/VIDEO/ Insistențele au dat roade! Directorul Spitalului nr. 4 a permis filmarea în secții. Imagini rare

missing
20 ноября 2023, час 07:19

După un șir de insistențe și telefoane date inclusiv superiorilor, directorul Spitalului Clinic Municipal nr. 4, ne-a permis, în cele din urmă, să intrăm în secții și prin unele saloane. Dar vizita a fost condiționată. Managerul a refuzat să-l primească pe operator, Vlad Glinjan, pe motiv că ar fi fost agresiv în primele noastre tentative de a avea acces în spital. Jurnalista TV8 a făcut un pas înapoi și a acceptat să meargă de una singură, având telefonul mobil, cu care a putut să filmeze condițiile de spitalizare, nu și pacienții. S-a întâmplat la 6 zile distanță de la prima încercare. 

A fost dusă de director și de unii angajați ai spitalului în zonele în care a cerut personal, a găsit saloane reparate, cu paturi și mobilier decent. Într-un glas, bătrânii aflați acolo au mulțumit pentru tot ce le oferă instituția medicală. Din discuția cu directorul, am aflat că planurile pentru anul ce vine țin de renovarea unei secții, în care cândva au început lucrări, dar au fost stopate. L-am întrebat de ce era nevoie de tot acest scandal ca să ni se deschidă ușile? „Adresarea nu a fost frumoasă și culturală” , s-a justificat Valeriu Cernețchi. 

Excursia a început cu blocul alimentar, apoi am intrat în secția de geriatrie, unde sunt internate persoane trecute de 65 de ani, dar care au nevoie de o îngrijire mai specială. Când am ajuns acolo, podeaua tocmai fusese spălată. De câteva zile, a fost pornită și căldura. Cu directorul și cu medicii din secție alături, pacienții ne-au spus că sunt mulțumiți de condițiile și de calitatea serviciilor medicale de aici.

Apoi ne-am oprit lângă o secție, care se află în reparație de câțiva ani. 

„- A fost decizia CMC Chișinău, au fost alocați bani, dar nu s-a reușit pentru că a fost pandemia de COVID, au oprit finanțarea. Acum așteptăm. - Cât costă un așa proiect de reabilitare a unei secții? - Prețul a fost atunci de 4,5 milioane, acum e mai scump, de 8 milioane. - Dublu, practic. Am calculele actuale. - Aici, o parte din lucrări, semnificativă, s-a făcut deja. - Doar o pătrime. - Și bani pentru parte asta de lucrări... - Așteptăm bugetul la Anul Nou. - Dacă o să se repare, cam câte paturi obținem datorită acestei secții? - 30-40. - Pentru paliativ în mod special? - Și paliativ, și geriatrie. 

- Aici, lucrările s-au făcut doi ani în urmă. Așa reiese. - Da, aceste lucrări au fost cu doi ani în urmă. - Dar dacă nu se continuă, domnule director, ele vor degrada. - Dumneavoastră mie asta îmi explicați? Explicați mai sus. - Uitați-vă ce salon frumos, de trei paturi. Aici să fie bloc cu apă, la fiecare salon să fie apă. Rețelele de apă sunt toate schimbate”. 

Următoarea oprire a fost într-o secție pentru pacienții care necesită îngrijiri paliative. Este vorba de bolnavi care nu mai pot fi supuși vreunui tratament. Unii dintre ei sunt țintuiți la pat și hrăniți prin sonde. 

De la directorul Valeriu Cernețchi aflăm că planul pentru acest spital, în anul ce vine, este să ducă la bun sfârșit reparația blocului și sporirea, în acest fel, a numărului de paturi. Acum, sunt circa 100 de locuri, 30 la sută fiind pentru persoanele care se află pentru îngrijiri paliative. De ceva vreme, se discută ca acest spital să fie transformat într-un centru municipal de îngrijiri paliative, ceea ce ar diversifica sursele de finanțare. Acum, circa 90 la sută dintre mijloacele bănești sunt transferate de Centrul Național de Asigurări în Medicină. Anul acesta a oferit 20 de milioane de lei, în funcție de zilele de spitalizare raportate la paturile disponibile. 

Dezvoltarea spitalului este susținută și de actualul șef al direcției generale de Asistență Medicală, Vladimir Bolocan. Într-o conversație pe care am purtat-o la acest subiect, ne-a spus că prin reparația blocului existent, numărul de paturi s-ar putea dubla. La o populație de un milion de oameni, cum ar fi Chișinăul și suburbiile, ar trebuie să fie circa 300 de paturi de geriatrie și paliative. Acest lucru înseamnă de trei ori mai mult decât este în prezent. 

De de altă parte, fostul șef al aceleași direcții, Boris Gîlca, susține că acest spital ar trebui să-și schimbe locul, din cauză că este vechi și depășit de timp. 

„Ne dorim ca acest centru să fie stabilit într-o nouă locație, fie prin construcția unui nou bloc, fie prin adaptarea unor blocuri medicale existente la un centru municipal de îngrijiri paliative, am dus tratative cu colegii, avem câteva scenarii și sunt sigur că foarte curând vom reveni la acest lucru.

Infrastructura este veche, repet, este cel mai vechi spital cu peste 200 de ani de la fondare. Acolo au fost alocate resurse doar pentru anumite reparații cosmetice sau remedierea anumitor situații de urgență. În acel spațiu, spitalul nu poate fi desfășurat în continuare, ca un centru municipal de îngrijiri paliative. Repet, noi vom reloca, vom reamenaja, vom constitui acest centru de îngrijiri paliative, cel mai probabil în baza unor spații medicale existente care pot fi adaptate la standardele internaționale”.

„Acolo sunt oameni profesioniști, sunt oameni calificați, sunt lucruri care s-au făcut foarte bine și mai ales actualul director a început să facă reparații, să dea din coate ca să schimbăm husele, paturile si așa mai departe. Acolo e problema de abordare a Primăriei municipiului Chișinău și investițiile care au fost promise acolo, iată care e treaba. Primăria municipiului Chișinău avea alte interese acolo, dar noi cu administrația spitalului aveam alte interese, să creăm condițiile pentru pacienți”, a spus fostul vicedirector al Spitalului Clinic Municipal nr. 4, Ion Purice.

Am cerut și opinia ministrei Sănătății, dacă entitatea pe care o conduce poate ori nu să se implice în activitatea acestui spital, chiar dacă fondator este Consiliul Municipal Chișinău. 

„Necătând la aceasta, noi am investit, am făcut rost și am donat spitalului un generator electric, am asigurat monitoare, echipamente de protecție, mai multe lucruri. Ceea ce vreau să remarc este că, atunci când a avut loc concursul pentru atribuirea funcției de director și concursul îl organizează Ministerul Sănătății, la întrebarea pe care a pus-o reprezentantul Ministerului Sănătății către candidații acestui spital, care este viitorul acestui spital, deoarece baza tehnico-materială este una deja destul de veche, reprezentantul autorității publice locale, a direcției medicale și sociale, a spus că noi nu avem planuri să investim în acest spital, probabil vom construi altul nou. Astfel, toate întrebările care țin de gestionarea concretă a spitalului, a condițiilor din spital, trebuie să le adresați Consiliului Municipal Chișinău”, a spus Ala Nemerenco. 

Am pornit să documentăm acest reportaj, în baza unor informații, ce ne-au fost furnizate de-a lungul mai multor luni. În mare parte, oamenii se plângeau pe atitudinea indiferentă a unor lucrători medicali ori pe lipsa unor condiții decente în secții. Unii nu au vrut să-și spună public poveștile, în mare parte explicând refuzul prin faptul că nu au dovezi care să le probeze opiniile. 

Vera are și ea o istorie neplăcută cu spitalul numărul 4. În luna mai, sora ei mai mare, pe atunci în vârstă de 72 de ani, a fost internată acolo pentru reabilitare. Trecuse printr-un atac cerebral, apoi printr-o intervenție chirurgicală, iar medicul de sector i-a recomandat un curs de reabilitare la această instituție medicală. Urma să stea 30 de zile, dar după 2 săptămâni au decis să o ia acasă, din cauză că devenise practic țintuită la pat.

„Stătea culcată, practic nu vorbea deloc. Acest lucru a fost sâmbătă. Duminică iarăși am venit la ea. Nepoata cu copiii, soțul. Sora, încă o fiică. Am rugat să fie adusă în coridor, ca să o hrănim, să o vedem. Au adus-o în coridor, arăta rău. Abia de vorbea. Am chemat medicul de gardă, era o zi de odihnă. Îl tot întrebam ce-i cu ea, am adus-o în stare normală, dar acum nu înțelegem ce e cu ea. Nu vorbește cu noi, arată rău. El ne zice că nu știe, am întrebat ce îi administrează, ce îi dau să bea, ce-i injectează, că ea suferea de diabet, de tensiune”. 

Externarea pacientei s-a lăsat cu scandal, fiind chemată și poliția. 

„- Poliția nu v-a oferit niciun răspuns? - Nimic, nimic, nici nu ne-a chemat. Acest lucru a fost tare straniu. Mai ales că noi am menționat că suntem alungați din salon, că am adus omul într-o stare bună, dar în decurs de o săptămână a devenit legumă”. 

Familia consideră că femeia a avut un atac cerebral, neobservat de medicii de la spital. Pe de altă parte, directorul neagă toate aceste informații. A fost desfășurată o anchetă internă care a stabilit că metodele de îngrijire au fost conform normelor, fără abateri, iar investigațiile ulterioare, la un alt spital, nu au demonstrat un atac cerebral. Nemulțumiri similare au mai fost în spațiul public. 

Discuție cu directorul spitalului: „- Sunt plângeri de la rude? Ce-ați făcut? - Plângeri de la rude... ca atare, plângeri de la rude avem foarte rare, avem multe mulțumiri, dar fiecare adresare cu neplăceri, noi studiem minuțios, atent și rezolvăm, în favoarea pacientului. - Ce-ar trebui lumea să înțeleagă despre ce se întâmplă la spitalul acesta? - Nu pot să influențez direct părerea societății. Aici e un serviciu specific și nepopular. Neatractiv atât pentru personal, cât și pentru oamenii simpli”.

La final, l-am întrebat pe director de ce nu ne-a permis să filmăm prima dată, deși i-am dat și atunci asigurări că ne interesează condițiile din spital, nu pacienții.

„Adresarea trebuie să fie corespunzătoare, aici este sistem de prestare a serviciilor medicale, adresarea trebuie să fie inteligentă, educată, frumoasă, culturală”. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagini și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ „La mine ca la Hollywood!”: Acces interzis la spital pentru echipa „Moldova gândește”. A venit poliția
/VIDEO/ Teatrul absurdului la Spitalul Strășeni. Cum o asistentă „învață” directorul să evite echipa TV8: „Sunt cu chinocamera”

Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.

/VIDEO/ Omagiu lui Victor: Povestea a doi frați gemeni care luptă cu o boală incurabilă și scriu cărți. Cel mai mare vis al lor
/VIDEO/ Omagiu lui Victor: Povestea a doi frați gemeni care luptă cu o boală incurabilă și scriu cărți. Cel mai mare vis al lor
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
/VIDEO/ Deputat plătit cu 5.000$ de Șor? Detalii din sentința de condamnare a lui Alexandr Nesterovschi
/VIDEO/ Deputat plătit cu 5.000$ de Șor? Detalii din sentința de condamnare a lui Alexandr Nesterovschi
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1123: Atac masiv, persecuții și umărul lui Kim. Trump anunţă un „contract cu împărțiri teritoriale”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1123: Atac masiv, persecuții și umărul lui Kim. Trump anunţă un „contract cu împărțiri teritoriale”

23 марта 2025, час 16:50

Colega de partid a lui Alexandr Nesterovschi, care urmează să își afle sentința la sfârșitul lunii, fiind acuzată de aceleași infracțiuni, ar fi fugit din țară, împreună cu soțul său, cercetat în același dosar. Asta susține primarul de Ocnița pe care cei doi au încercat să îl mituaiscă. /În contextul descoperirii unui focar de pestă porcină africană la o fermă din Cimișeni, Criuleni, sătenilor din localitate le-a fost interzisă sacrificarea porcilor pentru o perioadă de 30 de zile. Revenim cu detalii în jurnal. /Odesa a fost supusă, aseară, unuia dintre cele mai masive atacuri cu drone de la începutul războiului. Zeci de mingi de foc au fost filmate cum zboară deasupra orașului, declanșând un incendiu care a mistuit un centru comercial și un salon auto. Din fericire nu au fost înregistrate decese.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Moarte cumplită pentru o fetiță de nouă ani din Anenii Noi. Aceasta s-a înecat într-o groapă cu apă de o adâncime de peste 2 metri, amplasată exact lângă terenul de fotbal din sat. /Condamnat, ieri, la 12 ani de pușcărie, Alexandr Nesterovschi a fost anunțat în căutare internațională, afirmă șeful IGP. Vecinii deputatului spun că l-au văzut ultima oară, ieri dimineață. /După catastrofa în zootehnie de la Anenii Noi, în urma căreia au fost sacrificați 65 de mii de porci, încă 45 de mii de capete vor fi nimicite la Criuleni, unde a mai fost depistat un focar de pestă porcină africană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alexandr Nesterovschi, deputatul afiliat fugarului Ilan Șor, a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Sentința a fost dictată în lipsa lui. Nici avocații nu știu unde se află. Procuratura Anticorupție anunță că l-a dat în căutare. /Scandal de corupție în justiție. O judecătoare din Hîncești a fost reținută după ce ofițerii CNA au efectuat percheziții în biroul acesteia. În dosar mai sunt vizați alți 3 magistrați, unul dintre care de la Curtea de Apel Chișinău. /Trump nu a obținut de la Putin decât înțelegerea de a nu mai ataca insfrastructura eneregetică a Ucrainei. Care sunt comentariile după discuția telefonică dintre cei doi lideri, vedeți imedat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 65 de mii de porci, de la una dintre cele mai mari ferme din țară, vor fi sacrificați și înhumați după ce acolo a fost descoperit un focar de pestă porcină africană. /Locuitorii capitalei vor plăti cu 25 la sută mai mult pentru apă. ANRE a decis că de acum încolo, un metru cub va costa peste 18 lei, comparativ cu 15, cât plăteam până în prezent. /La nici două luni de la încheierea unui acord de pace, Israelul a reluat atacurile asupra Fâșiei Gaza. Peste 330 de palestinieni au fost uciși de drone și rachete.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Statistici îngrijorătoare. În doar două zile de weekend, oamenii legii au prins în trafic aproape 100 de șoferi beți. Mai mulți cu aproape 40, decât săptămâna trecuta. /Atenție șoferi, se ieftinesc carburanții. Prețul pentru un litru benzină scade sub pragul psihologic de 23 de lei, iar motorina va costa mai puțin de 20 de lei. /Miniștrii de Externe din statele membre UE s-au reunit, astăzi, la Bruxelles pentru a decide un ajutor substanțial pentru Ucraina. Finanțarea ar putea ajunge la 40 de miliarde de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, a fost reținut în Marea Britanie și urmează să fie extrădat. Anunțul a fost făcut de Procuratura Anticorupție. /Republica Moldova are un nou vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Despre candidatura Doinei Nistor s-a anunțat aseară târziu, iar azi dimineața, aceasta a și depus jurământul. /Feroviarii din Republica Moldova au ieșit, din nou, la protest, cerând achitarea restanțelor salariale. În fața acestora a ieșit ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Putin spune că Rusia e de acord cu armistițiul în Ucraina, propus de Statele Unite, dar există „nuanțe”. Acesta vrea garanții că în timpul pauzei, Ucraina nu se va mobiliza, nu va antrena soldați și nu va primi arme. /Incendiu uriaș în centrul capitalei. Pompierii au luptat ore în șir cu focul după ce acoperișul unui restaurant de pe strada pietonală a fost cuprins de flăcări. /Dumitru Alaiba a demisionat din funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Alaiba făcut anunțul pe Facebook și a dat asigurări că rămâne alături de echipa de guvernare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tăcere la Moscova după ce la propunerea Washingtonului Kievul a aceptat un armistițiu de 30 de zile. Presa internțională scrie că este puțin probabil ca Putin să accepte pacea. /O fetiță de 10 ani din Ciadîr-Lunga a murit azi dimineață în timp ce mergea la școală după ce a fost lovită de o mașină. Din motive neclare, deocamdată, șoferul a pierdut controlul volanului. /Feroviarii, care nu și-au primit lefurile din vara anului trecut, vor protesta din nou, vineri, în capitală. CFM are la ei restanțe salariale de peste 191 de milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a dat undă verde planului de creștere în valoare de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova. Din cei 660 de eurodeputați prezenți în sala de ședință, 499 au votat pentru finanțare. /Republica Moldova și Franța au semnat ieri trei acorduri importante după întrevederea dintre Maia Sandu și Emmanuel Macron. Țările noastre s-au angajat să lupte împreună împotriva dezinformării rusești. /Moscova s-a confruntat, noaptea trecută, cu cel mai masiv atac ucrainean cu drone. Autoritățile ruse afirmă că au doborât aproape 340 de aparate de zbor în toată țara, fără să precizeze, însă, și numărul dronelor care și-au atins ținta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Proteste violente la București. Decizia Biroului Electoral Central de a respinge candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale i-a înfuriat pe simpatizanții acestuia. Manifestanții au aruncat cu pietre în polițiști, au incendiat bănci și au răsturnat mașina jurnaliștilor de la Digi24. .Președinta Maia Sandu se va întâlni în această seara la Paris cu Emmanuel Macron. Cei doi lideri vor discuta despre relațiile bilaterale, sprijinul Franței pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și aspecte privind securitatea europeană. .Un microbuz de model Ford s-a izbit azi dimineață într-un stâlp pe care l-a smuls din pământ, după care s-a răsturnat. Șoferul de 24 de ani a adormit la volan din cauza oboselii, spune poliția. Din fericire, el a scăpat nevătămat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuroii cer aproape 11 ani de pușcărie pentru deputatul Alexandr Nesterovschi. Astăzi a fost ultima ședință iar în mai puțin de două săptămâni se va sentința. /Conducerea unei clinici private este cercetată penal pentru că ar face clandestin transplantruri. PCCOCS a descins cu percheziții la clinică, dar și la domiciliul bănuiților. /Ucraina și Statele Unite reiau discuțiile depsre încetarea războiului, după confruntarea lui Zelenski și Trump de la Casa Albă. Pentru început, liderul de la Kiev vrea un armistițiu în aer și pe mare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au votat astăzi pachetul de sprijin de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova, anunță eurodeputatul român Siegfried Mureșan. Următoarea etapă este votul final în plenul Parlamentului European, care va avea loc săptămâna viitoare. /Magistrații au cerut astăzi mandat de arest pentru 30 de zile pe numele proprietarei salonului de frumusețe, Irina Borodkina, unde a murit femeia de afaceri. Procurorii au cerut și prelungirea arestului cu încă 30 de zile a doctoriței Ecaterina Maniuc. /Cel puțin patru persoane au decedat, iar alte câteva zeci au fost rănite, după un nou atac al rușilor în orașul de baștină a președintelui Volodimir Zeleski.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Majorarea pensiilor cu zece la sută din întâi aprilie a fost aprobată, astăzi, de Guvern. În medie, pensiile vor crește cu 400 de lei pentru 650 de mii de pensionari. /În prezent, nu există un scenariu în care Rusia ar putea să ajungă militar pe teritoriul Moldovei, dă asigurări premierul Dorin Recean. Declarația vine după ce președintele Franței a spus că dacă Putin nu va fi oprit, armata rusă va merge sigur în Republica Moldova și chiar România. /O scrisoare pierdută, în Congresul SUA. Ucraina susţine că Volodimir Zelenski nu i-a trimis nimic lui Donald Trump, iar acesta s-a referit în discursul său din Congres la o postare a lui Zelenski pe reţelele de socializare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție are de astăzi șef nou. Adjunctul procurorului general, Marcel Dumbravan a fost desemnat șef intermar al instituției în locul Veronicăi Dragalin care a demisionat acum două săptămâni. /Ministerul infrastructurii are doi candidați la șefia Căilor Ferate ale Moldovei, dar nu divulgă cine sunt aceștia. Declarația a fost făcută de Vladimir Bolea la Cutia Neagră de la Tv8. /SUA a sistat ajutoarele militare către Ucraina, după confruntarea dintre Trump și Zelenski de la Casa Albă, a confirmat un oficial din administrația președintelui american pentru Reuters.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova va primi 60 de milioane de euro de la UE pentru consolidarea capacităților de apărare. Anunțul a fost făcut astăzi de către președintele Consiliului European, Antonio Costa, aflat într-o vizită la Chișinău. /Numărul infecțiilor respiratorii înregistrate în capitală continuă să crească, anunță autoritățile municipale. Spitalele lucrează la capacitate maximă, iar vizitele ar urma să fie interzise. /Evaziune fiscală în valoare de peste 5 milioane de lei. Oamenii legii au găsit în cadrul perchezițiilor efectuate la 3 agenți economici, bani cash în valoare de 200 de mii de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scriitorul Vladimir Beșleagă a fost înmormântat astăzi la cimitirul Central de pe strada Armenească. Să-l conducă pe ultimul drum au venit zeci de oameni printre care și președinta Maia Sandu. /Un fost judecător de la Comrat, cercetat în dosarul Laundromat, care a legalizat prin deciziile sale spălarea a 1,2 miliarde de dolari a scăpat nepedepsit după ce a expirat termenul de prescripție pentru tragerea la răspundere penală. /Volodimir Zelenski a ajuns deja la Washington și urmează să se întâlnească cu Donald Trump. Cei doi lideri vor semna acordul privind exploatarea resurselor minerale din Ucraina și vor discuta despre negocierile de pace în țara vecină.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Începând cu 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu zece la sută. Proiectul a fost votat în prima lectură, inclusiv de către deputații din opoziție. Nu s-a trecut fără schimburi de replici între aleșii poporului. /Ion Șoltoianu, cunoscut pentru trecutul său criminal a fost, aseară, ținta unui atac armat produs în fața casei sale. Sportivul a scăpat nevătămat, iar poliția a pornit o anchetă. /Donald Trump, anunță impunerea de taxe vamale de 25 la sută asupra produselor importate din europa și atacă UE. Uniunea Europeană a răspuns acuzațiilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Femeia de afaceri, Liubovi Babuțchi a murit din cauza unei o embolii, provocate de injectarea mai multor medicamente în fese, gât și bărbie a arătat expertiza medico-legală care a fost finalizată. /Scriitorul Vladimir Beșleagă va fi condus pe ultimul drum vineri. 28 februarie, a fost decretată zi de doliul național. /Canditatul la prezidențialele anulate din România, Călin Georgescu a fost ridicat azi de polițiști și escortat la audieri. Acestuia i se aduc un șir de acuzații, printre care și implicarea într-o organizație cu caracter fascist, scrie presa română.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A murit scriitorul, prozatorul și deputatul în primul parlament, Vladimir Beșleagă. Anunțul a fost făcut de Muzeul Național al Literaturii Române, care a transmis un mesaj de condoleanțe pe rețelele sociale. /Directorul colegiului de medicină din Chișinău a fost demis, anunță ministerul sănătății. Se întâmplă la câteva zile după ce oamenii legii au făcut percheziții în birourile de serviciu, la domiciliile și în automobilele a patru angajați ai instituției. /Se scumpesc serviciile comunale în regiunea transnistreană. Tarifele la unele servicii vor crește cu peste 100 de procente și vor intra în vigoare de la întâi martie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se împlinesc trei ani de când Rusia a invadat Ucraina. Peste 40 de mii de civili au fost uciși sau răniți în acest război sângeros, în timp ce milioane de ucraineni s-au refugiat în alte țări. /Procuratura Anticorupție anunță că după doi ani de ședințe la CSJ și-a prezentat toate probele acumulate împotriva lui Igor Dodon în dosarul kuliok. Mai departe este rândul apărării, care ar avea aproape 200 de martori de audiat. /Alegeri legislative anticipate din Germania. Conservatorii celebrează, iar extrema dreaptă obține un rezultat record.

/VIDEO/ Catastrofă la Anenii Noi: 65.000 de porci sunt nimiciți. Despăgubiri uriașe la cea mai mare fermă din Moldova
/VIDEO/ Catastrofă la Anenii Noi: 65.000 de porci sunt nimiciți. Despăgubiri uriașe la cea mai mare fermă din Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
/VIDEO/ Omagiu lui Victor: Povestea a doi frați gemeni care luptă cu o boală incurabilă și scriu cărți. Cel mai mare vis al lor
/VIDEO/ Omagiu lui Victor: Povestea a doi frați gemeni care luptă cu o boală incurabilă și scriu cărți. Cel mai mare vis al lor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
O moldoveancă, dispărută de o săptămână în Germania, găsită moartă. Familia are nevoie de ajutor pentru repatrierea tinerei
O moldoveancă, dispărută de o săptămână în Germania, găsită moartă. Familia are nevoie de ajutor pentru repatrierea tinerei

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. При цитировании опубликованных на сайте материалов обязательно указание в первом абзаце гиперссылки на страницу tv8.md.