externe

Război în Ucraina, ziua 351: Zelenski alertează Moldova, iar Rusia începe noua ofensivă masivă. UE: „Urmează săptămâni decisive”

09 февраля 2023, час 17:53

Volodimir Zelenski a efectuat miercuri, o vizită la Paris, unde s-a întâlnit cu Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Olaf Scholz. Președintele ucrainean a cerut armament greu şi avioane "cât mai curând posibil", iar preşedintele francez l-a asigurat pe acesta de "hotărârea" sa de a "însoţi" Ucraina "spre victorie". Totodată, Volodimir Zelenski a spus joi, în timpul unui discurs istoric în fața Parlamentului European la Bruxelles, că țara sa, împreună cu Europa, „se apără împotriva celei mai mari forțe antieuropene din lumea modernă", transmite Reuters. Mai mult, liderul de la Kiev anunță că a interceptat planurile Rusiei şi a alertat imediat Chişinăul.

Institutul pentru Studiul Războiului a publicat o nouă evaluare a situației din Ucraina. Trei divizii rusești au pornit la atac pe tot Frontul de Est, în ceea ce pare a fi marea ofensivă rusă din acest an. Trupele lui Putin au lansat o ofensivă majoră în regiunea Lugansk, dar forțele ucrainene îi împiedică să obțină un succes semnificativ, potrivit celei mai recente analize făcute de analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului. Volodimir Zelenski a mai precizat că, dacă ruşii cuceresc orașul Bahmut, ar avea un avantaj şi ar dori să "meargă mai departe", scrie AFP. Armata rusă a preluat inițiativa pe câmpul de luptă pentru prima dată din august 2022. 

UPDATE  Iranul pare să modifice dronele de atac pe care le furnizează Rusiei, astfel încât focoasele explozive să poată provoca daune maxime țintelor de infrastructură din interiorul Ucrainei, potrivit unui nou raport de investigație obținut exclusiv de CNN.

UPDATE Săptămânile ce urmează vor fi ''decisive'' pentru rezultatul războiului din Ucraina, a apreciat joi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care le-a cerut liderilor statelor membre ale Uniunii Europene să răspundă cererilor de înarmare formulate de Kiev, transmit AFP şi Reuters, informează Agerpres. La reuniunea de la Bruxelles este prezent ca invitat şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. ''Următoarele săptămâni şi următoarele luni vor fi probabil decisive. Este momentul să desfăşurăm un sprijin maximal'', a spus Charles Michel în cadrul summitului UE de la Bruxelles, solicitând pentru Ucraina ''muniţii, artilerie, rachete, vehicule, sisteme de apărare''.

UPDATE Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat, joi, "progresele" înregistrate de Ucraina după primirea statului de candidat pentru integrarea în Uniunea Europeană, subliniind însă că aderarea este un proces "dependent de performanţe".

UPDATE Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak confirmă că ocupanții ruși au început o nouă ofensivă masivă. Potrivit oficialului, în regiunile Donețk și Lugansk au loc acțiuni militare de proporții. „Toți așteptau o ofensivă. Aceasta este acea ofensivă. Ea deja a început”, a menționat Podoliak.

UPDATE Urmare a declarațiilor Președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău confirmă recepționarea informațiilor respective de la partenerii noștri ucraineni. În același timp, menționăm că, SIS desfășoară măsuri operative pentru elucidarea tentativelor de destabilizare a situației în țară și cooperează strâns cu serviciile de informații partenere. În acest context, SIS confirmă că, atât din informațiile prezentate de partenerii noștri ucraineni, cât și în urma activității operative a Serviciului, au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice. În acest moment, nu putem oferi mai multe detalii, deoarece există riscul de periclitare a diverselor activități operaționale aflate în desfășurare. Asigurăm cetățenii Republicii Moldova că toate instituțiile statului lucrează în plină capacitate și nu vor permite realizarea acestor provocări.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că mai mulți lideri ai Uniunii Europene au declarat, la summit-ul la care a participat joi, că sunt gata să furnizeze Kievului avioane pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei Rusiei, relatează Reuters. În timp ce Vestul pare hotărât să înameze Ucraina cel puțin cu tancuri, fostul președinte rus Dmitri Medvedev pare panicat și face presiuni pentru creșterea producției de tancuri pe teritoriul Federației Ruse, potrivit HotNews.

UPDATE Serviciile de informații japoneze susțin că până acum au murit în Ucraina peste 20 de generali ruși.

UPDATE Brandurile mondiale suferă pierderi uriașe din cauza faptului că părăsesc piața rusă, a declarat președintele rus, Vladimir Putin, și le-a urat acestora „toate cele bune”, potrivit Rador.

UPDATE Personalități politice și militare din Germania au sugerat revenirea la serviciul militar obligatoriu, după ce noul ministru al Apărării a descris eliminarea treptată a recrutării generale din 2011 drept o "greșeală", notează NewsWeek.

UPDATE Kremlinul a respins joi concluziile procurorilor internaționali care investighează doborârea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, care au declarat că au găsit „indicii puternice" privind implicarea președintelui rus Vladimir Putin în acest incident, transmite Reuters.

UPDATE Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a cerut Ucrainei să renunţe la ameninţările cu boicotarea Jocurilor Olimpice de vară din 2024, în cazul participării sportivilor ruşi şi belaruşi la competiţia din capitala Franţei, informează Reuters.

UPDATE Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat, în timpul unei conferințe de presă, că practic Kremlinul nu va participa la polemica dintre liderul șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, și generalul Viktor Sobolev, membru al Comitetului pentru apărare din Duma de Stat a Rusiei, notează Gazeta, potrivit Rador.

UPDATE Volodimir Zelenski susține că Rusia vrea să distrugă Republica Moldova. Potrivit liderului de la Kiev, planul Kremlinului privind distrugerea țării a fost demascat de spionajul ucrainean, iar Maia Sandu a fost informată. „Am vorbit cu președinta Republicii Moldovei, Maia Sandu, am informat-o despre ce a reușit să afle spionajul nostru, despre planul rusesc privind distrugerea situației politice în Republica Moldova. Un act rusesc care arată cine, când și cum vrea să distrugă țară, cine vrea să schimbe ordinea democratică și să instituie control asupra ei. Am preîntâmpinat despre acestea riscuri Moldova, pentru a o apăra. Fiecare dintre voi ar fi făcut așa. Nu știm dacă la Moscova a fost dat ordinul să fie aplicat acest plan, dar am văzut că sunt tentative. Au încercat asta contra Ucrainei, contra altor țări din Europa”, a declarat președintele Ucrainei. 

UPDATE Occidentul trebuie să se asigure că nu riscă o confruntare directă cu Rusia înainte de a livra avioane de luptă Ucrainei, a declarat premierul olandez Mark Rutte.

UPDATE SpaceX a luat măsuri pentru a împiedica forțele armate ucrainene să folosească serviciul de internet prin satelit Starlink pentru controlul dronelor, a declarat președintele companiei.

UPDATE Şefa guvernului italian Giorgia Meloni a apreciat joi drept "inoportună" invitaţia adresată de preşedintele francez Emmanuel Macron omologului său ucrainean Volodimir Zelenski de a veni miercuri la Paris, informează AFP şi ANSA. Potrivit mass-media italiene, Meloni nu a văzut cu ochi buni faptul că nu a fost invitată la acest dineu, miercuri seara, la care s-au întâlnit Macron, Zelenski şi Scholz.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia încearcă să anihileze valorile europene, în cadrul unui discurs rostit în Parlamentul European de la Bruxelles.

UPDATE Zelenski a fost ovaționat îndelung în plenul Parlamentului European, atât înainte, cât și după discursul în care a mulțumit pentru ajutorul fără de care Ucraina nu ar fi rezistat până acum în fața rușilor. Vizibil obosit și emoționat, Zelenski a cântat cu mâna pe inimă imnul Ucrainei care a răsunat în plenul instituției europene.

UPDATE În timpul unei conferințe de presă comune cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, Stoltenberg a spus că Rusia se pregătește de noi atacuri asupra Ucrainei. „Din păcate, nu vedem niciun semn că Rusia se pregătește pentru pace. Dimpotrivă, Moscova se pregătește pentru noi ofensive militare. Așa că trebuie să continuăm să furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie pentru a recuceri teritoriul și a prevala ca națiune suverană și independentă”, a declarat Jens Stoltenberg.

UPDATE În Ucraina, Rusia reînvie o tactică folosită de armata roşie în cel de-al Doilea Război Mondial: Transformarea trupelor sale în carne de tun. „Peste tot este deja plin de cadavre". Moscova nu arată prea multă consideraţie pentru vieţile recruţilor săi, dar bătălia pentru Bakhmut este costisitoare şi pentru apărătorii ucraineni, potrivit Wall Street Journal.

UPDATE Ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov a anunţat miercuri schimbări la departamentul anticorupţie şi introducerea unui mecanism de control public după scandalul de corupţie din ministerul său, transmite EFE.

UPDATE  Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a acuzat din nou SUA că se implică și mai mult în conflictul dintre Rusia și Ucraina și că prin asta Washingtonul și Occidentul nu fac decât „să prelungească suferința Ucrainei”. „Linia dintre implicarea directă și indirectă în război a Marii Britanii, Franței și Germaniei dispare pe zi ce trece”, a mai spus Peskov.

UPDATE Serviciul de informații al Estoniei afirmă că utilizarea armelor nucleare tactice în Ucraina este „puțin probabilă” din cauza „opoziției internaționale și a eficacității militare scăzute”, se arată într-un raport publicat miercuri.

UPDATE Orașul martir Mariupol, simbol al rezistenței ucrainene, care la sfârșitul lunii mai, după 86 de zile de asediu a fost nevoit să se predea, rămâne în mâinile Moscovei, care, pe de-o parte, îl dărâmă și, pe de altă parte, îl umple cu soldați și cu material de război, scrie Avvenire, citat de Rador.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost decorat cu Legiunea de Onoare a Franţei de către preşedintele Emmanuel Macron. Este cea mai înaltă distincţie pe care un preşedinte francez o poate acorda unui omolog, a precizat Palatul Elysee, notează Mediafax.

UPDATE Grupul de mercenari Wagner din Rusia a încetat să mai recruteze prizonieri pentru a lupta în Ucraina, a declarat joi fondatorul său, Evgheni Prigojin, relatează Reuters, potrivit Rador.

UPDATE Într-o scrisoare comună adresată liderilor Uniunii Europene, Polonia, Letonia, Lituania și Estonia au cerut folosirea imediată a fondurilor rusești, blocate încă de la începutul conflictului, “cât mai curând posibil. Nu putem aștepta până când războiul se va încheia și se va semna un acord de pace”, se arată în document, potrivit Biziday.

UPDATE Autovehiculele confiscate în Letonia pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului vor fi livrate în Ucraina. Ministrul de finanțe din Letonia a propus să se soluţioneze detaliile privind transferarea în Ucraina a mașinilor care au fost confiscate de la șoferii care au condus în stare de ebrietate, a anunțat șeful Serviciului Fiscal de Stat (SRS) Ieva Jaunzeme. ''Există un raționament în propunerea ministrului de finanțe. Astfel, Letonia poate spori asistența acordată pentru Ucraina'', a declarat șeful Serviciului Fiscal de Stat (SRS), Ieva Jaunzeme, la postul LTV. În momentul de faţă, SRS se ocupă de vânzarea mașinilor confiscate. Oricine le poate cumpăra la licitație, scrie Rador.

UPDATE Serviciul de Informaţi Externe al Estoniei a atenţionat miercuri că Rusia are încă puterea de a exercita "o presiune militară credibilă" asupra regiunii baltice, unde riscurile de securitate au crescut pe termen mediu şi lung, informează Reuters, conform Agerpres.

UPDATE Într-o analiză publicată de Foreign Policy se arată că forțele și echipamentele rusești aduse acum pe front pentru această ofensivă sunt mult mai mari decât cele dislocate în urmă cu un an, la debutul invaziei. Oficialii ucraineni estimează că numărul soldaților prezenți acum pe front este de aproximativ 300 de mii, față de mai puțin de 200 de mii, anul trecut. De asemenea, Rusia a scos din rezerve și a mobilizat 1.800 de tancuri, 3.950 de vehicule blindate, 2.700 de sisteme de artilerie, 810 sisteme de lansare multiplă de rachete (MLRS), 400 de avioane de luptă și 300 de elicoptere. Pentagonul a descris trupele ruse care au fost deja transportate pe câmpul de luptă că ar fi “prost echipate, prost antrenate și mobilizate în grabă”, dar tactica rușilor acum pare a fi copleșirea numerică a apărătorilor ucraineni, potrivit Biziday.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu publicat de cotidianul francez Le Figaro, că Emmanuel Macron s-a schimbat și acum între cei doi există o încredere reală.

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri că Franța va sprijini ferm Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, scrie Rador.

UPDATE Cofondatorul trupei rock Pink Floyd, Roger Waters, invitat de Rusia să ia cuvântul în fața Consiliului de Securitate al ONU, a denunțat miercuri invazia rusă, dar și pe cei care au provocat-o, atrăgându-și furia Ucrainei, potrivit AFP. „Invazia Ucrainei de către Federația Rusă a fost ilegală. Condamn acest lucru în termenii cei mai fermi”, a declarat fostul membru al trupei Pink Floyd prin intermediul unei videoconferințe. Dar „nu este adevărat că invazia rusă în Ucraina a fost neprovocată. Așa că și eu îi condamn în termenii cei mai fermi pe provocatori”, a adăugat el, potrivit Știrepesurse.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin, în ciuda eșecurilor din primul an al invaziei în Ucraina, a decis să-și joace cartea până la capăt, crezând că statul ucrainean și Occidentul „vor obosi înaintea Rusiei”, iar restul se va rezolva la masa negocierilor.”La rândul ei, elita rusă este din ce în ce mai îngrijorată de faptul că Putin a înnebunit”, scrie Bloomberg, citând datele serviciilor secrete ale Estoniei. Materialul din publicația americană notează că într-o potențială Rusia post-Putin nu există un grup semnificativ de influență care să împărtășească valori democratice, notează Ziare.com.

UPDATE După invazia lui Vladimir Putin din Ucraina de acum aproape un an, Europa a instituit mai multe pachete de sancțiuni economice împotriva Moscovei, care să scadă finanțarea mașinii de război. Acum, o țară NATO, Polonia, continuă să cumpere petrol din Rusia, în ciuda restricților impuse de UE.

UPDATE Celebrul căpitan al armatei ruse și mercenar Igor Mangușev a murit în spital, la câteva zile după ce a fost împușcat în cap de la mică distanță în Ucraina ocupată, au declarat prietenii săi, citați de BBC, notează Mediafax.

UPDATE Cu mult înainte ca războiul din Ucraina să înceapă, acum aproape un an, Israelul și-a păstrat neutralitatea față de ostilitățile dintre Rusia și Ucraina, relatează CNN. Situația s-ar putea să se schimbe acum, după ce Benjamin Netanyahu a revenit la conducerea țării.

UPDATE Partenerii occidentali ar putea furniza Ucrainei primul batalion de tancuri de luptă Leopard 2 în primele trei sau patru luni ale acestui an, a declarat miercuri ministrul german al apărării Boris Pistorius, în timpul unei vizite oficiale în capitala Poloniei, informează Reuters.

Văduvele soldaților ruși au primit cadouri din partea ”activiștilor ruși” haine de blană. Propaganda Kremlinului le prezintă pe văduve în timp ce mulțumesc regimului pentru mărinimie. „Am primit în mod neașteptat un astfel de ajutor astăzi. Suntem foarte recunoscătoare. Familiile soldaților uciși s-au adunat aici. Cu adevărat, vă mulțumim din inimă!”, a spus o femeie. De partea cealaltă, ucrainenii susțin că acele haine de blană au fost furate tocmai din Ucraina.

UPDATE Forțele ruse au bombardat miercuri regiunea Harkov, ucigând două persoane și rănind cinci, potrivit guvernatorului regiunii Oleh Syniehubov, citat de Kyiv Independent. Atacurile au lovit clădiri rezidențiale din districtul Kupiansk, unde au murit un bărbat de 48 de ani și o femeie de 45 de ani. Obuzele au lovit, de asemenea, cel puțin șapte blocuri de apartamente și două case private din municipiul Vovchansk.

UPDATE Australia a denunţat joi obstacolele ruseşti în calea anchetei internaţionale lansate cu privire la zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines doborât deasupra Ucrainei în 2014, reiterându-şi hotărârea de a trage Moscova la răspundere, notează AFP.

UPDATE Primele tancuri britanice Challenger promise de Londra Kievului vor sosi în Ucraina „luna viitoare”, a anunțat miercuri premierul britanic Rishi Sunak, într-o conferinţă de presă, citat de CNN. „Echipele ucrainene care au sosit săptămâna trecută (pentru a se antrena în Marea Britanie) vor folosi tancuri Challenger 2 pentru a apăra suveranitatea teritorială a Ucrainei luna viitoare” a declarat Sunak, alături de preşedintele ucrainean Zelenski.

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron i-a spus omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în vizită la Paris, că Franța este „hotărâtă” să conducă Ucraina spre victorie în războiul acesteia împotriva Rusiei, relatează CNN. „Suntem alături de Ucraina, hotărâți să o conducem spre victorie”, a spus Macron. „Ucraina poate conta pe Franța și pe aliații săi pentru a câștiga războiul, Rusia nu trebuie să câștige și nu va câștiga războiul”, a adăugat liderul de la Palatul Élysée.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat miercuri că Ucraina și Regatul Unit au ajuns la un acord privind un „pachet puternic de apărare”, informează CNN. „Am convenit asupra unui număr semnificativ de vehicule blindate și asupra furnizării de arme cu rază lungă de acțiune”, a scris Zelenski pe contul său oficial de Telegram. „Și am convenit să înceapă antrenamentul piloților ucraineni”, a precizat liderul ucrainean.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit miercuri seară pe aeroportul Orly din Paris, fiind întâmpinat pe pistă de ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu. Şi cancelarul german Olaf Scholz a sosit ceva mai devreme la Paris, ambii fiind primiţi de preşedintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysee, informează CNN, potrivit news.ro. Cei trei lideri fac, la această oră, declaraţii de presă comune. 

UPDATE Volodimir Zelenski este aşteptat joi la Bruxelles pentru o întâlnire cu liderii din Uniunea Europeană. El a confirmat abia miercuri seară că se va întâlni joi cu aceştia.

Război în Ucraina, ziua 350: Precizări privind Moldova și noapte sângeroasă. Zelenski, la Londra: „Rusia va pierde. Dați-ne aripi”
Război în Ucraina, ziua 349: Lege marțială extinsă, iar Rusia amenință cu o escaladare imprevizibilă. Alertă ONU: „Risc nuclear”
Сломали дверную ручку: как "депутаты-шоровцы" пытались силой попасть на заседание парламента
Сломали дверную ручку: как "депутаты-шоровцы" пытались силой попасть на заседание парламента
/ВИДЕО/ Экстремальная погода в Европе: Испанию терзают наводнения, а Грецию – жара
/ВИДЕО/ Экстремальная погода в Европе: Испанию терзают наводнения, а Грецию – жара
/ВИДЕО/ Митинг в поддержку "депутатов-шоровцев": лидера партии "Шанс" задержали и доставили в инспекторат
/ВИДЕО/ Митинг в поддержку "депутатов-шоровцев": лидера партии "Шанс" задержали и доставили в инспекторат
Сообщение о бомбе на борту самолета FlyOne оказалось ложным. Рейс Ереван-Кишинев вернется в Армению
Сообщение о бомбе на борту самолета FlyOne оказалось ложным. Рейс Ереван-Кишинев вернется в Армению
/ВИДЕО/ Саммит G7: Зеленский подписал с США "историческое соглашения о безопасности"
/ВИДЕО/ Саммит G7: Зеленский подписал с США "историческое соглашения о безопасности"

15 июня 2024, час 11:38

Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doctoriță din Chișinău condamnată pentru malpraxis. Aceasta a fost găsită vinovată de tratarea superficială a situației medicale a unei gravide, care s-a soldat, în consecință, cu traumarea nou-născutului. / Probleme cu legea și pentru doi medici de la Orhei. Sunt suspectați că eliberau certificate medicale contra unor sume de până la 1 mie 500 de lei și au fost astăzi percheziționați de ofițerii CNA. / Mașinile electrice vor avea plăcuțe verzi cu numere de înmatriculare. Cât costă schimbarea acestora?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.

Великобритания помогает Молдове противостоять киберугрозам
Великобритания помогает Молдове противостоять киберугрозам
/ВИДЕО/ В семи университетах Молдовы запустили кампанию против коррупции
/ВИДЕО/ В семи университетах Молдовы запустили кампанию против коррупции
Кишинев готов сотрудничать с Парижем по делу о задержанных за граффити с "гробами французских солдат"
Кишинев готов сотрудничать с Парижем по делу о задержанных за граффити с "гробами французских солдат"
Речан: Молдова готова стать стратегическим центром для восстановления Украины
Речан: Молдова готова стать стратегическим центром для восстановления Украины
/ВИДЕО/ На въезде в Кишиневе столкнулись маршрутка и минивэн: один человек погиб
/ВИДЕО/ На въезде в Кишиневе столкнулись маршрутка и минивэн: один человек погиб

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Материалы, опубликованные на tv8.md, доступны только со ссылкой на источник и посредством активной ссылки на страницу статьи.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram