Un oraş din Japonia vrea să folosească roboţi pentru a le permite elevilor să participe virtual la cursuri. Oficialii speră că îi va încuraja pe copii să revină la școală și astfel, se va reduce rata absenteismului școlar, scrie The Guardian.
Doi roboți echipați cu microfoane, difuzoare și camere foto ar putea apărea în sălile de clasă în luna noiembrie în Kumamoto, sud-vestul Japoniei.
Cu toate că profesorii vor continua să fie prezenți, consiliul de educație al orașului speră că adăugarea roboților auto-propulsați, înalți de un metru, va ajuta copiii absenți să depășească anxietatea și să le ofere încredere să revină la educația în fața clasei.
Elevii care învață online vor fi conectați la roboții echipați cu tablete prin intermediul laptopurilor lor, permițându-le să „participe” la aceleași lecții ca și colegii lor și să ia parte la discuții.
Cu toate acestea, roboții nu vor fi restricționați în sala de clasă. Autoritățile locale de educație spun că vor fi liberi să se deplaseze pe teritoriul școlii și chiar să participe la evenimente.
Consiliul a decis să introducă această măsură din cauza îngrijorărilor legate de creșterea numărului de copii absenți în ultimii ani - un fenomen aparent accelerat de pandemia COVID-19.
Se spune că 2.760 de copii de vârstă școlară primară și gimnazială din oraș nu au participat la cursuri în anul școlar 2022 - a patra creștere anuală consecutivă de la 1.283 de elevi absenți în 2018.
În ianuarie, școlile din Kumamoto au angajat asistenți de învățare pentru a transmite cursuri și pentru a permite elevilor absenți să se alăture online - o mișcare salutată chiar de copii. Printr-un feedback, unul dintre ei a spus că sala de clasă virtuală i-a ajutat cu stima de sine, în timp ce un altul a menționat că se simte mai puțin anxios în comunicarea cu profesorii și colegii.
Kumamoto nu este singurul loc care încearcă să facă față creșterii absenteismului școlar. Un număr record de 244.940 de elevi de școală primară și gimnazială din Japonia au refuzat să meargă la școală timp de 30 de zile sau mai mult în perioada de 12 luni până la sfârșitul lunii martie 2022, conform ministerului educației.
Ministerul a menționat problemele legate de sănătatea mentală și fizică declanșate de pandemie ca fiind cel mai mare factor.
Guvernul nu a ordonat închiderea școlilor în acel an, dar multe au anulat cursurile voluntar în timpul valurilor de infectări cu coronavirus, făcându-le mai dificil copiilor să reia o educație normală. Măsurile legate de pandemie au determinat, de asemenea, școlile să anuleze excursiile, zilele sportive și alte activități de grup.
video simbol