/VIDEO/ 10 sisteme de irigare arată impecabil datorită milioanelor donate de americani. Pot iriga până la 12 mii de hectare

missing
22 мая 2023, час 10:00

Din cele 88 de sisteme centralizate de irigare, pe care le deține la momentul de față Republica Moldova, zece funcționează datorită investițiilor Guvernului american. Circa 80 de milioane de dolari au oferit americanii pentru reconstrucția stațiilor, capabile să irige circa 12 mii de hectare. Norocoși sunt și agricultorii din patru sate din raionul Nisporeni, care au acces la apă datorită sistemului centralizat de irigare - Prutenii II. 

Și acesta, asemeni altor stații, s-a aflat în paragină după destrămarea Uniunii Sovietice. Pentru că în zonă este apă, terenurile din jur au început să prindă viață, dezvoltându-se noi afaceri. Într-un alt caz, o companie care cultivă căpșuni a fost nevoită să-și mute businessul doar pentru că nu putea iriga corespunzător terenurile.

Nu departe de frontiera cu România, în proximitatea satului Blindești, pe o suprafață de circa 40 de hectare, se întinde o plantație de căpșuni. Afacerea este gestionată de o asociație, formată din cinci producători, fiecare având rolul său bine definit. Până să aleagă acest câmp pentru creșterea căpșunilor, antreprenorii făceau agricultură la scară mică, într-un alt raion, Călărași. Apoi, au decis să-si extindă afacerea. După un șir de căutări s-au oprit la acest teren, pe care se află din anul 2019 și până în prezent. 

„Am decis să ne consolidăm forțele pentru ca să obținem o recoltă mai bogată, mai mare. Am decis să venim aici, în raionul Ungheni. Am venit pentru o sursă durabilă de apă, acesta a fost primul argument care ne-a determinat să migrăm cu această afacere. Cultivăm acum căpșuni pe o suprafață de 40 de hectare”, a spus antreprenoarea, Zinaida Plămădeală.

Zinaida Plămădeală face și ea parte din grupul de producători care gestionează această afacere. Susține că alegerea terenului a fost condiționată de existența unei surse stabile de apă pentru a putea iriga plantele. La câteva sute de metri, se află sistemul centralizat de irigare, prin care beneficiază de apă ori de câte ori este nevoie. 

„Suntem membri la asociația utilizatorilor de apă Blindești. Suntem conectați la rețeaua centralizată de irigare care vine din râul Prut. Este stocată la asociație după care noi suntem conectați la asociație și fiecare membru al asociației noastre beneficiază de apă calitativă pe care o folosim atât la irigare în câmp deschis, cât și în seră”.

Este apă pentru irigare, este și recoltă bogată.

„Noi nu am simțit un deficit de apă, pentru că suntem în imediata apropiere de sursa de apă. Suntem membrii care ne onorăm obligațiunile responsabil. A fost un debit calitativ de apă, ceea ce ne-a permis să obținem o recoltă bogată”.

Dar, acest serviciu costă. Cheltuielile pentru irigare sunt direct proporționale cu volumul de apă folosit în timpul lucrărilor agricole. 

„Dacă vorbim de cultura căpșunilor, este o plantă care consumă destul de multă apă, pentru că are rădăcina la suprafață, bate vântul, apa se evaporă repede. La noi sistemul de irigare este prin aspersiune, ceea ce înseamnă că e pe frunze. Dacă ar fi prin picurare, atunci consumul de apă ar fi mai mic. Sunt avantaje și dezavantaje. 

E destul de mult. Zeci de mii de lei, sute de mii de lei per sezon. Comparativ cu cei care nu plătesc pentru apă, dar o iau dintr-un lac de undeva ilegal, clar că este mult. La noi fiecare picătură de apă trece prin contor, nimic nu merge pe alături”.

Instalarea sistemului de irigare pe suprafața plantației de căpșuni a costat peste 2.000.000 de lei. 

„- Acestea au fost investițiile cooperativei noastre, am accesat credite și așa mai departe. - Aveți date acum cât a costat sistemul de irigare? - Noi l-am amenajat în 2019 și a costat circa două milioane de lei, doar sistemul. Plătim deja pentru apă. La noi în asociație este de circa 6 lei metrul cub de apă”.

Tot cu apa din Prut sunt irigate și plantele de căpșuni din sere. De altfel, ca să nu facă risipă de apă, în fiecare ghiveci se află senzori de umiditate. 

„Această seră este automatizată, în mare parte. Este posibil de coordonat și verificat toți indicatorii, cum ar fi umiditatea, căldura. Sunt senzori de umiditate în fiecare brâu, să-i zic așa. Avem și senzori manuali, venim și verificăm care este drenajul, PH-ul apei. Pe aici e picurare la tulpină. Sunt sub acest sac. Se setează cantitatea de apă”.

Existența stațiilor centralizate de irigare e un motiv în plus pentru a-i încuraja pe agricultori să prelucreze terenurile și să dezvolte afaceri în acest domeniu. Faptul că există o sursă durabilă de apă îi face mai imuni în fața secetei. 

„Aici e satul Grozești, aici este Bărboieni, în partea dreaptă și partea stângă. O parte din Soltănești și avem și din Nisporeni. În total, este preconizat să deservească 1.100 de hectare”.

Pe această hartă este reprezentată suprafața terenurilor agricole ce pot fi irigate prin intermediul stației centralizate „Prutenii II”. Instalația a început să activeze în anul 2016, după ce a fost reconstruită practic de la zero. Investiția financiară, de circa 8 milioane de dolari, a fost făcută de guvernul american, în cadrul programului „Compact”.

În raionul Nisporeni, ca și în alte raioane din țară, există o criză de apă atunci când este vorba de irigarea terenurilor agricole. Cu ajutorul acestei stații, o mie de hectare, aflate în arie, au acces la apă ori de câte ori este nevoie.

„Din 2016, noi am început să activăm. Am mers, la început, cu mulți utilizatori, pe parcurs au dispărut. Apoi au apărut alții, unii au câte 500 de hectare. Avem acum utilizatori mulți - 180 de membri. Sistemul constituie 1.100 de hectare, dar activate sunt 980 de hectare. Ne-a rămas vreo 100 de hectare care nu sunt utilizatori”, a spus directorul AUAI „Prutenii II”, Victor Jalbă.

Stația este gestionată, așa cum prevede legislația, de o asociație a utilizatorilor de apă. Victor Jalbă este directorul asociației de la lansarea ei și până în prezent. De la el aflăm și cum obțin agricultorii dreptul de a folosi apa pe terenurile agricole. 

„Ca să devii membru, trebuie să ai numaidecât parcelă în aria sistemului de irigare. Plătești cotizația de aderare, care la momentul de față este de 1.200 de lei pe hectar, dar e doar o singură dată. Se achită cotizația de membru de 370 de lei de hectar și apa - 5,70 tona la momentul de față. - Se mai schimbă acest preț? - În fiecare an se schimbă prețul, depinde de utilizator, de comanda lor”.

Și dacă în primul an de activitate, pentru irigarea terenurilor au fost necesare circa 360 de mii de tone, anul trecut, cantitatea s-a mărit de circa 2,5 ori. Totul depinde, spune Victor Jalbă, de cum este anul - secetos ori nu - și de planurile agricultorilor. Cu milioanele de dolari oferite de americani, asociația deține acum o stație de captare de la Prut, o stație de pompare, bazin de acumulare de 25 de mii de metri cubi de apă și un bazin de distribuire de 1500 de metri cubi de apă. 

„Bugetul corespunde cheltuielilor. Dacă el format conform datelor concrete, dacă ceva se întâmplă și noi nu irigăm, se mărește cotizația de membru și la urmă oricum acoperim cheltuielile ca să ieșim măcar la 0 la 0. Avem o sumă frumușică. - Cât? - Nu știu. Avem cu ce lucra, rezista. Ne străduim ca iarna să punem toată tehnica la păstrare. - Sezonul începe din mai și până în octombrie. Dacă sunt proprietari care vor mai devreme, pornim mai devreme. Și iarna se poate, dacă nu sunt temperaturi mari.

 Aici este bazinul de acumulare, 1.500 de metri cubi de apă. Noi l-am umplut deja a doua oară. - E cam scăzut nivelul... - Noi tot timpul îl umplem, până sus el are 1.500 de cubi pe care le realizăm pe câmp. La moment este căpșuna și vița-de-vie prin picurare. - La momentul de față cineva ia acum apă? - Ia. - Cum vă dați seama? - Pe panourile celea ni se arată”.

Asociația se laudă și cu o stație meteo proprie, care prezice cu exactitate cum va fi vremea pentru următoarele două săptămâni. 

„Mini-stația meteo, raza de 15 kilometri. Ne dă toată informația, pot să vă arăt pe calculator de la și până la. Umiditatea, vântul, temperatura, ploile. Lucrează al patrulea an deja. - Toate prognozele ei s-au adeverit? - Se adeveresc 100%”.

La datele obținute prin intermediul stației meteo au acces toți utilizatorii de apă, care fac parte din asociație, astfel ca fiecare să-și poată planifica mai eficient lucrările în câmp. 

„Iată aici se vede o ploaie micuță, deși nu cred că o să fie. Ploaie pe data de 20.05, la ora 11. 45%, nu cred. Dar asta e precis ploaie. Pe data de 22 mai, la ora 12. Dar ele oricum câteodată fug, dispar. Adică se corectează singure”.

Stația centralizată de irigare din raionul Nisporeni este una dintre cele 10 pe care le-a renovat în totalitate Guvernul american. Este vorba de programul „Compact”, ce s-a desfășurat în perioada anilor 2010-2015. Valoarea acestor investiții a fost de circa 80 de milioane de dolari. Capacitatea de irigare este de circa 12 mii de hectare. Suportul a continuat și după încheierea programului, timp în care au fost reabilitate, parțial, din resursele rămase, alte 17 stații. Sistemele centralizate de irigare, reconstruite cu suportul americanilor, aparțin Agenției Apele Moldovei, dar au fost date în folosință asociațiilor pe un termen de 30 de ani. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ Moldova, țară agrară cu irigații dezastruoase! Majoritatea stațiilor, moștenite de la sovietici, au fost furate
/VIDEO/ Apa unui iaz, motiv de ceartă: Un fermier și-a defrișat livada de meri, fiindcă nu a avut acces la sistemul de irigare

INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?

/ВИДЕО/ Каникулы в огороде:  использование детского труда в Молдове остается обыденным явлением
/ВИДЕО/ Каникулы в огороде: использование детского труда в Молдове остается обыденным явлением
/ВИДЕО/ Танцор "Жок" о хоре с Шором: "Организаторы нас обманули"
/ВИДЕО/ Танцор "Жок" о хоре с Шором: "Организаторы нас обманули"
 Страны "Большой семерки" оценили ущерб Украине в 486 млрд долларов
Страны "Большой семерки" оценили ущерб Украине в 486 млрд долларов
/ВИДЕО/ Спецпосланник Госдепа США: Россия попытается спровоцировать протесты и свергнуть власть в Молдове
/ВИДЕО/ Спецпосланник Госдепа США: Россия попытается спровоцировать протесты и свергнуть власть в Молдове
/ВИДЕО/ Очередь на сдачу крови: в Молдове отметили Всемирный день донора
/ВИДЕО/ Очередь на сдачу крови: в Молдове отметили Всемирный день донора

16 июня 2024, час 06:26

Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doctoriță din Chișinău condamnată pentru malpraxis. Aceasta a fost găsită vinovată de tratarea superficială a situației medicale a unei gravide, care s-a soldat, în consecință, cu traumarea nou-născutului. / Probleme cu legea și pentru doi medici de la Orhei. Sunt suspectați că eliberau certificate medicale contra unor sume de până la 1 mie 500 de lei și au fost astăzi percheziționați de ofițerii CNA. / Mașinile electrice vor avea plăcuțe verzi cu numere de înmatriculare. Cât costă schimbarea acestora?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.

Великобритания помогает Молдове противостоять киберугрозам
Великобритания помогает Молдове противостоять киберугрозам
/ВИДЕО/ В семи университетах Молдовы запустили кампанию против коррупции
/ВИДЕО/ В семи университетах Молдовы запустили кампанию против коррупции
Кишинев готов сотрудничать с Парижем по делу о задержанных за граффити с "гробами французских солдат"
Кишинев готов сотрудничать с Парижем по делу о задержанных за граффити с "гробами французских солдат"
/ВИДЕО/ На въезде в Кишиневе столкнулись маршрутка и минивэн: один человек погиб
/ВИДЕО/ На въезде в Кишиневе столкнулись маршрутка и минивэн: один человек погиб
Речан: Молдова готова стать стратегическим центром для восстановления Украины
Речан: Молдова готова стать стратегическим центром для восстановления Украины

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Материалы, опубликованные на tv8.md, доступны только со ссылкой на источник и посредством активной ссылки на страницу статьи.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram