Război în Ucraina, ziua 486: Prigojin renunță la revolta armată și se refugiază în Belarus. Kievul anunță succese pe front

missing
24 июня 2023, час 22:35

Noapte tensionată în Rusia unde mai multe oraşe au fost în alertă după ce liderul grupului de mercenari Wagner a pornit ceea ce părea a fi o tentativă de lovitură de stat, după ce o tabără a mercenarilor ar fi fost lovită de o rachetă rusească. Informația a foat negată însă de Ministerul Apărării. Totuși a urmat o lovitură de teatru în rebeliunea de pe teritoriul Rusiei. Şeful mercenarilor ruşi răzvrătiţi Evgheni Prigojin a declarat spre finalul zilei de sâmbătă că a ordonat luptătorilor săi, care au avansat spre Moscova, să se întoarcă la bazele lor pentru a evita vărsarea de sânge, transmite Reuters.

Ministerul ucrainean al Sănătăţii îi îndeamnă pe ucraineni să nu intre în panică, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova de pregătirea unui ”atentat terorist” vizând centrala Nucleară Zaporojie ocupată de ruşi, implicând ”radiaţii” - o ieşire care îngrijorează populaţia Ucrainei, relatează AFP, informează News.ro. Pe de altă parte, Vladimir Soloviov, principalul propagandist al președintelui rus Vladimir Putin, amenință România cu un atac cu „arme nucleare tactice”. Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui Zelenski, a spus că acţiunile şefului mercenarilor ruşi Evgheni Prigojin sunt o "operaţiune antiteroristă" şi a declarat că "totul este abia la început în Rusia". În timp ce în Rusia au avut loc turbulenţe, în Ucraina, forţele Kievului au reuşit să avanseze pe frontul de est - potrivit armatei ucrainene, citate de Sky News.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susține că președintele belarus Alexandr Lukașenko s-a autopropus drept mediator în situația tensionată, fiindcă îl cunoaște pe Evgheni  Prigojin de peste 20 de ani.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, sâmbătă seară, în discursul adresat naţiunii, că ţara sa va fi cu siguranţă capabilă să protejeze Europa de orice forţe ruseşti, şi nu contează cine le comandă, transmite News.ro. El a vorbit în rusă şi a spus că „omul de la Kremlin este evident foarte speriat şi probabil că se ascunde undeva”, potrivit G4media.

UPDATE Dosarul penal deschis pe numele lui Evgheni Prigojin va fi clasat. Anunțul a fost făcut în seara zilei de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, după ce Prigojin a anunțat că pune capăt marșului spre Moscova. Totodată, Kremlinul anunță că Prigojin urmează să plece în Belarus, fără a preciza ce urmează să facă acolo, având cuvântul de onoare al lui Putin, iar luptătorii Wagner care au participat la ultimele evenimente ni vor fi urmăriți penal de autorități, grație reușitelor lor de pe front.

UPDATE În timp ce în Rusia se produceau tulburări, în Ucraina, forțele Kievului au reușit să avanseze pe frontul de est – potrivit armatei ucrainene, transmite Sky News. Trupele lui Volodimir Zelenski au obținut câștiguri în apropierea orașului Bahmut din est – o zonă ocupată de grupul de mercenari Wagner – și într-o zonă mai la sud. Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că a fost lansată o ofensivă în apropierea unui grup de sate care înconjoară orașul. „În toate aceste zone, am făcut progrese”, a scris Maliar, scrie G4media. 

UPDATE Oficialii serviciilor de informații din Statele Unite cred că șeful Wagner, Evgheni Prigojin, plănuia de ceva timp o provocare majoră la adresa conducerii militare a Rusiei, au declarat pentru CNN trei persoane familiare cu acest subiect - dar nu era clar care ar fi fost scopul final, scrie Știripesurse.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a vorbit la telefon cu omologul său belarus Alexandr Lukașenko, mulțumindu-i liderului de la Minsk pentru ajutorul oferit in detensionarea situației, potrivit Interfax. Totodată, Lukașenko i-a oferit detalii lui Putin despre discuțiile purtate cu șeful Wagner, Evgheni Prigojin.

UPDATE Postul de televiziune rusesc controlat de stat RT raportează că trupele Wagner par să se pregătească să plece din Rostov. Din imaginile video postate pe rețelele de socializare se poate observa cum trupele Wagner fac poze cu oamenii de pe stradă și râd în grup, scrie Știripesurse.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, are o primă reacție după ce șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat oprirea revoltei din Rusia. „Astăzi, lumea a văzut că șefii Rusiei nu controlează nimic. Nimic. Haos total. Absența totală a oricărei previzibilități. În primul rând, lumea nu ar trebui să se teamă. Știm ce ne protejează. Unitatea noastră", a declarat Zelenski, potrivit Știripesurse.

UPDATE Analiștii spun pe rețelele sociale că Prigojin ar fi primit garanții personale de securitate de la Moscova, plus pentru gruparea pe care o conduce. În plus, ar fi primit asigurări că vor fi demiși liderii militari ruși ai campaniei din Ucraina: ministrul Apărării Serghei Soigu și şeful Statului Major Valeri Gherasimov, potrivit Ziare.com.

UPDATE Wagner renunță și se retrage! Anunțul lui Evghenii Prigojin: „Am mărșăluit până la 200 de kilometri de Moscova. Acum, a sosit momentul în care se poate vărsa sânge. Dându-ne seama de acest lucru, întoarcem coloanele și mergem în direcția opusă, în taberele de campanie".

UPDATE Presa din Rusia anunță că președintele belarus Alexandr Lukașenko, cu acordul liderului de la Kremlin, a avut negocieri pe parcursul întregii zile cu șeful Wagner, Evgheni Prigojin. Potrivit serviciului de presă a liderului de la Minsk, Prigojin a acceptat propunerea de a opri mișcările prin Rusia și de a întreprinde pași pentru dezescaladarea situației.

UPDATE Omul de afaceri Elon Musk a comentat într-o notă ironică retragerea trupelor Wagner din drumul lor spre Moscova.„Metoda retragerii”, a comentat scurt șeful Twitter pe platformă.

UPDATE Ofițeri de poliție cu veste antiglonț și cu mitraliere au fost instalați pe autostrada principală care leagă Moscova de Voronej și Rostov-pe-Don, în timp ce coloana Wagner a trecut de Lipețk. Potrivit Meduza.ro, blindatele au fost scoase pe străzile Moscovei. Cu toate acestea, cercetătorul independent Chris Owen relatează, citând canalul de Telegram rusesc VChK-OGPU, că forțele dislocate pentru a apăra Moscova nu sunt suficiente pentru a-i opri pe mercenarii Wagner și că unități ale apărării ar urma să se predea lui Prigojin, scrie HotNews.

UPDATE În plin război civil, Ministerul rus de Externe avertizează Occidentul să nu se folosească de situația tensionată din Federația Rusă pentru a-și atinge „obiectivele rusofobe”.  Într-o declarație emisă de către diplomația de la Moscova se mai precizează că „asemenea încercări sunt zadarnice și nu vor fi susținute nici în Rusia, nici în rândul forțelor politice sănătoase din străinătate. Suntem convinși că în viitorul apropiat situația se va soluționa”.

UPDATE Adjunctul șefului Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a spus că autoritățile ruse nu vor permite un scenariu în care armele nucleare ajung în mâinile bandiților, iar Ministerul de Externe al Rusiei asigură că rebeliunea va fi rezolvată "in viitorul apropiat."

UPDATE Ţările UE care se învecinează cu Rusia sunt în alertă, unele dintre ele sporindu-şi securitatea la graniţă, după ce grupul paramilitar Wagner a preluat controlul unui oraş strategic din Rusia şi a ameninţat că va ataca Moscova, potrivit Mediafax.

UPDATE Panică la Rostov: Momentul in care un mercenar Wagner trage focuri de armă spre clădirea Rostelecom. Oamenii au luat-o la fugă.

UPDATE Prigojin ia cu asalt Moscova. Domnia lui Putin s-ar putea sfârși în câteva ore. Autoritățile întăresc paza instituțiilor. Imagini de la Moscova arată vehicule blindate pe străzi, blocaje rutiere instituite de forțe speciale în jurul orașului, în timp ce oficiali militari demarează acțiuni pentru a asigura atât Kremlinul, cât și clădirea Dumei, Parlamentul Rusiei, potrivit Jerusalim Post, citat de NewsWeek. 

UPDATE Pentru premierul Italiei, Georgia Meloni, evenimentele de la Moscova stau mărturie a modului în care agresiunea împotriva Ucrainei provoacă instabilitate chiar în interiorul Federației Ruse. Diplomația de la Roma le-a cerut cetățenilor italieni din regiunile Rostov și Voronej din Rusia să rămână la adăpost și să se țină la curent cu evoluția situației, scrie Rador. 

UPDATE Letonia anunţă sâmbătă, 24 iunie, o consolidare a securităţii la frontiere, la fel ca vecinul său eston.Această ţară baltică nu le mai permite ruşilor să intre pe teritoriul leton.Premierul eston Kaja Kallas a anunţat sâmbătă o consolidare a frontierei cu Rusia şi le-a cerut estonilor să nu se ducă în zona de frontieră, potrivit Ziare.com.

UPDATE Evgheni Prigojin a anunțat pe canalul de Telegram că trupele Wagner au intrat în regiunea Moscovei și că se așteaptă o bătălie pentru controlul Rostov-pe-Don între Wagner și trupele Ahmat conduse de liderul cecen Ramzan Kadîrov, care a rămas, cel puțin momentan, de partea lui Vladimir Putin și a anunțat că ”rebeliunea trebuie oprită”, potrivit G4media.

UPDATE Tancul blocat în poarta circului din Rostov a fost scos în seara zilei. Unele voci susțin că aceste imagini sunt cele mai reprezentative pentru evenimentele din ultimele ore.

UPDATE Șefa opoziției unite din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, i-a îndemnat sâmbătă, 24 iunie, pe concetățenii săi să nu piardă șansa de a salva Belarus. Și regimentul numit după eroul Kastus Kalinovski le-a spus militarilor și civililor „să aștepte semnalul”.

UPDATE Evgheni Prigojin, fondatorul PMC Wagner, după ce a „trădat” Rusia, dacă este bărbat, ar trebui să urmeze exemplul „unui trădător similar al țării” - Boris Pugo, membru al GKChP*, care s-a sinucis în 1991 după o lovitură de stat eșuată, a declarat Igor Rudenya, guvernatorul regiunii Tver, pentru TASS, scrie Știripesurse.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin se confruntă cu cea mai gravă amenințare la adresa puterii din toți cei 23 de ani în care a condus Rusia. Și este uluitor că tot controlul pe care l-a menținut în acest timp,  punctul de forță al autocrației sale, se prăbușește peste noapte, scrie într-o analiză CNN.

UPDATE Liderii G7 poartă discuţii pe măsură ce evoluează situaţia din Rusia, au confirmat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, şi şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock.

UPDATE Ministrul moldovean de Externe Nicu Popescu a venit cu o reacție la tensiunile din Rusia. Popescu susține că în această perioadă complicată „este important să ne îndepărtăm de spațiul euroasiatic al distrugerii și războiului”. Totodată, ministrul atrage atenția asupra importanței continuării parcursului de aderare la UE.

UPDATE Dacă Putin nu reușește să îl elimine rapid pe Evgheni Prigojin, în următoarele 48-72 de ore, totul se poate schimba și/sau prăbuși la Moscova, susține Valentin Naumescu, profesor de Relații Internaționale la Facultatea de Studii Europene, Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, potrivit Adevărul.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat o lege privind reținerea pentru 30 de zile pentru încălcarea legii marțiale, transmite Rador.

UPDATE Imaginile tancurilor de pe străzile Moscovei amintesc de ultimele luni ale Uniunii Sovietice din 1991, scrie The Guardian într-o analiză care subliniază că Vladimir Putin pare mai slab ca oricând de când a devenit președinte în 2000.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că autorităţile române monitorizează îndeaproape evoluţia evenimentelor din Rusia, el fiind informat în permanenţă despre ce se întâmplă. ”Suntem în contact constant cu Aliaţii”, arată Iohannis într-o postare pe contul de Twitter.

UPDATE Preşedintele ucrainean a declarat, într-o postare din mediul online, că Putin și-a mascat, până acum, slăbiciunea prin propagandă şi minciuni, dar în prezent nu o mai poate ascunde. 

UPDATE În plină revoltă armată a grupului de mercenari Wagner, patriarhul Kiril, şeful Bisericii ortodoxe ruse şi aliat al preşedintelui Vladimir Putin, a lansat sâmbătă un apel la "unitate" în faţa "tentativelor de a semăna discordie", notează Adevărul.

UPDATE Îmbulzeală la gara din Rostov. Potrivit presei, oamenii încearcă să părăsească orașul după evenimentele tensionate.

UPDATE Președintele balarus Aleksandr Lukașenko și-ar fi dus toată familia în Turcia. Potrivit presei, avionul ar fi aterizat la ora 5 dimineața. Avionul în care s-ar fi aflat familia lui Aleksandr Lukașenko ar fi zburat pe o rută ciudată și, se pare, ar fi ocolit în mod deliberat regiunile Federației Ruse afectate de rebeliunea Wagner. Potrivit sursei citate, nu se știe dacă președintele belarus se afla în avion. Președintele Aleksandr Lukașenko nu a mai apărut în public de vineri, scrie Realitatea. 

UPDATE Secretariatul vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a negat informația conform căreia politicianul ar fi părăsit Moscova. De altfel, Medvedev i-a îndemnat pe ruși să se unească în jurul lui Vladimir Putin, împotriva rebeliunii Wagner, scrie Digi24.

UPDATE Guvernatorul regiunii Lipețk – situată între orașul Voronej și capitala Moscova – le-a cerut locuitorilor să evite să iasă din case și să renunțe la călătorii, fie cu vehicule private, fie cu mijloacele de transport în comun, scrie Libertatea.

UPDATE Ministrul de Externe ucrainean a îndemnat sâmbătă comunitatea internaţională "să renunţe la falsa neutralitate" privind Rusia şi să furnizeze Kievului toate armele de care are nevoie pentru a îndepărta forţele Moscovei de pe teritoriul ucrainean, relatează Reuters.

UPDATE Kremlinul a încercat ieri să negocieze cu Prigojin. A primit un apel de la Administrația Președintelui (nu de la Putin) și i s-a oferit să dea înapoi și să explice toate mesajele sale ca hacking și falsificare vocală”, a scris canalul rusesc Telegram/ Vajnîie Istorii, citând o sursă apropiată Administrației Putin. Sursa a spus că, după ce Prigojin a refuzat să accepte condițiile Administrației, Putin a ordonat să inițieze un dosar penal împotriva lui și să-l trateze dur, scrie NewsWeek.

UPDATE Armata rusă anunţă că a respins nouă asalturi ucrainene în Doneţk şi unul în Zaporojie, în timpul rebeliunii Wagner, potrivit Știripesurse.

UPDATE Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis omologului său rus Vladimir Putin ”susţinerea (sa) deplină” împotriva rebeliunii Wagner, într-o convorbire la telefon, anunţă Kremlinul, relatează AFP.

UPDATE Vorbind pentru Al Jazeera, Jamie Shea, membru asociat la Chatham House, un think tank cu sediul în Marea Britanie, spune că posibilitatea ca Ucraina să profite militar de situaţia din Rusia depinde de modul în care Moscova va gestiona situaţia, notează Mediafax.

UPDATE Avionul președintelui Vladimir Putin ar fi decolat de pe Aeroportul Vnukovo din Moscova și se presupune că se îndreaptă spre Sankt Petersburg, a anunțat Moscow Times citând datele de trafic aerian de pe FlightRadar24. Aeronava a părut să dispară din sistemul de urmărire deasupra regiunii Tver din nord-vestul Rusiei, unde se află una dintre reședințele lui Putin. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat afirmațiile potrivit cărora liderul rus ar fi fugit din Moscova. Potrivit acestuia, președintele lucrează la Kremlin, conform G4media. 

UPDATE Forțe armate ruse desfăşoară sâmbătă operaţiuni de "luptă" în regiunea Voronej, situată la circa 600 km sud de Moscova, au anunţat autorităţile locale, citate de AFP. Imagini pe rețelele sociale arată o coloană de fum gros după ce un depozit de combustibil ar fi fost aruncat în aer.

UPDATE Evgheni Prigojin a venit cu un nou mesaj în care a declarat că nu are de gând să depună armele și să cedeze. Liderul mercenarilor Wagner a menționat că nu își mai dorește ca "țara să trăiască în corupție, minciună și birocrație".

UPDATE Franţa şi Germania urmăresc îndeaproape situaţia din Rusia, unde liderul grupului de mercenari Wagner a declanşat o revoltă împotriva armatei, au anunţat sâmbătă Palatul Elysee şi guvernul de la Berlin.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău le recomandă tuturor cetățenilor Republicii Moldova să evite vizitarea regiunilor ruse de la granița cu Ucraina în contextul amenințărilor de securitate existente în Federația Rusă. Având în vedere tensiunile actuale din regiune, autoritățile moldovene îndeamnă cetățenii să evite călătoriile neesențiale în aceste zone și să părăsească regiunile respective în cazul în care deja se află acolo.

UPDATE „Un important realizator pro război proeminent al televiziunii de stat, Vladimir Soloviov, a avertizat despre «războiul civil» într-un videoclip selfie pe care l-a postat pe rețelele de socializare, îndemnând luptătorii lui Wagner să renunțe”, scrie ziarul The New York Times. „Nu suntem noi ruși? Nu ne iubim Patria Mamă? Oare chiar ne lăsăm să pierdem țara prin lupte interne?”, a adăugat starul TV, în ceea ce reprezintă o prima reacție a uneia dintre vocile puternice favorabile Kremlinului, notează Libertatea.

UPDATE Rubla se prăbușește pe fundalul ultimelor evenimente. Presa notează că la marile bănci ruse dolarul a ajuns să coste peste 90 de ruble, iar euro costă peste 100 de ruble.

UPDATE O sursă rusă din domeniul securităţii a declarat sâmbătă că grupul de mercenari Wagner a preluat controlul tuturor instalaţiilor militare din oraşul Voronej, aflat la circa 500 km sud de Moscova, relatează Reuters, potrivit Agerpres. Pe de altă parte, presa rusă publică imagini din centrul orașul în care atmosfera pare calmă.

UPDATE Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov a susținut discursul lui Vladimir Putin, care l-a acuzat pe Evgheni Prigojin de trădare.  Kadîrov a declarat că a trimis luptători în zonele tensionate.

UPDATE "Războiul civil a început oficial" în Rusia, anunță mercenarii Wagner, declarând că o coloană militară  roprie a fost atacată de armata rusă, iar în replică a fost doborât un elicopter al aviației ruse.

UPDATE Mercenarii Wagner anunță în replică faptul că Vladimir Putin nu a luat o decizie corectă și amenință pe pagina de Telegram că Rusia va avea un nou președinte în curând. 

UPDATE Autoritățile de la Moscova se gândesc să impună stare de asediu din cauza rebeliunii lui Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner, ale cărui forțe au cucerit Rostov în noaptea de vineri spre sâmbătă și s-ar deplasa spre capitala Rusiei, potrivit publicației ruse independente The Moscow Times.

UPDATE Ministerul Apărării din Regatul Unit a declarat că statul rus se confruntă cu cea mai mare ameninţare de securitate din perioada recentă, după revolta împotriva Moscovei a grupului de mercenari Wagner, notează HotNews.

UPDATE Vladimir Putin l-a acuzat sâmbătă dimineața pe Evgheni Prigojin de „trădare” și a anunțat că vor fi luate „măsuri extrem de dure” împotriva rebeliunii mercenarilor Wagner.

UPDATE Mai multe rețele de internet din Rusia au blocat canalele de comunicare Wagner, în încercarea de a limita transmiterea înregistrărilor audio și video ale lui Prigojin. În înregistrări, șeful Wagner a susținut că generalii i-au omorât mercenarii și că Rusia a atacat degeaba Ucraina, „în folosul generalilor și oligarhilor”. Nu doar rețelele rusești, ci și serviciul Google News, care agregă știrile, a fost limitat de autoritățile ruse, în zone din mai multe orașe rusești, printre care și Moscova, scrie Libertatea.

UPDATE Consilierul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a descris acțiunile șefului mercenarilor ruși Evgheni Prigojin drept o "operațiune antiteroristă" și a declarat că "totul este abia la început în Rusia", scrie Știripesurse.

UPDATE Un tanc a rămas blocat în porțile circului din Rostov-pe-Don. Imagini de la fața locului au fost postate de martori.

UPDATE Președintele rus, Vladimir Putin, va susține o declaație televizată a declarat secretarul de presă al șefului statului, Dmitri Peskov, citat de agenția TASS. Mesajul lui Putin vine în contextul tesiunilor recente din Rusia, apărute după ce Evgheni Prigojin a acuzat că o tabără a luptătorilor Wagner a fost atacată de forțele Moscovei, iar în aceste condiții a afirmat că vrea să oprească „răul” conducerii militare ruse.„Într-adevăr, Putin va face un apel în viitorul apropiat”, a spus Dimitri Peskov.

UPDATE Mișcarea declarată a lui Evgheni Prigojin împotriva conducerii militare ruse este „aproape sigur o tentativă de lovitură de stat”, a declarat pentru BBC fostul ambasador american în Ucraina, Bill Taylor.

UPDATE Opozantul şi omul de afaceri rus Mihail Hodorkovski, aflat în exil, a cerut sâmbătă ca liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, aflat în rebeliune împotriva armatei ruse, să fie ajutat în lupta sa împotriva regimului lui Vladimir Putin, relatează AFP.

UPDATE Evgheni Prigojin anunță că toate obiectivele militare din orașul Rostov, inclusiv aeroportul, au fost luate sub controlul grupării Wagner. 

UPDATE Evgheni Prigojin anunță că are de gând să blocheze orașul Rostov și, ulterior, să meargă spre Moscova. Declarațiile au fost făcute in cadrul unei întâlniri matinale cu reprezentanții Ministerului rus al Apărării.

UPDATE Confruntarea de la distanță între Prigojin și autoritățile de la Moscova continuă. FSB a percheziționat, cu suportul trupelor OMON, sediile grupului Wagner din Sankt Petersburg, orașul natal al lui Vladimir Putin, potrivit Știripesurse.

UPDATE Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokaiev, se va întâlni duminică dimineață cu consiliul său de securitate pentru a discuta despre riscurile care decurg din situația din Rusia, a declarat sâmbătă biroul preşedintelui Tokaiev. Oficialii kazahi intenționează să adopte un plan de acțiune „privind neutralizarea potenţialului impact negativ al situației din țara vecină şi prietenă asupra securității cetățenilor kazahi și a economiei țării noastre”, se arată într-un comunicat, potrivit Rador.

UPDATE Luptătorii grupării Wagner au intrat în orașul Rostov pe Don, din sudul Rusiei, și au preluat controlul asupra cartierului general al armatei ruse fără să deschidă focul de armă, a declarat sâmbătă, 24 iunie, liderul grupării paramilitare, Evgheni Prigojin, citat de CNN.

UPDATE Elicoptere militare ruse efectuează lovituri asupra coloanei militare a mercenarilor Wagner din regiunea Rostov. Șeful grupării a confirmat atacul, precizând că un aparat de zbor a fost doborât.

UPDATE Grupul de reflecție american Institute of War (ISW) consideră că Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, urmărește să forțeze o schimbare de conducere în cadrul Ministerului rus al Apărării, dar sugerează că este „puțin probabil să reușească”, deoarece Kremlinul pare să se opună acțiunii sale, transmite BBC, scrie G4media.

UPDATE Tancuri și militari înarmați în centrul orașului Rostov din Rusia! Guvernatorul regiunii, Vasilii Golubev, s-a adresat locuitorilor cu rugămintea de a se abține călătoriilor în centrul orașului și, după posibilitate, să rămână în casele lor. 

UPDATE Guvernatorul regiunii Lipeţk din Rusia le-a cerut locuitorilor să nu călătorească spre sud, în contextul sporirii măsurilor de securitate în Rusia. Lipeţk se află la circa 280 de kilometri nord-est de cea mai apropiată graniţă cu Ucraina şi la peste 500 de kilometri nord de Rostov. Igor Artamonov a scris pe Telegram că măsurile de securitate din regiune sunt înăsprite, cu accent pe protejarea infrastructurii critice, notează G4media.

UPDATE Primarul Moscovei Serghei Sobianin anunță că au loc măsuri antiteroriste cu scopul de a întări măsurile de securitate, fiind introdus un regim suplimentar de control pe drumuri cu limitarea evenimentelor în masă. "Rog să aveți o atitudine de înțelegere față de măsurile luate", a precizat Sobianin în apelul său.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin este "informat continuu" cu privire la evoluţia situaţiei după anunţul unei rebeliuni armate de către liderul grupului paramilitar Wagner, a anunţat sâmbătă Kremlinul, transmite AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Casa Albă monitorizează situaţia din Rusia după revolta grupului paramilitar Wagner împotriva Statului Major rus, a declarat vineri un purtător de cuvânt, adăugând că preşedintele american Joe Biden este ţinut la curent cu evoluţia situaţiei, transmite sâmbătă AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Rusia a lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă o nouă salvă de rachete asupra Ucrainei, provocând pagube şi victime, potrivit autorităţilor ucrainene, transmite AFP, citat de Agerpres. În centrul oraşului Dnipro,"mai multe case au fost complet distruse.

UPDATE Guvernul regiunii Voronej din sudul Rusiei a cerut sâmbătă locuitorilor să evite autostrada nord-sud M-4 ce leagă Moscova de regiunile sudice ale ţării deoarece un convoi militar se află în mişcare pe această rută, informează Reuters.

UPDATE Tancuri şi vehicule blindate ocupă poziţii în oraşul rusesc Rostov, în timp ce disputa dintre armată şi mercenarii Wagner ameninţă să degenereze în lupte. Videoclipurile postate pe social media arată soldaţi în uniformă, puternic înarmaţi, în jurul clădirilor guvernamentale. Nu este clar dacă sunt luptători Wagner sau trupe guvernamentale, scrie Rador.

UPDATE Primele imagini cu presupusa coloană militară Wagner, care ține calea spre Rostov, au fost făcute publice. Autenticitatea înregistrării video nu a fost confirmată.

UPDATE Evgheni Prigojin a revenit cu un mesaj în care susține ca Ministerul rus al Apărării a ordonat ca aviația militară să bombardeze coloana mercenarilor Wagner. Totodată, Prigojin le-a mulțumit piloților care au refuzat să execute ordinul. Declarațiile nu au fost comentate oficial sau probate independent. 

UPDATE Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a solicitat guvernului şi Ministerului Apărării să aibă mai multă grijă de armata bulgară şi nu de cele străine, conform Rador. „Cursul noului guvern este să împingă Bulgaria din ce în ce mai aproape de război. Nu consider că este potrivit ca politicieni cu sprijin electoral modest să vorbească şi să îşi asume angajamente atât de grele în numele Bulgariei", a spus acesta. Potrivit președintelui bulgar, datoria principală a Guvernului este să garanteze securitatea şi liniştea cetăţenilor bulgari. "Faptul că războiul se poartă la câteva sute de kilometri de noi nu trebuie să ne liniştească, pentru că operaţiunile escaladează şi se pare că unii politicieni nu îşi dau seama de profunzimea problemei", a adăugat şeful statului.

UPDATE Autoritățile ucrainene au raportat mai multe explozii, după atacul masiv lansat în primele ore ale zilei de armata rusă.

UPDATE Evgheni Prigojin anunță că luptătorii Wagner au trecut granița dintre Ucraina spre Rusia și intră in regiunea Rostov, fiind lăsați să treacă de militarii ruși. Șeful mercenarilor susține că vor distruge totul ce le va sta în cale. "Vom merge până la capăt", a declarat Prigojin. Deocamdată, nu există confirmări la declarațiile făcute de șeful Wagner.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat vineri Rusia că este ''o putere de destabilizare a Africii'' şi şi-a exprimat regretul că deciziile Moscovei ''nu joacă un rol benefic pentru comunitatea internaţională'', informează AFP şi Reuters, scrie Agerpres.

UPDATE Procurorul general al Federației Ruse, Igor Krasnov, l-a informat pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, despre faptul că a fost deschis un dosar penal pe numele șefului Wagner, Evgheni Prigojin, pentru instigare la rebeliune armată, anunță presă din Rusia.

UPDATE Camioane militare au fost filmate la Ministerul rus al Apărării, iar accesul spre administrația prezidențială rusă a fost blocat de oamenii legii, notează presa de la Moscova.

UPDATE SUA urmăresc atent situația din Rusia, după declarațiile făcute de Evgheni Prigojin, anunță CNN.

UPDATE Ministerul rus al Apărării anunță că militarii ucraineni se folosesc de "provocarea pusă la cale de Prigojin" și întreprind măsuri pentru a avansa in direcția Bahmutului, dar atacurile sunt respinse de aviația militară rusă și artilerie.

UPDATE Postul TV de stat din Rusia "Pervîi Kanal" anunță o ediție specială a buletinului de știri. Jurnaliștii au declarat că lovitura asupra militarilor Wagner este doar o înscenare, fiind citat apelul oficial de a nu da ascultare ordinelor lui Prigojin. Prezentatoarea Ekaterina Andreeva a subliniat de câteva ori faptul că președintele rus Vladimir Putin este la curent cu evenimentele. Ediția s-a încheiat fără a se anunța când va fi următoarea ediție a buletinului de știri.

UPDATE Între timp, Kievul anunță că forțele aeriene militare ruse au lansat un nou atac cu rachete asupra Ucrainei. Autoritățile le cer oamenilor să se adăpostească în locuri sigure.

UPDATE O sursă apropiată serviciilor speciale din Federația Rusă a declarat pentru BBC-Rusia că departamentul din Moscova al FSB este în alertă în aceste momente. Acest lucru este confirmat și de sursa BBC din cercurile armatei, care raportează o „alarmă” în garnizoana Moscovei. Potrivit acestuia, pe autostrada Don (n. r.: drumul Moscova-Voronej-Rostov-pe-Don), FSB, cu sprijinul SOBR (unități speciale de reacție rapidă ale trupelor Gărzii Naționale), au fost înființate puncte de control. Celor de serviciu li se ordonă să deschidă focul "în caz de amenințare", trasmite BBC. În același timp, echipamentul este în modul de pregătire, dar unitățile nu au primit încă un ordin de avansare, scrie Știripesurse.

UPDATE Serviciul Federal de Securitate (FSB) îndeamnă luptătorii Wagner să "nu asculte ordinele criminale ale lui Prigojin și să depună eforturi pentru reținerea lui". Generalul Serghei Surovikin s-a alăturat mesajului FSB și le-a cerut luptătorilor Wagner, într-o adresare video, să revină la locul dislocarea, iar problemele sa fie rezolvate pașnic.

UPDATE Șeful serviciilor de informații militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a declarat că Rusia a finalizat pregătirile pentru un atac asupra centralei nucleare Zaporojie, relatează Kyiv Independent, scrie HotNews.

UPDATE Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat vineri că țara sa se așteaptă ca la summitul NATO de la Villnius, care este programat pe 11 și 12 iulie, să primească un răspuns clar și o „formulă” de a deveni membră a alianței, scrie B1.

UPDATE Dacă în ultimii aproape 20 de ani, Germania a avut relații apropiate cu Rusia, de unde a cumpărat combustibili ieftini, iată că acum Berlinul și-a schimbat strategia la 180 de grade, după ce a scăpat de dependența de Moscova. La Conferința de la Londra privind reconstrucția Ucrainei, un înalt oficial german a spus că ”Rusia trebuie să plătească pentru ce a distrus” în țara vecină, scrie Ziare.com.

UPDATE Presa din Rusia notează că în mai multe regiuni din țară a fost instituit planul special "Cetatea". Operațiunea presupune mobilizarea organelor de forță și apărarea principalelor instituții de stat. Deocamdată, nu se cunoaște dacă sunt doar exerciții, cert e că acțiunile au loc în contextul tensiunilor apărute după declarațiile făcute de Prigojin. Tehnică militară ar fi fost filmată inclusiv pe străzile din Moscova.

UPDATE Declarațiile fondatorului grupului de mercenari „Wagner”, Evgheni Prigojin, au devenit baza pentru inițierea unui dosar penal privind instigarea la o rebeliune armată, a transmis Comitetul Național Antiterorism. Ei i-au cerut lui Prigojin să oprească acțiunile ilegale. Liderul grupării paramilitare Wagner a acuzat vineri armata rusă că a efectuat lovituri asupra taberele luptătorilor săi din spatele frontului ucrainean provocând "un număr foarte mare de victime", transmite AFP.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski l-a demis pe comisarul militar din Odesa, Evgheni Borisov, în cadrul unei ședințe a Statului Major, la 23 iunie. Acesta și-ar fi pus la adăpost milioane de dolari în Spania, de la începutul invaziei rusești, potrivit NewsWeek. Totodată, Zelenski a ordonat vineri crearea unei comisii speciale care să desfăşoare un audit asupra activităţii şefilor comisariatelor militare regionale de recrutare

UPDATE Ministerul rus al Apărării a declarat că au fost diseminate informații false pe rețelele de socializare despre presupusa lovitură a Forțelor Armate Ruse asupra „taberelor de antrenament și refacere ale PMC Wagner” desfășurate în cadrul unei operațiuni militare speciale. 

UPDATE "Noi urmărim". Mesajul a fost postat pe Internet de Ministerul ucrainean al Apărării, in contextul ultimelor evenimente tensionante din Federaţia Rusă.

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron nu a exclus vineri posibilitatea de a discuta cu omologul său rus, Vladimir Putin, dacă s-ar întâlni sau dacă ar apărea contextul, relatează AFP. Asta după ce Macron ar fi vrut să participe la summitul BRICS ce urmează să aibă loc în luna august în Africa de Sud, însă Rusia nu a fost așa de încântată de idee, scrie HotNews.

UPDATE Președintele rus Vladmir Putin a fost informat de „situația din jurul lui Evgheni Prigojin”, comandantul grupului de mercenari Wagner, și au fost luate toate măsurile necesare, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Declarația vine după ce Prigojin i-a declarat război lui Serghei Șoigu, ministrul Apărării, pe care îl acuză că a ordonat o lovitură cu rachete asupra unei tabere Wagner, și a promis că pleacă din Ucraina să-l caute, scrie Digi24.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat vineri, 23 iunie, în termeni duri existența unor adăposturi antiatomice inadecvate în întreaga țară, calificând drept „dezamăgitoare" concluziile unei inspecții la nivel național, relatează CNN și Reuters.

UPDATE Evgheni Prigojin a declarat că Ministerul rus al Apărării a inventat pretexte false pentru a-l păcăli pe Vladimir Putin să invadeze Ucraina şi a afirmat că Moscova ar fi putut evita complet războiul. "Nu s-a întâmplat nimic ieșit din comun pe 24 februarie… Ministerul Apărării încearcă să înșele societatea și pe președinte și să ne spună o poveste despre cum a existat o agresiune nebună din partea Ucrainei și că plănuiau să ne atace cu întregul NATO", a declarat Prigojin, calificând versiunea oficială drept "o poveste frumoasă". "Războiul a fost necesar (…) pentru ca Șoigu să poată deveni mareșal, (…) pentru ca el să poată obține o a doua medalie de «Erou» (al Rusiei). Războiul nu a fost necesar pentru a demilitariza sau denazifica Ucraina", a mai afirmat liderul și fondatorul grupului paramilitar. "Obiectivul a fost de a împărți bunurile materiale (din Ucraina)", a spus el. "Au existat furturi masive în Donbas, dar ei voiau mai mult", a mai afirmat șeful Wagner, potrivit Libertatea.

UPDATE Prințul Harry spera să-i intervieveze pe Vladimir Putin, Donald Trump și Mark Zuckerberg despre trauma copilăriei lor pe un podcast Spotify. El a discutat despre ideile sale cu mai mulți producători și companii de producție, scrie Bloomberg.

UPDATE Ucraina este una dintre cele mai puțin talentate țări europene în ceea ce privește vorbirea în limba lui Shakespeare: un clasament publicat în 2018 a plasat-o pe locul douăzeci și opt dintr-un total de treizeci și două de națiuni. Potrivit unui analist al US Air Force, antrenamentul ar putea dura între patru și șase luni, în principal din cauze lingvistice, dar nu numai. După cum explică Popular Mechanics, soldații Forțelor Aeriene Ucrainene vor trebui, de asemenea, să reînvețe o întreagă gramatică a pilotajului cu F-16. Obișnuiți de ani, chiar decenii, cu o anumită aranjare a sistemelor de zbor, vor trebui să dobândească noi obiceiuri și noi reflexe, avioanele occidentale fiind proiectate într-un mod cu totul diferit, notează Ziare.com. 

UPDATE Herman Haluşcenko, ministrul ucrainean al energiei a declarat că România ia în calcul posibilitatea de a redirecționa o parte din veniturile companiilor din domeniul energiei către refacerea infrastructurii energetice din Ucraina, scrie Gândul.

UPDATE Centrul Științific și Tehnic de Stat al Ucrainei pentru Securitate Nucleară a anunțat joi pe Facebook că populația nu va fi nevoită să consume pastile cu iod în cazul unui accident sau atentat la centrala nucleară de la Zaporojie.

UPDATE Rusia anunţă vineri că a „lărgit considerabil” lista oficialilor europeni cărora le interzice intrarea pe teritoriul rus, ca răspuns la cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni impuse Moscovei de Uniunea Europeană (UE), relatează AFP, potrivit News.ro. 

UPDATE Guvernele statelor membre UE susţin ideea de a utiliza randamentele generate de activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina şi converg asupra posibilelor opţiuni, a anunţat vineri Comisia Europeană, transmite Reuters.

Război în Ucraina, ziua 485: Șansa Moldovei, sancțiuni și lista rușinii. Kievul explică avansul lent: Lovitura principală urmează
Război în Ucraina, ziua 484: Lovitură la poarta spre Crimeea, bătălii dure și plan Marshall. Rusia amenință Moldova cu atac la pod

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/DOC/ Официально. Евросоюз ввел санкции против Евгении Гуцул за "продвижение сепаратизма" в Гагаузии
/DOC/ Официально. Евросоюз ввел санкции против Евгении Гуцул за "продвижение сепаратизма" в Гагаузии
/ВИДЕО/ В Украине наблюдается волна сообщений о минировании зданий. Полиция проверяет госучреждения
/ВИДЕО/ В Украине наблюдается волна сообщений о минировании зданий. Полиция проверяет госучреждения
/ВИДЕО/ В Молдове прошел семинар для учителей программы SuperCoders, поддерживающей цифровое образование подростков (P.)
/ВИДЕО/ В Молдове прошел семинар для учителей программы SuperCoders, поддерживающей цифровое образование подростков (P.)
Россия ударила по Одесскому порту. Один человек погиб, повреждены два судна
Россия ударила по Одесскому порту. Один человек погиб, повреждены два судна
Во Франции планируют ужесточить миграционное законодательство в 2025 году
Во Франции планируют ужесточить миграционное законодательство в 2025 году

/VIDEO/ Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?

missing
21 сентября 2024, час 22:33

În ediția de astăzi a editorialului Verde-n ochi cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. 

Principalul motiv este frica de pușcărie. În momentul în care R. Moldova va deveni membră a UE, marii corupți din R. Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă -  case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi. Și nu mă refer aici la un vis frumos, ci la date concrete, confirmate oficial!

Ca să nu vă plictisesc cu multe cifre, am să vă arăt doar o hartă a lumii. Țările colorate în nuanțe de roșu sunt cele mai corupte din lume, iar cel colorate în galben - sunt cele mai puțin afectate de corupție. 

Așa cum se vede din desen, statele cele mai reziliente în fața corupției se găsesc în Uniunea Europeană. Iar Rusia se confruntă cu probleme de corupție, care se agravează de la an la an. Hărțile de mai sus prezintă Indicelui mondial de Percepție a Corupției. Dar haideți să vorbim despre lucruri și mai concrete.

Președinți, premieri, miniștri și deputați corupți există peste tot. Marea diferența este că în UE aceștia ajung să facă pușcărie. Iar în Rusia ei guvernează de zeci de ani. 

În ultimii 10 ani, în Uniunea Europeană, au existat mai multe cazuri notabile de condamnare a demnitarilor înalți pentru corupție:

Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a fost condamnat în 2013 la 4 ani de pușcărie;

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat în 2021 la 3 ani de închisoare  pentru corupție și trafic de influență;

Fost președinte al Camerei Deputaților din România, Liviu Dragnea (prietenul lui Vlad Plahotniuc), a făcut 2 ani de pușcărie pentru acte de corupție. La momentul condamnării, era cel mai influent politician și oligarh din România. 

Justiția din Uniunea Europeană a reușit, în ultimul deceniu, să trimită după gratii cel puțin 5 prim-miniștri corupți, iar alți cinci președinți de țară au fost sau mai sunt cercetați penal pentru acte de corupție. 

În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. 

Nu există niciun caz în care un fost prim-ministru sau fost președinte să fi fost condamnat pentru corupție. Asta chiar dacă Rusia clocotește de corupție înaltă. 

În Rusia, fac pușcărie nu corupții, ci cei care luptă împotriva corupției. Iar cei mai mari demascatori ai corupției au fost pur si simplu omorâți: 

Boris Nemțov, unul dintre principalii opozanți ai lui Putin și un aprig luptător împotriva corupției din Rusia, a fost împușcat cu aproape zece ani în urmă în plină stradă, chiar lângă zidurile Kremlinului;

Cu jumătate de an în urmă, un alt lider al opoziției și demascator al marelor fraude din Rusia, Alexei Navalii, a fost ucis în pușcărie. Fusese condamnat la 30 de ani de închisoare pentru că a avut curajul să vorbească despre averile impunătoare, adunate din fraudă, ale elitei politice rusești;

Jurnalista de investigații  Anna Politkovskaya, a fost împușcată în liftul blocului în care locuia pentru anchetele despre marea corupție din Rusia.

Cele mai mari fraude financiare din Moldova le avem „importate” tot din Rusia. În primul rând, mă refer la Spălătoria rusească. 22 de miliarde de dolari proveniți din Rusia au tranzitat sistemul bancar moldovenesc în drumul lor spre paradisuri fiscale. R. Moldova a ratat, în acest caz, să încaseze cel puțin 540 de milioane de dolari, taxe de stat.  

Furtul miliardului are de asemenea rădăcini rusești, în fraudă fiind implicate mai multe companii și bănci din Rusia. 

Aceste dosare cu prejudicii de miliarde de lei încă nu au finalitate, deși au trecut 10 ani de producerea lor. Justiția moldovenească încă nu a decis la ce sistem de luptă cu corupția să se racordeze: la cel rusesc - mărinimos cu corupții sau cel european - necruțător cu cei care fură din banii publici. 

Nicio țară din UE nu a vrut singură să se curățe de corupția înaltă. Statele UE care au excelat în lupta împotriva corupției, au făcut-o sub presiunea structurilor Uniunii Europene care au condiționat suportul cu progrese concrete în combaterea corupției mari. Cel mai ilustrativ pentru noi este cazul României. DNA a excelat nu grație voinței politice din Guvern și Parlament, ci în pofida obstacolelor puse de politicienii români. Aliatul DNA în acestă luptă a fost poporul și Comisia Europeană. 

Așadar, Vă spun verde-n ochi: e timpul să alegem ce fel de luptă cu corupția ne dorim în Moldova. După modelul european – cu marii corupți în pușcărie, sau după modelul rusesc – cu ei în fruntea statului. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. În ultimele săptămâni am devenit martori ai unei implicări agresive a unor preoți și episcopi în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Cel mai vizibil dintre toți este Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. Desigur, nu este pentru prima dată când Episcopul Marchel sau alte fețe bisericești promovează discurs politic în slujbele religioase, inclusiv discurs de ură. Nici nu e premieră că susțin anumiți politicieni în alegeri.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
De unde vin milioanele pentru destabilizări și cine își va asuma consecințele? De ce unor politicieni le este frică de integrarea în Uniunea Europeană? /Vom mai avea surprize până la alegeri? Cine ar putea fi exclus din cursa prezidențială? Cine sunt candidații care au ajuns în vizorul poliției și procurorilor?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.

15 октября в Кишинев приедут восемь министров иностранных дел
15 октября в Кишинев приедут восемь министров иностранных дел
/ВИДЕО/ В Грозном произошел взрыв на заправке: есть погибшие, среди них дети
/ВИДЕО/ В Грозном произошел взрыв на заправке: есть погибшие, среди них дети
/ВИДЕО/ В Угненах предприятие по чистке ковров модернизировали на средства ЕС
/ВИДЕО/ В Угненах предприятие по чистке ковров модернизировали на средства ЕС
/ВИДЕО/ ЕС объявил о пакете финансовой помощи Молдове: €1,8 млрд кредитов и грантов
/ВИДЕО/ ЕС объявил о пакете финансовой помощи Молдове: €1,8 млрд кредитов и грантов
Почему снова обсуждают "продажу земли" в Молдове и что говорят об этом законы ЕС?
Почему снова обсуждают "продажу земли" в Молдове и что говорят об этом законы ЕС?

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. При цитировании опубликованных на сайте материалов обязательно указание в первом абзаце гиперссылки на страницу tv8.md.