/ВИДЕО/ Cleverly: „Amenințarea militară directă asupra RM s-a redus, dar vedem un atac hibrid”. Cel mai bun mod de a apăra țara

16 марта 2023, час 23:20

Amenințarea militară directă asupra Republicii Moldova s-a redus, dar țara se confruntă cu un război hibrid prin ingerințe politice externe prețuri manipulate. O spune ministrul de Externe al Marii Britanii, James Cleverly, potrivit căruia cel mai bun mod de a proteja Republica Moldova e apărând Ucraina de Rusia. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu exclusiv din cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Ceea ce am văzut noi, pe parcursul ultimelor 12 luni, este o amenințare directă la adresa securității Republicii Moldova și la adresa integrității sale teritoriale. Sincer vorbind, amenințarea militară directă s-a redus, însă ceea ce vedem acum este un atac hibrid prin intermediul prețului la energie manipulat, prin ingerința politică de peste hotare și atacuri cibernetice.

Noi am oferit suport financiar Republicii Moldova. De asemenea, ajutăm prin colaborare cu instituțiile din țară pentru ca acestea să se apere de corupție, atacuri militare, de ingerințe din exterior. Sincer, l-am întrebat pe domnul Nicu Popescu ce poate să facă Marea Britanie pentru a vă ajuta și dânsul a spus: Ajutați să se termine războiul în Ucraina, pentru că acesta este o presiune asupra Republicii Moldova. Deci, așa putem ajuta moldovenii să se apere - prin ajutarea Ucrainei să se apere de Rusia”, a subliniat James Cleverly.

Ministrul englez de Externe a mai precizat că Regatul Unit sprijnă Republica Moldova în parcursul european. Totodată, Cleverly a accentuat că se încearcă destabilizarea economiei țării noastre și manipularea democrației.

„Țările Europei de Vest, inclusiv Regatul Unit, noi avem democrații, economii mai stabil și dorim să vedem același lucru și în Republica Moldova, dar vedem, în același timp, activități rusești aici, vedem încercări de destabilizare a economiei prin manipularea prețurilor la energie și alimente, vedem ingerință directă în procese democratice. 

Recent, americanii au identificat influențe rusești în mișcarea de proteste și noi suntem de acord cu această evaluare. Forțele externe încearcă să manipuleze democrația din Republica Moldova, ceea ce este complet inacceptabil. Moldova este ținta atacurilor hibride”, a spus șeful diplomației britanice.

„Moldova nu este singură, Regatul Unit și alte țări își doresc s-o vadă reușind, să se apere de agresiunea din afara hotarelor sale și să-și mențină calea spre democrație”, a conchis James Cleverly.

Продление ареста Таубер: "шоровцы" намерены бойкотировать заседания парламента
/ВИДЕО/ Продление ареста Таубер: "шоровцы" намерены бойкотировать заседания парламента
Украина подтвердила гибель девяти человек в затопленном городе Алешки в Херсонской области
Украина подтвердила гибель девяти человек в затопленном городе Алешки в Херсонской области
Два пограничных пункта на границе с Украиной временно перекрыли
Два пограничных пункта на границе с Украиной временно перекрыли
Пора черешни. Местные садоводы готовят сладкую ягоду на экспорт
/ВИДЕО/ Пора черешни. Местные садоводы готовят сладкую ягоду на экспорт
В Египте акула напала на купающегося туриста. Мужчина погиб на глазах у отдыхающих
/ВИДЕО/ В Египте акула напала на купающегося туриста. Мужчина погиб на глазах у отдыхающих

Майя Санду выступает в Европейском парламенте / LIVE /

18 мая 2022, час 16:07

В среду, 18 мая, президент Молдовы Майя Санду выступает в Европейском парламенте. Предлагаем посмотреть исторический момент вместе.

 Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
/ВИДЕО/ Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
Лукашенко помиловал россиянку Софью Сапегу. Ее передадут в Россию
Лукашенко помиловал россиянку Софью Сапегу. Ее передадут в Россию
Джоанэ: "НАТО поддерживает безопасность Молдовы. Наше сотрудничество никогда не было более тесным"
/ВИДЕО/ Джоанэ: "НАТО поддерживает безопасность Молдовы. Наше сотрудничество никогда не было более тесным"
"Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
/ВИДЕО/ "Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
В зоне затопления Каховской ГЭС около 80 населенных пунктов
/ВИДЕО/ В зоне затопления Каховской ГЭС около 80 населенных пунктов
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram