social

/VIDEO/ Reguli noi pentru șoferii care conduc mașini cu numere străine în R. Moldova: Ce se întâmplă din 1 ianuarie 2023

16 января 2023, час 22:27

În ultimele două săptămâni, în spațiul public sunt discutate intens noile restricții privind aflarea pe teritoriul Republicii Moldova a mașinilor cu numere străine. În loc de trei ani, cum era până acum, perioada de aflare în țară s-a scurtat la doar jumătate de an. 

Ce se întâmplă mai apoi, vă întrebați? Serviciul Vamal susține că vor fi obligați să le scoată din Republica Moldova și să revină cu ele abia după o altă jumătate de an. Instituția afirmă că nu a făcut nimic altceva decât să armonizeze legislația la cea europeană. Șoferii care sunt vizați direct de aceste modificări sunt supărați pe restricții și speră că autoritățile vor renunța la ele. Ar putea să-și vămuiască automobilele, la intrare în țară, dar pentru asta vor fi nevoiți să scoată mii de euro din buzunar.

„Practica cu trei ani era una unică pentru Moldova, alte țări nu au aplicat asemenea derogări”, spune ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi.

Altfel spus, mașinile înmatriculate în alte state se vor putea afla în Republica Moldova nu mai mult de 180 de zile, deși până acum termenul era de până la 3 ani pentru cei care dețin permis de conducere străin. 

Noile restricții, care deja au intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie, i-au dat planurile peste cap și lui Traian Stoianov, un cunoscut jurnalist de la noi. Modificarea îl afectează direct, pentru că acesta conduce un autoturism și are permis românesc. 

„Noi, cei care conducem mașini cu numere străine, trecem printr-o perioadă stresantă, suntem nevoiți să renunțăm la mașinile care ne asigură existența. Noi activăm aici, în Republica Moldova, și noi avem nevoie de o mașină personală”, explică Traian Stoianov. 

Tânărul este gata să plătească o taxă mai mare pentru a putea circula în Republica Moldova: „Poate o bună parte din noi am accepta o majorare a taxei vignetei, am putea să înțelegem, dar faptul că suntem impuși să părăsim țara cu tot cu mașina noastră, e dramatic”.

Întrebat despre posibilitatea de a vămui automobilul, pentru a-l înmatricula în Republica Moldova, Traian ne-a spus că tarifele sunt extrem de mari. 

„Treaba cu devamarea e o nebunie totală. Dacă mașina mea are un preț de 3000 de euro în România, ca să o devamez mă costă vreo 7000 de euro, asta e o tâmpenie. Ar fi binevenită inițiativa de a ne lăsa să le înmatriculăm în Republica Moldova, dar fraților, scutiți-ne de taxele astea imense, pentru că nu fiecare își permite”, subliniază jurnalistul.

„Suntem la punctul de trecere a frontierei Leușeni. De la 1 ianuarie până acum, au intrat în Republica Moldova, aproximativ 20.000 de mașini cu numere străine. Rămâne să vedem câte vor părăsi teritoriul țării atunci când se împlinește termenul de 180 de zile de la intrarea în țară”. 

Însă, cetățenii străini care au un permis de ședere provizoriu în Republica Moldova pot să circule și mai mult de jumătate de an. Dar, cu o condiție: să obțină numere de înmatriculare provizorii.

„Cetățenii români cu permis de ședere se pot adresa la organul vamal pentru a li se elibera formularul TV 26, care le permite obținerea numerelor provizorii, pe perioada valabilității permisului de ședere. De această posibilitate pe care o au cetățenii doar cu cetățenie străină, nu pot beneficia cetățenii Republicii Moldova care au cetățenie dublă. Aceștia pot staționa doar 180 de zile (6 luni) în perioada a 12 luni consecutive”, ne-a zis șeful secției Destinații vamale a Serviciului Vamal, Valeriu Cozîrev.

„- Deci, pentru ei soluția este ori să scoată mașina din țară, ori să plătească taxele vamale? - Întocmai!” 

Serviciul Vamal afirmă că nu a făcut nimic altceva decât să pună în aplicare o convenție, ratificată de Republica Moldova încă în anul 2008. 

De-a lungul anilor, legislația privind admiterea temporară a autovehiculelor a suferit o mulțime de modificări. Au mai fost ani în care mașinile străine puteau circula doar șase sau chiar trei luni, însă extinderea perioadei de până la 3 ani a fost făcută în 2014, fiind în vigoare până recent. 

„Până în anul 2010, mijloacele de transport străine puteau intra temporar în Republica Moldova, doar cu condiția achitării unui gaj. Din 2010, norma aceasta a fost anulată și s-a liberalizat acest regim și astăzi avem ceea ce avem, peste o sută de mii de mijloace de transport care au încălcat termenul de admitere temporară. 

Vreau să vă spun că, o bună parte dintre aceste mașini au fost transmite la piese auto, au fost vândute pe teritoriul Moldovei, unele nu achită vigneta integral. Noi avem o statistică și din 10 mijloace de transport cu numere străine, doar una singură achită vigneta integral, adică 180 de euro și 180 de euro, ceea ce prejudiciază bugetul de stat”, menționează Cozîrev. 

„Este o decizie care aduce cadrul legislativ la formula standard. Noi, cetățenii Republicii Moldova, care venim cu un autoturism înmatriculat într-o altă țară, putem să stăm pe teritoriul Moldovei 180 de zile. A existat o derogare de la această lege pentru cei care au permis în altă țară, că ei ar putea conduce până la 3 ani. Noi am adus această normă pentru toți în aceleași condiții, 180 de zile”, a punctat ministrul Dumitru Budianschi.

Cei care nu vor respecta noile prevederi, riscă sancțiuni. Legislația prevede amenzi de până la 4500 de lei, cu obligarea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul țării, în decurs de 30 de zile de la comunicarea procesului verbal de constatare a faptei. Dacă nu se supun, nu mai au dreptul să introducă pe teritoriul Republicii Moldova alte mijloace de transport. 

Părerile cetățenilor sunt împărțite. Unii sunt deranjați de aceste modificări legislative, pe când alții consideră că totul s-a făcut spre bine. 

„Eu nu pot să stau acum, era pe 3 ani înainte, acum trebuie să o scot după jumătate de an, nu e real. Cum era înainte era mai bine, vedeți că la noi tot e scump”. 

„Știu, dar ce treabă am eu. E foarte rău, ar trebui să le permită să le devameze, cu 70 de procente reducere”. 

„Mie nu-mi place, trebuie să găsim o soluție, cred că ar trebui să rezolve cumva. Cred că o să negocieze ceva, pentru că nu pot cetățenii să le scoată din Moldova, bani nu au. Mulți deja se gândesc cum să facă, unde să o abandoneze, în partea vecină, unde?”. 

Pe de altă parte, expertul auto Constantin Mihalache consideră că această lege nu își are rostul, cel puțin în momentul de față. 

„Dacă am fi fost în perioada în care erau tare multe automobile cu numere bulgărești sau lituaniene în Republica Moldova aș fi înțeles dar acum, în afară de automobilele înmatriculate în România sau poate în alte țări europene, care aparțin moldovenilor care locuiesc sau muncesc acolo, nu văd alt motiv. E îndreptată spre cei care veneau cu mașini din România și stăteau o perioadă mai lungă de timp în Republica Moldova”, spune expertul auto.

Acesta anticipează un val de nemulțumiri în societate, după aprobarea acestei legi: 

„Oamenilor asta nu o să le placă, cel puțin celor care dețin astfel de mașini, nu prea văd cumva să aibă un efect foarte mare chestia asta. Să aducă mulți bani la buget pentru că proprietarii o să fie nevoiți să-și vămuiască mașinile în Moldova, chiar nu văd”.

Cât despre o eventuală scădere a taxelor vamale pentru importul de mașini...: „Eu nu cred că la moment cineva o să dorească să scadă taxa vamală, pentru că dacă o scazi, o scazi pentru toți. Respectiv, atunci o să fie pierderi la buget. Garantat, nimeni nu o să vrea să scadă taxa vamală”.

De altfel, unii șoferi, vizați de noile modificări, amenință cu proteste. 

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine Vlad Glinjan, montaj Constantin Niculae

/VIDEO/ Gunoiștile din Moldova, bombe cu ceas! Câte tone de deșeuri generăm anual și cât de gravă este situația la sate
/VIDEO/ Giganții care devin ruine: Greșeala care a distrus uzine și fabrici uriașe din Moldova. Planul oficialilor de acum
/VIDEO/ Se taie pădurile, dar când creștem altele noi? Ministerul Mediului discută cu autoritățile din Turcia să ne ofere ajutor
В Кишиневе легковой автомобиль столкнулся с автобусом
/ВИДЕО/ В Кишиневе легковой автомобиль столкнулся с автобусом
Китай не поддержал размещение российского ядерного оружия в Беларуси
Китай не поддержал размещение российского ядерного оружия в Беларуси
"Ничего не будет". Серебрян назвал "мыльным пузырем" заявления Таубер о подготовке провокации в Приднестровье
"Ничего не будет". Серебрян назвал "мыльным пузырем" заявления Таубер о подготовке провокации в Приднестровье
"Пороховая бочка" в Колбасне: взрыв складов равносилен ядерному
/ВИДЕО/ "Пороховая бочка" в Колбасне: взрыв складов равносилен ядерному
Немецкие танки Leopard 2 и британские Challenger прибыли в Украину
/ВИДЕО/ Немецкие танки Leopard 2 и британские Challenger прибыли в Украину

Передвижные пункты вакцинации сегодня будут дежурить в Центре и на Буюканах

28 декабря 2021, час 09:13

В столице продолжают работу мобильные пункты вакцинации, оборудованные в общественном транспорте. 

Cегодня троллейбус будет находиться в секторе Центр на улице Арборилор вблизи ТЦ Shopping Malldova, а автобус на Буюканах по адресу:  Каля Ешилор, 10, возле магазина Fourchette.

Пункты вакцинации будут работать с 10:00 до 18:00.

Граждане могут идентифицировать эти транспортные единицы по стикерам со словами в поддержку кампании вакцинации против COVID-19.

Водителя троллейбуса, насмерть сбившего девочку, задержали на 72 часа
Водителя троллейбуса, насмерть сбившего девочку, задержали на 72 часа
Путин о передаче Украине снарядов с обедненным ураном: "Запад решил воевать до последнего украинца не на словах, а на деле"
Путин о передаче Украине снарядов с обедненным ураном: "Запад решил воевать до последнего украинца не на словах, а на деле"
Итоги недели: Правобережье справляется без российского газа
Итоги недели: Правобережье справляется без российского газа
В ПСРМ прокомментировали уход Лозован из партии: "Те, кто продаются за деньги, не могут считаться надежными лидерами"
В ПСРМ прокомментировали уход Лозован из партии: "Те, кто продаются за деньги, не могут считаться надежными лидерами"
В Унгенах запустили первую в стране службу помощи жертвам сексуального насилия
В Унгенах запустили первую в стране службу помощи жертвам сексуального насилия
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram