social

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretul din Larnaca. Conexiunile dintre soțul Emmei Tăbîrță și fiul patronului Trans-Oil

22 мая 2023, час 08:16

Acțiunile unora dintre cele mai mari companii agricole din Republica Moldova au ajuns sub sechestru într-un dosar legat de furtul miliardului. Conexiunile duc spre familia fostei viceguvernatoare a Băncii Naționale, Emma Tăbîrță, și fiul celui mai influent om de afaceri din domeniul agricol, Vaja Jhashi. Ce secrete îi leagă pe aceștia de orașul cipriot Larnaca, aflați în investigația Cutia Neagră.

Larnaca, unul dintre cele mai pitorești orașe-port din spațiul mediteranean. Localitatea este considerată o carte de vizită a Ciprului nu doar pentru turiști, dar și din perspectiva serviciilor pe care le oferă pentru înregistrarea companiilor.

Cei mai mari investitori în agricultura din Moldova sunt două companii cipriote afiliate familiei Jhashi și conectate la soțul fostei viceguvernatoare a Băncii Naționale, Emma Tăbîrță. Prima este Aragvi Holding International Ltd, denumirea legală a grupului de companii cunoscut în Moldova cu genericul Trans Oil.

Deținătorul majoritar de acțiuni al Aragvi Holding este omul de afaceri Vaja Jhashi. El este președintele consiliului de administrație al companiei și directorul executiv al grupului. Aragvi Holding International deține active în Ucraina, Moldova, România și Serbia.

Cea de-a doua este Sungrain Farming International ltd, înregistrată în Larnaca, este revendicată de Tamaz Jhashi, fiul patronului Trans-Oil. 

Sungrain Farming, fondatoare a mai multor societăți

Sungrain Farming este fondatoare a mai multor companii moldovenești. Cutia NEAGRĂ a constatat că firmele din Moldova sunt asociate numelui Ion Echim, soțul fostei viceguvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei, Emma Tăbîrță. În prezent, aceasta este învinuită de complicitate cu grupul criminal condus de Vladimir Plahotniuc în dosarul numit generic „Furtul miliardului”.

În cadrul acestui dosar penal, procurorii au pus sechestru pe jumătate din acțiunile companiilor din Moldova - Sungrain Group și Global Farming International. Conform datelor Agenției Servicii Publice, Ion Echim figurează în calitate de beneficiar efectiv al acestor companii.

Înainte de a deveni unul dintre cei mai importanți jucători în domeniul agriculturii moldovenești, Ion Echim a lucrat la stat. Între 2007 și 2013, el a fost vicepreședinte al Consiliului Concurenței.

În ianuarie 2013, la aproape un an după ce s-a căsătorit cu Emma Tăbîrță, Ion Echim a părăsit Consiliul și a plecat în domeniul privat. În următorii cinci ani, el a cumpărat și fondat patru companii agricole - Sungrain Group, WeTrade Agro, Sungrain Capital și Terrasem-Grup.

În octombrie 2014, el a cumpărat compania Sungrain Group deschisă în primăvara aceluiași an de un cetățean ucrainean.

La doar jumătate de an distanță, în martie 2015, Sungrain Group, reprezentată de Ion Echim, a devenit proprietara WeTrade Agro, firmă la care a lucrat după plecarea de la Consiliul Concurenței.

În 2018, Ion Echim a devenit beneficiar al unei alte companii - SRL Terrasem-Grup din Anenii Noi, prin intermediul firmei Sungrain Capital SRL pe care o formase cu câteva săptămâni mai devreme.

În 2013, cu un an înainte de a începe să cumpere societăți agricole, Emma Tăbîrță a declarat un venit de peste 825 de mii de lei obținut din salariul de viceguvernatoare a Băncii Naționale. În dreptul soțului său, Ion Echim, Tăbîrță a trecut salarii în sumă totală de peste 93 de mii de lei, obținute de la Consiliul Concurenței și de la WeTrade Agro SRL.

Viceguvernatoarea de atunci a mai precizat că Echim a obținut peste 27 de mii de dolari pentru prestarea unor servicii de consultanță, dar și că, în perioada 2010-2013, a contractat, împreună cu soțul, credite în sumă de 3 milioane de lei și circa 90 de mii de euro.

Scheme majore soldate cu un șir de dosare penale

În aceeași perioadă, în Moldova au avut loc două scheme majore soldate cu un șir de dosare penale, în care Emma Tăbârță a fost învinuită. În Laundromatul rusesc, când sistemul bancar și judecătoresc a fost folosit pentru spălarea a 20 de miliarde de dolari proveniți din Federația Rusă, Emma Tăbîrță a fost acuzată penal de neglijență în serviciu, infracțiune pentru care a fost achitată la începutul acestui an. Iar în dosarul Frauda bancară - când trei bănci din Moldova au fost devalizate de circa 1 miliard de dolari, Tăbîrță este învinuită de complicitate cu grupul criminal condus de Vladimir Plahotniuc.

Întrebat de Cutia Neagră, Ion Echim a evitat să spună de unde a obținut bani pentru cumpărarea societăților agricole. El a menționat doar că procesul de achiziție a fost unul îndelungat, și nu unul spontan.

„Este o activitate mai complexă pentru că nu am avut bani. E un traseu, un drum mult mai complicat”, a spus el.

Pe 12 iulie 2019, pe fundalul pierderii puterii de către Partidul Democrat și fuga lui Vladimir Plahotniuc din Republica Moldova, Ion Echim își vinde cele mai importante companii  - Sungrain Group și Terrasem-Grup - unei firmei cipriote, Karabu Holdings Limited, înregistrată cu aproximativ un an mai devreme. Despre aceste tranzacții, Echim preferă astăzi să nu vorbească.

„Haideți să nu comentez subiectul ăsta. V-am spus că este subiectul unui litigiu”, a spus el. „Nu vreau cumva discuția mea să fie interpretată într-un fel sau altul, atâta timp cât se ocupă avocații de subiectul ăsta.”   

Beneficiar a rămas în continuare Ion Echim

La o lună distanță de la preluarea firmelor lui Echim, în august 2019, Karabu Holdings și-a schimbat denumirea în Sungrain Farming International Limited. Peste încă an, Judecătoria Chișinău a aplicat sechestru pe acțiunile companiilor Sungrain Group, vândută în 2019 companiei cipriote, și pe Global Farming International. Procuratura Anticorupție a precizat pentru Cutia Neagră că, în urma verificării s-a constatat că beneficiar efectiv al acestora a rămas în continuare Ion Echim.

„Sechestrul menționat a fost aplicat în temeiul încheierii judecătorului de instrucție din 13 iulie 2020, care a autorizat punerea sub sechestru a acestor bunuri în scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune a bunurilor deţinute cu drept de proprietate şi în calitate de beneficiar real şi efectiv de către învinuita Emma Tăbîrţă, care este în vigoare și pe moment”, se menționează într-un răspuns al Procuraturii Anticorupție pentru Cutia Neagră.

Procurorul care a solicitat aplicarea sechestrului, Octavian Iachimovschi, a subliniat că nici Ion Echim și nici companiile sale nu au fost investigate în cadrul dosarului furtul miliardului. 

Octavian Iachimovschi a menționat că ordonanța de punere sub învinuire nu conține acuzații că doamna Emma Tăbîrță ar fi beneficiat de bani din Frauda Bancară, ci acuzații că a înlăturat obstacolele și au acordat instrumentele necesare realizării sustragerilor de bani aflați la dispoziția Unibank, Banca Socială și Banca de Economii.

Totuși, a adăugat procurorul, acest fapt nu exonerează persoana de a recupera prejudiciul cauzat prin infracțiune dacă este probată o legătură cauzală între activitățile infracționale și prejudiciul survenit.

De asemenea, procurorul a precizat că Ion Echim nu are calitate de inculpat sau parte responsabilă în această cauză, se precizează în răspunsul Procuraturii Anticorupție adresat reporterului Cutiei Negre.

Tamaz Jhashi revendică Sungrain Group

În cazul firmei Terrasem-Grup, vândută de soțul viceguvernatoarei BNM firmei cipriote, Ion Echim a continuat să figureze în lista beneficiarilor încă timp de trei ani. Nu este clar de ce procurorii nu au solicitat aplicarea sechestrului și pe această companie. Numele lui Echim a fost radiat din lista beneficiarilor în noiembrie 2022, după ce compania a fost preluată de Tamaz Jhashi, fiul patronului Trans-Oil.

Tamaz Jhashi își revendică și firma Sungrain Group.  La aproape un an de la aplicarea sechestrului asupra acțiunilor acestei companii, Jhashi junior a depus o cerere la Procuratura Anticorupție de ridicare a sechestrului. Procurorii însă au respins-o.

La 26 mai 2021, pe adresa Procuraturii Anticorupţie a parvenit cererea cetățeanului Tamaz Jhashi privind ridicarea sechestrului aplicat în baza încheierii Judecătoriei Chișinău. El a invocat o declarație de fiducie eliberată de către acționarul nominal, compania Vervelia Holdings Limited din Cipru, potrivit căreia Tamaz Jhashi este beneficiarul efectiv al companiei Sungrain Farming International Ltd, care, la rândul ei, este proprietara companiilor din Republica Moldova Sungrain Group și Global Farming International. Urmare a aprecierii argumentelor invocate prin prisma probatoriului acumulat în cadrul urmăririi penale, în special în cadrul investigațiilor financiare paralele efectuate pe caz, prin ordonanța din 9 iunie 2021 cererea a fost respinsă. Această decizie nu a fost contestată până în prezent.

„Din iunie 2020, sunt proprietarul și ultimul beneficiar al Sungrain Group SRL prin intermediul unui holding cipriot”, a spus Tamaz Jhashi, patronul Sungrain Farming International Limited. „Răspunsurile la declarația Procuraturii Anticorupție vor fi date într-un demers, care va fi depus în scurt timp în instanță de către avocații mei.”

Tatăl său, Vaja Jhashi, a dat asigurări reporterului nostru că afacerea fiului său este separată de grupul Trans-Oil.

„Această afacere agricolă este total independentă și delimitată de activitatea Grupului Trans-Oil”, a spus Vaja Jhashi, patronul Grupului de companii Trans-Oil. „Nu influențez și nu particip la nicio decizie luată de fiul meu în conducerea acestei afaceri. Din când în când, evident că îi dau sfaturi în anumite chestiuni, oricum deciziile rămân ale lui.”

Solicitat să spună ce fel de afaceri are cu Ion Echim, patronul Trans-Oil a afirmat că acesta este director general al Global Farming. Compania este un furnizor important de produse agricole pentru Trans-Oil.

Portalul Land Matrix, o imensă bază de date care monitorizează tranzacțiile, proprietatea și arenda terenurilor agricole din toată lumea, arată că subsidiarele moldovenești ale celor două firme din Cipru cultivă împreună în Moldova 90 de mii de hectare de pământ.

De cealaltă parte, Vaja Jhashi a spus că informațiile publicate de Land Matrix sunt total greșite și inexacte.

„De fapt, de acum, Silozul Kelley Grains închiriază 5.000 de hectare, în timp ce companiile lui Tamaz, Sungrain Group, își desfășoară activități pe 18 mii de hectare teren închiriate”, a spus omul de afaceri.

Au beneficiat constant de subvenții

Firmele administrate în prezent de Ion Echim, chiar și cele aflate sub sechestru pentru presupusa implicare a Emmei Tăbîrță în furtul miliardului, au beneficiat constant de subvenții de la stat, chiar dacă valorile nu sunt foarte mari.

De exemplu, Global Farming International SRL, cunoscută în mediul fermierilor cu fosta denumire - WeTrade Agro, a beneficiat din 2014 până în prezent de subvenții în sumă de 4,3  milioane de lei. Alte 7 milioane de lei și 65 de mii de litri de motorină firma le-a primit pentru seceta din 2020.

Agrotera Sud, o altă entitate moldovenească gestionată de Ion Echim, a beneficiat de 2 milioane de lei.

Terrasem-Grup, care a trecut în 2022 de la Echim la Tamaz Jhashi, a beneficiat în ultimii șase ani de subvenții în sumă de 1,3 milioane de lei.

Asociația „Forța Fermierilor” a militat pentru interdicția subvenționării societăților cu beneficiari în paradisuri fiscale. Principalul argument al președintelui asociației, Alexandru Slusari, este impozitul mic pe venit achitat de acestea, fapt ce creează condiții inegale cu companiile moldovenești. 

„Considerentul economic ține de faptul că companiile offshore de regulă sunt niște paradisuri fiscale unde impozitarea fie este zero, fie are un procent foarte mizer. Și, prin urmare, acolo se face optimizarea impozitării tot timpul”, a spus Alexandru Slusari, președintele Asociației „Forța Fermierilor”.

 Și companiile care provin de acolo activează în condiții inegale cu agenții economici în primul rând din Republica Moldova care achită impozitele. 

Și nu este echitabil ca firmele afiliate acestor paradisuri fiscale, unde nu sunt respectate normele de transparență financiară, să beneficieze de resursele bugetare și așa foarte modeste ale Republicii Moldova.

De cealaltă parte, patronului Trans-Oil Vaja Jhashi susține că companiile cu fondatori în offshore-uri au primit mai puțin de 1% din fondul de finanțare al Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură.

„În ultimii cinci ani, doar patru companii ale Grupului Trans-Oil - cea mai mare de departe a fost Elevator Kelley Grains - au beneficiat de 3 milioane de lei ca subvenții pentru investițiile în infrastructură utilizate pentru dezvoltarea unei noi instalații de depozitare a culturilor”, a precizat Vaja Jhashi.

Lege adoptată cu aplomb, dar fără efect

Două luni în urmă, Parlamentul a adoptat, cu aplomb, o nouă lege cu privire la subvenționarea în agricultură și mediul rural.

De fapt, interdicția subvențiilor pentru companiile cu beneficiari în offshore a fost introdusă în lege încă acum  doi ani. Prima dată această interdicție a fost stabilită în noiembrie 2020, în urma adoptării Legii dezoffshorizării. Doar că pentru ca măsura legală să poată fi aplicată era nevoie ca Guvernul să adopte o metodologie de stabilire a paradisurilor fiscale și a unei liste cu asemenea jurisdicții, lucru care nu a fost făcut nici până astăzi. 

În prezent, la selectarea beneficiarilor de subvenții, angajații Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură au drept reper o listă a paradisurilor fiscale adoptată încă acum 10 ani de către Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a Moldovei. La acel moment, din consiliu făcea parte guvernatorul Dorin Drăguțanu și Emma Tăbîrță. Ulterior, ambii au fost învinuiți de complicitate cu organizația criminală condusă de Vladimir Plahotniuc.

„Despre acel regulament sau metodologie ne-am pus și noi întrebarea. Și, discutând cu organele abilitate, am fost orientați spre hotărârea Băncii Naționale a Moldovei”, a spus Diana Coșalîc, directoare interimară a AIPA. „În cazul în care va fi elaborată metodologia prin care sunt identificați agenți economici care provin dintr-o țară care nu implementează standarde internaționale de transparență, noi vom aplica noua metodologie care va fi elaborată.” 

Faptul că nouă lege despre subvenții nu afectează deloc companiile care au beneficiari în Cipru și că acestea pot să beneficieze în continuare de sprijinul statului nu reprezintă o problemă pentru deputatul Alexandr Trubca:

„Și în Cipru au avut loc o serie de schimbări, sub presiunea Uniunii Europene, evident, a schimbării legislației”, a spus deputatul Alexandr Trubca. „Cât ține de investițiile în agricultură a companiilor cipriote, repet încă o dată, atâta timp cât există demonstrată proveniența legală a acestor resurse financiare, noi, ca stat, trebuie să fim interesați în investiții în orice sector al economiei, dar să ne asigurăm că banii sunt curați.”      

Și Vaja Jhashi aduce argumente de ce Cipru nu ar trebui să se regăsească în lista jurisdicțiilor offshore.

„După cum știu, Cipru nu este inclus în proiectul acestei liste, având în vedere faptul că este un stat membru al UE”, a spus Vaja Jhashi. „În plus, în martie 2021, Cipru a transpus în totalitate directivele UE privind prevenirea spălării banilor și combaterii terorismului, creând un Registrul public cu beneficiarii companiilor din Cipru.”

Raportul de țară al Comisiei Europene arată o cotă scăzută a impozitului pe profit în Cipru, aproape la jumătate în raport cu media din Uniunea Europeană în 2020.

Cel mai recent clasament al Tax Justice Network, o organizație neguvernamentală din Marea Britanie specializată în studierea fenomenelor precum eschivarea de la plata impozitelor, concurența fiscală și paradisurile fiscale, plasează Cipru printre cele mai favorabile jurisdicții pentru indivizii care vor să-și ascundă banii de organele de drept. Mai exact, Cipru se clasează pe poziția a 15-a, devansând așa țări precum Panama sau Bahamas.

INVESTIGAȚIE/ Bază de odihnă la Nistru și apartament de clasa „premium”, achizițiile deputaților Mihai Popșoi și Adrian Albu
/VIDEO INVESTIGAȚIE/„Câinii de pază” ai politicienilor găgăuzi. Cine denigrează imaginea UE în Găgăuzia din contul banilor publici
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului

27 июля 2024, час 05:18

Zi istorică la Paris, unde se dă astăzi startul Jocurilor Olimpice de vară. La ceremonia de deschidere vor participa peste o sută de lideri din toată lumea, inclusiv președinta Maia Sandu. /Un adolescent de 17 ani a decedat în urma unui accident în Găgăuzia. Băiatul care conducea o motocicletă nu a cedat trecerea unui camion care circula regulamentar. /După câteva zile cu temperaturi confortabile, de mâine vremea se încălzește brusc. Meteorologii au emis un cod galben de caniculă și altul pentru pericol de incendii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, trece drumul la Banca Națională. Acesta va fi numit viceguvernator. Ce salariu va avea, vă spunem imediat. /Primarul Ion Ceban s-ar putea răzgândi. Supărat că PAS și PSRM nu au votat pentru proiectul bugetului propus de MAN, edilul capitalei spune că ar putea candida la prezidențiale. /Ucraina ar putea accepta inițierea negocierilor de pace cu Rusia, dacă aceste vor fi mediate de China. Declarațiile au fost făcute de președintele Zelenski, în contextul vizitei ministrului ucrainean de externe la Beijing.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ilegalități serioase în sistemul de medicină privată date în vileag de tragedia tinerei decedată după o intervenție de micșorare a stomacului. Banii pentru intervenție au fost încasați de o companie fără autorizație de funcționare, susține Ministra Sănătății. /Amenzi mai mari pentru cei care își vor vinde votul. Sancțiunile pornesc de 16 mii și jumătate de lei. Avizul Guvernului nu se referă și la materialele de agitație electorală. /Guvernul face un pas înapoi cu alocațiile pentru copiii diplomaților. Proiectul ce prevede indemnizații lunare de 500 de euro a fost retras, urmare a multiplelor critici.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane pentru copiii angajaților misiunilor diplomatice! Fiecare copil va primi 500 de euro lunar! Cum își motivează Guvernul decizia, vedeți imediat. /În plină vară, autoritățile au decis ieftinirea căldurii centralizate pentru locuitorii capitalei cu 15 la sută. Dacă nu vor apărea alte circumstanțe, sezonul rece va începe cu un tarif de 1824 de lei pentru o gigacalorie. /Cei care au bani dar nu și idei de investiții, vor avea ocazia să câștige oferind împrumuturi statului. Din august persoanele fizice vor putea cumpăra valori mobiliare pe o platformă online.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.

/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. При цитировании опубликованных на сайте материалов обязательно указание в первом абзаце гиперссылки на страницу tv8.md.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram