Autoritățile s-au răzgândit. Nu vor mai construi un centru de gestionare a deșeurilor la Stăuceni, ci la Chișinău. Argumentul invocat de autorii proiectului este că asta cer băncile europene care îl finanțează. Și anume, că terenul trebuie să fie unul municipal, deoarece municipalitatea trebuie să-și asume faptul că zona produce cele mai multe tone de deșeuri pe țară.
„Banca Europeană pentru Investiții spune că Chișinăul are cel mai mare volum de deșeuri. De la 600 până la 1000 de tone pe zi și, respectiv, ei trebuie să dețină acest teren. Pentru că sunt cei mai mari generatori de deșeuri, și celelalte raioane și suburbii vor fi parte a acestui centru de gestionare a deșeurilor.” , deputată PAS și autoarea proiectului, Ina Coșeru.
Dacă inițial autoritățile planificau construirea centrului de gestionare a deșeurilor la Stăuceni, pe motiv că acolo există un teren liber aflat în proprietatea statului, ulterior au renunțat la această idee. Motivul invocat de autorități este că băncile europene, care ne oferă creditul, insistă ca terenul să fie alocat de primăria capitalei.
„La moment, se discută câteva opțiuni și atunci când va fi o claritate mai mare, noi vom oferi informația public. Dar, bineînțeles că primăria municipiului Chișinău trebuie să se miște mai repede, ca să putem să începem elaborarea acelui studiu de fezabilitate și după construcția propriu-zisă.” , deputată PAS și autoarea proiectului, Ina Coșeru.
Edilul Ion Ceban neagă, însă, că ar fi existat astfel de discuții și se opune vehement construirii unui centru pentru deșeuri în capitală.
„Pe teritoriul municipiului Chișinău nu va fi construită gunoiște. A fost un scandal foarte mare la ministerul Mediului. Noi știm despre acest lucru. Pentru că în prima jumătate de zi spune una, iar în a doua alta.”, primarul capitalei, Ion Ceban.
Potrivit deputatei Ina Coșeru, care este și autoarea proiectului, centrul de gestionare a deșeurilor va permite sortarea gunoaielor pe categorii, după cele mai performante tehnologii europene. Mai mult, deșeurile organice, care în prezent sunt pur și simplu îngropate în pământ, vor deveni utile, deoarece din ele se va produce energie și compost. Pe lângă capitală, astfel de centre de gestionare a deșeurilor urmează să fie construite și în alte șapte raioane ale țării, din banii împrumutați de la BERD și BEI. Costul întregului proiect se ridică la 200 de milioane de euro.