social

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretul din Larnaca. Conexiunile dintre soțul Emmei Tăbîrță și fiul patronului Trans-Oil

22 мая 2023, час 08:16

Acțiunile unora dintre cele mai mari companii agricole din Republica Moldova au ajuns sub sechestru într-un dosar legat de furtul miliardului. Conexiunile duc spre familia fostei viceguvernatoare a Băncii Naționale, Emma Tăbîrță, și fiul celui mai influent om de afaceri din domeniul agricol, Vaja Jhashi. Ce secrete îi leagă pe aceștia de orașul cipriot Larnaca, aflați în investigația Cutia Neagră.

Larnaca, unul dintre cele mai pitorești orașe-port din spațiul mediteranean. Localitatea este considerată o carte de vizită a Ciprului nu doar pentru turiști, dar și din perspectiva serviciilor pe care le oferă pentru înregistrarea companiilor.

Cei mai mari investitori în agricultura din Moldova sunt două companii cipriote afiliate familiei Jhashi și conectate la soțul fostei viceguvernatoare a Băncii Naționale, Emma Tăbîrță. Prima este Aragvi Holding International Ltd, denumirea legală a grupului de companii cunoscut în Moldova cu genericul Trans Oil.

Deținătorul majoritar de acțiuni al Aragvi Holding este omul de afaceri Vaja Jhashi. El este președintele consiliului de administrație al companiei și directorul executiv al grupului. Aragvi Holding International deține active în Ucraina, Moldova, România și Serbia.

Cea de-a doua este Sungrain Farming International ltd, înregistrată în Larnaca, este revendicată de Tamaz Jhashi, fiul patronului Trans-Oil. 

Sungrain Farming, fondatoare a mai multor societăți

Sungrain Farming este fondatoare a mai multor companii moldovenești. Cutia NEAGRĂ a constatat că firmele din Moldova sunt asociate numelui Ion Echim, soțul fostei viceguvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei, Emma Tăbîrță. În prezent, aceasta este învinuită de complicitate cu grupul criminal condus de Vladimir Plahotniuc în dosarul numit generic „Furtul miliardului”.

În cadrul acestui dosar penal, procurorii au pus sechestru pe jumătate din acțiunile companiilor din Moldova - Sungrain Group și Global Farming International. Conform datelor Agenției Servicii Publice, Ion Echim figurează în calitate de beneficiar efectiv al acestor companii.

Înainte de a deveni unul dintre cei mai importanți jucători în domeniul agriculturii moldovenești, Ion Echim a lucrat la stat. Între 2007 și 2013, el a fost vicepreședinte al Consiliului Concurenței.

În ianuarie 2013, la aproape un an după ce s-a căsătorit cu Emma Tăbîrță, Ion Echim a părăsit Consiliul și a plecat în domeniul privat. În următorii cinci ani, el a cumpărat și fondat patru companii agricole - Sungrain Group, WeTrade Agro, Sungrain Capital și Terrasem-Grup.

În octombrie 2014, el a cumpărat compania Sungrain Group deschisă în primăvara aceluiași an de un cetățean ucrainean.

La doar jumătate de an distanță, în martie 2015, Sungrain Group, reprezentată de Ion Echim, a devenit proprietara WeTrade Agro, firmă la care a lucrat după plecarea de la Consiliul Concurenței.

În 2018, Ion Echim a devenit beneficiar al unei alte companii - SRL Terrasem-Grup din Anenii Noi, prin intermediul firmei Sungrain Capital SRL pe care o formase cu câteva săptămâni mai devreme.

În 2013, cu un an înainte de a începe să cumpere societăți agricole, Emma Tăbîrță a declarat un venit de peste 825 de mii de lei obținut din salariul de viceguvernatoare a Băncii Naționale. În dreptul soțului său, Ion Echim, Tăbîrță a trecut salarii în sumă totală de peste 93 de mii de lei, obținute de la Consiliul Concurenței și de la WeTrade Agro SRL.

Viceguvernatoarea de atunci a mai precizat că Echim a obținut peste 27 de mii de dolari pentru prestarea unor servicii de consultanță, dar și că, în perioada 2010-2013, a contractat, împreună cu soțul, credite în sumă de 3 milioane de lei și circa 90 de mii de euro.

Scheme majore soldate cu un șir de dosare penale

În aceeași perioadă, în Moldova au avut loc două scheme majore soldate cu un șir de dosare penale, în care Emma Tăbârță a fost învinuită. În Laundromatul rusesc, când sistemul bancar și judecătoresc a fost folosit pentru spălarea a 20 de miliarde de dolari proveniți din Federația Rusă, Emma Tăbîrță a fost acuzată penal de neglijență în serviciu, infracțiune pentru care a fost achitată la începutul acestui an. Iar în dosarul Frauda bancară - când trei bănci din Moldova au fost devalizate de circa 1 miliard de dolari, Tăbîrță este învinuită de complicitate cu grupul criminal condus de Vladimir Plahotniuc.

Întrebat de Cutia Neagră, Ion Echim a evitat să spună de unde a obținut bani pentru cumpărarea societăților agricole. El a menționat doar că procesul de achiziție a fost unul îndelungat, și nu unul spontan.

„Este o activitate mai complexă pentru că nu am avut bani. E un traseu, un drum mult mai complicat”, a spus el.

Pe 12 iulie 2019, pe fundalul pierderii puterii de către Partidul Democrat și fuga lui Vladimir Plahotniuc din Republica Moldova, Ion Echim își vinde cele mai importante companii  - Sungrain Group și Terrasem-Grup - unei firmei cipriote, Karabu Holdings Limited, înregistrată cu aproximativ un an mai devreme. Despre aceste tranzacții, Echim preferă astăzi să nu vorbească.

„Haideți să nu comentez subiectul ăsta. V-am spus că este subiectul unui litigiu”, a spus el. „Nu vreau cumva discuția mea să fie interpretată într-un fel sau altul, atâta timp cât se ocupă avocații de subiectul ăsta.”   

Beneficiar a rămas în continuare Ion Echim

La o lună distanță de la preluarea firmelor lui Echim, în august 2019, Karabu Holdings și-a schimbat denumirea în Sungrain Farming International Limited. Peste încă an, Judecătoria Chișinău a aplicat sechestru pe acțiunile companiilor Sungrain Group, vândută în 2019 companiei cipriote, și pe Global Farming International. Procuratura Anticorupție a precizat pentru Cutia Neagră că, în urma verificării s-a constatat că beneficiar efectiv al acestora a rămas în continuare Ion Echim.

„Sechestrul menționat a fost aplicat în temeiul încheierii judecătorului de instrucție din 13 iulie 2020, care a autorizat punerea sub sechestru a acestor bunuri în scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune a bunurilor deţinute cu drept de proprietate şi în calitate de beneficiar real şi efectiv de către învinuita Emma Tăbîrţă, care este în vigoare și pe moment”, se menționează într-un răspuns al Procuraturii Anticorupție pentru Cutia Neagră.

Procurorul care a solicitat aplicarea sechestrului, Octavian Iachimovschi, a subliniat că nici Ion Echim și nici companiile sale nu au fost investigate în cadrul dosarului furtul miliardului. 

Octavian Iachimovschi a menționat că ordonanța de punere sub învinuire nu conține acuzații că doamna Emma Tăbîrță ar fi beneficiat de bani din Frauda Bancară, ci acuzații că a înlăturat obstacolele și au acordat instrumentele necesare realizării sustragerilor de bani aflați la dispoziția Unibank, Banca Socială și Banca de Economii.

Totuși, a adăugat procurorul, acest fapt nu exonerează persoana de a recupera prejudiciul cauzat prin infracțiune dacă este probată o legătură cauzală între activitățile infracționale și prejudiciul survenit.

De asemenea, procurorul a precizat că Ion Echim nu are calitate de inculpat sau parte responsabilă în această cauză, se precizează în răspunsul Procuraturii Anticorupție adresat reporterului Cutiei Negre.

Tamaz Jhashi revendică Sungrain Group

În cazul firmei Terrasem-Grup, vândută de soțul viceguvernatoarei BNM firmei cipriote, Ion Echim a continuat să figureze în lista beneficiarilor încă timp de trei ani. Nu este clar de ce procurorii nu au solicitat aplicarea sechestrului și pe această companie. Numele lui Echim a fost radiat din lista beneficiarilor în noiembrie 2022, după ce compania a fost preluată de Tamaz Jhashi, fiul patronului Trans-Oil.

Tamaz Jhashi își revendică și firma Sungrain Group.  La aproape un an de la aplicarea sechestrului asupra acțiunilor acestei companii, Jhashi junior a depus o cerere la Procuratura Anticorupție de ridicare a sechestrului. Procurorii însă au respins-o.

La 26 mai 2021, pe adresa Procuraturii Anticorupţie a parvenit cererea cetățeanului Tamaz Jhashi privind ridicarea sechestrului aplicat în baza încheierii Judecătoriei Chișinău. El a invocat o declarație de fiducie eliberată de către acționarul nominal, compania Vervelia Holdings Limited din Cipru, potrivit căreia Tamaz Jhashi este beneficiarul efectiv al companiei Sungrain Farming International Ltd, care, la rândul ei, este proprietara companiilor din Republica Moldova Sungrain Group și Global Farming International. Urmare a aprecierii argumentelor invocate prin prisma probatoriului acumulat în cadrul urmăririi penale, în special în cadrul investigațiilor financiare paralele efectuate pe caz, prin ordonanța din 9 iunie 2021 cererea a fost respinsă. Această decizie nu a fost contestată până în prezent.

„Din iunie 2020, sunt proprietarul și ultimul beneficiar al Sungrain Group SRL prin intermediul unui holding cipriot”, a spus Tamaz Jhashi, patronul Sungrain Farming International Limited. „Răspunsurile la declarația Procuraturii Anticorupție vor fi date într-un demers, care va fi depus în scurt timp în instanță de către avocații mei.”

Tatăl său, Vaja Jhashi, a dat asigurări reporterului nostru că afacerea fiului său este separată de grupul Trans-Oil.

„Această afacere agricolă este total independentă și delimitată de activitatea Grupului Trans-Oil”, a spus Vaja Jhashi, patronul Grupului de companii Trans-Oil. „Nu influențez și nu particip la nicio decizie luată de fiul meu în conducerea acestei afaceri. Din când în când, evident că îi dau sfaturi în anumite chestiuni, oricum deciziile rămân ale lui.”

Solicitat să spună ce fel de afaceri are cu Ion Echim, patronul Trans-Oil a afirmat că acesta este director general al Global Farming. Compania este un furnizor important de produse agricole pentru Trans-Oil.

Portalul Land Matrix, o imensă bază de date care monitorizează tranzacțiile, proprietatea și arenda terenurilor agricole din toată lumea, arată că subsidiarele moldovenești ale celor două firme din Cipru cultivă împreună în Moldova 90 de mii de hectare de pământ.

De cealaltă parte, Vaja Jhashi a spus că informațiile publicate de Land Matrix sunt total greșite și inexacte.

„De fapt, de acum, Silozul Kelley Grains închiriază 5.000 de hectare, în timp ce companiile lui Tamaz, Sungrain Group, își desfășoară activități pe 18 mii de hectare teren închiriate”, a spus omul de afaceri.

Au beneficiat constant de subvenții

Firmele administrate în prezent de Ion Echim, chiar și cele aflate sub sechestru pentru presupusa implicare a Emmei Tăbîrță în furtul miliardului, au beneficiat constant de subvenții de la stat, chiar dacă valorile nu sunt foarte mari.

De exemplu, Global Farming International SRL, cunoscută în mediul fermierilor cu fosta denumire - WeTrade Agro, a beneficiat din 2014 până în prezent de subvenții în sumă de 4,3  milioane de lei. Alte 7 milioane de lei și 65 de mii de litri de motorină firma le-a primit pentru seceta din 2020.

Agrotera Sud, o altă entitate moldovenească gestionată de Ion Echim, a beneficiat de 2 milioane de lei.

Terrasem-Grup, care a trecut în 2022 de la Echim la Tamaz Jhashi, a beneficiat în ultimii șase ani de subvenții în sumă de 1,3 milioane de lei.

Asociația „Forța Fermierilor” a militat pentru interdicția subvenționării societăților cu beneficiari în paradisuri fiscale. Principalul argument al președintelui asociației, Alexandru Slusari, este impozitul mic pe venit achitat de acestea, fapt ce creează condiții inegale cu companiile moldovenești. 

„Considerentul economic ține de faptul că companiile offshore de regulă sunt niște paradisuri fiscale unde impozitarea fie este zero, fie are un procent foarte mizer. Și, prin urmare, acolo se face optimizarea impozitării tot timpul”, a spus Alexandru Slusari, președintele Asociației „Forța Fermierilor”.

 Și companiile care provin de acolo activează în condiții inegale cu agenții economici în primul rând din Republica Moldova care achită impozitele. 

Și nu este echitabil ca firmele afiliate acestor paradisuri fiscale, unde nu sunt respectate normele de transparență financiară, să beneficieze de resursele bugetare și așa foarte modeste ale Republicii Moldova.

De cealaltă parte, patronului Trans-Oil Vaja Jhashi susține că companiile cu fondatori în offshore-uri au primit mai puțin de 1% din fondul de finanțare al Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură.

„În ultimii cinci ani, doar patru companii ale Grupului Trans-Oil - cea mai mare de departe a fost Elevator Kelley Grains - au beneficiat de 3 milioane de lei ca subvenții pentru investițiile în infrastructură utilizate pentru dezvoltarea unei noi instalații de depozitare a culturilor”, a precizat Vaja Jhashi.

Lege adoptată cu aplomb, dar fără efect

Două luni în urmă, Parlamentul a adoptat, cu aplomb, o nouă lege cu privire la subvenționarea în agricultură și mediul rural.

De fapt, interdicția subvențiilor pentru companiile cu beneficiari în offshore a fost introdusă în lege încă acum  doi ani. Prima dată această interdicție a fost stabilită în noiembrie 2020, în urma adoptării Legii dezoffshorizării. Doar că pentru ca măsura legală să poată fi aplicată era nevoie ca Guvernul să adopte o metodologie de stabilire a paradisurilor fiscale și a unei liste cu asemenea jurisdicții, lucru care nu a fost făcut nici până astăzi. 

În prezent, la selectarea beneficiarilor de subvenții, angajații Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură au drept reper o listă a paradisurilor fiscale adoptată încă acum 10 ani de către Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a Moldovei. La acel moment, din consiliu făcea parte guvernatorul Dorin Drăguțanu și Emma Tăbîrță. Ulterior, ambii au fost învinuiți de complicitate cu organizația criminală condusă de Vladimir Plahotniuc.

„Despre acel regulament sau metodologie ne-am pus și noi întrebarea. Și, discutând cu organele abilitate, am fost orientați spre hotărârea Băncii Naționale a Moldovei”, a spus Diana Coșalîc, directoare interimară a AIPA. „În cazul în care va fi elaborată metodologia prin care sunt identificați agenți economici care provin dintr-o țară care nu implementează standarde internaționale de transparență, noi vom aplica noua metodologie care va fi elaborată.” 

Faptul că nouă lege despre subvenții nu afectează deloc companiile care au beneficiari în Cipru și că acestea pot să beneficieze în continuare de sprijinul statului nu reprezintă o problemă pentru deputatul Alexandr Trubca:

„Și în Cipru au avut loc o serie de schimbări, sub presiunea Uniunii Europene, evident, a schimbării legislației”, a spus deputatul Alexandr Trubca. „Cât ține de investițiile în agricultură a companiilor cipriote, repet încă o dată, atâta timp cât există demonstrată proveniența legală a acestor resurse financiare, noi, ca stat, trebuie să fim interesați în investiții în orice sector al economiei, dar să ne asigurăm că banii sunt curați.”      

Și Vaja Jhashi aduce argumente de ce Cipru nu ar trebui să se regăsească în lista jurisdicțiilor offshore.

„După cum știu, Cipru nu este inclus în proiectul acestei liste, având în vedere faptul că este un stat membru al UE”, a spus Vaja Jhashi. „În plus, în martie 2021, Cipru a transpus în totalitate directivele UE privind prevenirea spălării banilor și combaterii terorismului, creând un Registrul public cu beneficiarii companiilor din Cipru.”

Raportul de țară al Comisiei Europene arată o cotă scăzută a impozitului pe profit în Cipru, aproape la jumătate în raport cu media din Uniunea Europeană în 2020.

Cel mai recent clasament al Tax Justice Network, o organizație neguvernamentală din Marea Britanie specializată în studierea fenomenelor precum eschivarea de la plata impozitelor, concurența fiscală și paradisurile fiscale, plasează Cipru printre cele mai favorabile jurisdicții pentru indivizii care vor să-și ascundă banii de organele de drept. Mai exact, Cipru se clasează pe poziția a 15-a, devansând așa țări precum Panama sau Bahamas.

INVESTIGAȚIE/ Bază de odihnă la Nistru și apartament de clasa „premium”, achizițiile deputaților Mihai Popșoi și Adrian Albu
/VIDEO INVESTIGAȚIE/„Câinii de pază” ai politicienilor găgăuzi. Cine denigrează imaginea UE în Găgăuzia din contul banilor publici
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1036: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1036: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Peste 100 de Moși Crăciun în aceeași casă: Un colecționar din Chișinău a adunat obiecte vechi timp de 30 de ani
/VIDEO/ Peste 100 de Moși Crăciun în aceeași casă: Un colecționar din Chișinău a adunat obiecte vechi timp de 30 de ani
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Cum mâncăm de sărbători? Mesele copiase pot provoca probleme de sănătate
/VIDEO/ Cum mâncăm de sărbători? Mesele copiase pot provoca probleme de sănătate

/VIDEO/ Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?

missing
21 сентября 2024, час 22:33

În ediția de astăzi a editorialului Verde-n ochi cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. 

Principalul motiv este frica de pușcărie. În momentul în care R. Moldova va deveni membră a UE, marii corupți din R. Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă -  case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi. Și nu mă refer aici la un vis frumos, ci la date concrete, confirmate oficial!

Ca să nu vă plictisesc cu multe cifre, am să vă arăt doar o hartă a lumii. Țările colorate în nuanțe de roșu sunt cele mai corupte din lume, iar cel colorate în galben - sunt cele mai puțin afectate de corupție. 

Așa cum se vede din desen, statele cele mai reziliente în fața corupției se găsesc în Uniunea Europeană. Iar Rusia se confruntă cu probleme de corupție, care se agravează de la an la an. Hărțile de mai sus prezintă Indicelui mondial de Percepție a Corupției. Dar haideți să vorbim despre lucruri și mai concrete.

Președinți, premieri, miniștri și deputați corupți există peste tot. Marea diferența este că în UE aceștia ajung să facă pușcărie. Iar în Rusia ei guvernează de zeci de ani. 

În ultimii 10 ani, în Uniunea Europeană, au existat mai multe cazuri notabile de condamnare a demnitarilor înalți pentru corupție:

Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a fost condamnat în 2013 la 4 ani de pușcărie;

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat în 2021 la 3 ani de închisoare  pentru corupție și trafic de influență;

Fost președinte al Camerei Deputaților din România, Liviu Dragnea (prietenul lui Vlad Plahotniuc), a făcut 2 ani de pușcărie pentru acte de corupție. La momentul condamnării, era cel mai influent politician și oligarh din România. 

Justiția din Uniunea Europeană a reușit, în ultimul deceniu, să trimită după gratii cel puțin 5 prim-miniștri corupți, iar alți cinci președinți de țară au fost sau mai sunt cercetați penal pentru acte de corupție. 

În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. 

Nu există niciun caz în care un fost prim-ministru sau fost președinte să fi fost condamnat pentru corupție. Asta chiar dacă Rusia clocotește de corupție înaltă. 

În Rusia, fac pușcărie nu corupții, ci cei care luptă împotriva corupției. Iar cei mai mari demascatori ai corupției au fost pur si simplu omorâți: 

Boris Nemțov, unul dintre principalii opozanți ai lui Putin și un aprig luptător împotriva corupției din Rusia, a fost împușcat cu aproape zece ani în urmă în plină stradă, chiar lângă zidurile Kremlinului;

Cu jumătate de an în urmă, un alt lider al opoziției și demascator al marelor fraude din Rusia, Alexei Navalii, a fost ucis în pușcărie. Fusese condamnat la 30 de ani de închisoare pentru că a avut curajul să vorbească despre averile impunătoare, adunate din fraudă, ale elitei politice rusești;

Jurnalista de investigații  Anna Politkovskaya, a fost împușcată în liftul blocului în care locuia pentru anchetele despre marea corupție din Rusia.

Cele mai mari fraude financiare din Moldova le avem „importate” tot din Rusia. În primul rând, mă refer la Spălătoria rusească. 22 de miliarde de dolari proveniți din Rusia au tranzitat sistemul bancar moldovenesc în drumul lor spre paradisuri fiscale. R. Moldova a ratat, în acest caz, să încaseze cel puțin 540 de milioane de dolari, taxe de stat.  

Furtul miliardului are de asemenea rădăcini rusești, în fraudă fiind implicate mai multe companii și bănci din Rusia. 

Aceste dosare cu prejudicii de miliarde de lei încă nu au finalitate, deși au trecut 10 ani de producerea lor. Justiția moldovenească încă nu a decis la ce sistem de luptă cu corupția să se racordeze: la cel rusesc - mărinimos cu corupții sau cel european - necruțător cu cei care fură din banii publici. 

Nicio țară din UE nu a vrut singură să se curățe de corupția înaltă. Statele UE care au excelat în lupta împotriva corupției, au făcut-o sub presiunea structurilor Uniunii Europene care au condiționat suportul cu progrese concrete în combaterea corupției mari. Cel mai ilustrativ pentru noi este cazul României. DNA a excelat nu grație voinței politice din Guvern și Parlament, ci în pofida obstacolelor puse de politicienii români. Aliatul DNA în acestă luptă a fost poporul și Comisia Europeană. 

Așadar, Vă spun verde-n ochi: e timpul să alegem ce fel de luptă cu corupția ne dorim în Moldova. După modelul european – cu marii corupți în pușcărie, sau după modelul rusesc – cu ei în fruntea statului. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

O rachetă rusă ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în dimineața zilei de astăzi. Asta după ce Rusia a lansat un nou atac asupra sistemului energetic ucrainean cu rachete și drone. Autoritățile au confirmat că, deocamdată, nu există perturbări în sistemul energetic național, care este conectat cu cel al Ucrainei. /Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Nașterea Domnului, conform calendarului gregorian. Crăciunul marchează nașterea lui Hristos. Crăciunul pe stil vechi va fi sărbătorit pe 7 ianuarie. /Accident aviatic în nordul Kazahstanului. Un avion cu 67 de oameni la bord s-a prăbușit, după ce s-ar fi lovit cu un stol de păsări. Momentul impactului cu solul a fost surprins de martori.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În cadrul unei ceremonii la care au fost chemați 500 de invitați, Maia Sandu și-a început astăzi, oficial, cel de-al doilea mandat de președintă a Republicii Moldova. /Moldova a fost nevoită să cumpere energie electrică mai scumpă din România, după ce rușii au atacat cu rachete centrala electrică din Podolsk, afectând și activitatea centralei de la Cuciurgan. /Mai mulți angajați de la Calea Ferată a Moldovei demisionează unul după altul. Oamenii se plâng că nu și-au mai primit salariile din vara. Cum răspunde Întreprinderea de Stat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernul îndeamna cetățenii să economisească energia electrică și să se aștepte la deconectări, în timp ce Premier Energy a făcut deja un grafic de întreruperi planificare, despre care nu oferă detalii. /Chișinăul respinge acuzațiile înaintate de Rusia, precum ca Maia Sandu ar vrea să se răzbune pe locuitorii din stânga Nistrului și planifica o operațiune militară acolo. Experții spun ca rușii urmăresc să destabilizeze situația de la Chișinău. /Opt inspectori vamali de la punctul de trecere al frontierei de la Leușeni sunt cercetați penal pentru luare de mită. Oamenii legii au făcut azi percheziții la domiciliile acestora.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Uniunea Europeană se pregătește să ajute financiar Republica Moldova, dacă Federația Rusă va opri furnizarea de gaz de la 1 ianuarie, declară președinta Parlamentului European. /De anul viitor, producătorii de carne de la noi vor putea exporta în Uniunea Europeană carne marinată și cârnăciori. Cererile în acest sens pot fi depuse deja la ANSA. /CNA anunță că a aplicat amenzi în valoare de peste 10 milioane de lei, cetățenilor care și-au vândut votul la prezidențiale și la referendumul din această toamnă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se așteaptă întreruperi la energia electrică, iar tariful la lumină ar urma crească dacă rusii vor înceta livrările gaz în regiunea transnistreană. Sunt declarațiile facute de șefa statului într-o conferință de presă. /Zi de proteste la Parlement. Profesorii, angajați de la Serviciul Hidrometeo dar și de la Calea Ferată au ieșit împreună în stradă pentru a cere salarii decente, după care s-au retras ca să lase loc fermierilor. /Cei care vor cumpăra voturi la următoarele alegeri riscă pedepse mai dure. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat azi în prima lectură la ședința Parlamentului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal și îmbrânceli, azi, în fața Guvernului. Fermierii care protestau în timp ce cabinetul de miniștri era în ședință, au încercat să intre cu forța în clădirea executivului. /Șefului direcției mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, reținut luni într-un dosar de corupție, a fost adus astăzi în instanță unde procurorii au cerut mandat de arest în izolator pe numele lui. /Fugarul Ilan Șor și Marina Tauber rămân pe lista persoanelor vizate de măsuri restrictive pe teritoriul UE. Tribunalul Uniunii Europene a respins recursul celor doi, care au cerut anularea sancțiunilor și despăgubiri financiare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoferul care a provocat tragicul accident de la Edineț, din acest weekend, în urma caruia trei oameni au murit a fost plasat în arest preventiv. Tânărul de 19 ani își va petrece următoarele 30 de zile după gratii. /Încercările lui Vlad Filat de a scăpa de statutul de condamnat penal s-au soldat cu eșec. Curtea Supremă de Justiție a declarat irevocabilă hotărârea prin care Vlad Filat a fost condamnat la închisoare pentru corupție. /Se așteaptă alegeri anticipate în Germania, după ce cancelarul Olaf Scholtz a fost demis din funcție prin vot de neîncredere.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi funcționari de la direcția Mobilitate Urbană și 5 reprezentanți ai unor agenți economici au fost reținuți azi de CNA. Aceștia sunt acuzați de corupție pasivă și activă. /Republica Moldova intră de astăzi, oficial, în stare de urgență în energetică. Ce presupune această măsură. /În 2025, la Chișinău va fi deschisă prima ambasadă a Israelului. Anunțul a fost făcut de ministerul de externe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Pedagogii au protestat astăzi în față Parlamentului. Aceștia au cerut salarii mai mari cu cel puțin 15 la sută și nu 9 procente, cât le oferă statul. /Moldovagaz anunță ca a suplinit în totalitate cantitatea necesară de gaz pentru această iarnă și dă asigurări că nu vom mai avea parte de scumpiri în acest sezon rece. /Înainte de asta, în cadrul unei ședințe care a durat până la ora 3 dimineața, parlamentul a votat pentru instituirea stării de urgență în energetică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procurorul general și șeful SIS au fost audiați astăzi în Parlament pe subiectul coruperii alegătorilor. Aceștia au prezentat ultimele date și au răspuns la întrebările deputaților. /Tot la ședința de astăzi, premierul Dorin Recean va cere instituirea stării de urgență în energetică, iar moțiunea de cenzură inaintată de BCS împotriva guvernului ar urma să fie supusă votului. /Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au luat decizia aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
???? Guvernul va cere mâine, parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Cabinetul de miniștri a votat astăzi necesitatea instituirii acestei măsuri. ???? Stare de urgență în domeniul economiei pentru 30 de zile și în regiunea transnitreană, aprobată de așa- zisul „parlament” de la Tiraspol. Între timp, Chișinăul anunță că ia în calcul plata compensațiilor pentru locuitorii din regiune, care riscă să rămână fără gazul rușilor de la 1 ianuarie. ???? Președintele oficiului teritorial a lui Șor din Dondușeni urmează să compară in fața magistraților, fiind învinuit de acceptarea finanțării ilegale. Este al treilea om din cercul fugarului care este trimis pe banca acuzaților de la începutul acestei săptămâni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ministerul Muncii anunță ca 90 de procente din cetățenii care au cerut compensații pentru luna noiembrie au fost declarați eligibili. Ajutoarele ar urma să fie disponibile începând cu ziua de mâine. /După ce ieri, sindicatele din învățământ au cerut o majorare de cel putin 15 la suta la salarii și au anunțat proteste, ministerul educației a declarat că a pornit discuții cu cei de la finanțe pentru a veni cu măsuri adiționale, fără a menționa însă despre ce este vorba. /Războiul din Ucraina va continua până când obiectivele stabilite de Putin vor fi atinse, anunță Kremlinul care ii cere Ucrainei să renunțe la ambiția sa de a adera la NATO și să se retragă regiunile pe care Rusia le-a revendicat. Cum a răspuns Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nemulțumiți de faptul ca de anul viitor, salariile le vor fi majorate cu doar 9 la sută, pedagogii vor ieși vineri la protest. Sindicatele din educație cer pentru început o majorare de cel puțin 15 la sută. /Pe data de 16 decembrie va fi clar dacă rușii vor continua să livreze gaz în regiunea transnistreana. Luni este ultima zi în care Gazprom poate solicita tranzit prin intermediul altui gazoduct decât cel al Ucrainei. /Ion Ceban acuza administrația pieței centrale de colectare ilegală de taxe și cere demisia directorului actual. Ce spun comercianții, aflați în jurnal.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizie fără precedent în România. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, urmând ca procesul electoral să fie reluat de la zero. /Ping pong de acuzații între cei demiși după majorarea tarifelor la gaz. În timp ce fostul ministru al Energiei il învinuiește pe șeful de la Energocom de situația creată, cel din urmă afirmă ca Parlicov trebuie să-și asume acest eșec. /Regiunea transnistreană a anunțat stare de urgență economică, în condițiile în care nu se știe dacă de la 1 ianuarie, Rusia va mai livra gaz malului stâng. Cum se răsfrânge această situație asupra malului drept, aflati în continuare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premierul l-a demis din funcție pe ministrul Energiei, Victor Parlicov și a cerut ca șeful Energocom, dar si Oleg Tofilat să fie eliberați din functii. Recean urmeaza să ceară în Parlament instituirea strării de urgență în energetică. /Socialiștii și comuniștii cer demisia guvernului Recean. 26 de deputați au înaintat, în Parlament, documentul, acuzând executivul ca nu a reușit să evite criza energetică din țară. /ANI îl acuză pe deputatul neafiliat, Vasile Bolea de faptul că nu a declarat venituri în valoare de peste 200 de mii de lei în declarația de avere din 2018-2019, pe cand era deputat socialist.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.

Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1030: Semnal clar, atac masiv în Rusia și duelul propus de Putin. Alertă: „Moldova e o țintă ideală”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1030: Semnal clar, atac masiv în Rusia și duelul propus de Putin. Alertă: „Moldova e o țintă ideală”

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. При цитировании опубликованных на сайте материалов обязательно указание в первом абзаце гиперссылки на страницу tv8.md.