/ФОТО/ Premierul, în vizită de lucru la Drochia: A mers la o fermă de iepuri, gimnaziul unde a studiat și la o companie de brânzeturi

16 марта 2023, час 21:25

Prim-ministrul Dorin Recean a efectuat o vizită de lucru în raionul Drochia. Acesta a mers în satul Chetrosu, unde activează unul dintre cei mai mari producători de carne de iepure din Republica Moldova. Totodată, a ajuns în satul de baștină - Mîndîc, la Gimnaziul din localitate, unde și-a făcut studiile, dar și la o fermă de familie din Pelinia, specializată în producerea brânzeturilor.

Afacerea cu iepuri a fost lansată în anul 2009, iar până în prezent, compania „a reușit să dezvolte un ciclu complet de producție - de la creșterea materiei prime drept hrană pentru iepuri, până la livrarea produselor către rețelele comerciale din țară.

Administratorii companiei susțin că în dezvoltarea afacerii au fost ghidați de principiul ocrotirii mediului înconjurător și protejarea resurselor regenerabile ale naturii, folosind pentru cultivarea cerealelor și a lucernei îngrășăminte organice rezultate din creșterea animalelor.

Compania din satul Chetrosu are în gestiune o hală de producere, frigider pentru păstrarea cărnii și terenul pentru cultivarea materiei prime, având angajați circa 20 de locuitori din regiune. De asemenea, tinerii administratori au lansat o carte de rețete pentru a promova consumul de carne de iepure”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

„Dezvoltând afacerea acasă, tinerii contribuie la creșterea economică în comunitate, dar și la îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Vă îndemn ca, prin propriul exemplu, să încurajați oamenii să se implice în dezvoltarea economică a țării, pentru ca împreună să putem produce schimbarea societății”, a spus Dorin Recean.

La Mîndîc, premierul a discutat cu elevii din clasa a 9-a despre aspirațiile lor, accentuând rolul pe care îl au disciplina, educația și lectura în formarea unor personalități care vor investi cunoștințele, viziunile și efortul în dezvoltarea Republicii Moldova. 

„În ziua de astăzi, aveți acces la orice informație, la cele mai noi tehnologii și vă îndemn să fiți disciplinați în a învăța, pentru că anume disciplina în educație este cheia succesului în viață. Viitorul societății este aici - în banca școlară. Îmi doresc să devenim o societate optimistă, iar optimismul vine din cunoaștere, educație și cultură socială”, a menționat Recean.

„Am făcut o selecție și pentru cei foarte mici, dar și pentru tinerii din clasele mai mari, pentru ca fiecare să găsească cartea potrivită. Îmi doresc să susținem bibliotecile din țară”, a adăugat premierul.

Recean a mers și în Pelinia, unde familia Țurcanu dezvoltă o afacere de producere a brânzeturilor și cașcavalurilor.

„ Soții Aliona și Alexandru au deschis ferma în anul 2014, în baza veniturilor acumulate timp de 17 ani de muncă în străinătate. Cașcavalurile și brânzeturile din Pelinia ajung pe raftul magazinelor din zona de nord a țării și la Chișinău. 

Soții Țurcanu planifică să-și extindă afacerea, să-și diversifice producția și să ofere noi locuri de muncă pentru oamenii din localitate. De asemenea, antreprenorii doresc să-și transforme ferma într-o atracție turistică, iar calitatea cașcavalurilor să servească drept carte de vizită, pentru a atrage în zonă cumpărători și turiști”, scrie serviciul de presă al Guvernului.

„Mă bucur să întâlnesc oameni ca voi, cu spirit de antreprenoriat, care construiesc Europa acasă. Va trebui, în cât mai scurt timp, să găsim soluții pentru a oferi predictibilitate finanțării afacerilor, astfel încât să puteți accesa resurse și să vă dezvoltați afacerea”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Anterior, premierul a efectuat o vizită de lucru în raionul Briceni.

Норвегия присоединилась к пакету санкций ЕС против олигархов и политиков дестабилизирующих ситуацию в Молдове
Норвегия присоединилась к пакету санкций ЕС против олигархов и политиков дестабилизирующих ситуацию в Молдове
Минобороны России заявило о начале контрнаступления Украины
Минобороны России заявило о начале контрнаступления Украины
В Дрокиевском районе утонул четырехлетний ребенок
В Дрокиевском районе утонул четырехлетний ребенок
США ввели санкции против семи граждан РФ. Их подозревают в попытке дестабилизации ситуации в Молдове
США ввели санкции против семи граждан РФ. Их подозревают в попытке дестабилизации ситуации в Молдове
В Фалештах женщина скончалась в машине скорой помощи: ее избил собственный сын
В Фалештах женщина скончалась в машине скорой помощи: ее избил собственный сын

Майя Санду выступает в Европейском парламенте / LIVE /

18 мая 2022, час 16:07

В среду, 18 мая, президент Молдовы Майя Санду выступает в Европейском парламенте. Предлагаем посмотреть исторический момент вместе.

Зеленский: "Кишинев не просил Украину вводить войска в Приднестровье"
Зеленский: "Кишинев не просил Украину вводить войска в Приднестровье"
 Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
/ВИДЕО/ Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
"Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
/ВИДЕО/ "Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
Взрыв на пересечении трех границ. Сообщается о подрыве РФ трассы на Черниговском направлении
/ВИДЕО/ Взрыв на пересечении трех границ. Сообщается о подрыве РФ трассы на Черниговском направлении
В Молдове завершился саммит Европейского политического сообщества
В Молдове завершился саммит Европейского политического сообщества
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram