social

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Visul lui Șor! Istoria unei fraude electorale și un sponsor de paie din Israel cu rădăcini la Moscova

15 октября 2023, час 23:05

Alegerile locale generale vin cu diverse inginerii financiare și scheme frauduloase. În ultimele luni, zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel care și-a asumat să finanțeze proiecte locale de zeci de milioane de lei. Nimeni nu l-a văzut sau auzit vreodată pe enigmaticul filantrop. Bărbatul, cu rădăcini și afaceri în Rusia, nu a fost niciodată în Moldova, nu îl leagă nimic de țara noastră, decât doar faptul că este gata să susțină financiar, deocamdată doar pe hârtie, proiectele electorale ale fugarului Ilan Șor. În capcană au picat inclusiv primari de la PAS, partidul de guvernare care i-a declarat război oligarhului fugar.

Pe 18 august 2023, cu două luni și jumătate până la alegerile locale generale, fugarul Ilan Șor aruncă marea momeală electorală. Promite să ofere 17 miliarde de lei pentru dezvoltarea localităților rurale într-un grandios program „Satul Moldovenesc”. Proiectul este lansat sub umbrela unei noi fundații „Visul Meu”. De-a lungul anilor, sponsorizarea prin intermediul fundațiilor a fost o tactică folosită pe larg de Ilan Șor.

„Alocăm 20 de milioane de lei pentru fiecare primărie pentru următorii trei ani. Deja anul acesta fiecare sat va primi cinci milioane de lei pentru reconstrucția drumurilor. Tot ce trebuie să faceți este să lăsați o cerere din partea primarului vostru și personalul fondului va comunica. Scopul meu este ca în septembrie să primiți prima tranșă”, declara Ilan Șor într-o înregistrare video plasată pe 18 august, pe pagina sa de Facebook. 

În scurt timp, anunțul lui Ilan Șor a devenit viral. Procedura extrem de simplă de aplicare a atras zeci de primari, din diferite raioane. Timp de două săptămâni în care am documentat subiectul, numărul primăriilor care au aprobat aderarea la program a crescut de la șase la patruzeci.  

Sponsorul necunoscut al satelor moldovenești

În câteva zile de la aplicare, primăriile au și primit contracte de sponsorizare gata semnate. Dar nu de Ilan Șor și nici din numele fundației pe care a creat-o. Banii, zeci de milioane de lei, urmează să vină de la un generos sponsor din Israel (!). Nimeni nu îl cunoaște, nimeni nu știe cum arată, nimeni nu a discutat cu el vreodată. Bărbatul căruia îi spune Igal Shved este total necunoscut.

Cutia Neagră a identificat contracte semnate de misteriosul sponsor în valoare de peste 50 de milioane de lei. Primăriile care au primit pe poșta electronică asemenea documente semnate de Igal Shved și-au deschis rapid și conturi în valută pentru a putea încasa banii. Iar consilierii locali s-au grăbit, pe final de mandat, să aprobe finanțările.

Pe 29 septembrie, s-au convocat într-o ședință extraordinară și consilierii din comuna Bucuria, raionul Cahul, pentru a aproba afilierea la Programul „Satul Moldovenesc”. Primarul a declarat în fața aleșilor locali că a scris 9 puncte în proiectul pe care l-a trimis fundației „Visul Meu” pentru finanțare. I s-au promis 17 milioane de lei. Din acești bani, urmează a fi reparate drumurile, sala de sport și gardul gimnaziului din sat. Va fi schimbat acoperișul Casei de Cultură în care își are sediul și Primăria. Va fi renovată fațada și curtea instituției. Va fi construit un apeduct și va fi cumpărat un tractor pentru necesitățile comunei Bucuria.

Primul proiect sponsorizat și aprobat de consiliu, în valoare de 4,2 milioane de lei, prevede reparația drumurilor. Nu a fost indicat concret care ulițe din sat vor fi reparate.

Dmitri Dermenji, primar al comunei Bucuria

Dmitri Dermenji:„La Cancelaria de Stat i-am convins că aici nu este spălare de bani și nu va fi. Vor veni banii.  În conformitate cu regulamentul, se face contract cu orice companie de construcție și ei încep lucrul. Primii bani care vor veni imediat la deschiderea contului valutar sunt 10% din această sumă. Asta înseamnă peste 400 de mii. Ne rămâne să sperăm  și dă Doamne ca asta să se împlinească. Nu e important cine va câștiga pe 5 octombrie. Asta e altă întrebare. Important este ca timp de trei ani să se vadă că se face ceva”. 

Fără nicio dezbatere, proiectul prezentat de primar a trecut rapid de votul consilierilor. Aleșii locali nu s-au interesat nici cine este enigmaticul sponsor din Israel, nici de unde provin banii.  

Reporter TV8: - Ați votat contractul de sponsorizare aici, la masă, la ședință? L-ați văzut cineva?

Consilier:  - Nu.

Reporter TV8: - Dar cine l-a văzut?

Consilier:  - Nu știu. Noi nu am acceptat nimic.

Consilier: - Banii ăștia vin în sat. Noi trebuie să ne folosim. Dacă noi ne refuzăm, trebuie să fim proști.

Reporter TV8:  - Dacă ăștia-s bani murdari?

Consilier: – Dar câți bani s-au furat? Erau bani curați? Noi de asta nu ne refuzăm. Dacă a furat, să se împartă. Care prost poate să refuze dacă banii ăștia nu se duc la mine în buzunar sau la dânsul, dar se duc pentru toți? Când iau de la toți, dar când vin la toți, noi să ne refuzăm trebuie să fim proști.

Pentru a scăpa de gâlceavă, primarul s-a văzut nevoit să arate contractul de sponsorizare pe care l-a semnat mult mai devreme de această ședință a consiliului, încă pe 7 septembrie.  

Dmitri Dermenji: - Iată, contract de sponsorizare. Data de 7 septembrie 2023 că eu le-am trimis pe 5 septembrie.

Reporter TV8: -  Vedeți cine este parte a contractului? Igal Shved. Cine este persoana asta? De unde are banii?

Dmitri Dermenji: – Dar mie ce îmi pasă? Mie îmi este indiferent cine este el. Important să dea banii. De unde această persoană a luat acești bani, cred că Serviciul de Informații al Israelului tot lucrează asupra acestui fapt.

„Nu poate să fie atâția bani căzuți din pod”

Nu s-au lăsat convinși doar doi consilieri din Bucuria care s-au abținut de la vot.  

Viorica Mocanu: Eu nu cred în tot proiectul ăsta al lor. Nu sunt de acord. Nu poate să fie atâția bani căzuți din pod degeaba”.

După ce au plecat consilierii, primarul  a acceptat să ne povestească în detalii despre cum a aplicat la Programul „Satul Moldovenesc”.  

 Dmitri Dermenji: - Iată, e scris că așteptăm datele pe poșta electronică satulbogat@shormd.com 

Reporter TV8: - Acolo ați comunicat?

Dmitri Dermenji: - Da. Iată, prima mea reacție pe 5 septembrie 2023 și deodată, ei îmi trimit pe 7 septembrie contractul.

Reporter TV8: - Deodată semnat, repede, în două zile, da?

Dmitri Dermenji: - Dar ce-i acolo, a împins la computer și gata. 

„În documentul anexat puteți găsi contractul oficial de sponsorizare. Cu acesta veți putea deschide un cont în valută euro la trezorerie. Ceea ce am și făcut. Vă rugăm să faceți cunoștință cu contractul și să completați toate spațiile. În afară de asta, este necesar, în cel mai scurt timp să convocați ședința extraordinară a consiliului cu includerea întrebării privind realizarea proiectului fondului „Visul meu”. Vă mulțumim și sperăm la o colaborare fructuoasă. Gata”, a cititi Dmitri Dermenji din corespondența pe care a avut-o cu reprezentanții fondului „Visul Meu”.

La alegerile locale din 2019, Dmitri Dermenji a fost ales primar din partea Partidului Democrat. S-a înscris și în actuala cursă electorală ca reprezentant al Partidului Democrat Modern. Aceasta este noua denumire a partidului Pro Moldova, fondat de fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, finul de cununie al oligarhului Vladimir Plahotniuc. Deși în spațiul public se vorbește despre faptul că Șor și Plahotniuc ar face front comun la viitoarele alegeri, Dmitri Dermenji neagă faptul că ar avea ceva în comun cu echipa lui Șor.   

Dmitri Dermenji: - Când fugi de la un partid în alt partid, asta deja e…

Reporter TV8:  - Dar nu aveți pretenții  de la colegii de partid că veți implementa proiectele lui Ilan Șor?

Dmitri Dermenji: - Nu. Am ajuns la așa concluzie: Să fie din Bangladesh, din Jamaica, din Argentina sau din Anglia, din Spania sau dintr-o oarecare țară africană, banii să vină pe cont.

Reporter TV8: – Ați discutat la partid asta, da?

Dmitri Dermenji:  - Da.

700 mii lei pentru o fântână arteziană la Susleni

De la Cahul mergem la Orhei, un raion condus încă din 2015 de exponenții Partidului Șor. Aici am identificat 14 primării care au semnat contracte de sponsorizare cu necunoscutul cetățean al Israelului, Igal Shved.

Primărița satului Susleni din Orhei a primit încă pe 7 septembrie pe e-mail un contract semnat de Igal Shved în valoare de 700 de mii de lei pentru proiectul numit „Castel de apă”.

Svetlana Sochirca, primar al comunei Susleni

Svetlana Sochirca:  - Pentru tot acest proiect avem un deviz de 17 milioane. Noi am divizat acest proiect în trei devize. Unul este fântâna arteziană și două sunt rețelele de aprovizionare și am depus ca să schimbăm anul acesta măcar această fântână arteziană ca ulterior să putem să aplicăm și următoarele devize pe care le avem ca să finisăm proiectul. Cu siguranță că și dvs. primiți sponsorizări de la persoane care vor să vă ajute. Nu cred că asta este ceva interzis. Cred că fiecare Primărie ar fi bucuroasă când ar veni oamenii să facă careva donații, să facă lucruri bune pentru sat.

Reporter TV8: - Cunoașteți cine este donatorul, cine este această persoană?

Svetlana Sochircă: - Nu cunosc, dar sunt bucuroasă că cineva vine în ajutor pentru locuitorii R. Moldova ca să ne dea aceste surse. Nu este neapărat să cunoști persoana la ochi”. 

Consiliul local din Susleni a aprobat condițiile contractului de sponsorizare pentru construcția unei fântâni arteziene în ședința desfășurată pe 22 septembrie.

Tot atunci, consilierii au votat o decizie cu privire la modificarea bugetului pentru anul 2023 prin care au suplinit partea de venituri cu suma promisă de sponsor. În document, se face referire însă la contractul din 7 septembrie.

Întrebată de ce a semnat contractul înainte ca acesta să fie aprobat de Consiliul local, primărița din Susleni a evitat să răspundă.

Reporter TV8: -Când a fost semnat totuși acest contract, pe 7 septembrie? 

Svetlana Sochirca: - Haideți toate întrebările în scris.

Reporter TV8: -  Uitați-vă, aceasta este decizia Consiliului luată de pe actelocale.gov.md 

Svetlana Sochirca: - În scris îmi adresați aceste întrebări și eu în conformitate cu contractul, cu decizia o să vă dau răspuns în scris. 

Reporter TV8: - Ați semnat dvs contractul pe 7 septembrie? 

Svetlana Sochirca: - Contractul l-am semnat, dar trebuie să deschid actele să văd pe ce dată l-am semnat. 

Reporter TV8: - Putem merge acum în biroul dvs să deschideți actele?

Svetlana Sochirca:  - Actele nu sunt în biroul meu. Toate actele ulterior se transmit. Haideți așa, nu mă provocați. Îmi dați în scris întrebările și eu vă răspund. 

Primărița nu ne-a putut spune ce va face Primăria dacă banii promiși de Igal Shved nu vor ajunge în cont până la finele anului curent, în condițiile în care Consiliul a aprobat deja rectificarea bugetului.

Reporter TV8: - Când va veni prima tranșă din sponsorizare?

Svetlana Sochirca: - Nu pot să vă spun. Când o să primesc în scris răspunsul de la cei care donează o să vă spun.

Reporter TV8: - Dar promisiunea care a fost? Până când ar urma să vină?

Svetlana Sochirca: - Nu avem termen.

Reporter TV8:  - Dar ați făcut modificări în buget pentru anul 2023. În mod normal ar trebui să vină banii până la finele anului.

Svetlana Sochirca: - Da, ar trebui.

Sponsorizarea a început în vară chiar din municipiul Orhei

Misteriosul sponsor din Israel și-a început acțiunile de caritate în Moldova cu orașul Orhei. Primul contract de sponsorizare semnat de Igal Shved a fost aprobat de Consiliul Municipal Orhei încă la începutul acestei veri. Potrivit documentului, sponsorul urma să ofere 5 milioane de lei pentru indemnizațiile unice adresate familiilor la nașterea copiilor.

În 2015, Ilan Șor a lansat Programul „Capital matern” în cadrul căruia familiile din Orhei primesc câte 7 mii de lei pentru nașterea primului copil și 10 mii de lei pentru al doilea copil.

Consilierul independent din Orhei, Sergiu Aga, ne-a povestit cum a fost aprobat la ședința Consiliului Municipal din 5 iunie contractul de sponsorizare și declară că banii au ajuns la Primăria Orhei.

Sergiu Aga:  -Din câte îmi aduc aminte, ei puseseră la urmă, cu câteva minute înainte de ședință, decizia dată.

Reporter TV8: - Și v-au spus atunci cine este acest Igal Shved?

Sergiu Aga: - Dar ce, ei dau explicații? Un mare filantrop sau mai știu eu ce au zis ei atunci. Lucrurile sunt într-atât de încâlcite în administrația publică locală din Orhei, încât nu-i dai de capăt. Aici trebuie efectiv o echipă de audit puternică ca să vadă de unde sunt banii, care e proveniența lor. Asta probabil e treaba structurilor statului.

Reporter TV8: - Dar nu știți, au ajuns cele 5 milioane la Primăria Orhei?

Sergiu Aga: - Chiar azi m-am interesat la Primărie dacă au venit în realitate banii pe proiectul dat. Cel mai interesant este că mi s-a spus că banii au venit prin Banca Națională. Ei au început a distribui banii către familii tinere. Cinci milioane s-au dat. După care au venit ăștia de la structurile statului și au stopat. Le-au dat voie și iarăși au stopat. Și acum am înțeles că au luat toate dosarele pe care s-au dat bani. Undeva la 800 de mii de lei au fost distribuiți și dosarele au fost înghețate.

Recent, chiar Ilan Șor a lăsat să se înțeleagă că a avut probleme cu sponsorizarea proiectului.

Ilan Șor:„A fost o pauză tehnică pentru că au fost mari probleme cu guvernarea, dar noi continuăm proiectul nostru și vă doresc la copiii dvs. multă sănătate și multă baftă”,a declarat Ilan Șor într-o intervenție video la un eveniment din 6 octombrie când s-au împărțit indemnizații pentru 70 de familii.

Evenimente cu tentă electorală

La eveniment a participat și primarul interimar Alexei Lungu, președintele Partidului Șansa. Formațiunea este un satelit al Partidului Șor, fiind creată după ce ultimul a fost scos în afara legii.

Alexei Lungu: „Atâta timp cât în R. Moldova și în orașul nostru Orhei sunt copii și o să fie copii, asta înseamnă că țara noastră are un viitor. Și eu vă promit că proiectele pe care le-a lansat Ilan Șor, Partidul Șansă le va continua”.

Tot către Primăria municipiului Orhei, sponsorul din Israel trebuia să transfere bani pentru reparația grădiniței „Albinuța”. Contractul de sponsorizare a fost semnat în luna iulie. Tot atunci, Partidul Șor se lăuda deja cu demararea noului proiect și prezenta într-un spot video cum va arăta grădinița după renovare.

Deși autoritățile municipiului Orhei au anunțat că micuții vor putea reveni în grupe până la sfârșitul lunii septembrie, deocamdată, aici lucrările sunt în plină desfășurare și nu se cunoaște când vor fi finalizate. 

Grădinița „Albinuța” din Orhei în plină reparație

Directoarea grădiniței nu ne-a putut spune de ce sunt tărăgănate lucrările.

Elena Boțoroga: - Sunt deja o mare parte a lucrărilor și dvs le vedeți. Și în interior merg lucrările, și în afară, după cum ați observat. După solicitare, copilașii toți au fost încadrați în instituțiile din municipiul Orhei. Nu este o problemă stringentă și putem să așteptăm până la finele lunii octombrie. Concret date nu cunosc. Ceea ce știu, vă spun.

Reporter TV8:  – Dar de ce au întârziat lucrările planificate?

Elena Boțoroga:  – Sunt oameni responsabili, sunt condiții tehnice care nu depind direct de persoana mea ca să vă pot da răspuns la această întrebare.

Reporter TV8:  – Cunoașteți ceva despre cine finanțează lucrările de renovare?

Elena Boțoroga: - Nu cunosc.

Nu este clar dacă lucrările de reparație au fost executate din banii proveniți din contractul de sponsorizare. În dimineața zilei de 4 octombrie am mers la Primăria Orhei pentru a afla mai multe detalii despre aceste proiecte și donatorul incognito. Dar am dat de procurori. Oamenii legii tocmai desfășurau percheziții în biroul viceprimarei Cristina Cojocari în cadrul unei cauze penale de finanțare ilegală a partidelor. Nu am putut intra în birou, ușa fiind blocată din interior.

La ieșire, procurorii au refuzat să facă declarații. Cristina Cojocari, împreună cu avocatul său au încercat să părăsească clădirea Primăriei pe ieșirea de rezervă, dar s-au pomenit că ușa era încuiată. Viceprimarul nu a vrut să răspundă la întrebări, iar avocatul său a precizat că în urma perchezițiilor a fost ridicat doar telefonul mobil al Cristinei Cojocari și câteva bilețele.

Primarul interimar Alexei Lungu nu era la serviciu în ziua în care am realizat filmările. Încuiat era și biroul lui Pavel Verejanu, fostul primar de Orhei care a semnat contractele de sponsorizare cu Igal Shved. În septembrie, Verejanu a fost numit consilier al bașcanei din Găgăuzia. Contactat telefonic, Pavel Verejanu nu ne-a răspuns la apeluri pentru a oferi un comentariu.

Primar de la PAS, aplicant la proiectul lui Ilan Șor

În satul Donici, din raionul Orhei, primarul de la PAS, Serghei Guzun, așteaptă peste jumătate de milion de euro promiși prin contract de generosul sponsor al lui Ilan Șor. Igal Shved a promis să doneze banii pentru construcția traseului turistic de la Casa Muzeu Alexandru Donici până la Izvorul Stanca.

Alesul local nu vede nicio problemă în faptul că și-a aplicat semnătura pe un contract de sponsorizare dubios al unui personaj din Israel. Primăria avea proiectul tehnic pregătit pentru amenajarea traseului turistic. L-a depus anterior pentru finanțare și  în cadrul unor programe de stat, dar nu a fost acceptat. Astfel, primarul a decis să-și încerce norocul și în proiectul lui Ilan Șor.

Serghei Guzun, primar al comunei Donici

Serghei Guzun, primar Donici: - Noi suntem interesați unde vedem că este posibilitate să aplicăm proiecte, acolo aplicăm. Pe noi nu ne interesează de unde provine, cine finanțează. Cu atât mai mult ne-a interesat că sunt finanțări de peste hotare cu o contribuție „0” și am aplicat la proiectul respectiv. Am făcut Consiliu extraordinar. Toți au luat decizia unanim.

Reporter TV8: - A pus cineva întrebarea cine este persoana asta Igal Shved din Israel care pur și simplu vrea să doneze Primăriei 9 milioane?

Serghei Guzun:  - M-au întrebat, dar eu tot am spus că nu cunosc. Nu am date absolut deloc.  Am văzut pe internet că dumnealui este finanțator. Mai sunt și alte Primării din raion și din republică, am înțeles că sunt multe și de ce să nu aplicăm și noi? 

Serghei Guzun candidează pentru un nou mandat de primar, tot din partea PAS, dar nu-și face nici o grijă dacă va fi certat pentru afilierea sa la programul lansat de Ilan Șor.

Reporter TV8: - Dvs. la partid nu credeți că veți avea neplăceri că ați aplicat la un proiect al lui Ilan Șor? Ei luptă totuși cu Ilan Șor.

Serghei Guzun: – Las' să lupte, dar nu văd nimic de rău aici că am aplicat la proiectul respectiv că este finanțat de partidul ăsta. Absolut nu am nici o teamă.

Reporter TV8: – Ați avut discuții la partid?

Serghei Guzun: – Nu am avut, nici nu m-au întrebat. Dar eu fac ceva pe ascuns? Fac ceva pentru mine personal? Fac pentru comunitate, pentru locuitori.

Reporter TV8: – Dar actuala guvernare luptă cu spălarea banilor, cu banii murdari și cu Ilan Șor.

Serghei Guzun: – Dumnezeu cu dânșii. Lucrurile astea pe mine nu mă interesează. Pe mine mă interesează situația localităților pe care le administrez.

Unicul contract de sponsorizare refuzat de consilierii locali

Analizând aplicațiile de grant la Programul „Satul Moldovenesc”, am găsit și o surpriză. O primărie din raionul Orhei, condusă de un primar al Partidului Șor, a respins contractul de sponsorizare semnat de Igal Shved. Se ofereau 1,6 milioane de lei pentru reparația unui drum din comuna Seliște.

Primarul localității a refuzat să ofere comentarii la subiect. Dar am reușit să aflăm că la ședința Consiliului comunei Seliște din 27 septembrie voturile s-au împărțit în jumătate. Cinci consilieri ai Partidului Șor au votat pentru sponsorizare, iar cinci aleși locali, reprezentanți ai altor partide, au fost împotrivă. Doi consilieri s-au abținut de la vot, iar unul a lipsit de la ședință.

O consilieră PAS din Seliște care a pus la îndoială legalitatea banilor oferiți de sponsorul lui Șor ne-a povestit cum au decurs dezbaterile la acea ședință a consiliului local.

Tatiana Pănuța, consilieră: „Timp de patru ani, toată perioada dintre alegeri, noi am avut parte de diferite proiecte finanțate de Europa, care nu ne-au creat niciun dubiu. Au fost îndeplinite lucrările cu succes. Acum, înainte de alegeri, iată că s-a găsit un finanțator din Israel. Dar având practica Israelului deja, fiind fripți și copți, nu mai vreau să ne mai frigem în continuare. Dacă așa sunt de buni la suflet, poftim după alegeri. Dar să folosească finanțarea asta, în ghilimele, filantropică, nu mai vrem. De aceea am votat împotrivă. Au fost pur și simplu dezbateri. Am vrut să văd cine este persoana dată, care este interesul altruismului. Ca până la urmă să înțeleg că este doar o persoană de la Șor. Asta ni s-a explicat. Și am spus că eu, nu că mă abțin, dar sunt împotrivă la așa finanțări. O bucățică de brânză dacă este în capcană, cum nu ai da, dar e în capcană. 

Potențial de corupere a alegătorilor și transferuri blocate

Experții asociației Promo-LEX care monitorizează campaniile electorale din R. Moldova au calificat Programul „Satul Moldovenesc”, anunțat de Ilan Șor, ca fiind cu potențial de corupere a alegătorilor.

Nicolae Panfil, director de program Promo-LEX: „Tranzacțiile financiare ar urma a fi efectuate sub paravanul fondului deschis de Ilan Șor „Visul Meu”. Noi nu am găsit înregistrat în Registrul de stat al unităților de drept privind organizațiile necomerciale un astfel de fond și acest lucru ridică dubii cu privire la legalitatea în care va fi implementat un eventual program de acest gen. În condițiile în care Ilan Șor se află în lista de sancțiuni, iar proprietățile sale sunt sechestrate nu este clar care ar fi sursa legală a acestor donații pe care le promite populației, deși cum spuneam anterior a făcut referință la partenerii internaționali ai fostului lider de partid”.

Contractele de sponsorizare a satelor moldovenești, semnate de cetățeanul Israelului Igal Shved, au ajuns în vizorul autorităților. Mai multe încercări de a transfera bani către Primării au fost blocate, susține deputatul PAS Andrian Cheptonar, membru al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.

Andrian Cheptonar, deputat PAS: „Trebuie să mărturisesc că pentru faptul că este o anchetă în curs, nu au venit serviciile executive să informeze comisia. Dar eu, în calitate de deputat din raion am fost întrebat de un primar de la PAS care mi-a arătat acest act pentru prima dată de ofertă a unei finanțări și eu am întrebat deja serviciile responsabile din țară despre ce este aceasta. Am înțeles că există o ploaie de asemenea oferte către toată lumea. Tentativele de sume pentru a fi transferate au fost blocate de Serviciul prevenirea și combaterea spălării banilor pentru că sursa acestor bani nu este deloc clară. La prima vedere, toată această schemă pare a fi un alt Laundromat și respectiv au fost blocate aceste transferuri pentru a înțelege ce de fapt se întâmplă, care este originea banilor și este o anchetă în curs de desfășurare în acest moment. Trebuie să prezinți  tot felul de studii de fezabilitate, proiecte tehnice, nimeni nu dă bani pur și simplu pe o decizie de consiliu. Este o schemă extrem de dubioasă și este firească reacția autorităților de a bloca asemenea bani pentru a nu intra într-o nouă schemă de spălare a banilor”.

Finanțatorul din Israel cu rădăcini în Rusia

Cine este totuși Igal Shved, generosul sponsor din acte al satelor moldovenești? Am reușit să aflăm că Igal Shved este de fapt cetățeanul rus Șved Igor Alexandrovici, un bărbat de 61 de ani, din Moscova, care de mai mulți ani este stabilit cu traiul în Israel.

Shved a fost fondatorul unei companii din Marea Britanie specializată în vânzări cu amănuntul în magazine și piețe. 

Potrivit documentelor consultate, firma a avut un capital inițial de numai 100 de lire sterline și a fost dizolvată în mai 2022. În registrele din Londra, scrie că Igal Shved ar fi fost rezident al Franței.

Din câte am aflat, Shved ar avea afaceri și la Moscova. În registrele agenților economici din Rusia am identificat o persoană cu numele Șved Igor Alexandrovici, ca fiind fondatorul unei companii specializată în vânzări angro - STAIL GRUPP. Firma a fost creată în 2007, iar in ultimii ani, nu a depus rapoarte financiare. În 2020, compania avea datorii la plata impozitelor în sumă de 1,6 milioane de ruble.  

Igor Shved a fost fondator și la alte 3 companii din Moscova care au fost lichidate între anii 2016-2019.

Transferuri către Primării de la o bancă din Kazahstan

Potrivit unui contract de sponsorizare semnat de Igal Shved, care a ajuns în posesia Cutiei Negre, cetățeanul Israelului își păstrează banii într-un cont deschis la o bancă din Kazahstan de unde urmează să facă transferuri primăriilor din Moldova.

Datele de la Poliția de Frontieră arată că Igal Shved nu a intrat pe teritoriul Republicii Moldova niciodată în ultimii cinci ani.

Am încercat să aflăm de la Ilan Șor cine este misteriosul sponsor din Israel pe care l-a implicat în Programul „Satul Moldovenesc”. Politicianul fugar nu ne-a răspuns la mesajul pe care i l-am trimis pe Facebook.

Am contactat-o și pe deputata Marina Tauber, omul de încredere al lui Ilan Șor, dar a refuzat să ne dezvăluie cine este sponsorul din Israel.

Reporter TV8: - Dvs. cunoașteți cine este această persoană Igal Shved. De ce a decis să doneze milioane pentru satele R. Moldova?

Marina Tauber: - Eu cred că în situația aceasta, având în vedere că anume dl Șor a lansat acest proiect și cunoaște mai multe detalii inclusiv despre investitori și despre sponsori, este bine ca dvs. să formulați aceste întrebări și noi o să le transmitem domnului Șor.

Reporter TV8: - Dvs. nu cunoașteți cine este Igal Shved?

Marina Tauber: - Eu nu că nu cunosc, dar cred că în această situație comentariile trebuie să vină din partea domnului Ilan Șor.  

Nu am primit răspuns nici la întrebările expediate pe poșta electronică satulbogat@ilanshormd.com, acolo unde au aplicat proiecte primarii ademeniți de Ilan Șor cu Programul „Satul Moldovenesc”.  

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Pericolul din telefon! Moldovenii sunt spionați cu o celebră aplicație de taxi?
/EXCLUSIV/ Cutia Neagră PLUS: Imperiu loto și reputație dubioasă. Cine e americanul devenit moldovean prin decretul lui Dodon
/Cutia Neagră PLUS/ Amenințarea permanentă: Țintele și nălucile propagandei anti-NATO în Moldova 
Борис Надеждин не смог оспорить в суде недопуск к участию в выборах президента РФ
Борис Надеждин не смог оспорить в суде недопуск к участию в выборах президента РФ
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
В Самарской области РФ взрывом поврежден мост через реку
В Самарской области РФ взрывом поврежден мост через реку
Александр Слусарь покинул руководство "Силы фермеров"
Александр Слусарь покинул руководство "Силы фермеров"
Смертельный наезд на подростка: мэра Болдурешт оставили в изоляторе
Смертельный наезд на подростка: мэра Болдурешт оставили в изоляторе

05 марта 2024, час 00:26

Republica Moldova a pierdut mii de euro după ce deținuții s-au plâns pe condițiile proaste din închisori. Asta a determinat statul încă acum 12 ani să lanseze inițiativa de a construi un penitenciar nou, doar că proiectul s-a tot tergiversat. /Demisii după anularea concursului pentru funcția de procuror general. Olesea Vîrlan a plecat din CSP, iar procurorul general, Ion Munteanu, l-a revocat pe adjunctul său, Igor Demciucin. /Cresc împrumuturile accesate de primăria capitalei. Aproape 800 de milioane de lei va achita creditorilor în 2024 autoritatea locală, de patru ori mai mult față de 2019, când Ion Ceban a preluat conducerea primăriei Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție a inițiat un dosar penal pentru a investiga cum a fost viciat concursul pentru funcția de Procuror General. / Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, se află într-o vizită la Moscova. Aceasta a avut o întrevedere cu preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse căreia i s-a plâns de presiuni din partea autorităților de la Chișinău și a cerut ajutorul Moscovei. / Caz ieșit din comun în timpul misiunii de serviciu. Un felcer de pe ambulanță s-a ales cu răni pe față, după ce ar fi fost agresat de un om pe care a venit să-l ajute. Incidentul a avut loc la Orhei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
După mai bine de doi ani de examinare a dosarului, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție au decis să trimită imaginile, care îl surprind pe Igor Dodon în momentul în care primește o sacoșă de la Vladimir Plahotniuc, la expertiză. / Membra Consiliului Superior al Procurorilor, care i-a dat cel mai mic punctaj actualului Procuror General, circumstanțe care au dus la anularea concursului pentru funcția de procuror general, vine cu explicații. / Percheziții la Chișinău într-un dosar de abuz de serviciu. Sunt vizați arhitectul-șef al orașului și administratorul unei companii de construcții. Cei doi au pus la cale o schemă prin care urmau să deposedeze municipalitate de un teren în valoare de circa 22 milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost achitat în dosarul penal în care era învinuit de abuz în serviciu. Acuzatorii au cerut 8 ani de închisoare./Transportatorii nu renunță la proteste. Pentru a doua zi consecutiv, mai multe rute raionale și interraionale au fost sistate. Aceștia sunt nemulțumiți de prevederile noului Cod Rutier. /Liderul opoziției din Rusia, Aleksei Navalnîi, decedat în închisoare în circumstanțe suspecte, acum aproape două săptămâni, va fi înmormântat vineri, a anunțat soția acestuia. Ieri, a fost arestat avocatul lui Navalnîi, în timp ce o însoțea pe mama disidentului în căutarea de firme de servicii funerare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Circulația microbuzelor de pe unele rutele interurbane a fost dată peste cap de un protest al transportatorilor. Care este reacția autorităților?/ O dronă rusească a survolat, noaptea trecută, spațiul aerian al Republicii Moldova, susțin Forțele de apărare aeriană a Ucrainei. Ce spune ministerul Apărării de la Chișinău?/ Gata cu protestele fermierilor. Agricultorii își retrag tractoarele de pe trasee, inclusiv de la vama Leușeni, după ce statul le-a promis astăzi noi împrumuturi în condiții preferențiale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un moldovean a murit în războiul din Ucraina, anunță autoritățile ruse. Acesta lupta de partea rușilor. Avem detalii la știri! /Transportatorii nu renunța la protestul programat pentru următoarele trei zile și spun că vor sista mai multe rute intrurbane și interraionale. Între timp, ANTA îi îndeamnă să renunțe la protest și să asigure transportul oamenilor. În caz contrar, vor fi amendați. /Început de săptămână cu ghinion pentru un șofer din Capitală. Mașina acestuia a ars ca o torță, pe o stradă din sectorul Buiucani. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
După Ilan Șor și Marina Tauber a ajuns să fie interzisă în Statele Unite ale Americii. SUA a anunțat, astăzi, sancțiuni împotriva deputatei, motivând că l-a ajutat pe Șor să cumpere voturi. /Începâd de astăzi, vom plăti cu trei lei și 60 de bani mai puțin pentru gaze. Tarifele aprobate zilele trecute au intrat în vigoare. /Primarul din Boldurești, care a tamponat mortal un copil de 14 ani și a fugit de la locul accidentului, a fost plasat în arest în penitenciar pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de magistrați în lipsa bănuitului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Vama Leușeni a fost blocată din nou de agricultori. Aceștia au adus peste 50 de tractoare, împiedicând accesul tuturor unităților de transport. /Procurorii cer 30 de zile de arest, pentru primarul localității Boldurești, Nicanor Ciochină, care a lovit mortal cu mașina un adolescent de 14 ani și a fugit de la locul accidentului. Solicitarea va fi examinată mâine. /Protest la Curtea Constituțională. Magistrații au continuat astăzi examinarea articolului prin care autonomia este obligată să restituie taxa pe valoare adăugată din propriul buget, timp în care mai mulți locuitori din Găgăuzia au cerut anularea prevederii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei indivizi din Autonomia Găgăuză au fost reținuți pentru incendierea mașinilor și a centrelor de plasament pentru refugiații ucraineni. /Gaz mai ieftin din luna martie. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a micșorat astăzi tariful. /Șoferul, care a lovit mortal un copil de 14 ani, la Nisporeni, și a fugit de la fața locului a fost reținut. Este vorba de primarul localității Boldurești, anunță poliția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Patru ani de pușcărie pentru polițista care a urcat beată la volan și a lovit mortal o femeie la Sîngera! Avocații victimei spun că pedeapsa este prea blândă și vor să o atace la Curtea de Apel. /Întâlnire cu scântei la Guvern! Fermierii au plecat dezamăgiți de la întrevederea cu prim-ministrul Recean. Aceștia amenință că dacă mâine nu obțin ceea ce-și doresc, vor bloca din nou drumurile cu tractoarele. /Încă un capăt de acuzare pe numele fostului șef de la Calea Ferată, Iurie Topală. Acesta este invinuit că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu cinci milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Miercuri se va decide ieftinirea gazelor. Autoritățile sunt gata să reducă tarifele cu aproape 25 la sută, se arată în proiectul făcut public de Agenția pentru Reglementare în Energetică. /Socialiștii moldoveni au mers din nou la Moscova. Au participat la o conferință anti Occident, organizată de partidul Edinnaia Rossia. /La un pas de tragedie. O tânără de 24 de ani a fost salvată de la înec. Aceasta a intrat în apa din parcul „Valea Morilor” și nu a mai putut ieși de una singură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alexei Navalnîi, cel mai aprig opozant al lui Putin, a murit într-o închisoare din Siberia. Acum două zile, acesta a scris pe rețelele sociale că a fost trimis pentru încă 15 zile în carceră. /Fermierii au blocat cu tractoarele Vama Leușeni- Albița, pentru a cincea zi consecutiv, și au venit la Chișinău să discute cu conducerea de vârf a țării. Aceștia urmează să aibă o întâlnire cu premierul, dar și cu ministrul de resort. /A adăpostit o fată de 14 ani la stână și a abuzat-o sexual. Un cioban din Criuleni a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru viol.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Occidentul avertizează că adevăratul război hibrid al Federației Ruse împotriva Republicii Moldova abia urmează. / Înmormântare alegorică la Parlament. Simpatizanții Partidului Renaștere au adus în fața Legislativului un sicriu și mai multe coroane, după ce Parlamentul a mai denunțat astăzi trei acorduri cu CSI. /Nicio zi fără blocaje la vama Leușeni-Albiția. Este a patra zi în care fermierii închid principalul drum spre Uniunea Europeană. Deputații l-au chemat astăzi la raport în Parlament pe ministrul Agriculturii. /Și transportatorii auto și-au reluat protestele. Aceștia au adus zeci de microbuze în PMAN și cer anularea noilor prevederi legislative în domeniul transportului rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel puțin 80 de camioane sunt acum blocate la vama Leușeni. Fermierii au închis din nou drumul cu tractoarele, supărați că autoritățile n-au stabilit o întâlnire cu ei. Aceștia au blocat și traseul Cahul - Cantemir, iar la nord au făcut marșuri cu tehnică agricolă. /Avem, sistem de apărare aeriană, dar nu ne ajută. Ministrul Apărării susține că, pentru a fi funcțional, radarul francez recepțioinat de Moldova are nevoie de dotări suplimentare costisitoare. /3600 de dolari pentru a-l ajuta să treacă ilegal frontiera. Atât ar fi perceput doi bărbați și o femeie din Basarabeasca de la un ucrainean, pe care l-au ajutat să ajungă în Republica Moldova. Aceștia nu sunt la prima abatere, pe numele lor fiind inițiat un alt dosar similar.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fermierii au blocat și astăzi vama Leușeni. După două ore drumul a fost redeschis, iar agricultori au amenințat să revină, dacă guvernarea nu va iniția un dialog cu ei. /Consiliera PAS, Zinaida Popa, a fost numită director la Moldexpo. Aceasta râmăne în Consiliul Municipal. /Crește numărul virozelor, iar spitalele și așa sunt pline. Cel mai mult sunt afectați copiii- peste 60% din cei infectați săptămâna trecută.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Protestele agricultorilor se amplifică. Astăzi au blocat vama Leușeni și cer demisia ministrului Agriculturii. / Ca prin urechile acului! Fragmente de dronă Shahed au căzut lângă satul Etulia, Vulcănești. Aveau 50 de kg de explozibil și dacă ar fi explodat, ar fi provocat victime și distrugeri mari. / Cei care se simți nedreptățiți la examenul auto vor putea depune contestații. O pot face online, pe site-ul Agenției Servicii Publice.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ion Ceban acuză consilierii PAS că au adus organizat oameni la ședința CMC și a spus că va sesiza structurile responsabile, dar și misiunile diplomatice despre ceea ce el numește „o depășire a tuturor normelor morale”. Care a fost replica partidului? / Incendiu la Centrul de informare NATO din Chișinău, aflat pe teritoriul Universității de Stat din Moldova. La fața locului au intervenit două echipaje de pompieri, care au reușit să lichideze flăcările la scurt timp după izbucnire. / Angajații Căilor Ferate își vor primi salariile restante până la începutul lunii martie, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Acesta mai spune că zilele următoare va fi numit și un nou șef interimar la CFM. Ce alte declarații a mai făcut ministrul?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fugarul Ilan Șor este la Moscova și susține că moldovenii sunt integrați cu forța în Uniunea Europeană. Biroul Interpol Moldova cere Rusiei să-l extrădeze./ Scene pline de cinism la ședința CMC. Pentru a convinge primăria să nu taie salariile asistenților personali, un tânăr cu dizabilități a ieșit din scaunul cu rotile și s-a târât pe jos în fața consilierilor./ Grav accident la Ungheni. O adolescentă a decedat, după ce mașina în care se afla a ajuns într-un copac. La volan era un tânăr băut și fără permis de conducere./ Senatorii americani au blocat din nou proiectul de lege prin care SUA urma să acorde un ajutor de 60 de miliarde de dolari Ucrainei. Acesta a fost negociat mai mult timp, iar acum câteva zile democraţii au ajuns la un acord cu republicanii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În plină zi, un bărbat a fost împușcat în orașul Soroca. Din fericire, a scăpat cu viață, fiind dus la spital rănit la un picior. / Kievul confirmă că ucrainenii au împușcat doi transnistreni într-un schimb de focuri la hotar cu regiunea separatistă. / Cele peste 3 mii de cartușe dispărute de la Fulger au fost sustrase anul trecut chiar din depozitul brigăzii de poliție. Ministrul de Interne a cerut revizii la toate structurile subordonate ministerului. / Agricultorii din Cahul au ieșit la proteste cu tehnica agricolă. Aceștia se plâng că sunt faliți și nu au cu ce începe lucrările de primăvară. Ce spune ministrul Vladimir Bolea, vedeți imediat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Situație penibilă la brigada de poliție cu destinație specială Fulger. În loc de cărtușe ofițerii au descoperit, într-o ladă pentru muniții, nisip și pietre. / Stare de alertă la Bălți. Poliția încearcă să prevină consecințele unui apel la ură interetnică, după ce persoane necunoscute au chemat oamenii, pe un canal anonim de telegram, să ia la pumni copiii vorbitori de limbă rusă. Oamenii legii ne asigură că nu există niciun pericol pentru etnicii ruși și că este vorba de răspândirea unor știri false. / Filmul „Carbonˮ, regizat de Ion Borș, a cucerit cele mai multe trofee la Gala Cineaștilor 2024. Iar „Oameni Gospodari”, difuzat de TV8, a fost desemnat cel mai bun serial. Cine mai sunt premianții?

Девятая годовщина убийства Немцова: дипломаты возложили цветы к импровизированному мемориалу в Москве
Девятая годовщина убийства Немцова: дипломаты возложили цветы к импровизированному мемориалу в Москве
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
/ВИДЕО/ Лавров снова выступил с угрозами в адрес Кишинева
/ВИДЕО/ Лавров снова выступил с угрозами в адрес Кишинева
Обновлено. Число погибших при ударе по Одессе выросло до семи
Обновлено. Число погибших при ударе по Одессе выросло до семи
Джоанэ: В НАТО не верят в ядерные угрозы России
Джоанэ: В НАТО не верят в ядерные угрозы России

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Материалы, опубликованные на tv8.md, доступны только со ссылкой на источник и посредством активной ссылки на страницу статьи.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram