. На пост примара муниципия Бельц баллотируется 15 кандидатов. Кто эти люди и как они собираются решать проблемы Бельц? На эти и другие вопросы постараемся найти ответы в ходе дебатов, организованных телеканалом TV8. В первом раунде дебатов участвуют кандидат от партии "Действие и солидарность" (PAS) Владимир Русу, кандидат от партии "Коалиция в поддержку единства и благосостояния" (CUB) Сергей Попович и кандидат от Партии коммунистов (ПКРМ) Александр Густой. Кандидат от «Нашей партии» Александр Петков и независимый кандидат Марина Кравченко отказались от участия в дебатах.
Alege liber
Alege liber
Ești gata de vot? Mariana Rață și Anatolie Golea, moderatorii dezbaterilor electorale de la TV8, te ajută să te informezi. De luni, 23 octombrie - Alege Liber - Alege TV8! Privește LIVE emisiunea, la ora 20:00!
Alege liber
Alege liber
Maraton de ediții speciale la TV8: Alegeri locale generale 2023

Гроза: Молдова потеряла два шанса на вступление в ЕС, нельзя потерять третий
Гроза: Молдова потеряла два шанса на вступление в ЕС, нельзя потерять третий
"Среди подозреваемых есть иностранцы". В полиции о вандализме госучреждений Молдовы
"Среди подозреваемых есть иностранцы". В полиции о вандализме госучреждений Молдовы
/ВИДЕО/ Первые заморозки: в Кишиневе начинается отопительный сезон
/ВИДЕО/ Первые заморозки: в Кишиневе начинается отопительный сезон
/ВИДЕО/ В Германии в пожаре сгорела одна из самых современных пожарных частей
/ВИДЕО/ В Германии в пожаре сгорела одна из самых современных пожарных частей
Россия снова атаковала Украину беспилотниками: в прифронтовых областях повреждены объекты инфраструктуры
Россия снова атаковала Украину беспилотниками: в прифронтовых областях повреждены объекты инфраструктуры

/VIDEO/ Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?

missing
21 сентября 2024, час 22:33

În ediția de astăzi a editorialului Verde-n ochi cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. 

Principalul motiv este frica de pușcărie. În momentul în care R. Moldova va deveni membră a UE, marii corupți din R. Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă -  case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi. Și nu mă refer aici la un vis frumos, ci la date concrete, confirmate oficial!

Ca să nu vă plictisesc cu multe cifre, am să vă arăt doar o hartă a lumii. Țările colorate în nuanțe de roșu sunt cele mai corupte din lume, iar cel colorate în galben - sunt cele mai puțin afectate de corupție. 

Așa cum se vede din desen, statele cele mai reziliente în fața corupției se găsesc în Uniunea Europeană. Iar Rusia se confruntă cu probleme de corupție, care se agravează de la an la an. Hărțile de mai sus prezintă Indicelui mondial de Percepție a Corupției. Dar haideți să vorbim despre lucruri și mai concrete.

Președinți, premieri, miniștri și deputați corupți există peste tot. Marea diferența este că în UE aceștia ajung să facă pușcărie. Iar în Rusia ei guvernează de zeci de ani. 

În ultimii 10 ani, în Uniunea Europeană, au existat mai multe cazuri notabile de condamnare a demnitarilor înalți pentru corupție:

Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a fost condamnat în 2013 la 4 ani de pușcărie;

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat în 2021 la 3 ani de închisoare  pentru corupție și trafic de influență;

Fost președinte al Camerei Deputaților din România, Liviu Dragnea (prietenul lui Vlad Plahotniuc), a făcut 2 ani de pușcărie pentru acte de corupție. La momentul condamnării, era cel mai influent politician și oligarh din România. 

Justiția din Uniunea Europeană a reușit, în ultimul deceniu, să trimită după gratii cel puțin 5 prim-miniștri corupți, iar alți cinci președinți de țară au fost sau mai sunt cercetați penal pentru acte de corupție. 

În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. 

Nu există niciun caz în care un fost prim-ministru sau fost președinte să fi fost condamnat pentru corupție. Asta chiar dacă Rusia clocotește de corupție înaltă. 

În Rusia, fac pușcărie nu corupții, ci cei care luptă împotriva corupției. Iar cei mai mari demascatori ai corupției au fost pur si simplu omorâți: 

Boris Nemțov, unul dintre principalii opozanți ai lui Putin și un aprig luptător împotriva corupției din Rusia, a fost împușcat cu aproape zece ani în urmă în plină stradă, chiar lângă zidurile Kremlinului;

Cu jumătate de an în urmă, un alt lider al opoziției și demascator al marelor fraude din Rusia, Alexei Navalii, a fost ucis în pușcărie. Fusese condamnat la 30 de ani de închisoare pentru că a avut curajul să vorbească despre averile impunătoare, adunate din fraudă, ale elitei politice rusești;

Jurnalista de investigații  Anna Politkovskaya, a fost împușcată în liftul blocului în care locuia pentru anchetele despre marea corupție din Rusia.

Cele mai mari fraude financiare din Moldova le avem „importate” tot din Rusia. În primul rând, mă refer la Spălătoria rusească. 22 de miliarde de dolari proveniți din Rusia au tranzitat sistemul bancar moldovenesc în drumul lor spre paradisuri fiscale. R. Moldova a ratat, în acest caz, să încaseze cel puțin 540 de milioane de dolari, taxe de stat.  

Furtul miliardului are de asemenea rădăcini rusești, în fraudă fiind implicate mai multe companii și bănci din Rusia. 

Aceste dosare cu prejudicii de miliarde de lei încă nu au finalitate, deși au trecut 10 ani de producerea lor. Justiția moldovenească încă nu a decis la ce sistem de luptă cu corupția să se racordeze: la cel rusesc - mărinimos cu corupții sau cel european - necruțător cu cei care fură din banii publici. 

Nicio țară din UE nu a vrut singură să se curățe de corupția înaltă. Statele UE care au excelat în lupta împotriva corupției, au făcut-o sub presiunea structurilor Uniunii Europene care au condiționat suportul cu progrese concrete în combaterea corupției mari. Cel mai ilustrativ pentru noi este cazul României. DNA a excelat nu grație voinței politice din Guvern și Parlament, ci în pofida obstacolelor puse de politicienii români. Aliatul DNA în acestă luptă a fost poporul și Comisia Europeană. 

Așadar, Vă spun verde-n ochi: e timpul să alegem ce fel de luptă cu corupția ne dorim în Moldova. După modelul european – cu marii corupți în pușcărie, sau după modelul rusesc – cu ei în fruntea statului. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

15 октября в Кишинев приедут восемь министров иностранных дел
15 октября в Кишинев приедут восемь министров иностранных дел
/ВИДЕО/ В Грозном произошел взрыв на заправке: есть погибшие, среди них дети
/ВИДЕО/ В Грозном произошел взрыв на заправке: есть погибшие, среди них дети
/ВИДЕО/ В Угненах предприятие по чистке ковров модернизировали на средства ЕС
/ВИДЕО/ В Угненах предприятие по чистке ковров модернизировали на средства ЕС
В России выдвинули новое обвинение против Платона: вывел из РФ еще более €450 млн
В России выдвинули новое обвинение против Платона: вывел из РФ еще более €450 млн
Как пророссийские политики в Молдове пытаются поставить знак равенства между "ЕС" и "войной"?
Как пророссийские политики в Молдове пытаются поставить знак равенства между "ЕС" и "войной"?

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. При цитировании опубликованных на сайте материалов обязательно указание в первом абзаце гиперссылки на страницу tv8.md.