/ВИДЕО/ UE pregătește sancțiuni împotriva a 5 persoane, pentru acțiuni de destabilizare a situației în R. Moldova: Lista acestora

23 мая 2023, час 17:05

Uniunea Europeană intenționează să introducă în privința a cinci persoane sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a situației în Republica Moldova. Potrivit unei propuneri adresate Consiliului Europei de către șeful diplomației europene, Josep Borrell, cei cinci vizați sunt deputatul fugar Ilan Șor, liderul Partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc, cercetat penal în mai multe dosare și care s-a refugiat la Londra, deputata Marina Tauber, și ea cercetată penal, inclusiv în dosarul finanțării ilegale a PP Șor, oligarhul Vladimir Plahotniuc, fugit din țară în 2019 și omul de afaceri rus Igor Ceaika, un apropiat al fostului președinte al țării, Igor Dodon.

Totodată, UE propune sancțiuni pentru cetățenii moldoveni Alexandr Kalinin și Grigore Karamalac, pentru „acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.

Motivele și argumentele UE

Ilan Șor este liderul Partidul Politic Șor și om de afaceri, implicat în finanțarea ilegală a partidelor politice din Moldova și incitarea la violență împotriva opoziției politice. Partidul condus de acesta este implicat în plata şi instruirea persoanelor pentru a provoca dezordine și neliniște în timpul protestelor din Moldova. 

Printr-o decizie din 13 aprilie 2023, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, pentru escrocherie și spălare de bani.  Potrivit autorităților din Moldova, fondurile rezultate din Fraudă bancară și legăturile cu oligarhi corupți și entități de la Moscova au fost și continuă să fie folosite pentru crearea artificială a tulburărilor politice în țară.

Acțiunile sale împotriva democrației din Republica Moldova includ furnizarea de finanțare ilegală pentru susținerea activității politice pro-Kremlin în Moldova. Un exemplu al folosirii acestor fonduri este organizarea de proteste violente și mitinguri, în special în Chișinău, cu ajutorul unor protestatari plătiți în perioada 2022-2023.

Gheorghe Cavcaliuc a fost șef-adjunct la Inspectoratul General de Poliție al Republicii Moldova. Este cunoscut, pentru că a organizat și participat la protestele violente din octombrie 2022, alături de Ilan Șor. Și-a folosit legăturile cu IGP pentru a recruta foști ofițeri de poliție și a crea o forță paramilitară pentru a da jos Guvernul de la Chișinău, în vederea instalării unui Executiv pro-Kremlin. El a fondat un așa-zis „guvern din umbră”.

Marina Tauber este deputată a Partidului Șor în Parlamentul Republicii Moldova. Este vizată în două cauze penale, pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și „falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului Șor”.  

Pe 20 decembrie 2022, procurorii au efectuat percheziții pe cazul finanțării ilegale a Partidului Șor. Autoritățile moldovenești au identificat apoi bani care, potrivit procurorilor, urmau să fie folosiți pentru organizarea de proteste antiguvernamentale și remunerarea participanților la aceste manifestații. 

În 2023, cuțite, substanțe inflamabile și pumnale au fost confiscate în urma protestelor organizate de mișcarea pentru popor, care din care face parte Partidul Şor. S-a lăsat cu violență și altercații între poliție și protestatari, iar 54 de oameni au fost reținuți, inclusiv minori. 

Potrivit Poliției, Marina Tauber a fost unul din principalii organizatori ai protestelor Partidului Șor și mișcarea pentru popor. În timp ce se afla în arest la domiciliu din noiembrie până pe 5 ianuarie, deputata Partidului Șor, Marina Tauber, ar fi folosit telefoane speciale, pentru a organiza proteste, deși îi erau interzise discuțiile telefonice.

Mai exact, potrivit Procuraturii Anticorupție, aceasta ar fi dat indicații directe președinților și vicepreședinților oficiilor teritoriale din țară cum să aducă oameni la manifestații, să organizeze transport și cum să fie recepționați banii pentru remunerarea persoanelor.

Igor Ceaika este un om de afaceri rus responsabil de canalizarea banilor în sprijinul proiectelor Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, având ca scop destabilizarea Republicii Moldova. Acesta a jucat rolul de „pungă rusă”, direcționând bani către activele FSB din Moldova pentru a aduce țara sub controlul Kremlinului.

Vladimir Plahotniuc este supus unui număr mare de procese penale în Moldova legate de crime în legătură cu delapidarea fondurilor statului moldovean și transferul lor ilegal în afara Moldovei. El a fost acuzat în Moldova în dosarul „Frauda bancară”, ale cărui efecte economice încă afectează țara. De asemenea, este investigat pentru mituirea unui fost președinte al Moldovei cu o pungă de bani în schimbul unor favoruri politice.

Aleksandr Kalinin este un politician moldovean, lider al Partidului Regiunilor din Republica Moldova. De la începutul războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei, el a mers în zonele ocupate din estul Ucrainei și a acordat sprijin forțelor militare ruse. În plus, el a promovat în mod public simbolurile ruse ale invaziei Ucrainei și acțiunile rusești din estul Ucrainei. 

Grigore Karamalac este un om de afaceri rus/moldovean. El exercită controlul asupra fundației IFAVIS (Federația Rusă), prin intermediul căreia s-a implicat în organizarea evenimentelor patriotice și sportive în teritoriile ocupate din estul Ucrainei, cu sprijinul autorităților ruse.

TV8.md reamintește că Consiliul Europei a adoptat un nou cadru legal, care oferă Uniunii Europene posibilitatea de a impune sancțiuni împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau implementarea acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația țării, statul de drept, stabilitatea sau securitatea.

Acest nou cadru va permite UE să vizeze persoanele care obstrucționează sau subminează procesul politic democratic și organizarea de alegeri, încearcă să răstoarne ordinea constituțională, precum și pe cele care se angajează în abateri financiare grave și exportul neautorizat de capital, în măsura în care ar putea prelua controlul asupra sau influența serios activitățile autorităților statului.

Sancțiunile vor consta într-o înghețare a activelor și interdicția de a pune la dispoziție fonduri pentru persoane fizice și entități și o interdicție de călătorie în UE pentru persoanele fizice.

Anterior, pe 26 octombrie, SUA au introdus sancțiuni împotriva lui Ilan Șor și a lui Vlad Plahotniuc. 

Cei doi nu mai pot intra pe teritoriul Statelor Unite, De asemenea, interdicțiile presupun și efectuarea oricăror tranzacții sau furnizarea de fonduri de către ei sau în beneficiul oricărei persoane din Republica Moldova. Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a constatat că Vlad Plahotniuc se face responsabil de corupție în proporții deosebit de mari. Acesta a fost inclus în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act. Autoritățile americane au confirmat că Vlad Plahotniuc a capturat și corupt instituțiile judiciare și ale statului de drept din Republica Moldova. Plahotniuc a folosit banii din corupție și a influențat politicul pentru a elimina rivalii politici și pentru a-și subordona justiția din țară.

Concomitent, OFAC a constatat că Ilan Șor, care este și el printre beneficiarii furtului miliardului, este complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse. Șor, împreună cu alți oligarhi corupți și cu implicarea unor entități străine, întreprinde acțiuni de destabilizare a situației politice din Republica Moldova. Susținut de entitățile menționate, Șor a întreprins eforturi de subminare a procesului de obținere de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la UE. Pe lângă cei doi, în listă se mai regăsește omul de afaceri rus Igor Ceaika, un apropiat al lui Igor Dodon.

Ulterior, Plahotniuc și Șor au ajuns și sub sancțiunile britanicilor. Cei doi au fost sancționați de Guvernul Marii Britanii în temeiul Regulamentului privind sancțiunile anticorupție.

Astfel, orice tip de active, deținute de Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor în Marea Britanie, inclusiv insulele Virgine și insulele Cayman, vor fi înghețate. Cei doi au interdicție de a intra pe teritoriul Marii Britanii. De asemenea, cetățenilor Marii Britanii li se interzice să facă tranzacții economice cu Plahotniuc și Șor. 

Ultima Oră! Statele Unite anunță sancțiuni împotriva lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor
Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, sub sancțiunile Marii Britanii! Activele deținute de oligarhi pe teritoriul acestui stat, înghețate
Liderul unui partid prorus de la Chișinău, voluntar în Donbas. Strânge fonduri pentru blindate, căști și veste pentru ruși
В Италии автобус упал с эстакады: погиб 21 человек, еще 15 пострадали
/ВИДЕО/ В Италии автобус упал с эстакады: погиб 21 человек, еще 15 пострадали
/ФОТО/ Всем привет из "Учительской": создатели сериала поделились эксклюзивными кадрами со съемок
/ФОТО/ Всем привет из "Учительской": создатели сериала поделились эксклюзивными кадрами со съемок
«Наше вино покоряет мир»: 7 и 8 октября в Молдове пройдет День вина
/ВИДЕО/ «Наше вино покоряет мир»: 7 и 8 октября в Молдове пройдет День вина
Осенняя премьера на TV8! "Императрица Ки" - история рабыни, пришедшей к вершине власти могущественной империи
Осенняя премьера на TV8! "Императрица Ки" - история рабыни, пришедшей к вершине власти могущественной империи
Экс-редактора «Первого канала» Овсянникову заочно приговорили к 8,5 года колонии по делу о «военных фейках»
Экс-редактора «Первого канала» Овсянникову заочно приговорили к 8,5 года колонии по делу о «военных фейках»

Майя Санду выступает в Европейском парламенте / LIVE /

18 мая 2022, час 16:07

В среду, 18 мая, президент Молдовы Майя Санду выступает в Европейском парламенте. Предлагаем посмотреть исторический момент вместе.

Тарнавский: "Молдова идет по пути евроинтеграции, не учитывая, что Гагаузия - это часть страны"
Тарнавский: "Молдова идет по пути евроинтеграции, не учитывая, что Гагаузия - это часть страны"
/ФОТО/ Всем привет из "Учительской": создатели сериала поделились эксклюзивными кадрами со съемок
/ФОТО/ Всем привет из "Учительской": создатели сериала поделились эксклюзивными кадрами со съемок
Нагорный Карабах - всё. Подписан указ о ликвидации непризнанной республики
Нагорный Карабах - всё. Подписан указ о ликвидации непризнанной республики
Осенняя премьера на TV8! "Императрица Ки" - история рабыни, пришедшей к вершине власти могущественной империи
Осенняя премьера на TV8! "Императрица Ки" - история рабыни, пришедшей к вершине власти могущественной империи
Ссора закончилась трагедией: в Чадыр-Лунге 74-летний мужчина застрелил сына
Ссора закончилась трагедией: в Чадыр-Лунге 74-летний мужчина застрелил сына
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram