/VIDEO/ Insistențele au dat roade! Directorul Spitalului nr. 4 a permis filmarea în secții. Imagini rare

20 ноября 2023, час 07:19

După un șir de insistențe și telefoane date inclusiv superiorilor, directorul Spitalului Clinic Municipal nr. 4, ne-a permis, în cele din urmă, să intrăm în secții și prin unele saloane. Dar vizita a fost condiționată. Managerul a refuzat să-l primească pe operator, Vlad Glinjan, pe motiv că ar fi fost agresiv în primele noastre tentative de a avea acces în spital. Jurnalista TV8 a făcut un pas înapoi și a acceptat să meargă de una singură, având telefonul mobil, cu care a putut să filmeze condițiile de spitalizare, nu și pacienții. S-a întâmplat la 6 zile distanță de la prima încercare. 

A fost dusă de director și de unii angajați ai spitalului în zonele în care a cerut personal, a găsit saloane reparate, cu paturi și mobilier decent. Într-un glas, bătrânii aflați acolo au mulțumit pentru tot ce le oferă instituția medicală. Din discuția cu directorul, am aflat că planurile pentru anul ce vine țin de renovarea unei secții, în care cândva au început lucrări, dar au fost stopate. L-am întrebat de ce era nevoie de tot acest scandal ca să ni se deschidă ușile? „Adresarea nu a fost frumoasă și culturală” , s-a justificat Valeriu Cernețchi. 

Excursia a început cu blocul alimentar, apoi am intrat în secția de geriatrie, unde sunt internate persoane trecute de 65 de ani, dar care au nevoie de o îngrijire mai specială. Când am ajuns acolo, podeaua tocmai fusese spălată. De câteva zile, a fost pornită și căldura. Cu directorul și cu medicii din secție alături, pacienții ne-au spus că sunt mulțumiți de condițiile și de calitatea serviciilor medicale de aici.

Apoi ne-am oprit lângă o secție, care se află în reparație de câțiva ani. 

„- A fost decizia CMC Chișinău, au fost alocați bani, dar nu s-a reușit pentru că a fost pandemia de COVID, au oprit finanțarea. Acum așteptăm. - Cât costă un așa proiect de reabilitare a unei secții? - Prețul a fost atunci de 4,5 milioane, acum e mai scump, de 8 milioane. - Dublu, practic. Am calculele actuale. - Aici, o parte din lucrări, semnificativă, s-a făcut deja. - Doar o pătrime. - Și bani pentru parte asta de lucrări... - Așteptăm bugetul la Anul Nou. - Dacă o să se repare, cam câte paturi obținem datorită acestei secții? - 30-40. - Pentru paliativ în mod special? - Și paliativ, și geriatrie. 

- Aici, lucrările s-au făcut doi ani în urmă. Așa reiese. - Da, aceste lucrări au fost cu doi ani în urmă. - Dar dacă nu se continuă, domnule director, ele vor degrada. - Dumneavoastră mie asta îmi explicați? Explicați mai sus. - Uitați-vă ce salon frumos, de trei paturi. Aici să fie bloc cu apă, la fiecare salon să fie apă. Rețelele de apă sunt toate schimbate”. 

Următoarea oprire a fost într-o secție pentru pacienții care necesită îngrijiri paliative. Este vorba de bolnavi care nu mai pot fi supuși vreunui tratament. Unii dintre ei sunt țintuiți la pat și hrăniți prin sonde. 

De la directorul Valeriu Cernețchi aflăm că planul pentru acest spital, în anul ce vine, este să ducă la bun sfârșit reparația blocului și sporirea, în acest fel, a numărului de paturi. Acum, sunt circa 100 de locuri, 30 la sută fiind pentru persoanele care se află pentru îngrijiri paliative. De ceva vreme, se discută ca acest spital să fie transformat într-un centru municipal de îngrijiri paliative, ceea ce ar diversifica sursele de finanțare. Acum, circa 90 la sută dintre mijloacele bănești sunt transferate de Centrul Național de Asigurări în Medicină. Anul acesta a oferit 20 de milioane de lei, în funcție de zilele de spitalizare raportate la paturile disponibile. 

Dezvoltarea spitalului este susținută și de actualul șef al direcției generale de Asistență Medicală, Vladimir Bolocan. Într-o conversație pe care am purtat-o la acest subiect, ne-a spus că prin reparația blocului existent, numărul de paturi s-ar putea dubla. La o populație de un milion de oameni, cum ar fi Chișinăul și suburbiile, ar trebuie să fie circa 300 de paturi de geriatrie și paliative. Acest lucru înseamnă de trei ori mai mult decât este în prezent. 

De de altă parte, fostul șef al aceleași direcții, Boris Gîlca, susține că acest spital ar trebui să-și schimbe locul, din cauză că este vechi și depășit de timp. 

„Ne dorim ca acest centru să fie stabilit într-o nouă locație, fie prin construcția unui nou bloc, fie prin adaptarea unor blocuri medicale existente la un centru municipal de îngrijiri paliative, am dus tratative cu colegii, avem câteva scenarii și sunt sigur că foarte curând vom reveni la acest lucru.

Infrastructura este veche, repet, este cel mai vechi spital cu peste 200 de ani de la fondare. Acolo au fost alocate resurse doar pentru anumite reparații cosmetice sau remedierea anumitor situații de urgență. În acel spațiu, spitalul nu poate fi desfășurat în continuare, ca un centru municipal de îngrijiri paliative. Repet, noi vom reloca, vom reamenaja, vom constitui acest centru de îngrijiri paliative, cel mai probabil în baza unor spații medicale existente care pot fi adaptate la standardele internaționale”.

„Acolo sunt oameni profesioniști, sunt oameni calificați, sunt lucruri care s-au făcut foarte bine și mai ales actualul director a început să facă reparații, să dea din coate ca să schimbăm husele, paturile si așa mai departe. Acolo e problema de abordare a Primăriei municipiului Chișinău și investițiile care au fost promise acolo, iată care e treaba. Primăria municipiului Chișinău avea alte interese acolo, dar noi cu administrația spitalului aveam alte interese, să creăm condițiile pentru pacienți”, a spus fostul vicedirector al Spitalului Clinic Municipal nr. 4, Ion Purice.

Am cerut și opinia ministrei Sănătății, dacă entitatea pe care o conduce poate ori nu să se implice în activitatea acestui spital, chiar dacă fondator este Consiliul Municipal Chișinău. 

„Necătând la aceasta, noi am investit, am făcut rost și am donat spitalului un generator electric, am asigurat monitoare, echipamente de protecție, mai multe lucruri. Ceea ce vreau să remarc este că, atunci când a avut loc concursul pentru atribuirea funcției de director și concursul îl organizează Ministerul Sănătății, la întrebarea pe care a pus-o reprezentantul Ministerului Sănătății către candidații acestui spital, care este viitorul acestui spital, deoarece baza tehnico-materială este una deja destul de veche, reprezentantul autorității publice locale, a direcției medicale și sociale, a spus că noi nu avem planuri să investim în acest spital, probabil vom construi altul nou. Astfel, toate întrebările care țin de gestionarea concretă a spitalului, a condițiilor din spital, trebuie să le adresați Consiliului Municipal Chișinău”, a spus Ala Nemerenco. 

Am pornit să documentăm acest reportaj, în baza unor informații, ce ne-au fost furnizate de-a lungul mai multor luni. În mare parte, oamenii se plângeau pe atitudinea indiferentă a unor lucrători medicali ori pe lipsa unor condiții decente în secții. Unii nu au vrut să-și spună public poveștile, în mare parte explicând refuzul prin faptul că nu au dovezi care să le probeze opiniile. 

Vera are și ea o istorie neplăcută cu spitalul numărul 4. În luna mai, sora ei mai mare, pe atunci în vârstă de 72 de ani, a fost internată acolo pentru reabilitare. Trecuse printr-un atac cerebral, apoi printr-o intervenție chirurgicală, iar medicul de sector i-a recomandat un curs de reabilitare la această instituție medicală. Urma să stea 30 de zile, dar după 2 săptămâni au decis să o ia acasă, din cauză că devenise practic țintuită la pat.

„Stătea culcată, practic nu vorbea deloc. Acest lucru a fost sâmbătă. Duminică iarăși am venit la ea. Nepoata cu copiii, soțul. Sora, încă o fiică. Am rugat să fie adusă în coridor, ca să o hrănim, să o vedem. Au adus-o în coridor, arăta rău. Abia de vorbea. Am chemat medicul de gardă, era o zi de odihnă. Îl tot întrebam ce-i cu ea, am adus-o în stare normală, dar acum nu înțelegem ce e cu ea. Nu vorbește cu noi, arată rău. El ne zice că nu știe, am întrebat ce îi administrează, ce îi dau să bea, ce-i injectează, că ea suferea de diabet, de tensiune”. 

Externarea pacientei s-a lăsat cu scandal, fiind chemată și poliția. 

„- Poliția nu v-a oferit niciun răspuns? - Nimic, nimic, nici nu ne-a chemat. Acest lucru a fost tare straniu. Mai ales că noi am menționat că suntem alungați din salon, că am adus omul într-o stare bună, dar în decurs de o săptămână a devenit legumă”. 

Familia consideră că femeia a avut un atac cerebral, neobservat de medicii de la spital. Pe de altă parte, directorul neagă toate aceste informații. A fost desfășurată o anchetă internă care a stabilit că metodele de îngrijire au fost conform normelor, fără abateri, iar investigațiile ulterioare, la un alt spital, nu au demonstrat un atac cerebral. Nemulțumiri similare au mai fost în spațiul public. 

Discuție cu directorul spitalului: „- Sunt plângeri de la rude? Ce-ați făcut? - Plângeri de la rude... ca atare, plângeri de la rude avem foarte rare, avem multe mulțumiri, dar fiecare adresare cu neplăceri, noi studiem minuțios, atent și rezolvăm, în favoarea pacientului. - Ce-ar trebui lumea să înțeleagă despre ce se întâmplă la spitalul acesta? - Nu pot să influențez direct părerea societății. Aici e un serviciu specific și nepopular. Neatractiv atât pentru personal, cât și pentru oamenii simpli”.

La final, l-am întrebat pe director de ce nu ne-a permis să filmăm prima dată, deși i-am dat și atunci asigurări că ne interesează condițiile din spital, nu pacienții.

„Adresarea trebuie să fie corespunzătoare, aici este sistem de prestare a serviciilor medicale, adresarea trebuie să fie inteligentă, educată, frumoasă, culturală”. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagini și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ „La mine ca la Hollywood!”: Acces interzis la spital pentru echipa „Moldova gândește”. A venit poliția
/VIDEO/ Teatrul absurdului la Spitalul Strășeni. Cum o asistentă „învață” directorul să evite echipa TV8: „Sunt cu chinocamera”

A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De activitatea lor sunt legate cele mai mari așteptări privind reformarea justiției. Un scandal recent arată, însă, că evaluările lor pot avea lacune. Ce secrete ascunde Comisia Pre-vetting? Cutia Neagră PLUS vă dezvăluie numele mai multor membri ai secretariatului Comisiei, ținute în mare secret. Printre ei sunt ofițeri CNA, exponenți din societatea civilă, avocați și chiar angajați ai Parlamentului.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova este ostatica de decenii a Centralei electrice de la Cuciurgan. MGRES, controlată de gigantul energetic rusesc RAE EES și oameni din anturajul lui Vladimir Putin, plasați sub sancțiuni internaționale, nu este doar instrument de șantaj împotriva Chișinăului. O investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS de la TV8, împreună cu redacția Zelenîi List din Ucraina, a scos la iveală grave probleme de mediu provocate de activitatea termocentralei: inundații, poluarea excesivă a aerului și apei, intoxicarea solului mai multor sate ucrainene, ceea ce a determinat o explozie de cazuri de îmbolnăvire de cancer.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Alegerile locale generale vin cu diverse inginerii financiare și scheme frauduloase. În ultimele luni, zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel care și-a asumat să finanțeze proiecte locale de zeci de milioane de lei. Nimeni nu l-a văzut sau auzit vreodată pe enigmaticul filantrop. Bărbatul, cu rădăcini și afaceri în Rusia, nu a fost niciodată în Moldova, nu îl leagă nimic de țara noastră, decât doar faptul că este gata să susțină financiar, deocamdată doar pe hârtie, proiectele electorale ale fugarului Ilan Șor. În capcană au picat inclusiv primari de la PAS, partidul de guvernare care i-a declarat război oligarhului fugar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Spionii ruși au devenit un subiect frecvent în presa de la Chișinău. Sunt identificați și expulzați de autorități. Ce ne facem însă dacă suntem spionați nu de oameni, ci de companii sau aplicații rusești. Poate fi compania noastră preferată de taxi un spion abil din telefonul nostru? Aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Interviu exclusiv cu primul șef al DNA din România, Daniel Morar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Rămâne vettingul cea mai bună soluție pentru o justiție mai curată și de unde să găsim oameni integri, onești și curajoși pentru reformă? Analizăm la Cutia Neagră PLUS! Invitați: Veronica Mihailov-Moraru, ministra Justiției /Sergiu Caraman, președinte interimar CSM /Ilie Chirtoacă, președinte CRJM /Nicolae Eșanu, fost secretar de stat Ministerul Justiției.

Борис Надеждин не смог оспорить в суде недопуск к участию в выборах президента РФ
Борис Надеждин не смог оспорить в суде недопуск к участию в выборах президента РФ
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
В Самарской области РФ взрывом поврежден мост через реку
В Самарской области РФ взрывом поврежден мост через реку
Александр Слусарь покинул руководство "Силы фермеров"
Александр Слусарь покинул руководство "Силы фермеров"
Смертельный наезд на подростка: мэра Болдурешт оставили в изоляторе
Смертельный наезд на подростка: мэра Болдурешт оставили в изоляторе

05 марта 2024, час 00:32

Republica Moldova a pierdut mii de euro după ce deținuții s-au plâns pe condițiile proaste din închisori. Asta a determinat statul încă acum 12 ani să lanseze inițiativa de a construi un penitenciar nou, doar că proiectul s-a tot tergiversat. /Demisii după anularea concursului pentru funcția de procuror general. Olesea Vîrlan a plecat din CSP, iar procurorul general, Ion Munteanu, l-a revocat pe adjunctul său, Igor Demciucin. /Cresc împrumuturile accesate de primăria capitalei. Aproape 800 de milioane de lei va achita creditorilor în 2024 autoritatea locală, de patru ori mai mult față de 2019, când Ion Ceban a preluat conducerea primăriei Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție a inițiat un dosar penal pentru a investiga cum a fost viciat concursul pentru funcția de Procuror General. / Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, se află într-o vizită la Moscova. Aceasta a avut o întrevedere cu preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse căreia i s-a plâns de presiuni din partea autorităților de la Chișinău și a cerut ajutorul Moscovei. / Caz ieșit din comun în timpul misiunii de serviciu. Un felcer de pe ambulanță s-a ales cu răni pe față, după ce ar fi fost agresat de un om pe care a venit să-l ajute. Incidentul a avut loc la Orhei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
După mai bine de doi ani de examinare a dosarului, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție au decis să trimită imaginile, care îl surprind pe Igor Dodon în momentul în care primește o sacoșă de la Vladimir Plahotniuc, la expertiză. / Membra Consiliului Superior al Procurorilor, care i-a dat cel mai mic punctaj actualului Procuror General, circumstanțe care au dus la anularea concursului pentru funcția de procuror general, vine cu explicații. / Percheziții la Chișinău într-un dosar de abuz de serviciu. Sunt vizați arhitectul-șef al orașului și administratorul unei companii de construcții. Cei doi au pus la cale o schemă prin care urmau să deposedeze municipalitate de un teren în valoare de circa 22 milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost achitat în dosarul penal în care era învinuit de abuz în serviciu. Acuzatorii au cerut 8 ani de închisoare./Transportatorii nu renunță la proteste. Pentru a doua zi consecutiv, mai multe rute raionale și interraionale au fost sistate. Aceștia sunt nemulțumiți de prevederile noului Cod Rutier. /Liderul opoziției din Rusia, Aleksei Navalnîi, decedat în închisoare în circumstanțe suspecte, acum aproape două săptămâni, va fi înmormântat vineri, a anunțat soția acestuia. Ieri, a fost arestat avocatul lui Navalnîi, în timp ce o însoțea pe mama disidentului în căutarea de firme de servicii funerare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Circulația microbuzelor de pe unele rutele interurbane a fost dată peste cap de un protest al transportatorilor. Care este reacția autorităților?/ O dronă rusească a survolat, noaptea trecută, spațiul aerian al Republicii Moldova, susțin Forțele de apărare aeriană a Ucrainei. Ce spune ministerul Apărării de la Chișinău?/ Gata cu protestele fermierilor. Agricultorii își retrag tractoarele de pe trasee, inclusiv de la vama Leușeni, după ce statul le-a promis astăzi noi împrumuturi în condiții preferențiale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un moldovean a murit în războiul din Ucraina, anunță autoritățile ruse. Acesta lupta de partea rușilor. Avem detalii la știri! /Transportatorii nu renunța la protestul programat pentru următoarele trei zile și spun că vor sista mai multe rute intrurbane și interraionale. Între timp, ANTA îi îndeamnă să renunțe la protest și să asigure transportul oamenilor. În caz contrar, vor fi amendați. /Început de săptămână cu ghinion pentru un șofer din Capitală. Mașina acestuia a ars ca o torță, pe o stradă din sectorul Buiucani. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
După Ilan Șor și Marina Tauber a ajuns să fie interzisă în Statele Unite ale Americii. SUA a anunțat, astăzi, sancțiuni împotriva deputatei, motivând că l-a ajutat pe Șor să cumpere voturi. /Începâd de astăzi, vom plăti cu trei lei și 60 de bani mai puțin pentru gaze. Tarifele aprobate zilele trecute au intrat în vigoare. /Primarul din Boldurești, care a tamponat mortal un copil de 14 ani și a fugit de la locul accidentului, a fost plasat în arest în penitenciar pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de magistrați în lipsa bănuitului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Vama Leușeni a fost blocată din nou de agricultori. Aceștia au adus peste 50 de tractoare, împiedicând accesul tuturor unităților de transport. /Procurorii cer 30 de zile de arest, pentru primarul localității Boldurești, Nicanor Ciochină, care a lovit mortal cu mașina un adolescent de 14 ani și a fugit de la locul accidentului. Solicitarea va fi examinată mâine. /Protest la Curtea Constituțională. Magistrații au continuat astăzi examinarea articolului prin care autonomia este obligată să restituie taxa pe valoare adăugată din propriul buget, timp în care mai mulți locuitori din Găgăuzia au cerut anularea prevederii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei indivizi din Autonomia Găgăuză au fost reținuți pentru incendierea mașinilor și a centrelor de plasament pentru refugiații ucraineni. /Gaz mai ieftin din luna martie. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a micșorat astăzi tariful. /Șoferul, care a lovit mortal un copil de 14 ani, la Nisporeni, și a fugit de la fața locului a fost reținut. Este vorba de primarul localității Boldurești, anunță poliția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Patru ani de pușcărie pentru polițista care a urcat beată la volan și a lovit mortal o femeie la Sîngera! Avocații victimei spun că pedeapsa este prea blândă și vor să o atace la Curtea de Apel. /Întâlnire cu scântei la Guvern! Fermierii au plecat dezamăgiți de la întrevederea cu prim-ministrul Recean. Aceștia amenință că dacă mâine nu obțin ceea ce-și doresc, vor bloca din nou drumurile cu tractoarele. /Încă un capăt de acuzare pe numele fostului șef de la Calea Ferată, Iurie Topală. Acesta este invinuit că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu cinci milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Miercuri se va decide ieftinirea gazelor. Autoritățile sunt gata să reducă tarifele cu aproape 25 la sută, se arată în proiectul făcut public de Agenția pentru Reglementare în Energetică. /Socialiștii moldoveni au mers din nou la Moscova. Au participat la o conferință anti Occident, organizată de partidul Edinnaia Rossia. /La un pas de tragedie. O tânără de 24 de ani a fost salvată de la înec. Aceasta a intrat în apa din parcul „Valea Morilor” și nu a mai putut ieși de una singură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alexei Navalnîi, cel mai aprig opozant al lui Putin, a murit într-o închisoare din Siberia. Acum două zile, acesta a scris pe rețelele sociale că a fost trimis pentru încă 15 zile în carceră. /Fermierii au blocat cu tractoarele Vama Leușeni- Albița, pentru a cincea zi consecutiv, și au venit la Chișinău să discute cu conducerea de vârf a țării. Aceștia urmează să aibă o întâlnire cu premierul, dar și cu ministrul de resort. /A adăpostit o fată de 14 ani la stână și a abuzat-o sexual. Un cioban din Criuleni a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru viol.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Occidentul avertizează că adevăratul război hibrid al Federației Ruse împotriva Republicii Moldova abia urmează. / Înmormântare alegorică la Parlament. Simpatizanții Partidului Renaștere au adus în fața Legislativului un sicriu și mai multe coroane, după ce Parlamentul a mai denunțat astăzi trei acorduri cu CSI. /Nicio zi fără blocaje la vama Leușeni-Albiția. Este a patra zi în care fermierii închid principalul drum spre Uniunea Europeană. Deputații l-au chemat astăzi la raport în Parlament pe ministrul Agriculturii. /Și transportatorii auto și-au reluat protestele. Aceștia au adus zeci de microbuze în PMAN și cer anularea noilor prevederi legislative în domeniul transportului rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel puțin 80 de camioane sunt acum blocate la vama Leușeni. Fermierii au închis din nou drumul cu tractoarele, supărați că autoritățile n-au stabilit o întâlnire cu ei. Aceștia au blocat și traseul Cahul - Cantemir, iar la nord au făcut marșuri cu tehnică agricolă. /Avem, sistem de apărare aeriană, dar nu ne ajută. Ministrul Apărării susține că, pentru a fi funcțional, radarul francez recepțioinat de Moldova are nevoie de dotări suplimentare costisitoare. /3600 de dolari pentru a-l ajuta să treacă ilegal frontiera. Atât ar fi perceput doi bărbați și o femeie din Basarabeasca de la un ucrainean, pe care l-au ajutat să ajungă în Republica Moldova. Aceștia nu sunt la prima abatere, pe numele lor fiind inițiat un alt dosar similar.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fermierii au blocat și astăzi vama Leușeni. După două ore drumul a fost redeschis, iar agricultori au amenințat să revină, dacă guvernarea nu va iniția un dialog cu ei. /Consiliera PAS, Zinaida Popa, a fost numită director la Moldexpo. Aceasta râmăne în Consiliul Municipal. /Crește numărul virozelor, iar spitalele și așa sunt pline. Cel mai mult sunt afectați copiii- peste 60% din cei infectați săptămâna trecută.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Protestele agricultorilor se amplifică. Astăzi au blocat vama Leușeni și cer demisia ministrului Agriculturii. / Ca prin urechile acului! Fragmente de dronă Shahed au căzut lângă satul Etulia, Vulcănești. Aveau 50 de kg de explozibil și dacă ar fi explodat, ar fi provocat victime și distrugeri mari. / Cei care se simți nedreptățiți la examenul auto vor putea depune contestații. O pot face online, pe site-ul Agenției Servicii Publice.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ion Ceban acuză consilierii PAS că au adus organizat oameni la ședința CMC și a spus că va sesiza structurile responsabile, dar și misiunile diplomatice despre ceea ce el numește „o depășire a tuturor normelor morale”. Care a fost replica partidului? / Incendiu la Centrul de informare NATO din Chișinău, aflat pe teritoriul Universității de Stat din Moldova. La fața locului au intervenit două echipaje de pompieri, care au reușit să lichideze flăcările la scurt timp după izbucnire. / Angajații Căilor Ferate își vor primi salariile restante până la începutul lunii martie, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Acesta mai spune că zilele următoare va fi numit și un nou șef interimar la CFM. Ce alte declarații a mai făcut ministrul?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fugarul Ilan Șor este la Moscova și susține că moldovenii sunt integrați cu forța în Uniunea Europeană. Biroul Interpol Moldova cere Rusiei să-l extrădeze./ Scene pline de cinism la ședința CMC. Pentru a convinge primăria să nu taie salariile asistenților personali, un tânăr cu dizabilități a ieșit din scaunul cu rotile și s-a târât pe jos în fața consilierilor./ Grav accident la Ungheni. O adolescentă a decedat, după ce mașina în care se afla a ajuns într-un copac. La volan era un tânăr băut și fără permis de conducere./ Senatorii americani au blocat din nou proiectul de lege prin care SUA urma să acorde un ajutor de 60 de miliarde de dolari Ucrainei. Acesta a fost negociat mai mult timp, iar acum câteva zile democraţii au ajuns la un acord cu republicanii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În plină zi, un bărbat a fost împușcat în orașul Soroca. Din fericire, a scăpat cu viață, fiind dus la spital rănit la un picior. / Kievul confirmă că ucrainenii au împușcat doi transnistreni într-un schimb de focuri la hotar cu regiunea separatistă. / Cele peste 3 mii de cartușe dispărute de la Fulger au fost sustrase anul trecut chiar din depozitul brigăzii de poliție. Ministrul de Interne a cerut revizii la toate structurile subordonate ministerului. / Agricultorii din Cahul au ieșit la proteste cu tehnica agricolă. Aceștia se plâng că sunt faliți și nu au cu ce începe lucrările de primăvară. Ce spune ministrul Vladimir Bolea, vedeți imediat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Situație penibilă la brigada de poliție cu destinație specială Fulger. În loc de cărtușe ofițerii au descoperit, într-o ladă pentru muniții, nisip și pietre. / Stare de alertă la Bălți. Poliția încearcă să prevină consecințele unui apel la ură interetnică, după ce persoane necunoscute au chemat oamenii, pe un canal anonim de telegram, să ia la pumni copiii vorbitori de limbă rusă. Oamenii legii ne asigură că nu există niciun pericol pentru etnicii ruși și că este vorba de răspândirea unor știri false. / Filmul „Carbonˮ, regizat de Ion Borș, a cucerit cele mai multe trofee la Gala Cineaștilor 2024. Iar „Oameni Gospodari”, difuzat de TV8, a fost desemnat cel mai bun serial. Cine mai sunt premianții?

Девятая годовщина убийства Немцова: дипломаты возложили цветы к импровизированному мемориалу в Москве
Девятая годовщина убийства Немцова: дипломаты возложили цветы к импровизированному мемориалу в Москве
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
/ВИДЕО/ Лавров снова выступил с угрозами в адрес Кишинева
/ВИДЕО/ Лавров снова выступил с угрозами в адрес Кишинева
Обновлено. Число погибших при ударе по Одессе выросло до семи
Обновлено. Число погибших при ударе по Одессе выросло до семи
Джоанэ: В НАТО не верят в ядерные угрозы России
Джоанэ: В НАТО не верят в ядерные угрозы России

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Материалы, опубликованные на tv8.md, доступны только со ссылкой на источник и посредством активной ссылки на страницу статьи.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram