Din 200 de procese verbale pe numele șoferilor prinși în stare de ebrietate în trafic, doar 8 sau 10 dintre aceștia au fost sancționați sau privați de dreptul de a conduce mijloace de transport. Constatarea aparține șefului Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul audierilor parlamentare organizate pe marginea situației siguranței în trafic.
„Din toate procesele verbale care au fost trimise în judecată pe cazuri în care șoferii au fost în stare de ebrietate la volan, cu părere de rău nu ajungem nici la 4% ca instanța să emită decizii pe cazurile respective”, a precizat Cernăuțeanu.
Potrivit lui, o altă problemă ține și de deciziile emise de către judecători. În multe cazuri, chiar dacă șoferul se alege cu o pedeapsă, în decizia instanței nu se regăsește fraza cu „privarea de dreptul de a conduce mijlocul de transport”.
„Este și o practică care creează situații dificile. De exemplu în cazul accidentului de la Jumbo s-a aplicat de către instanță premisa că persoana se căiește și persoana este eliberată de răspundere penală. Ne punem întrebarea de ce? Pentru că s-a aplicat un articol de către instanța de judecată și persoanei i se dă condiționat sau este în libertate în continuare”, a mai adăugat Cernăuțeanu.
Șeful IGP a mai spus că începând cu luna iunie, când a intrat în vigoarea prevederea care permite suspendarea permisului, poliția a suspendat dreptul de a conduce în cazul în cazul a peste 200 de șoferi. Potrivit lui Cernăuțeanu, mecanismul funcționează bine și până acum nu a recepționat nicio plângere că mecanismul ar fi abuziv.
Amintim că parlamentarii au decis să organizeze aceste audieri publice, după ce în ultima perioadă au fost înregistrate mai multe accidente soldate cu decese. În acest context, președintele Parlamentului, Igor Grosu a cerut aleșilor să propună modificări la lege astfel încât sancțiunile să crească pentru cei care depășesc limitele de viteză, sau urcă la volan în stare de ebrietate.