/ВИДЕО/ Xi Jinping a obţinut al treilea mandat istoric în funcția de preşedinte al Chinei

10 марта 2023, час 09:06

Al treilea mandat fără precedent al lui Xi Jinping ca președinte al Chinei a fost aprobat oficial de elita politică a țării vineri, 10 martie. Acesta devine cel mai longeviv șef de stat al Chinei comuniste, de la înființarea acesteia, în 1949, scrie CNN.

Xi a fost renumit vineri în funcția de președinte pentru încă cinci ani de către legislatura chineză într-un vot ceremonial în Marea Sală a Poporului din Beijing - un exercițiu foarte coregrafiat în teatrul politic menit să demonstreze legitimitatea și unitatea elitei conducătoare.

A primit în unanimitate 2.952 de voturi, urmate de ovație în picioare.

Renumirea lui Xi, cel mai puternic și mai autoritar lider al Chinei din ultimele decenii, a fost în mare măsură văzută ca o formalitate.

În China, președinția – sau „președintele de stat” în chineză – este un titlu în mare măsură ceremonial. Puterea reală rezidă în funcțiile de șef al partidului și ale armatei – două roluri cheie pe care Xi le deține.

Cu toate acestea, realegerea sa în funcția de șef al statului completează oficial tranziția sa într-un al doilea deceniu la putere.

Totodată, Li Qiang, unul dintre cei mai de încredere protejați ai lui Xi, este de așteptat să fie ales premier al Chinei sâmbătă.

În mod tradițional, premierul are un rol important în conducerea economiei, deși în ultimul deceniu, puterea sa a fost grav erodată de Xi, care și-a luat aproape toate deciziile în propriile mâini.

Vineri, Congresul Național al Poporului (NPC) a numit și alți lideri cheie de stat, inclusiv Zhao Leji ca șef al organismului și Han Zheng ca vicepreședinte al țării.

Liderii nou numiți cu toții au depus un jurământ public de credință față de Constituția chineză în cadrul Marii Săli a Poporului.

În timp ce Xi și-a asigurat o stăpânire fermă asupra puterii, el se confruntă cu o multitudine de provocări atât în țară, cât și în străinătate.

Economia chineză se luptă să-și revină după trei ani de restricții aspre zero-Covid, încrederea investitorilor este în scădere și o criză demografică se profilează, deoarece țara a înregistrat prima scădere a populației în șase decenii, potrivit CNN.

China se confruntă, de asemenea, cu o serie de acuzații din partea Washingtonului și a altor capitale occidentale, pe măsură ce relațiile s-au prăbușit din cauza gestionării Covid și a parteneriatul în creștere cu Rusia.

În declarații neobișnuit de directe de luni, Xi a acuzat SUA că ar conduce o campanie de suprimare a Chinei și că îi provoacă probleme interne grave.

„Țările vestice conduse de Statele Unite ne-au reținut și ne-au suprimat într-un mod global, ceea ce a adus provocări grave fără precedent pentru dezvoltarea noastră”, a spus Xi unui grup de consilieri guvernamentali.

Xi a intrat acum pe un nou teritoriu istoric. Niciun lider chinez nu a deținut titlul de șef al statului de mai bine de 10 ani, inclusiv tatăl fondator al Chinei comuniste, președintele Mao Zedong.

Liu Shaoqi, care a preluat funcția de președinte al statului de la Mao în 1959, a fost demis în 1968 și persecutat până la moarte un an mai târziu, în timpul tumultoasei Revoluții Culturale a lui Mao.

După moartea lui Mao, liderul suprem Deng Xiaoping a introdus limite ale mandatului prezidențial în constituția Chinei în 1982 pentru a evita tipul de haos și catastrofă văzute sub conducerea de-a lungul vieții a lui Mao.

Deng a condus și reforme instituționale pentru a aduce o mai mare separare a pozițiilor și funcțiilor între partid și stat.

Cu toate acestea, eforturile au fost sever subminate de Xi, care a extins foarte mult stăpânirea partidului asupra puterii – și propria sa stăpânire asupra partidului.

În 2018, legislatura Chinei a abolit limitele mandatului prezidențial printr-un vot ceremonial, permițându-i efectiv lui Xi să guverneze pe viață.

Продление ареста Таубер: "шоровцы" намерены бойкотировать заседания парламента
/ВИДЕО/ Продление ареста Таубер: "шоровцы" намерены бойкотировать заседания парламента
Украина подтвердила гибель девяти человек в затопленном городе Алешки в Херсонской области
Украина подтвердила гибель девяти человек в затопленном городе Алешки в Херсонской области
Два пограничных пункта на границе с Украиной временно перекрыли
Два пограничных пункта на границе с Украиной временно перекрыли
Пора черешни. Местные садоводы готовят сладкую ягоду на экспорт
/ВИДЕО/ Пора черешни. Местные садоводы готовят сладкую ягоду на экспорт
В Египте акула напала на купающегося туриста. Мужчина погиб на глазах у отдыхающих
/ВИДЕО/ В Египте акула напала на купающегося туриста. Мужчина погиб на глазах у отдыхающих

ООН: Количество беженцев из Украины в Европу достигло почти 8 млн человек

05 января 2023, час 10:40

После начала полномасштабной войны в Украине количество беженцев, прибывших в страны Европы из Украины, почти достигло 8 млн. В различных программах помощи украинским беженцам зарегистрированы около 5 млн из них.

Всего с февраля 2022 года были вынуждены покинуть страну 7 915 287 человек. Об этом говорится на сайте Управления верховного комиссара ООН по делам беженцев (УВКБ). 

Молдова вошла в число стран, которая приняла более 100 тысяч человек.

По данным УВКБ, с 24 февраля 2022 года по 3 января 2023 года больше всего беженцев приняла Россия — 2 852 395. В число стран, принявших более 100 тыс. человек, вошли:

 • Польша (1 553 707),
 • Германия (1 021 667),
 • Чехия (476 025),
 • Италия (173 231),
 • Испания (164 705),
 • Великобритания (152 200),
 • Болгария (148 451),
 • Франция (118 994),
 • Румыния (106 786),
 • Словакия (105 205),
 • Республика Молдова (102 103).
 •  

Отдельно отмечены Россия и Беларусь, куда люди также были вынуждены бежать от боевых действий. Границу с Россией пересекли 2 млн 852 тысячи человек, с Беларусью 17,7 тысяч. При этом в ООН нет точных данных о количестве проследовавших из этих стран транзитом в ЕС, вернувшихся в Украину, оставшихся и участвующих в программах помощи беженцам. 

Всего с 24 февраля из Украины в европейские страны выехали более 17 миллионов человек, вернулись в Украину более 9,1 миллиона человек.

Большинство украинцев пересекли польскую границу - 8,6 млн, из них официально зарегистрировались в стране 1,5 млн человек, уже вернулись в Украину 6,5 млн человек.

В Молдову поехали 739 тысяч украинцев, из них вернулись на Родину 371 тысяча граждан. В Словакию выехали более 1 миллиона украинцев, из них 807,2 тыс. уже вернулись, в Румынию - 1,7 млн (1,4 млн вернулись), в Венгрию - 2 миллиона, но нет статистики сколько вернулись в страну.
 

В национальных программах временной защиты и поддержки участвуют 4 905 293 беженца.

 Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
/ВИДЕО/ Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
Лукашенко помиловал россиянку Софью Сапегу. Ее передадут в Россию
Лукашенко помиловал россиянку Софью Сапегу. Ее передадут в Россию
Джоанэ: "НАТО поддерживает безопасность Молдовы. Наше сотрудничество никогда не было более тесным"
/ВИДЕО/ Джоанэ: "НАТО поддерживает безопасность Молдовы. Наше сотрудничество никогда не было более тесным"
"Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
/ВИДЕО/ "Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
В зоне затопления Каховской ГЭС около 80 населенных пунктов
/ВИДЕО/ В зоне затопления Каховской ГЭС около 80 населенных пунктов
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram