Un sistem italian de protecție ajută viticultorii, atunci când aceștia sunt cei mai neputincioși în fața naturii. Sistemul Pergola se bucură de o mai mare popularitate în țara noastră, datorită acestuia, vița-de-vie este protejată de condițiile climatice nefaste, cum ar fi ploile abundente sau grindina. Cei care au instalat sistemul, spun că atât cantitatea, dar și calitatea recoltei s-a dublat. Este și cazul lui Sergiu Boșcăneanu din Cojușna, raionul Strășeni, bărbatul are 14 hectare de viță-devie, crescută cu ajutorul acestui sistem.
„La via simplă, mai mult de 12 tone nu am strâns niciodată, dar 12 tone, nu au fost cu așa bob și așa struguri, niciodată nu a fost.”
Sergiu Boșcăneanu este producător de struguri din 2017, însă secretul unei afaceri prospere, cu o recoltă bogată, l-a aflat în 2020, când a instalat un sistem de protecție a viței-de-vie.
Sistemul Pergola, constă în acoperirea plantațiilor cu peliculă, așa încât să o protejeze de ploile puternice, grindină, arșița cumplită sau alte condiții climaterice nefaste.
În acest mod, producătorii cheltuie mai puțin pentru tratamentele fitosanitare, întrucât, strugurii se mențin calitativ, își păstrează aspectul atrăgător, dar cel mai important, gustul. Pe lângă asta, Sergiu Boșcăneanu a spus că sunt și alte beneficii ale sistemului.
„Chiar dacă plouă și noi strângem strugurii, aducem lume din alte sate, a plouat, dar noi nu trebuie să plecăm acasă. Noi nu pierdem nimic, nu trebuie să lucrăm doar jumătate de zi și să plătim autobuzul, dar așa, lucrăm până seara, lada s-a pus la dos, nu plouă, nu-i nimic.”
„În această plantație de viță-de-vie este instalat sistemul pergola. Putem observa deasupra noastră stratul de pelicula din ambele părți, iar pe mijloc este lăsat spațiu liber, de aproximativ 50 de cm, pentru aerisire.”
Un alt beneficiu al acestui sistem este că producătorul poate să aleagă când să-și strângă recolta. De exemplu, dacă vrea ca strugurii lui să fie primii pe piață, instalează sistemul de protecție mai devreme, iar dacă își dorește să apară cu roada, atunci când sezonul ei s-a finalizat, pune sistemul de protecție mai târziu.
Astfel, în ambele cazuri va obține un preț mai bun. Specialistul italian, Vito Manisi spune că în Italia, țara de origine a acestui sistem, toți viticultorii care se respectă, au un astfel de sistem în plantații.
„În Italia, acest sistem este folosit sută la sută, toți agricultorii au acest sistem, acesta ne ajută la gestionarea corectă a plantației, deci, dacă avem prea multă ploaie, ne protejează, dacă avem puțină ploaie ne ajută, fiindcă sistemul dat, avem o evaporare mai mică a apei din sol, folosim mai puține tratamente fitosanitare.”
Această plăcere însă, nu este deloc ieftină, pentru o recoltă pe măsură, investițiile sunt la fel de mari. Sergiu Boșcăneanu spune că a investit peste 200 de mii de euro în plantația sa, dar crede că banii și-i va răscumpără în câțiva ani.
Un ajutor în acest sens, este statul, care, sub formă de subvenții, întoarce producătorilor jumătate din suma investită. De suport consultativ și expertize ale specialiștilor, Sergiu Boșcăneanu a obținut, datorită programului USAID.
„Compania dată a beneficiat de asistență tehnică, atât la planificarea acestei plantații, cât și la gestionarea corectă pe parcursul vegetației. Tehnologia producerii a strugurilor de masă este destul de complexă, iar pe parcursul vegetației, are 7 faze. La fiecare fenofază este important să facem lucrările necesare și tratamentele necesare pentru alungirea strugurilor, pentru îngroșarea boabelor, pentru măturare, pentru a avea un ciorchini mai gros.”
În țara noastră, există peste 500 de hectare de struguri de masă pe sistemul Pergola, iar datorită acestuia, în mediu, viticultorii obțin câte 40 de tone la hectar, ceea ce este de 3 ori mai mult, decât cantitatea obținută dintr-o plantație tradițională.