Ziua mondială de prevenire a suicidului: Numărul celor care și-au luat viața, în Moldova, a scăzut. Cum facem mai mult diferența

10 сентября 2023, час 16:54

În fiecare an, pe 10 septembrie este marcată Ziua mondială de prevenire a suicidului. În Republica Moldova, în anul 2022 au fost înregistrate 366 de cazuri de suicid, comparativ cu 466 în 2021. Deși numărul a scăzut, întreaga lume, suicidul este o problemă majoră, dar adesea neglijată, înconjurată de stigmatizare, mituri și tabuuri. Fiecare caz de suicid este o tragedie care afectează grav nu numai indivizii, ci și familiile și comunitățile.

Din cele 366 de cazuri înregistrate anul trecut, în țara noastră, 87% s-au produs la bărbați și 73% au avut loc în mediul rural. Totodată, mai puțini bărbați decât femei primesc tratament pentru tulburări legate de depresie.

În pofida progreselor înregistrate în unele țări, persoanele cu probleme de sănătate mintală se confruntă adesea cu încălcări grave ale drepturilor omului, discriminare și stigmatizare. Multe afecțiuni de sănătate mintală pot fi tratate eficient la un cost relativ scăzut, dar diferența dintre persoanele care au nevoie de îngrijire și cele care au acces la îngrijire rămâne substanțială. Acoperirea eficientă a tratamentului rămâne extrem de scăzută.

Suicidul poate fi prevenit cu intervenții la timp, bazate pe dovezi și adesea cu costuri reduse. În iunie 2021, OMS a lansat LIVE LIFE, un ghid de implementare format din patru intervenții cheie, pentru a preveni suicidul și recomandă:

  • restricționarea accesul la mijloacele de suicid (de exemplu: arme de foc, pesticide, droguri, etc.);
  • interacțiunea cu mass-media pentru raportarea responsabilă a suicidelor;
  • promovarea abilităților socio-emoționale de viață la adolescenți;
  • identificarea, evaluarea, gestionarea și monitorizarea din timp a persoanelor care sunt afectate de comportamente suicidale.

Stigmatul social și lipsa de conștientizare rămân bariere majore în calea căutării de ajutor pentru suicid, subliniind nevoia de educație în domeniul sănătății mintale și campanii anti-stigmatizare.

Prevenirea suicidului este posibilă, și fiecare dintre noi poate fi un actor cheie în prevenire. Putem face diferența în calitate de membru al societății, copil, părinte, prieten, coleg sau vecin.

Iată ce putem face pentru a preveni suicidul:

– Să cunoaștem care sunt semnele de alarmă ale suicidului (disperare, furie necontrolată, răzbunare, acțiunile nechibzuite sau riscante, consumul exagerat de alcool sau droguri, retragere de la prieteni, familie și societate, anxietate, agitație, insomnie sau somnolența și schimbările dramatice de dispoziție);

– Să demonstrăm compasiune și grijă față de cei aflați în suferință;

– Să nu tolerăm stigmatizarea asociată cu suicidul;

– Să împărtășim propriile experiențe. Discuțiile mici pot salva vieți și pot crea un sentiment de conexiune și speranță.

Organizația Mondială a Sănătății recunoaște că problema suicidului reprezintă o prioritate în domeniul sănătății publice. În plus, rata mortalității prin suicid este un indicator din obiectivul 3.4 al Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă: până în 2030, a reduce cu o treime mortalitatea prematură din cauza bolilor netransmisibile prin prevenire și tratament și de a promova sănătatea mintală și bunăstarea.

În Republica Moldova, servicii de asistență medicală și reabilitare psihosocială pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală sunt oferite în cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală.

În prezent, 40 de centre de sănătate mintală își desfășoară activitatea în toate raioanele și municipiile din țară care se găsesc, de cele mai dese ori, în incinta sau în apropierea centrelor de sănătate din raion sau municipiu.

La Centrele Comunitare de Sănătate Mintală se pot adresa persoanele de orice vârstă cu simptome de tulburări mintale și de comportament sau membrii familiei acestora. Ajutorul este gratuit și confidențial.

Potrivit ANSP, în fiecare an, la nivel global peste 703.000 de oameni își iau propria viață după multe tentative de suicid și aproape 77% din toate suicidele au loc în țările cu venituri mici și medii. Aproximativ 20% dintre copiii și adolescenții din lume au o afecțiune mintală, suicidul fiind a doua cauză de deces în rândul tinerilor de 15-29 de ani. Aproximativ una din cinci persoane aflate în situații post-conflict au o problemă de sănătate mintală.

„Să insuflăm speranță prin acțiunile noastre” este tema trienală a Zilei mondiale de prevenire a suicidului din 2021-2023. 

„Creând speranță prin acțiune, putem semnala persoanelor care se confruntă cu gânduri suicidale, că există speranță, ne pasă și dorim să-i susținem. Aceasta a devenit o oportunitate de mobilizare globală în prevenirea comportamentului suicidal, conștientizarea bolilor mintale asociate și promovarea unui comportament sănătos”, scriu reprezentanții ANSP.

Министр обороны о военном городке в Бэчой: "Нам нужна база за пределами города"
Министр обороны о военном городке в Бэчой: "Нам нужна база за пределами города"
Ночи холодают. Прогноз погоды на сегодня, 30 ноября
Ночи холодают. Прогноз погоды на сегодня, 30 ноября
Молдавские учителя потребовали повышения зарплат, защиты от агрессивного поведения и достойных условий труда
Молдавские учителя потребовали повышения зарплат, защиты от агрессивного поведения и достойных условий труда
Обыски в Бельцах по делу о коррупции при выдаче водительских прав: задержаны шесть человек
Обыски в Бельцах по делу о коррупции при выдаче водительских прав: задержаны шесть человек
Перемирие в секторе Газа продлили на еще один день
Перемирие в секторе Газа продлили на еще один день

Передвижные пункты вакцинации сегодня будут дежурить в Центре и на Буюканах

28 декабря 2021, час 09:13

В столице продолжают работу мобильные пункты вакцинации, оборудованные в общественном транспорте. 

Cегодня троллейбус будет находиться в секторе Центр на улице Арборилор вблизи ТЦ Shopping Malldova, а автобус на Буюканах по адресу:  Каля Ешилор, 10, возле магазина Fourchette.

Пункты вакцинации будут работать с 10:00 до 18:00.

Граждане могут идентифицировать эти транспортные единицы по стикерам со словами в поддержку кампании вакцинации против COVID-19.

Молдова денонсировала еще семь соглашений с СНГ
Молдова денонсировала еще семь соглашений с СНГ
/ВИДЕО/ Румыния остается основным экономическим партнером Молдовы
/ВИДЕО/ Румыния остается основным экономическим партнером Молдовы
Бербок: "Украина усилит ЕС в обозримом будущем. Это в наших геополитических интересах"
Бербок: "Украина усилит ЕС в обозримом будущем. Это в наших геополитических интересах"
Главный прокурор Евросоюза:  "Молдова получит значительные средства из бюджета ЕС. Важно гармонизировать законодательство"
Главный прокурор Евросоюза: "Молдова получит значительные средства из бюджета ЕС. Важно гармонизировать законодательство"
/ВИДЕО/ В ГУР Украины подтвердили отравление жены главы ведомства Кирилла Буданова
/ВИДЕО/ В ГУР Украины подтвердили отравление жены главы ведомства Кирилла Буданова
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram