Pe ultima sută de metri înainte de protestele masive anunțate de fermieri, Ministerul Agriculturii propune crearea unui grup de lucru care să examineze situația agricultorilor care se află în prag de faliment. Astfel, aceștia ar putea depune dosare, iar statul să intervină pentru ca agricultorii să își poată reeșalona împrumuturile și să nu fie presați de creditori să plătească penalități pentru întârzieri. Subiectul a fost discutat la minister cu Vladimir Bolea. Acesta le-a declarat agricultorilor că va avea o întrevedere și cu premierul Dorin Recean, pentru a le analiza solicitările.
Fermierii au fost invitați la Ministerul Agriculturii pentru a discuta cu ministrul Vladimir Bolea. Se întâmplă cu câteva zile înainte ca aceștia sa reia protestele și să vină cu tehnica agricolă spre Chișinău. Agricultorii cer sa fie introdus prin decizia Comisiei Pentru Situații Excepționale un moratoriu la calcularea penalităților pe care le au față de creditori și să fie aprobate plăți directe la hectar pentru porumb și floarea-soarelui.
De cealaltă parte, Ministerul Agriculturii propune crearea unui grup de lucru care să examineze cazurile fermierilor care se află în prag de faliment. Aceștia vor fi ajutați să le fie reeșalonate creditele și să nu plătească penalități pentru întârzieri. Din comisie vor face parte mai multe instituții precum Ministerul Agriculturii, Ministerul Economiei cel al Finanțelor și Banca Națională, iar dosarele vor putea fi depuse de agricultori la direcțiile raionale.
„- Scrii eu am datorii la x la z, am la bancă atât, am roadă atât.
- Asta o să fie peste o lună de zile.
- Nu poate să fie săptămâna viitoare”.
Fermierii spun că acest grup de lucru nu va aduce rezultatele scontate și doar va trage de timp.
„- Ni s-a spus așa, închideți datoriile pe urmă putem să vorbim asta și pentru companiile mari și pentru cele mai mici, nicio vorbă anul acesta de reeșalonare nu poate să meargă. Băncile spun că noi nu putem să încălcăm cerințele și iată tot ce vorbim noi eu văd că nu o să aducă la nimic bun.
- Haideți să încercăm”.
„Trebuie să vedem care este starea de lucruri de facto, din ce este alcătuită datoria pe care el nu o poate plăti, cum s-a format ea și este consecința la ce. Evident că noi trebuie să luăm măsuri ca el să nu fie executat anul curent, să aibă dreptul la reeșalonare, să nu fie executat nici de cei care i-au livrat anumite tipuri de inputuri”.
„Asta ia foarte mult timp, până se creează grupul de lucru, până se analizează noi ajungem în 2024 când deja majoritatea vor fi executați silit. Motorina nici nu este intrată în țară, nici nu se știe dacă va ajunge și când, ei nici nu știu cum să o stocheze, iar cu cele 200 de milioane iar nu este claritate”.
Totuși, fermierii nu sunt categoric împotriva acestei inițiative, dar consideră că aceasta ar trebui implementată prin intermediul Comisiei Situații Excepționale.
„Dacă ne rezumăm doar la acest grup de lucru o să fie pierdere de timp. Grupul nu va fi recunoscut de mai mulți creditori pentru că împuternicirile nu sunt clare și totodată nu este oprit procesul de falimentare, executare și mă tem că marea majoritate a creditorilor nici nu o să atragă atenție la această comisie”.
Agricultorii spun că nu renunță la proteste și vor aștepta până în ultimul moment o decizie clară de ajutor din partea autorităților.
„Este o problemă pe care vrem să o rezolvăm. Dacă nu vom fi auziți pe data de 22 vom fi nevoiți să venim la Chișinău. Noi nu ne dorim asta, dar problema este de așa natură și problema pe care o avem noi poate fi rezolvată nonfinanciar”.
Săptămâna trecută, fermierii au anunțat că vor relua protestele masive cu tehnică agricolă. Aceștia au precizat că o mie de agricultori cu 500 de unități de tehnică sunt pregătiți să vină în Piața Marii Adunări Naționale. De cealaltă parte, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a spus că până în prezent Guvernul a făcut tot posibilul și chiar imposibilul pentru susținerea ramurii. În acest an Fondul de Subvenționare a fost majorat la 1,8 miliarde de lei, iar de săptămâna viitoare vor fi debursate cele 200 de milioane de lei pentru 2400 de fermieri micro și mici care au avut pierderi în 2022 la culturile de prima grupă: grâu, orz și rapiță.