Ucraina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania, Bosnia și Herțegovina, Islanda și Liechtenstein se aliniază sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană pentru acțiuni de destabilizare a situației din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de Consiliul European, care a salutat angajamentul statelor.
„Decizia Consiliului stabilește un nou cadru pentru măsuri restrictive specifice împotriva persoanelor fizice care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, sau democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea în Republica Moldova, precum și persoanele fizice sau juridice, entități sau organisme asociate acestora. Uniunea Europeană ia act de acest angajament și îl salută”, se arată într-un comunicat al Consiliului.
Anterior, Norvegia, Elveția și Canada au înaintat sancțiuni oligarhilor, oamenilor de afaceri și politicienilor moldoveni pentru legăturile lor cu Rusia și pentru a preveni presupusele eforturi de destabilizare a situației în regiune. Sancțiunile vizează șapte persoane și o entitate - partidul de opoziție „Șor”, a declarat Ministerul canadian într-un comunicat.
Printre persoanele vizate se numără: deputatul fugar Ilan Șor, liderul Partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc, cercetat penal în mai multe dosare și care s-a refugiat la Londra, deputata Marina Tauber, și ea cercetată penal, inclusiv în dosarul finanțării ilegale a PP Șor, oligarhul Vladimir Plahotniuc, fugit din țară în 2019, și omul de afaceri rus Igor Ceaika, un apropiat al fostului președinte al țării, Igor Dodon.
Iar la 5 iunie, și SUA au introdus sancțiuni împotriva a șapte membri cheie ai unui grup de influență malignă, care ar avea legături cu serviciile secrete rusești, pentru rolul lor în eforturile Rusiei de a destabiliza democrația și de a influența alegerile din Republica Moldova.