Interviu cu directoarea executivă Startup Moldova Natalia Bejan: „Avem talentul necesar pentru a dezvolta companii de top”

missing
05 августа 2023, час 15:55

Unii ar putea susține că, pentru Republica Moldova, termenul 'startup tech' - referindu-se la un serviciu sau produs nou, inovator, tehnologic, cu potențial de a se extinde - pare a fi o noutate. Cu toate acestea, această perspectivă este departe de realitate. Școlile online de programare pentru copii din Europa care folosesc tehnologii VR, platformele de recrutare utilizate de mărci la nivel mondial, hărțile digitale globale spațiale - toate acestea reprezintă doar câteva din zecile de companii inovatoare din Moldova care cuceresc nu doar piața locală, ci și pe cea internațională.

În plus, proiectele autohtone beneficiază de încrederea comunității internaționale de startup-uri, atrăgând milioane de investiții. ‘Avem resursele de talent și creativitate necesare pentru a dezvolta companii de top', declară Natalia Bejan, Directoarea Executivă a Fundației Startup Moldova. De fapt, adaugă Natalia, specialiștii noștri nu sunt diferiți de alții - în cel mai bun sens, chiar și atunci când ne comparăm cu prestigiosul Silicon Valley din SUA. Cum se situează țara noastră în domeniul startup-urilor, cu ce companii putem fi mândri și dacă este posibil să creăm într-o zi un Facebook fondat în Republica Moldova - aflați din interviul cu Natalia Bejan.

 

"Natalia Bejan, Directoarea Executivă a Fundației Startup Moldova, a ocupat poziții de conducere în startup-uri din China și Cehia, are o experiență vastă în domeniul managementului și consultanței, cu proiecte realizate în 15 țări pentru instituții financiare din Europa și Asia. După o perioadă de peste 11 ani petrecuți în străinătate, se întoarce în țară pentru a implementa cele mai eficiente practici în dezvoltarea ecosistemului de startup-uri, la ea acasă.”

 

Ce reprezintă un Startup?

Un startup este un serviciu sau un produs tehnologic ce propune o abordare inovatoare și care are un potențial mare de extindere și scalare.

Startup-urile 'Fabricate în Moldova' câștigă teritoriu pe piața globală
 

- Atunci când menționăm termenul 'startup', ne vin instantaneu în minte imagini futuriste cu Google, Elon Musk sau companii IT multi-milionare din Silicon Valley. Cum stau lucrurile în cazul startup-urilor din Moldova?

- Consider că ecosistemul startup-urilor se află într-o fază ascendentă. Dacă acum câțiva ani, conceptul de 'startup' era mai degrabă necunoscut, acum tot mai mulți oameni devin interesați și se implică. Practic, în fiecare săptămână auzim despre un nou startup sau despre o nouă persoană care dorește să investească într-un startup - toți fiind din Republica Moldova. În plus, crește și interesul donatorilor de a oferi sprijin necesar. Acum putem vedea și roadele muncii programelor de accelerare și incubare din Moldova (Dreamups, Yep Moldova, XY Partners, programele create de Tekwill) care, la sigur, au impulsionat și ele acest trend. 

Ceea ce a realizat Moldova IT Park în ultimii ani a impulsionat la o creștere semnificativă a numărului de persoane cu abilități în domeniul IT, oameni care sunt acum programatori sau dezvoltatori de produse IT și lucrează în cele peste 1500 companii IT active în Republica Moldova. Printre aceste persoane, există mulți care doresc nu doar să ofere servicii și să creeze produse pentru alții, ci să-și dezvolte propriul produs. Ai competențele necesare, știi cum să o faci, poți să o faci, ai nevoie doar de ideea potrivită. Eu sper că ne vom îndrepta cu pași siguri de la a fi prestatori de servicii de outsourcing, la a fi proprietari de soluții și produse concrete.

„Trebuie să ne asigurăm că oferim toate condițiile necesare în Moldova pentru a da naștere unui Unicorn - o companie evaluată la peste 1 miliard de dolari”

Startup Moldova este o platformă care promovează dezvoltarea și expansiunea startup-urilor tehnologice din Republica Moldova. Inițiată în 2021 de Asociația Companiilor IT din Moldova, această platformă are ca scop accelerarea inovațiilor tehnologice în Moldova prin capacitare, încurajare și contribuția directă la crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea startup-urilor și a inițiativelor de inovație tehnologică din țară.

- Pe pagina web a Startup Moldova sunt listate peste 60 de companii tehnologice din Moldova. Acestea constituie piața noastră de startup-uri?

- Cele peste 60 de start-up-uri sunt mai mature, mai bine conturate, cu un produs și o echipă deja stabilite și sunt, in mare parte, pregătite pentru investiții. În afara acestor 60, avem cel puțin alte 100 la nivel de idei și echipe, care poate că nu au un site web sau un produs testat, dar au o idee în care cred. Acestea parcurg programe de accelerare și testează diferite idei - se află într-o fază de dezvoltare.


"Ați știut că în anul 2022, 11 startup-uri din domeniul tehnologic din Republica Moldova au reușit să atragă 11 milioane de dolari, finalizând un total de 12 runde de investiții? 6 dintre aceste startup-uri au obținut investiții de peste jumătate de milion de dolari: XOR AI – 2,7 milioane USD, GreenO - 2 mil EUR, Brizy.io – 2,4 milioane USD, ENABLD – 1,4 milioane USD, Bloomcoding – 1 milion EUR, Fagura – 787 mii EUR."

- Ne puteți oferi câteva exemple de startup-uri din Moldova pe care ar trebui să le urmărim cu atenție?

- Emil Chichioi de la Bloomcoding este, cu siguranță, cineva pe care ar trebui să îl urmărim. Bloomcoding este o școală de programare online destinată copiilor cu vârste între 7 și 14 ani, care folosește instrumente AR și VR pentru a ajuta elevii să învețe programare. Ei activează pe piețele din România, Bulgaria și Polonia, iar datorită investițiilor mari, de peste 1 milion de euro, doresc să se extindă și pe alte piețe.

Puțini au curajul să creadă că startup-urile tech din Moldova atrag milioane de investiții. Mulți pe care îi întreb ce cred, sunt sceptici, crezând că în Moldova asta nu e posibil, avansând cifre precum 10 mii sau 20 de mii EUR maxim pentru o investiție. Dar adevărul este că startup-urile noastre deja atrag milioane" 

Renter reprezintă de asemenea un proiect interesant - este o platformă B2B care oferă o platformă, dar și serviciu de închiriere de biciclete electrice pentru curieri. Ei au dovedit că curierii, care lucrează, de exemplu, pentru Glovo, dacă folosesc o bicicletă electrică, obosesc mai puțin, iar productivitatea lor crește într-atât încât veniturile suplimentare acoperă cu lejeritate costurile bicicletei. Este îmbucurător și faptul că echipa Renter este formată din absolvenți ai programelor de la Yep Moldova și Dreamups, care au contribuit la dezvoltarea ideii.

Talentul nostru este la fel de creativ ca în oricare altă parte a lumii. Amintesc aici de Estonia, care este considerată cea mai digitalizată țară din lume, dar noi avem estonieni care au venit din Estonia în Moldova pentru a-și construi afacerea aici, pentru că Moldova oferă facilități fiscale mai bune decât Estonia, ceea ce reprezintă încă un avantaj pentru noi”


Echipa de la Self-Talk este de asemenea remarcabilă - au creat o platformă de meditații personalizate pentru a ajuta oamenii să reducă anxietatea. Produsul - este vorba despre un produs de meditație ajustat individual pentru fiecare client, în funcție de cum se simte și cum ar dori să se simtă. Dar ceea ce este cu adevărat impresionant este modul în care își poziționează ei produsul. Echipa Self-Talk argumentează că datorită stării precare a sănătății mintale a angajaților, companiile pierd un anumit procent din vânzări. Așadar, dacă angajatorii ar acorda mai multă atenție și investiție acestui subiect, ar beneficia de creșterea profitabilității companiilor. Prin urmare, produsul lor este unul B2B, adresat companiilor, decât B2C, adresat persoanelor individuale.

XOR este o companie tehnologică care dezvoltă soluții de chatbots, cu o echipă de programatori în Chișinău și cu sediul central în San Francisco. Ei asistă departamentele de resurse umane în automatizarea proceselor de recrutare, acolo unde este necesară angajarea pentru o poziție standard a zeci și sute de mii de oameni (de exemplu: casier sau șofer de tir). Este uimitor să te gândești că o companie din Republica Moldova lucrează cu unele dintre cele mai mari companii din Statele Unite și că produsul este realizat de conaționalii noștri. Compania a atras investiții de peste 13 milioane de dolari.

Planable este, de asemenea, un startup pe care ar trebui să-l urmărim cu siguranță. Este un produs software destinat echipelor de marketing, facilitând colaborarea în ceea ce privește campaniile de comunicare pe rețelele de social media. În prezent, platforma are peste cinci mii de clienți din întreaga lume, printre care ONU, Hyundai, Leroy Merlin, și își dublează veniturile în fiecare an. Toți cei trei fondatori au fost incluși în lista '30 Under 30 Europe', un clasament realizat de prestigioasa publicație Forbes, care selectează și nominalizează 30 de povești de succes ale tinerilor cu vârsta de până la 30 de ani.

Noi nu suntem diferiți de ceilalți"

- La noi în societate, probabil, încă mai rămâne percepția că companiile noastre nu pot concura pe piața globală? Eu personal sunt sigur că această părere este una greșită. Avem ambițiile de a cuceri lumea întreagă?

- Noi putem să discutăm la acest subiect, dar părerile vor rămâne păreri, pentru că companiile noastre pur și simplu deja concurează destoinic pe piața globală, fără a se limita la ideea că vin dintr-o anume țară sau îi limitează careva hotare.

Plus, misiunea Startup Moldova este de a încuraja și susține acest gen de aspirații. Este adevărat, unii oameni pot să se teamă de a visa la asemenea mărimi, dar inclusiv si noi suntem aici pentru a-i încuraja și pentru a le arăta că aceste vise pot deveni realitate.

Startup Moldova Summit 2023 s-a încheiat cu multă fanfară, reunind unele dintre cele mai inovatoare minți din lumea startup-urilor pentru a discuta cele mai recente tendințe și evoluții. Summit-ul a fost un amestec de idei și perspective, cu peste 320 de participanți offline, 6700 de streamuri online, peste 20 de VC și investitori și peste 200 de startup-uri și invitați s-au alăturat la Tekwill în Chișinău, Moldova. 

Summit-ul a oferit o oportunitate atât pentru startup-urile nou înființate, cât și pentru cele cu o anumită experiență în domeniu, să-și expună ideile și să primească informații prețioase de la experții din industrie. Zece dintre aceste startup-uri au avut șansa de a-și prezentă conceptele în fața unui panel de investitori, beneficiind de feedback valoros care să-i ajute să-și rafineze strategiile și să-și dezvolte afacerile.

- În ce domenii ar putea antreprenorii din Republica Moldova să creeze startup-uri tehnologice pentru a excela?

- Avem startup-uri active într-o varietate largă de domenii. Se depun eforturi considerabile pentru dezvoltarea sectorului creativ. Dispunem de infrastructură, cum ar fi centrele Artcor și Mediacor, unde există un potențial imens. Se estimează că până în 2025, industria digital media va atinge o valoare de peste 400 de miliarde de dolari. Noi avem toate posibilitățile de a concura pe această piață.

„Ne propunem să facem investiții în domeniul energiei, cu o concentrare specială pe segmentul greentech. În mod specific, ne interesează tehnologiile create cu scopul de a minimiza impactul negativ al activităților umane asupra mediului”

Pot confirma cu siguranță că statul are planuri de a investi în sectorul energiei, concentrându-se în principal pe domeniul greentech. Acesta include tehnologii dezvoltate cu scopul de a reduce impactul negativ al activităților umane asupra mediului.

Mai mult, se lucrează la crearea unui 'sandbox' - un mediu de testare izolat care permite experimentarea și monitorizarea software-urilor sau programelor. Acest proiect este în prezent în mâinile ministrului energiei. Scopul acestui laborator legal este de a permite testarea diverselor idei legate de energie.

Problema majoră cu care ne confruntăm în prezent în domeniul energetic este nu atât producția de energie, cât stocarea ei. Tehnologia necesară pentru stocarea energiei este dificil de testat și de implementat în practică, mai ales atunci când este vorba de stocare și distribuție de energie care este conectată la un gigant precum Premier Energy, de exemplu. O supratensiune ar putea întrerupe alimentarea cu energie electrică în toată țara. Din acest motiv, se creează astfel de laboratoare - pentru a testa inovațiile într-un regim de laborator, unde guvernul îți oferă permisiunea de a experimenta. 

Dar dincolo de oricare verticală, noi avem nevoie de echipe care au experți din domeniu în echipă. Startup-urile, cu o probabilitate mult mai mare, vor avea success dacă echipa are expertiză practică în domeniul abordat. Investitorii, dar si clientii au nevoie de solutii care răspund problemei lor. Iar pentru asta avem nevoie de oameni care vin din interior, din sistem, din companiile unde observă repetativ aceeasi problemă - la care dezvoltă si propun o solutie tehnologică. 

Avem avantajul că suntem o țară mică, ceea ce înseamnă că poți veni la noi sau la colegii noștri din alte centre de tehnologie, cum ar fi Dreamups, XY, Technovator și ei vor avea o rețea vastă de persoane cu care te pot pune în contact pentru a-ți facilita accesul la ceea ce ai nevoie”

- De ce Moldova ar putea și este o destinație foarte prietenoasă pentru a crea propriul produs și companie?
- Avem avantajul că suntem o țară mică, ceea ce înseamnă că poți veni la noi sau la colegii noștri din alte organizații, cum ar fi Dreamups, XY, Yep Moldova, și ei vor avea o rețea vastă de persoane cu care te pot pune în contact pentru a-ți facilita accesul la ceea ce ai nevoie.

Mulți dintre oamenii cu care discut nu sunt conștienți de faptul că avem start-up-uri care atrag milioane de dolari. Trebuie să informăm și să inspirăm oamenii noștri”

- Și în Moldova poate fi creat următorul Facebook? Aici suntem fără limite?

- Într-adevăr. Limitele se află doar în subconștientul nostru. Totul este posibil, atâta timp cât ne putem imagina asta. Multe dintre produsele internaționale nu sunt neapărat geniale în esență. Gândiți-vă la Bolt, compania estoniană de mobilitate, care este o copie binegândită a Uber-ului, dar care a reușit să se extindă în Africa, unde nimeni nu a mai fost. Acelasi serviciu, pe altă piată. Inovatia lor cea mare a fost selectarea corectă a pietei pe care să-si lanseze produsul.  

Recent am realizat un program educațional pentru elevii din diferite regiuni ale țării, unde vorbeam despre startup-urile noastre din Moldova. Am văzut o mulțime de elevi uimiți, întrebându-se: "Wow, așa ceva e posibil în Moldova?" Mi-a plăcut enorm reacțiile și răspunsurile copiilor la întrebarea: "Ghiciți ce volum de investiții au atras startup-urile din Moldova in 2022?" Am vorbit despre acele 11 milioane de USD. Nimeni nu a avut curajul să se apropie de ideea milioanelor. Toți erau sceptici, crezând că în Moldova asta nu e posibil, avansând cifre precum 10 mii sau 20 de mii. Dar adevărul este că startup-urile noastre deja atrag milioane. 

Pentru a crea o companie de milioane sau miliarde în Moldova - e super important că avem centrele inovatoare și infrastructură, asta și este ecosystem, și am dori ca ele să fie cât mai multe"


Startup Moldova a fost creat pentru a încuraja pe oricine dorește să vină cu idei, evenimente și programe. În plus, este esențial să vorbim despre business-urile și startup-urile din Moldova, astfel încât, cât mai mulți oameni să le cunoască. Aceasta este și mesajul pe care ni-l transmit investitorii străini - să ne promovăm, să ne scoatem în evidență și să povestim întregii lumi despre noi. Mulți dintre oamenii cu care discut nu sunt conștienți de faptul că avem startup-uri care atrag milioane de dolari. Trebuie să informăm și să inspirăm oamenii noștri.

Un moment care m-a surprins plăcut la Startup Moldova Summit 2023 a fost când, în timp ce vorbeau speakerii, am observat că jumătate de sală era goală. De ce? Pentru că toată lumea era în zona de networking. Tot ce se întâmpla pe scenă era înregistrat și putea fi vizionat mai târziu. Dar oamenii nu vin la astfel de evenimente pentru scenă, ei vin să cunoască alte persoane, să creeze relatii, parteneriate, care să-i aducă mai aproape de realizarea viselor lor.

Eu sper că noi, la Startup Moldova, contribuim anume la aceste lucruri: să creăm legături si relații care sa facă parcursul startup-urilor din Moldova către unicorni - mai ușor și rapid. Nu am nici un dubiu că vom ajunge acolo. Întrebarea e doar când, iar eu sper că asta ne așteaptă deja foarte curând!

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

Молдавским школам позволят нанимать больше вспомогательного персонала, включая штатных психологов
Молдавским школам позволят нанимать больше вспомогательного персонала, включая штатных психологов
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
/ВИДЕО/ В Кыргызстане фургон с мороженым сбил 29 школьников: трое в тяжелом состоянии
/ВИДЕО/ В Кыргызстане фургон с мороженым сбил 29 школьников: трое в тяжелом состоянии
США обвинили Россию в применении химического оружия в Украине
США обвинили Россию в применении химического оружия в Украине
Драгалин: Прокуроры осознают риски, подписывая обвинительные документы
Драгалин: Прокуроры осознают риски, подписывая обвинительные документы

03 мая 2024, час 12:53

Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.

Россия обстреляла ж/д пути в Украине и продвигается на авдеевском направлении
Россия обстреляла ж/д пути в Украине и продвигается на авдеевском направлении
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
/ВИДЕО/ EnergoShow. Эксперт: доступность солнечных панелей сильно выросла в последние годы
/ВИДЕО/ EnergoShow. Эксперт: доступность солнечных панелей сильно выросла в последние годы
Еврокомиссия инициировала судебное разбирательство в отношении IT-гигантов
Еврокомиссия инициировала судебное разбирательство в отношении IT-гигантов
/ВИДЕО/ Помощь для уязвимых: в Молдове планируют втрое увеличить число специалистов в соцсфере
/ВИДЕО/ Помощь для уязвимых: в Молдове планируют втрое увеличить число специалистов в соцсфере

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Материалы, опубликованные на tv8.md, доступны только со ссылкой на источник и посредством активной ссылки на страницу статьи.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram