externe

Război în Ucraina, ziua 334: Declarații despre Moldova de la NATO și Rusia. Moscova: Risc de "catastrofă globală"

23 января 2023, час 21:57

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 334. Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat duminică, după summitul cu cancelarul german Olaf Scholz, că Franţa nu exclude posibilitatea de a oferi Ucrainei tancuri grele Leclerc, dar pentru aceasta trebuie îndeplinite anumite condiţii. Pe de altă parte, Moscova avertizează că livrarea de arme ofensive pentru Kiev va duce la o „catastrofă globală”. Ceea ce se întâmplă în Ucraina nu mai este un hibrid, ci un adevărat război între Occident și Rusia, a declarat luni ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, citat de TASS.

Totodată, specialiștii au anunţat un nou scenariu care dezvăluie planul secret al lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina. În acest scenariu, forţele armate ruse vor ataca pe trei fronturi pentru a înconjura armata ucraineană. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că o problemă cronică a ţării pusă în fundal de războiul împotriva Rusiei, corupţia, nu va fi tolerată şi a promis decizii cheie privind eradicarea acesteia în această săptămână, informează Reuters. Și Republica Moldova a intrat în atenție, fiind subiectul unor declarații făcute de oficiali NATO și din Rusia.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat luni membrilor Asociației Naționale de Comerț și Industrie din SUA și i-a îndemnat să investească în Ucraina. Liderul de la Kiev a vorbit despre cooperarea Ucrainei cu giganții lumii financiare, precum și despre sistemele de apărare americane, relatează Ukrainska Pravda. ”Am reușit deja să atragem atenția și să avem o cooperare cu giganți ai lumii financiare și investiționale internaționale precum BlackRock, JP Morgan și Goldman Sachs. Mărci precum Starlink sau Westinghouse au devenit deja parte din parcursul nostru ucrainean.

UPDATE O femeie a murit și alte două persoane au fost rănite, luni, regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, bombardată de forțele ruse, anunță șeful administrației militare regionale, Dmitri Jivițki, citat de Ukrainska Pravda. Oficialul precizează că au avut loc zece lovituri de artilerie, iar unul dintre proiectile a lovit o casă din comunitatea Esman. Anterior, Jivițki a anunțat că trupele ruse au bombardat clădiri rezidențiale și calea ferată din orașul Vorojba. 

„Zece obuze au explodat efectiv în centrul orașului. A existat o lovitură directă într-o clădire de apartamente. Unul dintre apartamente a fost complet distrus – acolo a zburat un obuz rusesc. Alte trei locuințe au pagube importante. Exploziile au distrus, de asemenea, spațiile comerciale ale locuitorilor din zonă: o bucătărie de vară, un șopron, o baie și un garaj. Conducta de gaz și liniile electrice au fost avariate de șrapnel. De asemenea, au fost avariate liniile de cale ferată”, a precizat guvernatorul.

UPDATE Trupele rusești au lansat luni, 23 ianuarie, un atac cu rachete asupra orașului Kramatorsk din regiunea Donețk, anunță primarul Oleksandr Goncharenko, citat de Ukrainska Pravda. Deoacamdată nu există informații despre pagube sau posibile victime. Alertele de raid aerian au răsunat luni în Kramatorsk. Potrivit serviciului alerts.in.ua, alertele au fost menținute în zonă pentru aproape o oră și jumătate.

UPDATE Germania a început să își mute sistemele de apărare antiaeriană Patriot pe teritoriul polonez, în apropierea graniței cu Ucraina, unde vor fi amplasate pentru a preveni loviturile accidentale cu rachete, relatează The Guardian. Oferta Berlinului de a desfășura trei dintre unitățile sale Patriot în Polonia a venit după ce doi oameni au fost uciși de o rachetă rătăcită care a lovit satul polonez Przewodow, de la granița cu Ucraina, în noiembrie 2022.

UPDATE Andrei Kozirev, primul ministru de Externe al Rusiei după destrămarea Uniunii Sovietice, afirmă că președintele Vladimir Putin nu va folosi arme nucleare în Ucraina, asemănându-se din acest punct de vedere cu predecesorii săi sovietici, potrivit HotNews. „Putin și clica sa, la fel ca predecesorii lor sovietici, sunt conștienți că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat. Nu din cauza milioanelor de victime potențiale ale unui război nuclear, ci fiindcă ar pieri și ei. Ei aleargă după bani, putere și faimă, nu suicid”, afirmă Kozirev, care a fost ministru de Externe al Rusiei timp de 6 ani, între 1990 și 1996.

UPDATE Penele de curent au afectat cinci zone din Ucraina luni dimineaţă, a anunţat operatorul sistemului de transport al energiei electrice, potrivit Sky News.

UPDATE Aproximativ 600 de militari francezi şi 200 de vehicule militare din cadrul Grupului de Luptă dislocat în România vor desfăşura un exerciţiu cu trageri de luptă la Centrul Secundar de Instruire din localitatea Smârdan, în perioada 23 - 27 ianuarie, a anunțat Ministerul Apărării Naţionale din România.

UPDATE Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat luni, 23 ianuarie, că ”ce se întâmplă în Ucraina este un război, nu unul hibrid, aproape un război real, pe care Occidentul îl plănuiește de mult timp împotriva Rusiei”, relatează publicația britanică The Telegraph și agenția rusă TASS. Șeful diplomației de la Moscova a făcut aceste declarații în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său sud-african Naledi Pandor, când a acuzat, de asemenea, Occidentul că încearcă „să distrugă tot ce este rusesc – de la limbă la cultură, care este în Ucraina de secole”.

UPDATE ​Băncile rusești intenționează să aducă pe piață autocolante de plată cu un cip NFC, acestea fiind concepute pentru a înlocui serviciile străine de plată fără contact care au devenit indisponibile rușilor după invazia Ucrainei, relatează Meduza.

UPDATE Analiștii britanici notează că forțele ruse continuă să se confrunte cu un blocaj operațional și pierderi semnificative.„Prioritizarea de către Gherasimov a actelor de reglementare minore va confirma probabil temerile multora dintre criticii săi din Rusia. Împreună cu ministrul apărării, Serghei Şoigu, sunt concentrați mai mult pe spectacol și mai puțin pe substanţă”, spun serviciile de informaţii britanice, potrivit Ziare.com.

UPDATE Şeful adjunct al Direcției Principale de Informații (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, Vadim Skibiţki, susţine că Rusia poate trimite pe front mai multe unități de elită, inclusiv parașutiști. Potrivit lui Skibiţki, aceasta este o strategie tipică a șefului Statului Major al Federației Ruse, acum comandant al ocupanților din Ucraina, Valeri Gherasimov, notează RBC, potrivit Rador.

UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, luni, că Ucraina respinge convorbirile pentru pace şi că cu cât va continua mai mult să facă acest lucru, cu atât mai dificilă va fi soluţionarea conflictului. Rusia a afirmat în mod repetat să este deschisă convorbirilor, însă Ucraina şi Statele Unite spun că nu au văzut niciun semn al seriozităţii Moscovei în privinţa negocierilor şi suspectează că aceasta încearcă să câştige timp pentru a se regrupa, după o serie de înfrângeri în Ucraina. "Cu cât mai multe vor refuza (ucrainenii), cu atât mai greu va fi să se găsească o soluţie", a spus Lavrov, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în timpul unei vizite în Africa de Sud, notează Știripesurse.

UPDATE Tancurile ucrainene din epoca sovietică capturate în timpul invaziei Rusiei asupra vecinului său au apărut la un muzeu al celui de-Al Doilea Război Mondial din afara Sankt-Petersburgului înainte de deschiderea așteptată a expoziției, notează Adevărul.

UPDATE Peste 400 de militari ai Armatei Naţionale participă, în perioada 24 ianuarie — 4 februarie curent, la un exercițiu tactic complex cu executarea tragerilor de luptă din armamentul din dotare. Aplicaţiile tactice cu deplasarea tehnicii militare se vor desfăşura la poligoanele din toate garnizoanele militare și au ca scop evaluarea capacităţilor şi deprinderilor practice ale militarilor în termen şi pe contract. Conform scenariului, ofițerii, sergenții și soldații vor executa și alte misiuni de instruire, cum ar fi acordarea primului ajutor medical în condiţii reale, antrenamente la protecţia chimică (CBRN) şi altele. „Antrenamentele sunt organizate în conformitate cu planul de instruire al Armatei Naţionale pentru anul 2023 și nu au nici o legătură cu situația de securitate din regiune. Pe parcursul desfășurării exercițiului tactic, coloanele de vehicule militare implicate în antrenamente se vor deplasa pe traseele naționale din nordul, centrul și sudul țării. În acest sens, rugăm cetățenii să nu speculeze pe seama antrenamentelor și deplasării planificate a tehnicii militare”, notează Ministerul Apărării de la Chișinău într-un comunicat.

UPDATE Fostul comandant al Armatei SUA în Europa, generalul Ben Godges, a spus că armata ucraineană va putea să-și elibereze teritoriile de sub ocupația rusă cu ajutorul tancurilor occidentale, scrie publicația ucraineană Obozrevatel.

UPDATE Cântăreața Meryem Gerasimenko din Belarus care a interpretat hitul „Obijimi” al grupului ucrainean Okean Elzy, a fost arestată și condamnată la trei ani de restricție a libertății, informează grupul de monitorizare „Belarusian Gayun” pe canalul lor de Telegram.

UPDATE Germania nu trimite deocamdată niciun tanc de luptă în Ucraina, iar cancelarul Olaf Scholz, 64 de ani, tot mai izolat în plan european, a declanșat un val de entuziasm în Rusia, relatează Bild. Insultat regulat la televiziunea de stat din Rusia, unde a fost comparat cu dictatorul nazist Adolf Hitler, Scholz s-a transformat brusc, într-un „idol”, după summitul eșuat de la Ramstein, de vineri, 20 ianuarie, potrivit Libertatea.

UPDATE O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare a confirmat în premieră că elicopterele „Sea King” promise Kievului de către guvernul britanic înspre finele anului trecut au ajuns în Ucraina, potrivit HotNews. Potrivit informațiilor distribuite pe platformele social media filmarea ar fi fost înregistrată undeva în sudul Ucrainei, ea arătând cum militarii ucraineni fac un exercițiu scurt de salvare.

UPDATE Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că intenția Statelor Unite de a transfera o parte din activele confiscate ale Rusiei în favoarea Ucrainei înseamnă furt.

UPDATE ​În retorica deja obișnuită, ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a declarat luni că Budapesta se opune unui nou pachet de sancțiuni, al zecelea pregătit de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, catalogând măsura drept o „greșeală uriașă”, notează B1.

UPDATE Rusia a anunţat luni că îl expulzează pe ambasadorul Estoniei, denunţând „rusofobia totală” a Tallinnului. Măsura vine după ce, în ianuarie, Estonia a expulzat 21 de diplomaţi ruşi şi mai mulți angajaţi ai ambasadei ruse. La scurt timp, Estonia a decis expulzarea ambasadorului rus de la Tallinn, în semn de reciprocitate. Letonia și Lituania au transmis mesaje de solidaritate cu Estonia, Riga dispunând reducerea relațiilor diplomatice cu Moscova, potrivit Digi24.

UPDATE Un fost comandant al grupului rus de mercenari Wagner, care a fugit recent în Norvegia, a fost reţinut de poliţie, a anunţat luni un oficial de la Oslo, informează Reuters.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, susține că, la moment, nu există niciun fel de condiții de jure sau de facto pentru negocieri cu Kievul.

UPDATE Republica Moldova încearcă să iasă din sfera de influență a Federației Ruse, iar NATO, UE și Bucureștiul o vor ajuta în acest demers. Declarația a fost făcută de Mircea Geoană, secretarul general adjunct NATO, pentru Digi24. Oficialul NATO a mai declarat că acum contextul este unic, iar influența pe care Rusia o mai poate exercita asupra țărilor din fostul imperiu este într-o puternică scădere.

UPDATE Potrivit agenției de presă TASS, care este controlată de puterea de la Kremlin, Ungaria nu se va lăsa prinsă în conflictul armat din Ucraina - ar fi declarat duminică premierul ungar Viktor Orban.

UPDATE Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se reunesc astăzi, la Bruxelles, pentru a discuta, în principal, despre războiul din Ucraina şi consecinţele asupra statelor din regiune. La reuniune participă prin videoconferinţă şi ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, notează Rador.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin și consilierii săi apropiați de la Kremlin și-ar fi pierdut încrederea în grupul de mercenari Wagner condus de Evgheni Prigojin după eșecul acestora de a cuceri orașul cheie Bahmut, afirmă ultima evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului din SUA.

UPDATE În timp ce aliații discută despre posibilitatea livrării tancurilor occidentale pentru Ucraina, canalele de Telegram propagandistice din Rusia publică imagini cu blindatele T-90M Prorîv, notând că sunt imagini filmate în zona de luptă.

UPDATE Vicepreședintele Comitetului pentru Afaceri Internaționale din Consiliului Federației (camera superioară a Parlamentului rus), Andrei Klimov, s-a întrebat despre obiectivele politicii președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, pe fondul declarațiilor acesteia despre o posibilă apropiere de Alianța Nord-Atlantică. Pe canalul său Telegram, Klimov a amintit că conducerea Ucrainei a ales deja să meargă pe această cale. "Oare doamna Sandu este într-adevăr atât de indiferentă față de cetăţenii moldoveni și atât de dependentă de Washington şi slujitorii europeni ai acestuia, încât este gata să repete politica sinucigașă a unor astfel de trădători naționali din Ucraina vecină precum fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, și actualul lider ucrainean, Vladimir Zelenski?!" - s-a întrebat Klimov citat de Gazeta.ru si preluat de Rador.

UPDATE Președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a îndemnat pe liderii naționali ai blocului să avanseze cu discuțiile privind utilizarea activelor confiscate de la banca centrală rusă, în valoare de 300 de miliarde de dolari, pentru reconstrucția Ucrainei, relatează Financial Times, informează The Guardian.

UPDATE Fostul premier britanic Boris Johnson a declarat că disponibilitatea armelor moderne în armata ucraineană nu va duce la o escaladare a războiului cu Rusia. Boris Johnson a făcut declaraţiile în fața studenților și profesorilor de la Universitatea Națională Taras Șevcenko din Kiev, notează Rador.

UPDATE 459 de copii au murit şi 914 au fost răniţi de pe 24 februarie 2022, data iniţierii „operaţiunii militare speciale” de către Rusia în Ucraina, potrivit Mediafax.

UPDATE La aproape un an de când Rusia a atacat Ucraina, războiul din această ţară s-a soldat cu circa 180.000 de morţi şi răniţi în tabăra armatei ruse şi cu peste 100.000 de morţi şi răniţi în cea ucraineană, fiind de asemenea ucişi circa 30.000 de civili, conform unei estimări comunicate duminică de şeful armatei norvegiene, care a avertizat că Rusia are în continuare capacitatea să continue mult timp acest război, transmite agenția AFP.

UPDATE Denis Puşilin, şeful instalat de Moscova al autoproclamatei Republicii Populare Doneţk, a afirmat că a vizitat oraşul Soledar, despre care Rusia susţine că l-a capturat în această lună, informează Reuters. Puşilin a publicat, duminică, un filmuleţ pe Telegram, în care poate fi văzut mergând prin zone nelocuite şi printre clădiri distruse.

UPDATE Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a răspuns la comparaţiile dintre el şi Rasputin, care l-a tratat pe fiul ultimului ţar de hemofilie, spunând că treaba lui nu este să stopeze sângerarea, ci să verse sângele inamicilor Rusiei, informează Agerpres, citând Reuters.

UPDATE Japonia intenționează să-și consolideze colaborarea cu partenerii din G7 și cu țările din emisfera sudică, în contextul promovării politicii de presiune prin intermediul sancțiunilor asupra Rusiei și a sprijinirii Ucrainei, a declarat astăzi primul ministru nipon Fumio Kisida, rostind un discurs în cadrul ședinței plenare a camerei inferioare a parlamentului, potrivit Rador.

UPDATE Garri Kasparov și Mihail Hodorkovski transmit Occidentului că nu ar trebui să se teamă de un eventual haos în care ar intra Rusia nucleară, după o eventuală cădere a lui Putin. Cei doi propun un parcurs democratic care ar descentraliza puterea economică a Kremlinului și ar face Rusia mai puțin predispusă “la aventuri militare”, notează Biziday.

UPDATE O navă de război rusă înarmată cu arme de croazieră hipersonice de nouă generație va participa în februarie la exerciții comune marine alături de forțe marine din China și Africa de Sud, a anunțat luni agenția de stat rusă TASS. Aceasta este prima mențiune oficială a participării fregatei „amiral al flotei Uniunii Sovietice Gorshkov”, care este înarmată cu temutele rachete Zircon, potrivit Știripesurse.

UPDATE Forțele rusești avansează în trei direcții, dar continuă să își concentreze principalele eforturi asupra unei ofensive în direcția Bahmut, a declarat la 22 ianuarie Statul Major General al armatei ucrainene. 

UPDATE „Pierderile ruse se apropie de 180.000 de soldaţi morţi sau răniţi”, a afirmat şeful Statului Major al armatei norvegiene, generalul Eirik Kristoffersen, într-un interviu acordat postului TV2, fără a preciza sursa acestui bilanţ. „Pierderile ucrainene sunt probabil de peste 100.000 de morţi sau răniţi. În plus, Ucraina are circa 30.000 de civili care au murit în acest război sinistru”, a adăugat generalul norvegian. Nici Rusia şi nici Ucraina nu au transmis până în prezent bilanţuri fiabile cu privire la victimele în propria tabără, fiecare minimalizându-şi propriile pierderi şi exagerându-le pe cele ale adversarului, notează Realitatea.

UPDATE Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat duminică că se așteaptă ca în curând să fie luată o decizie cu privire la livrarea de tancuri în Ucraina, indiferent care ar fi calea, relatează Reuters.

UPDATE Germania nu ar sta în cale dacă Polonia va trimite tancurile Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina, a declarat duminică ministrul german de externe Annalena Baerbock, într-un interviu acordat televiziunii franceze LCI, scrie DW.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit ucrainenilor despre justiţie, în mesajul video de duminică seară, menţionând cazul de corupţie descoperit în rândul oficialilor guvernamentali şi asigurându-i că în ciuda războiului, societatea se va construi pe principii corecte şi nu va mai reveni la practicile din trecut. El a părut să sugereze că în zilele următoare va anunţa unele schimbări importante în această privinţă, potrivit Ziare.com.

UPDATE Doi soldați ucraineni au primit brațe bionice, după ce și-au pierdut mâinile în urma unei explozii a unei mine terestre. Protezele au fost imprimate 3D de Open Bionics, o companie tehnologică din Marea Britanie. Mai mult, în regiunea Liov din Ucraina este în dezvoltare un spital pentru cei care au afecțiuni similare, notează AlephNews.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat duminică, după summitul cu cancelarul german Olaf Scholz, că Franţa nu exclude posibilitatea de a oferi Ucrainei tancuri grele Leclerc pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, relatează agenţiile Reuters şi EFE. El a enunţat însă trei condiţii pentru aceasta, şi anume ca trimiterea unor astfel de tancuri armatei ucrainene să nu conducă la o escaladare a conflictului, soldaţii ucraineni să fie pregătiţi să le folosească şi să nu fie afectate capacităţile armatei franceze.

UPDATE Congresmeni americani au cerut duminică administraţiei preşedintelui Joe Biden să trimită Ucrainei tancuri M1 Abrams, estimând că inclusiv un număr simbolic al acestor tancuri ar putea determina aliaţii europeni să procedeze la fel, potrivit Spotmedia.

UPDATE Se vorbeşte din ce în ce mai des de un scenariu de tipul următor: Rusia, în viitorul apropiat, ar putea să atace pe trei direcţii, pe trei fronturi în acelaşi timp, pentru a prinde ca într-un cleşte o bucată mare din armata ucraineană. Unul dintre cei mai apropiaţi oameni ai preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că se aşteaptă la o mişcare iminentă a Rusiei de a încercui ţara cu un atac simultan pe trei fronturi, notează Antena3.

UPDATE O delegație neoficială din Statele Unite a vizitat orașul Izium din estul Ucrainei, care a fost eliberat de sub ocupația rusă în septembrie anul trecut.Din delegație a făcut parte generalul locotenent în retragere al armatei americane Keith Kellogg și a fost însoțită de Oleh Syniehubov, șeful administrației militare din regiunea Harkov, potrivit CNN, potrivit Ziare.com.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, consideră că tancurile occidentale nu vor putea rezolva complet problema agresiunii ruse, dar le vor oferi apărătorilor ucraineni o motivație suplimentară. „Când împotriva noastră este armata rusă, care are 1.000 de tancuri, nicio singură țară nu rezolvă problema prin decizia de a ne oferi 10 tancuri, 20 sau 50. Acestea (tancurile, n.r.) fac ceva foarte important – îi motivează pe soldații noștri să lupte pentru propriile valori. Pentru că le arată că întreaga lume este cu ei” – a declarat Zelenski, într-un interviu acordat postului german ARD. Liderul de la Kiev le-a mulțumit cancelarului german, Olaf Scholz și președintelui Frank-Walter Steinmeier pentru tot ajutorul acordat Ucrainei, dar a subliniat că ar dori să primească un răspuns clar în ceea ce priveşte furnizarea tancurilor Leopard-2. „Apreciez tot ceea ce au făcut Steinmeier, Scholz, Bundestag-ul. Vreau să aud ca de la parteneri: am (tancuri, n.r.) Leopard, haideţi să facem asta și asta. Iar dacă nu există voință, nu trebuie să cauţi motive… Trebuie doar să spui NU” – a mai declarat Volodimir Zelenski, potrivit Rador.

Război în Ucraina, ziua 333: Scandal la Kiev și vizită surpriză. Medvedev deplânge situația Rusiei: „Va fi foarte greu”
Război în Ucraina, ziua 332: Aluzia Maiei Sandu, "record Guinness", doliu, lupte și sancțiuni pentru Wagner. Zelenski cere tancuri
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului

27 июля 2024, час 05:22

Zi istorică la Paris, unde se dă astăzi startul Jocurilor Olimpice de vară. La ceremonia de deschidere vor participa peste o sută de lideri din toată lumea, inclusiv președinta Maia Sandu. /Un adolescent de 17 ani a decedat în urma unui accident în Găgăuzia. Băiatul care conducea o motocicletă nu a cedat trecerea unui camion care circula regulamentar. /După câteva zile cu temperaturi confortabile, de mâine vremea se încălzește brusc. Meteorologii au emis un cod galben de caniculă și altul pentru pericol de incendii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, trece drumul la Banca Națională. Acesta va fi numit viceguvernator. Ce salariu va avea, vă spunem imediat. /Primarul Ion Ceban s-ar putea răzgândi. Supărat că PAS și PSRM nu au votat pentru proiectul bugetului propus de MAN, edilul capitalei spune că ar putea candida la prezidențiale. /Ucraina ar putea accepta inițierea negocierilor de pace cu Rusia, dacă aceste vor fi mediate de China. Declarațiile au fost făcute de președintele Zelenski, în contextul vizitei ministrului ucrainean de externe la Beijing.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ilegalități serioase în sistemul de medicină privată date în vileag de tragedia tinerei decedată după o intervenție de micșorare a stomacului. Banii pentru intervenție au fost încasați de o companie fără autorizație de funcționare, susține Ministra Sănătății. /Amenzi mai mari pentru cei care își vor vinde votul. Sancțiunile pornesc de 16 mii și jumătate de lei. Avizul Guvernului nu se referă și la materialele de agitație electorală. /Guvernul face un pas înapoi cu alocațiile pentru copiii diplomaților. Proiectul ce prevede indemnizații lunare de 500 de euro a fost retras, urmare a multiplelor critici.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane pentru copiii angajaților misiunilor diplomatice! Fiecare copil va primi 500 de euro lunar! Cum își motivează Guvernul decizia, vedeți imediat. /În plină vară, autoritățile au decis ieftinirea căldurii centralizate pentru locuitorii capitalei cu 15 la sută. Dacă nu vor apărea alte circumstanțe, sezonul rece va începe cu un tarif de 1824 de lei pentru o gigacalorie. /Cei care au bani dar nu și idei de investiții, vor avea ocazia să câștige oferind împrumuturi statului. Din august persoanele fizice vor putea cumpăra valori mobiliare pe o platformă online.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.

/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. При цитировании опубликованных на сайте материалов обязательно указание в первом абзаце гиперссылки на страницу tv8.md.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram