Un băiat a mers la 17 medici, timp de trei ani, pentru o durere cronică neidentificată. Problema a fost găsită de ChatGPT

14 сентября 2023, час 08:45

Alex a experimentat dureri cronice, care l-au împiedicat să se joace cu alți copii. Niciun medic nu a reușit să identifice cauza, pentru a-i oferi un tratament. Într-un final, răspunsul a fost dat de ChatGPT. Băiatul a început să aibă dureri severe la vârsta de 4 ani, în timpul pandemiei de coronavirus, scrie adevarul.ro.

„(Dădaca noastră) a început să-mi spună: ‘Trebuie să-i dau Motrin în fiecare zi, sau are crize uriașe’”, a declarat mama sa, Courtney.

Apoi, Alex a început să mestece diverse lucruri, motiv pentru care mama l-a dus la dentist. Ceea ce a urmat a fost o căutare de trei ani a cauzei durerilor și, în cele din urmă, a altor simptome.

Răspunsul salvator pare să fi venit la începutul acestui an, când Courtney a apelat la Inteligența Artificială. Mama a împărtășit pe platforma ChatGPT tot ce știa despre simptomele fiului său și toate informațiile pe care le-a putut aduna din RMN-urile lui.

„Am văzut atât de mulți medici. Am ajuns la urgențe la un moment dat. Am continuat să caut. Chiar mi-am petrecut noaptea pe (computer)... trecând în revistă toate aceste lucruri”, spune ea.

Sindromul cordonului legat

Așadar, când ChatGPT a sugerat diagnosticul de sindrom al cordonului legat, lucrurile au început să capete sens. Atunci când Alex a început să mestece lucruri, părinții săi s-au întrebat dacă molarii sunt cei care îi provoacă durere. Apoi, au crezut că avea o carie.

Stomatologul a respins aceste ipoteze, dar le-a recomandat părinților să consulte un ortodont, specializat în obstrucția căilor respiratorii. Obstrucțiile căilor respiratorii afectează somnul unui copil și putea explica de ce acesta părea atât de epuizat și de capricios.

Ortodontul a descoperit că palatul moale al lui Alex era prea mic pentru gura și dinții lui, ceea ce îl făcea să respire mai greu pe timpul nopții. Acesta a pus un aparat de expansiune în cerul gurii lui Alex și părea că lucrurile se îmbunătățesc.

„Totul a fost mai bine pentru un pic”, povestește Courtney.

Dar apoi a observat că Alex nu mai creștea, așa că au vizitat medicul pediatru, care a crezut că pandemia îi afectează negativ dezvoltarea. Courtney nu a fost de acord, dar și-a adus fiul înapoi la începutul lui 2021 pentru un control. Pediatrul l-a trimis pe Alex la kinetoterapie, pentru că părea să aibă unele dezechilibre între partea stângă și cea dreaptă.

„El conducea cu piciorul drept și târa piciorul stâng, la plimbare”, spune mama băiatului.

Dar, înainte de a începe kinetoterapie, Alex se confruntase deja cu dureri de cap puternice care doar se agravau. A vizitat un neurolog, care a spus că Alex avea migrene. Băiatul s-a luptat și cu epuizarea, așa că a fost dus la un medic ORL, pentru a vedea dacă are probleme cu somnul din cauza cavităților sinusurilor sau a căilor respiratorii.

Indiferent de câți medici ar fi văzut familia, specialiștii se axau doar pe domeniile lor individuale.

„Nimeni nu este dispus să rezolve o problemă de ansamblu. Nimeni nu vă va da nici măcar un indiciu despre care ar putea fi diagnosticul”, a adăugat ea.

În total, au vizitat 17 medici diferiți, pe parcursul a trei ani. Dar Alex încă nu avea un diagnostic care să-i explice toate simptomele.

Chat GPT a oferit răspunsul

Într-un final, Courtney s-a înscris pe platforma ChatGPT și a început să introducă informațiile medicale.

„Am analizat rând cu rând tot ce aveam (notele RMN) și le-am conectat la ChatGPT”, își amintește ea.

În cele din urmă, a găsit diagnosticul: sindromul cordonului legat.

Ulterior, mămica s-a alăturat unui grup de Facebook, dedicat familiilor ale căror copii suferă de această afecțiune. Poveștile lor erau asemănătoare.

Ea a programat o întâlnire cu un nou neurochirurg, căruia i-a spus diagnosticul pe care îl suspecta. Doctorul s-a uitat la imaginile lui RMN și a știut exact ce era în neregulă cu Alex.

Sindromul cordonului legat apare atunci când țesutul din măduva spinării formează atașamente care limitează mișcarea măduvei spinării, determinând întinderea anormală a acesteia, potrivit Asociației Americane a Chirurgilor Neurologici. Afecțiunea este strâns asociată cu spina bifida, un defect congenital, în care o parte a măduvei spinării nu se dezvoltă complet, iar nervii sunt expuși.

La mulți copii cu spina bifida, există o deschidere vizibilă în spatele copilului. Dar tipul pe care l-a avut Alex este închis și considerat „ascuns”, cunoscut și sub denumirea de spina bifida oculta, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

/ВИДЕО/ СМИ: Четырехдневное перемирие между Израилем и ХАМАС может продлиться
/ВИДЕО/ СМИ: Четырехдневное перемирие между Израилем и ХАМАС может продлиться
В Приднестровье в снегу нашли мертвого мужчину: на теле обнаружены признаки обморожения
В Приднестровье в снегу нашли мертвого мужчину: на теле обнаружены признаки обморожения
/ВИДЕО/ Стамате: Полный состав Высшего совета магистратуры должны сформировать до весны
/ВИДЕО/ Стамате: Полный состав Высшего совета магистратуры должны сформировать до весны
/ВИДЕО/ Снежный апокалипсис: Молдова оправляется от последствий непогоды
/ВИДЕО/ Снежный апокалипсис: Молдова оправляется от последствий непогоды
/ВИДЕО/ Зимний кошмар: в пригороде Кишинева люди провели ночь на дороге в снежной ловушке
/ВИДЕО/ Зимний кошмар: в пригороде Кишинева люди провели ночь на дороге в снежной ловушке

ООН: Количество беженцев из Украины в Европу достигло почти 8 млн человек

05 января 2023, час 10:40

После начала полномасштабной войны в Украине количество беженцев, прибывших в страны Европы из Украины, почти достигло 8 млн. В различных программах помощи украинским беженцам зарегистрированы около 5 млн из них.

Всего с февраля 2022 года были вынуждены покинуть страну 7 915 287 человек. Об этом говорится на сайте Управления верховного комиссара ООН по делам беженцев (УВКБ). 

Молдова вошла в число стран, которая приняла более 100 тысяч человек.

По данным УВКБ, с 24 февраля 2022 года по 3 января 2023 года больше всего беженцев приняла Россия — 2 852 395. В число стран, принявших более 100 тыс. человек, вошли:

  • Польша (1 553 707),
  • Германия (1 021 667),
  • Чехия (476 025),
  • Италия (173 231),
  • Испания (164 705),
  • Великобритания (152 200),
  • Болгария (148 451),
  • Франция (118 994),
  • Румыния (106 786),
  • Словакия (105 205),
  • Республика Молдова (102 103).
  •  

Отдельно отмечены Россия и Беларусь, куда люди также были вынуждены бежать от боевых действий. Границу с Россией пересекли 2 млн 852 тысячи человек, с Беларусью 17,7 тысяч. При этом в ООН нет точных данных о количестве проследовавших из этих стран транзитом в ЕС, вернувшихся в Украину, оставшихся и участвующих в программах помощи беженцам. 

Всего с 24 февраля из Украины в европейские страны выехали более 17 миллионов человек, вернулись в Украину более 9,1 миллиона человек.

Большинство украинцев пересекли польскую границу - 8,6 млн, из них официально зарегистрировались в стране 1,5 млн человек, уже вернулись в Украину 6,5 млн человек.

В Молдову поехали 739 тысяч украинцев, из них вернулись на Родину 371 тысяча граждан. В Словакию выехали более 1 миллиона украинцев, из них 807,2 тыс. уже вернулись, в Румынию - 1,7 млн (1,4 млн вернулись), в Венгрию - 2 миллиона, но нет статистики сколько вернулись в страну.
 

В национальных программах временной защиты и поддержки участвуют 4 905 293 беженца.

Молдова денонсировала еще семь соглашений с СНГ
Молдова денонсировала еще семь соглашений с СНГ
/ВИДЕО/ Румыния остается основным экономическим партнером Молдовы
/ВИДЕО/ Румыния остается основным экономическим партнером Молдовы
Бербок: "Украина усилит ЕС в обозримом будущем. Это в наших геополитических интересах"
Бербок: "Украина усилит ЕС в обозримом будущем. Это в наших геополитических интересах"
В Калининградской области РФ ввели штрафы за «склонение» к абортам
В Калининградской области РФ ввели штрафы за «склонение» к абортам
Обновлено. В Молдове из-за непогоды серьезно затруднено движение транспорта, ряд трасс заблокирован
Обновлено. В Молдове из-за непогоды серьезно затруднено движение транспорта, ряд трасс заблокирован
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram