Rusia a lansat un nou val de atacuri aeriene asupra Ucrainei la începutul zilei, sistemele de apărare aeriană respingând toate rachetele și dronele care se apropiau de Kiev, potrivit oficialilor militari. Iar în seara zilei de 3 iunie, armata rusă a lansat un atac cu rachete Iskander lângă oraşul Dnipro din centrul Ucrainei, care a lovit o clădire cu două etaje, ucigând o fetiță de doi ani și rănind 22 de persoane, printre care cinci copii.
UPDATE Duminică, 4 iunie, invadatorii ruși au tras asupra orașului Volcensk, regiunea Harkov. În urma bombardamentelor inamice, clădiri de locuințe au fost avariate, doi civili, care aveau 74 și 62 de ani, au fost uciși, a informat parchetul regional Harkov pe Telegram. Oponenții au tras și în satul Zolocev, Casa Copiilor și Creativității Tineretului a fost avariată, o femeie de 37 de ani și un bărbat de 40 de ani au fost răniți. Potrivit informațiilor preliminare, inamicii au fost loviți de artilerie. „În jurul prânzului, militari ai Forţelor Armate RF au tras în satul Peschanoe, raionul Kupiansk. O femeie de 58 de ani a fost rănită”, a adăugat procuratura.
UPDATE Statele Unite consideră că mult așteptata contraofensivă ucraineană va duce la recuperarea de către Kiev a unor „teritorii semnificative din punct de vedere strategic”, a declarat Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate naţională al președintelui american Joe Biden, la postul CNN. „Cât de mult mai exact, în ce locuri, asta va depinde de evoluțiile de pe teren, pe măsură ce ucrainenii vor demara această contraofensivă”, a spus Jake Sullivan. „Dar noi credem că ucrainenii vor avea succes în această contraofensivă”.
Întrebat dacă acest lucru înseamnă că se așteaptă la vreun soi de negocieri până la sfârșitul acestui an, Sullivan nu a vrut să ofere niciun fel de calendar, dar a spus că evoluțiile de pe câmpul de luptă vor avea un „impact major” asupra oricărei negocieri viitoare. „Dar ce voi spune e următorul lucru: Președintele Zelenski însuși a spus că acest război se va încheia în cele din urmă prin diplomație”, a afirmat Sullivan.
UPDATE Poliţia rusă a arestat duminică, în centrul Moscovei, mai mulţi activişti care cereau eliberarea liderului încarcerat al opoziţiei, Aleksei Navalnîi, care împlineşte astăzi 47 de ani, transmite Agerpres.
UPDATE Ministerul Apărării al Ucrainei a publicat un videoclip cu personal militar și un indiciu elocvent înainte de viitoarea contraofensivă. „Planurile iubesc tăcerea. Nu va fi niciun anunț despre început”, a spus ministrul adjunct al Apărării, Anna Maliar. Videoclipul prezintă militari ucraineni în diferite sectoare ale frontului, toți cu armele în mână și pe fundalul echipamentului militar. Fiecare dintre apărătorii din videoclip arată același gest - tăceți.
UPDATE Jumătate dintre adăposturile din Kiev verificate de o comisie specială nu funcționează - nu sunt gata de utilizare sau nu au putut fi deschise. Acest lucru a fost anunțat de ministrul industriei strategice al Ucrainei, Oleksandr Kamișin, pe Telegram. Acesta a publicat statistici detaliate despre rezultatele verificării începând cu dimineața zilei de 4 iunie. „Am ascultat rezultatele lucrărilor comisiei de auditare a adăposturilor din Kiev pentru prima zi de lucru. Începând de astăzi, la ora 8 dimineața, au fost verificate 1078 de obiecte. Jumătate dintre ele nu funcționează - nu sunt gata de utilizare sau comisia nu a putut deschide”, a spus el.
UPDATE În acest weekend, în timpul Summitului de Securitate din Asia de la Singapore, înalți oficiali ai aproximativ 20 dintre cele mai mari agenții de informații din lume au avut o întâlnire secretă. Acest lucru este raportat de Reuters, citând cinci surse informate. Sunt puține detalii despre discuțiile specifice care au avut loc în timpul întâlnirii secrete. Dar sursele spun că discuțiile au inclus războiul condus de ruși în Ucraina și crima transnațională. Potrivit uneia dintre surse, la întâlnire nu a fost nici un reprezentant rus. Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Volodimir Gavrilov, a participat la întâlniri oficiale din Singapore, dar, potrivit acestuia, nu a participat la întâlnirea de informații. Sursele spun că tonul întâlnirii a fost mai degrabă de cooperare decât de confruntare, menționând că întâlnirile secrete din Singapore nu sunt noi, dar au fost ținute secrete.
Astfel de întâlniri sunt găzduite de guvernul din Singapore și au fost ținute discret de câțiva ani într-o locație separată, în același timp cu summitul de securitate, au spus sursele. „Întâlnirea este un punct important pe agenda internațională în umbră... Există un cod nespus în rândul serviciilor de informații despre ceea ce pot spune atunci când o diplomație mai formală și deschisă este dificilă. Acesta este un factor foarte important în perioadele de tensiune, iar evenimentul de la Singapore contribuie la acest lucru”, a spus o persoană familiară cu discuțiile.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Singapore a declarat că, în timp ce participă la summit, înalți oficiali ai serviciilor de informații profită de ocazie pentru a se întâlni cu omologii lor. „Ministerul Apărării din Singapore poate facilita unele dintre aceste întâlniri bilaterale sau multilaterale. Participanții au găsit astfel de întâlniri pe margine utile”, a spus purtătorul de cuvânt. Summitul principal a inclus sesiuni plenare de trei zile cu participarea a 600 de delegați din 49 de țări, precum și o serie de întâlniri bilaterale și multilaterale.
UPDATE Președintele parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk, a mers în Turcia și s-a întâlnit cu luptătorii de la Azovstal, care au fost eliberați în toamnă din prizonieratul rusesc și se află acum sub protecția guvernului turc. Printre aceștia se numără comandantul Regimentului Azov, Denis Propopenko, adjunctul său Sviatoslav Palamar și comandantul pușcașilor marini, Serhii Volînski.
UPDATE Prim-vicepreședintele Dumei de Stat a declarat că Rusia nu a reușit să îndeplinească niciunul dintre obiectivele pe care și le-a propus pentru „operațiunea militară specială” din Ucraina. Konstantin Zatulin, a subliniat că dintre obiectivele declarate oficial de Rusia la începutul invaziei - „denazificarea, demilitarizarea, neutralitatea Ucrainei și protecția locuitorilor din Republicile Populare Donețk și Lugansk” - niciunul nu a fost de fapt atins. Zatulin a mai remarcat că, pe măsură ce războiul a continuat, aceste obiective au încetat să mai aibă o semnificație reală și a sugerat că forțele ruse ar fi trebuit să fie mai agresive în eforturile de a împinge forțele ucrainene înapoi de la granițele regiunilor Donețk și Lugansk.
UPDATE Patru persoane au fost reținute în cadrul unei anchete penale privind moartea unei femei din Kiev în fața unui adăpost antiaerian încuiat, a anunțat biroul procurorului regional din Kiev. Procuratura a precizat că o persoană, un agent de securitate care nu a descuiat ușile, a rămas în arest, în timp ce alte trei persoane, inclusiv un oficial local, au fost plasate în arest la domiciliu, a relatat Associated Press.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Iurii Ihnat, a declarat la televiziunea națională că patru din cele șase rachete de croazieră trase de ruși azi-noapte au fost doborâte de apărarea aeriană, iar două au lovit un „aerodrom operațional” din apropierea orașului Kropivnițki din centrul țării. El a adăugat că două dintre cele cinci drone de fabricație iraniană lansate de Rusia au lovit și infrastructuri din nordul regiunii Sumî.
UPDATE Autoritățile ruse din Crimeea, au dat noi declarații despre ce s-a întâmplat în Djankoi. Cinci drone au fost doborâte, iar patru au fost bruiate și nu și-au atins țintele, a spus duminică un oficial rus. Nu s-au înregistrat victime, dar au fost sparte ferestrele la mai multe case, a declarat Serghei Aksionov, șeful administrației ruse din Crimeea, pe Telegram. El a adăugat că o dronă neexplodată a fost găsită pe terenul unei case de locuit, ceea ce a forțat evacuarea temporară a aproximativ 50 de persoane din zonă, scrie Reuters.
UPDATE Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 470 de soldați, 8 tancuri, 10 alte blindate de luptă, 22 de tunuri, 16 diferite vehicule, 1 lansator multiplu de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 4 echipamente speciale și 10 drone.
UPDATE Bombardamentele ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod au continuat în cursul nopții de duminică spre luni, iar sute de copii au fost evacuați departe de graniță, a spus duminică guvernatorul Viaceslav Gladkov. „Peste noapte, situația a fost destul de agitată”, a scris Gladkov pe Telegram, afirmând că districtele Shebekino și Volokonovski au suferit „multe” pagube în urma bombardamentelor din timpul nopții. Peste 4.000 de persoane au fost relocate în locuințe temporare în această regiune, a adăugat el.
UPDATE În noaptea de 4 iunie, armata Federației Ruse a lovit orașele Ucrainei cu rachete și drone de tip Shahed. Forțele de apărare aeriană au distrus patru rachete de croazieră și trei drone kamikaze. „Ocupanții continuă atacurile de noapte asupra teritoriului Ucrainei cu drone și rachete de croazieră asupra instalațiilor militare și a infrastructurii critice”, a declarat comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Unian.
UPDATE Rușii vor fi traşi la răspundere pentru tot ce au făcut împotriva Ucrainei, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, pe Telegram. „Dnepr. Rușii au atacat orașul. Au căzut între două clădiri de locuințe cu două etaje. Din păcate, sunt oameni sub dărâmături. Toate serviciile funcționează”, a subliniat șeful statului nostru.
Zelenski a adăugat că Federația Rusă „demonstrează încă o dată că este un stat sponsor al terorismului”. „Pentru tot ce s-a făcut împotriva statului și poporului nostru, rușii vor fi trași la răspundere”, a spus Zelenski.
UPDATE A avut loc o explozie în comunitatea Podgorodno din districtul Dneprovsk. Acest lucru a fost anunțat de șeful OVA din Dnepropetrovsk, Serhii Lisak. „O clădire rezidenţială cu două etaje a fost avariată. Sunt oameni sub dărâmături”, a spus el. În total, 22 de persoane au fost rănite, inclusiv cinci copii.
Salvatorii au scos cadavrul unei fetițe de doi ani de sub dărâmături din suburbiile Dnipro. „Două clădiri cu două etaje, între care a lovit o rachetă inamică, au fost parțial distruse. Au fost avariate și 10 case particulare, o mașină, un magazin și gazoducte”, a declarat Serhii Lisak. În plus, în noaptea de 4 iunie, rușii au lovit Nikopolul cu artileria, în urma căreia două mașini au luat foc.
UPDATE În pofida unei recente atenuări a luptelor din Bahmut, confruntările din jurul orașului distrus din estul Ucrainei continuă, Moscova suferind pierderi semnificative, au afirmat duminică forțele armate ale Kievului, potrivit Reuters. Comandamentul militar suprem al Ucrainei a menționat în raportul său zilnic de duminică faptul că forțele rusești au desfășurat două operațiuni nereușite în jurul Bahmutului și au lansat o serie de atacuri aeriene și bombardamente de artilerie asupra satelor din apropiere.
Șeful grupului de mercenari ruși Wagner Group a declarat sâmbătă că 99% dintre luptătorii săi au părăsit Bahmut după asaltul lor de luni de zile, în cea mai lungă și sângeroasă bătălie din război. Serviciile de informații britanice au afirmat sâmbătă că Rusia a continuat să desfășoare unități ale armatei regulate în sectorul Bahmut, înlocuind luptătorii Wagner. Ucraina a spus la sfârșitul lunii trecute că luptele s-au atenuat în zonă, dar comandantul forțelor terestre ale națiunii, Oleksandr Sîrskii, a declarat sâmbătă că forțele ucrainene continuă să lupte acolo.
Bahmut, unde odată locuiau 70.000 de oameni, nu are nicio valoare strategică, potrivit analiștilor militari. Dar Moscova a declarat că capturarea acesteia ar fi o piatră de hotar pentru a avansa mai mult în regiunea industrială Donbas, pe care susține că a anexat-o.
UPDATE O dronă a fost doborâtă la Djankoi, în Crimeea, a anunțat duminică un oficial rus instalat din peninsulă. „Există pagube la ferestrele mai multor case dintr-un cartier rezidențial” în urma incidentului de peste noapte, a scris Oleg Kriucikov pe Telegram. Rusia are o bază militară aeriană în apropiere de Djankoi.
UPDATE Rusia a lansat un val de atacuri aeriene asupra Ucrainei, duminică dimineaţă, iar sistemele de apărare au respins toate rachetele şi dronele în timp ce se apropiau de Kiev, afirmă oficiali militari din capitală, relatează Reuters. „Potrivit informaţiilor preliminare, nicio ţintă aeriană nu a atins capitala”, a afirmat, pe Telegram, duminică dimineaţa, Serghei Popko, şeful administraţiei militare. „Apărarea aeriană a distrus tot ce se îndrepta spre oraş, chiar la distanţă”, a spus el.
Rusia a atacat în mod repetat Kievul, începând din luna mai, în special noaptea, înaintea unei mult-aşteptate contraofensive ucrainene pentru a recâştiga teritoriu, oficialii ucraineni afirmând că aceasta este o încercare de a induce suferinţe psihologice civililor. Martori au declarat pentru Reuters că au auzit mai multe explozii în regiunea Kiev, dar nu şi în oraş, părând că sistemele de apărare aeriană şi-au atins ţintele. Întreaga Ucraină s-a aflat sub alertă de raid aerian pentru aproape trei ore. Există relatări neverificate pe conturi ucrainene de pe reţelele sociale privind explozii auzite la Krivoi Rog, în sudul Ucrainei, în apropiere de oraşul Kropivnițki, din centrul ţării, şi în regiunea Sumî, din nord-est. Până în prezent, nu există informaţii oficiale despre acestea.
UPDATE Contraofensiva ucraineană ce urmează să aibă loc va fi „foarte impresionantă”, a spus la BBC Radio 4 generalul David Petraeus, fost director CIA și fost șef al forțelor internaționale din Irak și Afganistan, potrivit The Guardian. Petraeus, ce are o experiență de 37 de ani în armata americană, a explicat cum vor lovi trupele ucrainene liniile inamice. Viziunea sa este interesantă nu numai datorită vastei sale experienței de luptă, ci și prin prisma faptului că a fost recent la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și cu alți înalți oficiali ucraineni.
Ce a spus generalul David Petraeus despre operațiune: „Cred că această contraofensivă va fi foarte impresionantă. Părerea mea este că vor obține un efect de arme combinate, cu alte cuvinte, vor reuși să desfășoare cu succes operațiuni de arme combinate în care vor avea geniști care vor sparge obstacolele și vor dezamorsa câmpurile de mine și așa mai departe; blindate care vor fi protejate de infanterie împotriva rachetelor antitanc; apărarea aeriană care va ține avioanele rusești departe de ei; războiul electronic care le va bruia frecvențele radio; logistica chiar în spatele lor; artileria și mortierele chiar în față. Și cel mai important dintre toate... este că, pe măsură ce elementele de avangardă ajung inevitabil la un punct culminant după 72-96 de ore - fizic, asta e tot ce se poate face - și vor fi suferit pierderi... sunt unități de rezervă care vor continua să avanseze, să profite de elan și să mențină ritmul și cred că asta poate disloca întreaga apărare rusă din acea zonă, apoi cred că se vor deschide și alte oportunități pe flancuri”.
UPDATE Legiunea „Libertatea Rusiei” care a efectuat în ultima vreme incursiuni pe teritoriul rusesc dinspre Ucraina a spus sâmbătă că armata Moscovei își bombardează propria populație, scrie HotNews. „Armata lui Putin își continuă bombardamentele haotice asupra regiunii Belgorod. În încercarea de a lovi cumva forțele noastre, inamicul lovește așezările cu tiruri, fără să țină cont de victimele civile”, se spune pe pagina de Twitter a grupării. Legiunea „Libertatea Rusiei" este o grupare rusă cu baza în Ucraina, condusă de o figură a opoziției ruse, Ilia Ponomarev, care spune că acționează în interiorul Federației pentru răsturnarea regimului Putin. Organizația a afirmat sâmbătă că toți locuitorii din zonă care vor să fugă de bombardamente pot beneficia de un „coridor umanitar” pentru a se adăposti în Ucraina.
UPDATE Detaşamente ale unităţii cecene Ahmat sunt angajate în lupte grele împotriva armatei ucrainene în împrejurimile oraşului Doneţk, a afirmat sâmbătă Ministerul rus al Apărării. Se vrea discordie între Wagner şi Ahmat, acuză Prigojin, care denunță „jocurile periculoase” ale celor din „turnurile Kremlinului”.
UPDATE Șeful grupului paramilitar Wagner a declarat sâmbătă că este pregătit să își trimită unitățile pentru a apăra regiunea rusă Belgorod, de lângă granița cu Ucraina și care a fost lovită de bombardamente și atacuri intense în ultimele zile, transmite AFP. „Singurul lucru pe care îl vom cere este muniția, pentru a nu ajunge, cum se spune la noi acasă, cu fundul gol în frig”, a adăugat Prigojin.
UPDATE Ministrul indonezian al apărării a propus sâmbătă un plan de pace pentru războiul din Ucraina, solicitând o zonă demilitarizată și un referendum al Națiunilor Unite în ceea ce el a numit teritoriile disputate. Mai mulți oficiali ucraineni au respins ideea, spunând că seamănă mai degrabă cu un plan rusesc.